2008.04.28. 20:55:53
Látom parázs vitákat váltott ki a tény, amit már ezerszer kibeszéltünk itt és ott és mindenütt.
Szerény véleményem szerint a következő bajnokságtól mindig jobbat kellene és kell várni a szurkolónak, különben nem szrukoló, ha nem akar fejlődést-változást látni (ez persze csapatonként változik, hol igaz a leginkább, legkevésbé).
Szerintem lehetett volna jobb is ez a spanyol bajnokság, de én nem érzem vészesen gyengének, sok sok szép produkciót mutathat fel a PD, melyek a jövő évre fognak igazán beérni a tendencia alapján: láthattuk, hogy a Villareal milyen stabil csapat lett év végére, a Racing a nagyokkal fog vetekedni jövőre ezzel a magabiztossággal, az Almeria-Mallorca formától függően ugyan de Uefa kupáért fog harcolni, és ott van a még a Depor és az Atlethic, akik év végére nagyon magukra találtak. Az Atleticó pedgi, ha nem fullad ki jövőre, az első helyekre is odaérhet, csak a hajrával van náluk gond.
Egy szó mint száz, úgy érzem, hogy ebben az évben a legtöbb csapat átmeneti korszakon van túl, esetleg még tart. De az biztos, hogy a legtöbb csapatnál nem a lassú összekovácsolódás folyamatát érzem, hanem alapvetően új "játékszisztémát" kerestek. Főleg az idény elején rosszabb csapatokra igaz ez.
Természetesen negatív csodák is vannak, de ezekkel nem érdemes még foglalkozni.
A jövő évben sokkal kiegyensúlyozottabb közép és élcsapatokra, és 5-6 egyértelmű kieső jelöltre számítok, mivel a legtöbb csapat a jelenlegi edzőjével fog rajtolni jövőre, és az idén letett alapkövekre építkezve már keményebb és összeszokottabb gárdák lesznek majd.
Szükségszerű minden ligában egy ilyen átmeneti időszak, hiszen az erős törvényszerűen idővel gyengébb, a gyengébb pedig erősebb lesz, hogy mennyivel az más kérdés, de hogy a spanyol focinak mindig lesz miből építkeznie, az is biztos.
Az idény nagyon ingadozó volt, melyet valóban nevezhetünk minőségromlásnak is, de pozitív irányban is volt kilengés, és épp ezért én sokkal jobban élveztem, mint a tavalyi idényt (ha nem is izgalom, de futball minőség szempontjából), mert habár voltk nagyon rossz meccsek is, olyan dolgokat is láttam, melyek merőben kárpótoltak érte.