Rashford az első angol játékos Barcelonában Lineker óta
"Yeah… It’s official." Rashford follows in Lineker’s footsteps. pic.twitter.com/ZvbnDAtbax
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 23, 2025
mintha az imént említettem olna, h nem osztjuk az észt, hanem van fogalmunk arról, h miről beszélünk! csak nem írjuk le neked 100-akárhány oldalnyi könyveket ide a fórumba. amit culinho írt, teljesen igaz, de ez csak egy összefoglalás, ide még sokkal több minden tartozik! mondtuk többen is, hogy vedd meg az erről szóló könyveket. am meg ha aránylag régen vagy Barca szurkoló, akkor 1, ezt tudnok kellene, vagy 2, ahogy vale írta, már itána kellett volna nézned10Giga10 írta:köszönöm szépen culinho!!!erre voltam kiváncsi!!de pár ember itt csak osztja az észt azt semmit se tud!!!Mégecccccccccccer is köszi szépen!!!
Kösz az infót!Félig meddig ismertem a sztorit, de ez betöltötte a lyukakat.culinho írta:Ha már az ősi gyűlölködés került szóba, akkor írnék egy kicsit a háttérről.Mint tudjátok Katalónia Spanyolország északkeleti részét foglalja el, részei: Katalónia, Aragónia, a Baleári-szigetek, Andorra és Roussillon. Autonómiai közösségei: a katalán, a valenciai és a Baleári-szigeteki. Ezen különböző területek saját nyelvi, politikai és kulturális státusszal bírnak. Katalónia autonómiájáról az 1978-as spanyol Alkotmány külön rendelkezik.
A katalán nemzet és államépítés a XII. századra nyúlik vissza, a Katalán és Aragón Királyság megalapításáig. 1492-ben Kasztíliai Izabella és II. Aragóniai Ferdinánd egyesítette Kasztíliát és Aragóniát, ezzel megalapítva Spanyolországot. Ahogy erősödtek a kasztíliai központosító törekvések, úgy nyirbálták meg a katalán autonóm intézmények jogköreit. A központosító törekvések következő lépéseként a XVIII. században megszüntették a katalán cortez-t és a generalitat-ot, így Katalónia elveszítette politikai és igazgatási autonómiáját. A katalán helyett a kasztíliai lett a hivatalos nyelv. Erőteljes spanyolosítás vette kezdetét, amely magával hozta a katalán nemzeti mozgalom megerősödését. Az első köztársaság idején, 1873-ban elfogadott Alkotmány a spanyol nemzet alkotóelemeként 17 államot sorolt fel, s régióként említette a [auto_cenzúra] provinciákat és Katalóniát. Az Alaptörvény minden régiót államként értelmezett, s spanyol államot pedig föderatív alapon kívánta felépíteni.
A törekvéseket megakasztotta az 1923-ban hatalomra került Primo de Rivera tábornok, aki megszüntette a katalán intézményrendszereket. Az 1936-ban kirobbant spanyol polgárháborúban Katalónia és Valencia a köztársaságpárti oldalhoz csatlakozott a Francisco Franco vezette jobboldali nacionalista erőkkel szemben. A polgárháború végkimenetele közismert, mely megpecsételte Katalónia sorsát (is). A világháború kirobbanásának évében Franco csapatai elfoglalták Barcelonát. A katalán kormány külföldre menekült. Betiltották a katalán nyelv, a jelképek, zászlók használatát. A rezsim nem volt hajlandó elismerni az országot alkotó kisebbségeket. A hivatalos nyelv a kasztíliai lett és még az egyházi szertartásokat is spanyolul tartották. Persze a katalánok a szigorú tiltások ellenére is használták saját nyelvüket családon belül. Az értelmiség a Franco-rendszer politikájával szemben a kulturális ellenállást választották.
Alapvetően ezekre az okokra vezethető vissza a katalán öntudat és a Franco kedvence, Real Madriddal szembeni ősi gyűlölet.
köszönöm szépen culinho!!!erre voltam kiváncsi!!de pár ember itt csak osztja az észt azt semmit se tud!!!Mégecccccccccccer is köszi szépen!!!culinho írta:Ha már az ősi gyűlölködés került szóba, akkor írnék egy kicsit a háttérről.Mint tudjátok Katalónia Spanyolország északkeleti részét foglalja el, részei: Katalónia, Aragónia, a Baleári-szigetek, Andorra és Roussillon. Autonómiai közösségei: a katalán, a valenciai és a Baleári-szigeteki. Ezen különböző területek saját nyelvi, politikai és kulturális státusszal bírnak. Katalónia autonómiájáról az 1978-as spanyol Alkotmány külön rendelkezik.
A katalán nemzet és államépítés a XII. századra nyúlik vissza, a Katalán és Aragón Királyság megalapításáig. 1492-ben Kasztíliai Izabella és II. Aragóniai Ferdinánd egyesítette Kasztíliát és Aragóniát, ezzel megalapítva Spanyolországot. Ahogy erősödtek a kasztíliai központosító törekvések, úgy nyirbálták meg a katalán autonóm intézmények jogköreit. A központosító törekvések következő lépéseként a XVIII. században megszüntették a katalán cortez-t és a generalitat-ot, így Katalónia elveszítette politikai és igazgatási autonómiáját. A katalán helyett a kasztíliai lett a hivatalos nyelv. Erőteljes spanyolosítás vette kezdetét, amely magával hozta a katalán nemzeti mozgalom megerősödését. Az első köztársaság idején, 1873-ban elfogadott Alkotmány a spanyol nemzet alkotóelemeként 17 államot sorolt fel, s régióként említette a [auto_cenzúra] provinciákat és Katalóniát. Az Alaptörvény minden régiót államként értelmezett, s spanyol államot pedig föderatív alapon kívánta felépíteni.
A törekvéseket megakasztotta az 1923-ban hatalomra került Primo de Rivera tábornok, aki megszüntette a katalán intézményrendszereket. Az 1936-ban kirobbant spanyol polgárháborúban Katalónia és Valencia a köztársaságpárti oldalhoz csatlakozott a Francisco Franco vezette jobboldali nacionalista erőkkel szemben. A polgárháború végkimenetele közismert, mely megpecsételte Katalónia sorsát (is). A világháború kirobbanásának évében Franco csapatai elfoglalták Barcelonát. A katalán kormány külföldre menekült. Betiltották a katalán nyelv, a jelképek, zászlók használatát. A rezsim nem volt hajlandó elismerni az országot alkotó kisebbségeket. A hivatalos nyelv a kasztíliai lett és még az egyházi szertartásokat is spanyolul tartották. Persze a katalánok a szigorú tiltások ellenére is használták saját nyelvüket családon belül. Az értelmiség a Franco-rendszer politikájával szemben a kulturális ellenállást választották.
Alapvetően ezekre az okokra vezethető vissza a katalán öntudat és a Franco kedvence, Real Madriddal szembeni ősi gyűlölet.
már ne is haragudj,de ha (aránylag) régen szurkolsz a csapatnak,akkor lehetne egy kis fogalmad arról hogy miért is Barcelona a Barcelona. Hogy miért több mint egy klub,hogy ezt ki mondta,hogy mit jelent..hogy annak idején az embereknek ünnep volt a Barca meccs,mert csak a stadionban beszélhettek katalánul.Hogy Katalónia mindig is demokratikus "ország" volt, Spanyolország pedig diktatórikus...stb,stb. na mindegy.10Giga10 írta:
na akkor mesélj!! mér van a 2klubb közötti gyűlölet??!!!Megsugom neked hogy már Barcas voltam amikor DInho jött!!kiváncsian várom a 2klubb közötti gyűlölet kialakulásáról szoló történeted!!!
Amúgy 15 vagyok , de mivel szeretem ezt a klubot mindent tudni akartam róla és ezért elolvastam róla szóló könyveket , ennek már egy ideje. És azért nem válaszoltam a hszedre mert nem egy rövid történet az.10Giga10 írta:Annyit tudok hogy Barcelona is not Spain Barcelona=Catalunya!!Ja MSN szleng!!amúgy 20 vagyok!!
De nekem úgy tűnik hogy tise tudtok többet annál hogy Catalunya!!Majd a VéTét megkérdezem ő biztos szívesen mesél nekem!!
10Giga10 írta:Annyit tudok hogy Barcelona is not Spain Barcelona=Catalunya!!Ja MSN szleng!!amúgy 20 vagyok!!
De nekem úgy tűnik hogy tise tudtok többet annál hogy Catalunya!!Majd a VéTét megkérdezem ő biztos szívesen mesél nekem!!
javaslom neked a "Barcelona" c. könyvet, Kormanik Zsolttól és Moncz Attilától. már ne haragudj, de sokkal többet tudok annál, h "Catalunya"! olvasd el a könyvet, és meglátod, h nem csak okoskodunk, hanem tudjuk is, h miről beszélünk. ja am 20 évesen még gázabb leugatszot két C-vel írni10Giga10 írta:Annyit tudok hogy Barcelona is not Spain Barcelona=Catalunya!!Ja MSN szleng!!amúgy 20 vagyok!!
köszi zozzy.Ha valaki tud egy címet ahol erről részletesebben írnak az lécci linkelje be!!KösziZozzy 5 írta:Az ellentéteknek politikai okai voltak/vannak, amik már elég bonyolultak, ezért nem mennék bele. Meg hát ha belegondolsz, akkor nyilvánvaló: Madrid a spanyol főváros, a katalánoknak meg "Catalunya is not spain" nevű kis 'szlogenjük' van...
ez az egyik legalapvetőbb dolog a klub történetében. illene legalább annyit tudnia mindenkinek, h Katalónia vs Spanyolország, ha már a részleteket nem is, de ez alapvető. a másik, h az a természetes, h mindenki itt a Barcának örül (kivéve a amdridistákat)! mindenki aki Barca drukker, úgy éli meg a meccseket, mint te. de azért a háttérről is jó többet tudni10Giga10 írta:Attól méghogy ezt nem tudom hogy mér van a gyűlölet a 2klubb között lehet engem jobban érdekel a Barca mint téged..mer nem az számít hogy tudode mér van a gyűlölet a két kulbb között hanem az hogy mit érzel pl ha barca gólt rúg vagy gólt kap!!!!!!mer nálam ha a barca gólt rúg akkor nálam boldogabb ember nincs akkor eltűnik az élet minden gondja, ha a barca játszik az élet kivirúl, ha gólt kapp akkor meg a szívem összeszorul és sírni tudnék!!!Csak annyit szerettem volna megtudni hogy mér van a két klubb közötti gyűlölet/csak szimplán a 2legjobb rivalizálása??politikai okokból??/!!
Te meg jösz azt leugacc hogy annyit tudok hogy Ronaldinho meg 2006 BL!!
Ezekszerint énis ezek közé tartozom? nem tudok annyit a klubrol. ezért szeretném megrendelni a barca köteteket.vale írta:Szeretem az ilyen szurkolókat , anyit tudnak a klubról hogy Ronaldinho , vagy hogy BL cím és mindent bele.
na akkor mesélj!! mér van a 2klubb közötti gyűlölet??!!!Megsugom neked hogy már Barcas voltam amikor DInho jött!!kiváncsian várom a 2klubb közötti gyűlölet kialakulásáról szoló történeted!!!vale írta:Szeretem az ilyen szurkolókat , anyit tudnak a klubról hogy Ronaldinho , vagy hogy BL cím és mindent bele.10Giga10 írta:Sziasztok!!valaki elmondaná nekem hogy mér van ez a gyűlölet a 2klubb között???hogyan kezdődött és mikor és mér???egy cikk jó lenne erről!!!
Szeretem az ilyen szurkolókat , anyit tudnak a klubról hogy Ronaldinho , vagy hogy BL cím és mindent bele.10Giga10 írta:Sziasztok!!valaki elmondaná nekem hogy mér van ez a gyűlölet a 2klubb között???hogyan kezdődött és mikor és mér???egy cikk jó lenne erről!!!
Ha gondosan elolvasnád oda van írva, hogy Fabregas, Marchen és Palop sérülés miatt hiányoznak a listáról!és fabregas??
és fabregas??Varga Tamás írta:http://www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=194663&
Pedig most az egyik legnagyobb madridista a szövetségi kapitány. Raúl továbbra is körön kívül, a Barcából meg négyen vannak ott a keretben.