Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
hát én tisztán Sztáridzst hallokMichaaBee írta:Alapvetően egyetértek, hogy sokszor színvonaltalan a kommentálás, viszont azt meg kell jegyezni, hogy a Sztáridzs is legalábbolyan messze van a helyes kiejtéstől, mint a Sztöridzs, sőt.ferninho írta:- SZTÖRIDZS, ez mondta az egész meccsen... még Mérei Andrea, a műsőrvezetőnő is tudta a stúdióban, hogy Sztáridzs....![]()
Ezt az egyet nem rónám fel senkinek. Ejtsék ahogy akarják, aki nem angol anyanyelvű az az életben nem fogja jól mondani, magyar fonetikával meg főleg lehetetlen leírni.
http://youtu.be/HDbsP5kTIgE?t=27s
felőlem kimondhatja akárhogy, Magyarországon a Sztáridzs az elterjedt... meg most a Stúdióban is így mondják...
meg példa...
http://www.digisport.hu/video/18719" target="_blank
mondjuk az elején nem tudom mit dumált a kommenátor, de nah... Sztáridzs, mondja is így, ahogy azt megszoktuk.
és egy Farkas Norbi interjúból részlet, aki ezekhez képest maga a megváltó:Erről ennyit, ezek meg megakarják újítani a nyelvet...."Kérdező: Igen, ezzel mi nézők is szembesülünk, hiszen amennyi kommentátor, sokszor annyi féle kiejtés.
Farkas Norbi: Tudom, hogy a magyar fülnek nem kellemes a spanyolosan kiejtett név. Az emberek például nem szeretik visszahallani azt, hogy „Szerhió Rámosz” vagy „Pépé”. Nekik teljesen jó a „Szerdzsó” és a „Pepe”. A spanyolban nincsenek rövid magánhangzók. Például nem „Messzi”, hanem „Mésszi”, nem „Inieszta” hanem „Iniésztá”. Volt ezzel kapcsolatban egyébként egy aranyos sztori, Barcelonában beszélgettem Mauricio Pochettinóval. Mondtam neki, hogy nálunk az probléma, hogy te hogy ejted a neved. Ő meg elkezdett hangosan röhögni, hogy Magyarországon miért érdekli az embereket, hogy ő most „Pokettínó” vagy „Pocsettínó”. Azt mondta, hogy „Figyelj, úgy ejtitek, ahogy akarjátok. Argentínában „Pocsettínó” vagyok, itt pedig vagy szintén ez, vagy „Pokettínó.” De igazából nekem teljesen mindegy.” Tudod, hogy hány olyan e-mail jött, amiben ezt nehezményezték az emberek? Nagyon furcsa e-mail üzeneteket kapunk néha, édesanyámnak nem mutatnám meg, mert elsírná magát. Vagy Mourinho nevét is valaki elkezdte úgy, hogy „Murinnyó”. Az emberek megszokták, most már ezt kell használni. Pedig valójában nem u, hanem o, és nem o, hanem u. A portugálban így használják. Közvetítettem portugál meccseket, de szándékosan nem ejtettem portugálosan a neveket, pedig tudok portugálul. Tudom, hogy az embereknek nem tetszik, ezért helytelenül ejtem. Az embereket nem lehet visszanevelni, mert már így szokták meg, a fülükben ez van benne."
Nigéria mondjuk tényleg mutathatna kicsit többet is. Argentínával kapcsolatban egyet értek, szerintem nem tartoznak a fô esélyesek közé.LG írta:Jogos, Irántól nem is vártam többet, inkább Nigéria miatt vagyok csalódott. Argentína igazán szerencsés, a legkönnyebb csoportot kapták, és a 16 között kb. Svájcra számíthatnak, szintén nem egy világverő csapat. Pedig szerintem komolyabb csapatok ellen úgy járnának mint portugál és spanyol pajtásaik.Isti8 írta:A foci nem csak technikából, cselekbôl áll. Az iráni játékosok pl. nagyon nem techinkásak viszont futnak, ütköznek, akarnak, hajtanak. Annyit futnak egy félidô alatt mint más csapat 60 perc alatt. Ilyen csapatok is kellenek a vb-re. Nekem kifejezetten szimpatikusak az ilyen csapatok, amelyeknek nincsenek jó játékosai, de jól védekeznek, futnak, hajtanak. Persze azt is megértem, ha valakinek nem tetszik ez, meg én is valamivel szívesebben nézek támadófocit.Mezner2 írta:Két ilyen gyenge csapat, hogy lehet ott ?? Ezt rossz nezni![]()
Az USA-Ghánát viszont nagyon várom, 4 éve pazar meccset játszottak.
Jogos, Irántól nem is vártam többet, inkább Nigéria miatt vagyok csalódott. Argentína igazán szerencsés, a legkönnyebb csoportot kapták, és a 16 között kb. Svájcra számíthatnak, szintén nem egy világverő csapat. Pedig szerintem komolyabb csapatok ellen úgy járnának mint portugál és spanyol pajtásaik.Isti8 írta:A foci nem csak technikából, cselekbôl áll. Az iráni játékosok pl. nagyon nem techinkásak viszont futnak, ütköznek, akarnak, hajtanak. Annyit futnak egy félidô alatt mint más csapat 60 perc alatt. Ilyen csapatok is kellenek a vb-re. Nekem kifejezetten szimpatikusak az ilyen csapatok, amelyeknek nincsenek jó játékosai, de jól védekeznek, futnak, hajtanak. Persze azt is megértem, ha valakinek nem tetszik ez, meg én is valamivel szívesebben nézek támadófocit.Mezner2 írta:Két ilyen gyenge csapat, hogy lehet ott ?? Ezt rossz nezni
Alapvetően egyetértek, hogy sokszor színvonaltalan a kommentálás, viszont azt meg kell jegyezni, hogy a Sztáridzs is legalábbolyan messze van a helyes kiejtéstől, mint a Sztöridzs, sőt.ferninho írta:- SZTÖRIDZS, ez mondta az egész meccsen... még Mérei Andrea, a műsőrvezetőnő is tudta a stúdióban, hogy Sztáridzs....![]()
visca el barca írta:Bob már magához nyúlt az iráni csapat játéka láttan![]()
remélem nincs harag
A foci nem csak technikából, cselekbôl áll. Az iráni játékosok pl. nagyon nem techinkásak viszont futnak, ütköznek, akarnak, hajtanak. Annyit futnak egy félidô alatt mint más csapat 60 perc alatt. Ilyen csapatok is kellenek a vb-re. Nekem kifejezetten szimpatikusak az ilyen csapatok, amelyeknek nincsenek jó játékosai, de jól védekeznek, futnak, hajtanak. Persze azt is megértem, ha valakinek nem tetszik ez, meg én is valamivel szívesebben nézek támadófocit.Mezner2 írta:Két ilyen gyenge csapat, hogy lehet ott ?? Ezt rossz nezni
Igaz ! Rui Costa 2004-ben lőtt gólt.recrea írta: Azt a nagy gólt nem Rui Costa, hanem Figo lőtte az angoloknak.
visca el barca írta:és akkor jön a vb csúcsmeccsejah nem
bár már alig bírom az éjszakázást, ghána-usat viszont nézni kell, remélem a márszeji testvérpár kezdő lesz és berámolnak egy triplát a jenkiknek.
Ez igen!defender3 írta:https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
gibraltárBoixos írta:na, az ibériai félsziget eddig egyes. pontosabban 1-9es![]()
még jó, h andorra nem indult.
te nézted a meccseket?Egyébként minden orgánumon megy a kommentárokon való pörgés, élcelődés ! Szerencsére itt nem így van, de csak én tartom ezt egy teljesen eltúlzott és felesleges dolognak ? Mi van akkor, ha félidőnként 5-6-szor összekever két játékost ? Kit érdekel de komolyan, aki észreveszi, az nyilván maga is megtudja különböztetni őket, aki meg nem annak miért nem tök mind1 ? Számomra a jó kommentátor az aki bele tudja magát hergelni a mérkőzésbe, és az én hangulatomat is felfűti a hangsúlyokkal, kiabálásokkal stb.... Számomra ez jelenti a jó kommentálást, és nem az, hogy mint egy gép hibátlanul elmondja, hogy épp kinél van a labda, mert az általában totál hidegen hagy, az ő segítsége nélkül is felismerem a játékosokat