Nem tudom ma miket tanítanak de gondolom csak nem változott annyit az oktatás majd 10 év alatt
recrea írta:
Pénzügyi alapismeretek (egyik sem lesz nehezebb, mint a sinus tétel)
kamat, kamatos kamat, hitel (mekkora költségekkel jár, THM), megtakarítás (minden bevételed 10-30%-át tedd félre, beleértve a húsvéti locsolkodási- és a szülinapi nagymamis pénzt is), nyugdíj (!), cashflow (sose költs többet, mint a bevételed), mindig kérj, mindig adj számlát, adó (miért van rá szükség), pénzt csakis szerződés, fedezet ellenében adj ki a kezedből, vállalkozási alapismeretek
Ez nem volt, vagy csak részben, kamat kamatos kamat tuti volt, többi közgazdasági dolog, nálunk ilyen nem volt, de pl műszaki egyetemen is volt alap közgazdasági óra, ahol ezeket megismertem.
recrea írta:
Életmód
fogamzásgátlás, miért ne csinálj gyermeket az iskola alatt, egészséges táplálkozás, miért ma költs vitaminra 5 ezret, és nem 50 év múlva gyógyszerre 30-at, hogyan oszd be az idődet, közösségben élés, kapcsolatteremtés, drogok és alkohol, sport, illem, egészségügyi segítségnyújtás
Ez fontos, ilyen nem volt specifikusan.De pl ha azt veszem angol órán nem egy lecke foglalkozott ilyen témakörökkel, amiben ezt is megtanulhattad a nyel elsajátítása mellett.
recrea írta:
Környezetvédelem
természeti javakkal történő takarékoskodás (ne folyasd a vizet, kapcsold le a villanyt, ne autóval menj a szomszédba, minek megy egyszerre a laptop és a tv), szelektív szemétgyűjtés, kék gazdaság, megújuló energiák, fűtési technikák
Ez angolból ezerszer előjött, meg földrajz órán is.
recrea írta:
Gyakorlati (!) marketing
hogyan adj el valamit, akármit, vállalkozási alapismeretek,
Szintén közgazdasági dolgok.
recrea írta:
Karrier-tanácsadás
önéletrajz-, motivációs levél írása, e-mail elküldése, hogyan öltözz fel az interjún, hogyan add el magad, mit kell tenni az egyetemen azért, h legyen majd munkád,
Angol órán ezerszer átvettük
recrea írta:
Technika
Számítógép belseje, külseje, internet használata, számítógép védelme, virtuális világ használata, veszélyei, ne a fizikai sárga csekket, hanem a virtuális csekket válaszd, hogyan olvass le a víz-, gáz-, és villanyszámlát
Nekünk ezek mind voltak info órán, nyilván az utolsó pár példa nem, de számítógép felépítése, processzor működés, Ram/Rom vírusok stb mind igen.
recrea írta:
Nyelvtan
helyesírás, hivatalos levél írása, hogyan hívj fel és intézz el dolgot ügyfélszolgálaton, beszédkészség
Ez meg Irodalom, Nyelvtan.
Én értem mire gondolsz, de alapvetően az iskola nevelő szándéka továbbra is megvan, még ha azt is mondja az ember, hogy jó de hát majd az életben nem kell tudni mikor kezdődött a 30 éves háború, de úgy gondolom ezek mind olyan információk amelyek kiadnak egy nagy halmazt amire szüksége van az embernek, meg úgyis annyira kevés %át használjuk az agyunknak, elférnek ott elsőre felesleges információk