Tanulószoba

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
messideco
Presidente del Barça

2012.01.24. 19:20:45

Grat neked :)
Nekem is megvolt az első vizsga: általános földrajz. Remélem meg lesz az átmenő...
Kép
"And my heart will leave you never."
Szed
Barça B

2012.01.24. 19:14:36

Höhöjjj, megvan a Szociálgeográfia vizsgám!! (előttem kb 8an kaptak karót, volt para ezerrel) Ma este valami hasonló intenzitású buli várható: http://www.youtube.com/watch?v=afP71xwLI8Y :lol:
All My Best Friends Are MetalHeads
Kalap1988
Director del Fútbol

2012.01.23. 22:30:47

Asys írta:
Drigo írta:A felsőoktatás megreformálásával meg még inkább egyetértek. De nem így! A sok felesleges egyetemet és szakot kéne bezárni, semmi szükség, hogy minden falunak egyeteme, főiskolája legyen. Persze Pestre sem kell ennyi. Elhiszem, hogy aki nem ért semmihez, szívesen elmegy kommunikációra meg bölcsésznek, meg olyan szakos emberekkel találkoztam az évek során, hogy csak néztem, de ezekre semmi szükség, ilyen létszámban legalábbis. Ezek csak faiskolák, ahova bemész és csak nőni kell, semmi más.
Nekem csak ezen a bekezdésen ragadt meg a szemem, a humán vs real vitába nem szállnék be... Annyit jegyeznék csak meg, hogy pár év múlva a kvaterner szektor lesz a húzóágazat Európában, a tudás és a kultúra kettőse fogja meghatározni magát a gazdasági fejlődést és Magyarország azzal járna a legjobban ha minden bokorban egyetemet, főiskolát alapítana.
Az elvben igazad van Asys,de gondolom te is úgy érted, hogy csak akkor van értelme, ha megszigorítjuk a követelményeket, mondjuk a bejutást. Ehhez az egész oktatási rendszer megreformálására is szükség van, mert sajnos az oktatás egy mókuskerék. Nem tudod még az óvodát sem úgy megváltoztatni, ha a főiskolai óvónőképzésen nem változtatsz és fordítva. Nem megy egyik évről a másikra. El kell kezdeni, de legalább egy évtized szükséges ahhoz, hogy bármi eredményét érezzük. Összehasonlításképp: A klebelsbergi reformok is a 30-as évek közepére, végére értek be ( közben is folyamatos volt akár Hómanék alatt is a módosítás, finomítás), vagy még későbbre. Ez mondjuk nagyban meghatározta magának az 56-os ( 56-ban forradalmat csináló) nemzedéknek a szellemiségét, felkészültségét is. A bölcsész szakokról pedig annyit, hogy nem lehet egy kalap alá venni, főleg nem olyanoknak, akiknek tényleg nincs fogalmuk róla. Én becsülöm a mérnököt, becsülöm az orvost és sorolhatnám még, de akkor azt hiszem elvárhatjuk, hogy ez visszafelé is érvényes legyen. Csababarca leírta a történelemről pl a lényeget még a múlt héten, de annyit hozzátennék, hogy csak seggel el lehet végezni, de foglalkozni nem lehet vele... Írtátok még a kommunikációt:Persze nem nehéz elvégezni és talán nem is kell belőle ennyi, de nem a szakot kell lebecsülni, hisz minden újságírónak ezt kell elvégeznie. Az már mindenkitől magától függ, hogy mennyi műveltséget szerez mellé. Nem sok mindent tanít a kommunikáció,de az mind szükséges. A többi már azon múlik, hogy valaki igénytelen bulvárral akar foglalkozni, vagy felkészült értelmiségi lesz. Ez nem a szak hibája, bár lehetne erősíteni rajta ( mondjuk szerintem csak akkor, ha nem Bologna volna, 3 évben nem férne bele elég dolog). Vannak bohócszakok,de egyedileg kell elbírálni, azt is, hogy mennyire van belőle szükség, mert pl a bölcsész szakokból van van 100.... Mind rossz? Kétlem, sőt, megizzadnátok ti mérnökök is... Aki szerint meg pl a történelemhez csak segg kell, az keveset tud a történelemről...
LM10
Director del Fútbol

2012.01.22. 21:11:58

Itt hallott már valaki valamit, az MTVA terveiről? Egyik ismerősöm volt tegnap az Educatios kiállításon, és ott volt az Mtv akadémiája(MTVA) . Állítólag a Pázmány Péter iskolában bérel az MTV akadémiája egy részt, teljesen függetlenül a sulitól. És az a tervük, hogy arculatot váltanak, és a fiatalokra építkezve felakarják lendíteni a közszolgálati TV-t. Haverom ezt mesélte, viszont, hogy miként, meg hogy megy ide a jelentkezés, és milyen feltételekkel, passz. Tud erről valaki bővebb infót?
kanty
Llegenda del Barça

2012.01.21. 20:37:11

daffy írta:
kanty írta: Lehet, h nálatok igen. De gondolom, nem egyedül a mérnöki szakma az, amire olyan nagy az igény.
De, h egy helyi mondást idézzek: "A sok mérnöktan hallgatóval Szamost lehet rekeszteni." Mondjuk ez Romániában szinte minden szakra igaz.
a bölcsészeket pedig diplomás munkanélkülieknek. ilyet bárhonnan lehet akasztani. én szerintem azért gondolják az emberek,hogy a mérnök felsőbbrendű,mert marha nehéz a rendesen okító mérnöki szakot elvégezni. hasonló nehézségű talán az orvosi,de ugye az azért más,mert seggelős.
nekem a mérnöki azért nehéz,mert a vizsgán nem azt kérik vissza,amit év közben leadnak,hanem tervezést,problémamegoldást olyan dolgokban,amelyeket esetenként addig nem is láttam. alapvetően a matek-fizika vonulat miatt jelentkeztem erre a szakra és kiderül,hogy az csak a fele. :roll:
egy példát engedj meg: elektrotechnikából a félévi anyag ott kezdődik,hogy amper. ami az egésznek az eleje. 3 hónap alatt eljutottunk oda,hogy a feladataimat egy műszerész barátom nem tudja megoldani,aki 4(!) évig tanulta ezt. én 3 hónapja. vicc
Én nem is mondtam, h a mérnöki nem nehéz. Nem vagyok tisztába vele, h pontosan mik a követelmények, de azt tudom, h elég húzós.

lehet, h Magyarországon, ha elvégzel egy mérnökit az biztosíték, itt nálunk nem ez a helyzet.
Az előző évtized közepesen aktív fórumozója.
Drigo
Eurobarca Staff

2012.01.21. 19:01:41

Na, azért tisztázzunk 1-2 dolgot.

Egyáltalán nem gondolom, hogy a mérnöki szakma olyan felsőbbrendű lenne. Én annyit írtam, hogy mire mekkora szükség van. Aztán innen indult el ez az egész kisebbségrendűségi kérdés, amivel általában a legtöbb nem-mérnök hallgató "védekezik".

Az, hogy én személy szerint milyen egyes végzettségeket mennyire becsülök az a saját értékrendem eredménye. Az, hogy sok mindent nem becsülök nem jelenti azt, hogy nincs is rá szükség - annyira azért nem vagyok idióta, hogy ilyeneket jelentsek ki.

@daffy: így, hogy külsősként mész oda, nem tudom pontosan, de nem hiszem, hogy nem különbség lenne, van pl sok olyan tárgy, amit az Audi tart. Ha nem csak várod, hogy legyen valami, akkor nem hiszem, hogy nagy gond. Felvételiről nem tudok sokat, mivel nálunk a záróvizsgával van együtt a felvételi. Neked tuti kell külön felvételizned, meg 1-2 tárgyat megcsinálnod pluszban.
http://www.ZALNER.eu" target="_blank
daffy
Madridista

2012.01.21. 18:34:00

kanty írta: Lehet, h nálatok igen. De gondolom, nem egyedül a mérnöki szakma az, amire olyan nagy az igény.
De, h egy helyi mondást idézzek: "A sok mérnöktan hallgatóval Szamost lehet rekeszteni." Mondjuk ez Romániában szinte minden szakra igaz.
a bölcsészeket pedig diplomás munkanélkülieknek. ilyet bárhonnan lehet akasztani. én szerintem azért gondolják az emberek,hogy a mérnök felsőbbrendű,mert marha nehéz a rendesen okító mérnöki szakot elvégezni. hasonló nehézségű talán az orvosi,de ugye az azért más,mert seggelős.
nekem a mérnöki azért nehéz,mert a vizsgán nem azt kérik vissza,amit év közben leadnak,hanem tervezést,problémamegoldást olyan dolgokban,amelyeket esetenként addig nem is láttam. alapvetően a matek-fizika vonulat miatt jelentkeztem erre a szakra és kiderül,hogy az csak a fele. :roll:
egy példát engedj meg: elektrotechnikából a félévi anyag ott kezdődik,hogy amper. ami az egésznek az eleje. 3 hónap alatt eljutottunk oda,hogy a feladataimat egy műszerész barátom nem tudja megoldani,aki 4(!) évig tanulta ezt. én 3 hónapja. vicc
ziipp
Capitá del Barça

2012.01.21. 17:39:35

Sanama írta:Mérnök azért "felsőbb rendű" mert alig van, van rá kereslet, megfizetik.
ennyi.
Szerintem nem érdemes a pénzt mérceként használni, bár ez tükrözi korunk gondolkodás módját. Ha azonban mégis, akkor kiderül, hogy a mérnököket jó pár ágazat megelőzi.
http://eduline.hu/felsooktatas/2010/5/2 ... gfizetesek
http://berkalkulator.com/berkalk/stat2.php

Ha esetleg ki szeretném emelni a mérnöki munkát a többi közül, akkor én az alkotás, fejlesztés, értékteremtés miatt tenném ezt. ;)
kanty
Llegenda del Barça

2012.01.21. 16:25:40

Sanama írta: Mérnök azért "felsőbb rendű" mert alig van, van rá kereslet, megfizetik.
ennyi.
Lehet, h nálatok igen. De gondolom, nem egyedül a mérnöki szakma az, amire olyan nagy az igény.
daffy
Madridista

2012.01.21. 16:22:57

visca el barca írta:...
ezért írtam azt,hogy ha ide akarnak kötni,akkor a munkát is rögzítsék szerződésbe,nem csak az én szabadságom.
ha nincs munka,akkor ne képezzenek embert(már ha nem haragszol meg,mert nem kifejezetten rád értem).

jogosnak tartom,hogy ha 100 jogász kell,akkor ne 800at képezzenek,viszont akkor az a 100 kapjon már munkát. tudom,hogy ez lehetetlen és kisarkított,de törekedni lehetne rá.
nálunk felvesznek egy évbe 120-150 bt-st. végez kb 10. minek vesznek akkor fel annyit?(egyébként aki végez,az sem ért nagyon hozzá,legalábbis az elbeszélések alapján). nekünk a szakon azt mondják a végzősök,hogy fegyverismeretet,elektrotechnikát és vagyonvédelmet kéne tanulnunk folyton. ehhez képest pszicho,stb. minek? attól nem fogom érteni a dolgom.de ez meg az én problémám :D
Asys
Entrenador del Barça

2012.01.21. 16:19:14

Drigo írta:A felsőoktatás megreformálásával meg még inkább egyetértek. De nem így! A sok felesleges egyetemet és szakot kéne bezárni, semmi szükség, hogy minden falunak egyeteme, főiskolája legyen. Persze Pestre sem kell ennyi. Elhiszem, hogy aki nem ért semmihez, szívesen elmegy kommunikációra meg bölcsésznek, meg olyan szakos emberekkel találkoztam az évek során, hogy csak néztem, de ezekre semmi szükség, ilyen létszámban legalábbis. Ezek csak faiskolák, ahova bemész és csak nőni kell, semmi más.
Nekem csak ezen a bekezdésen ragadt meg a szemem, a humán vs real vitába nem szállnék be... Annyit jegyeznék csak meg, hogy pár év múlva a kvaterner szektor lesz a húzóágazat Európában, a tudás és a kultúra kettőse fogja meghatározni magát a gazdasági fejlődést és Magyarország azzal járna a legjobban ha minden bokorban egyetemet, főiskolát alapítana.
visca el barca
Presidente del Barça

2012.01.21. 16:15:54

daffy írta:
csababarca írta: Pl töriszak: van tanárképzés,ami szerintem fontos,vagy ne legyenek tanárok?
levéltár-könyvtár: ez is fontos,mivel mindenhol vannak könyvtárak,levéltár is van nem egy.
múzeológia: ebből is van pár,kellenek az emberek oda is.
a barátnőm nővére töritanár,legalábbis a diplomáját tekintve. esze ágába sem volt dolgozni tanárként,most ennek mi értelme? ne vegyenek fel olyat,aki csak azért jelentkezik,hogy "csak legyen egy diplomám"

egy volt osztálytársam megy tanárnak,aki nem tud normálisan mondatot szerkeszteni,de még helyesen írni sem. ennek sincs értelme.
akkor az en verziom:

én végzettségemet tekintve történelem tanár vagyok, iszonyatosan szeretnék tanitani, de egyszereun sehova nem vesznek fel.

ha elmegyek sulikba érdeklodni, finoman közlik velem, hogy ha uresedes van, pályázni kell rá és talán.

de volt olyan igazgato is, aki korrekt volt, és megmondta, h ha lenne hely akkor se engem venne fel, mert pályakezdő (bár 30 éves), egyszakos, és férfi vagyok.

egyszeruen sehova nem kell ferfi tanár, unokaöcsém meg unokahugom olyan iskolaba jar, ahol ird és mond egyetlen férfi oktato sincs.

mindenhova a begyepesedett agyu, 50 éves noi tanarokat keresik. ez van. (bocs ha serto vki szuleire nézve, de marha idegesitő)

amugy jo lenne, mert egy évben van lényegében 4 honap szabi, meg olyan munka lenne amit szeretnék csinalni.

rossz helyzetben vagyok, mert máshoz nem igazán értek, fizikia munkara meg testalkatomnál fogva totál alkalmatlan vagyok... de ez már az én problémám :D
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára visca el barca 2012.01.21. 16:21:28-kor.
Like a soul without a mind, in a body without a heart, I'm missing every part...
Kép
daffy
Madridista

2012.01.21. 16:06:16

csababarca írta: Pl töriszak: van tanárképzés,ami szerintem fontos,vagy ne legyenek tanárok?
levéltár-könyvtár: ez is fontos,mivel mindenhol vannak könyvtárak,levéltár is van nem egy.
a barátnőm nővére töritanár,legalábbis a diplomáját tekintve. esze ágába sem volt dolgozni tanárként,most ennek mi értelme? ne vegyenek fel olyat,aki csak azért jelentkezik,hogy "csak legyen egy diplomám"

egy volt osztálytársam megy tanárnak,aki nem tud normálisan mondatot szerkeszteni,de még helyesen írni sem. ennek sincs értelme.

én nem vagyok sem a real,sem a humán mellett vagy ellene,de aki jelentkezik valahova és felveszik,azt azért vegyék fel,mert megfelelően tehetséges,ne azért,hogy meglegyen a keretszám. ha valaki pedig el tudja végezni,az kapjon munkát. vagyis olyan vágyaim vannak,amelyeket az ország nem tud teljesíteni. ha engem kötelezni akarnak,hogy maradjak,akkor a szerződésben írják le azt is,hogy kapok munkát a diplomához vezető út szenvedéseiért cserébe.
ha én tanulok 5-6-7évet egy diplomáért,akkor miért 120.000ft nettó keresetet ajánl az ország,mikor a bkv sofőr 200-300at keres?
Sanama
Llegenda del Barça

2012.01.21. 16:03:08

kanty írta:
ziipp írta:Szerintem egy tanár, aki a jövő generációt tanítja; vagy a földműves, aki élelmiszerrel lát el, ugyanolyan fontos szerepet játszik a társadalomban.

Aki mérnöknek tanul vagy mérnökként dolgozik szerencsésnek mondhatja magát, mert van kereslet a munkájára. Azonban nem kell úgy beállítani a dolgot, mintha ez egy felsőbb tudás lenne a többinél. A mérnökképzésben matekkal és mechanikával szórnak, de a való életben ezeket jó eséllyel nem fogod alkalmazni. Egy kis betanítás után egy értelmesebb ember szerintem képes elvégezni egy kezdő mérnök munkáját, de az egyetemi évek adnak egy olyan szemléletet, amit amúgy nehéz volna kialakítani.
Nekem is csak ezen akadt meg a szemem. Mintha egy mérnök egy különleges akármi lenne, a többi pedig fel sem ér hozzá, ez az érzésem volt.

A real-humán vitába nem megyek bele, Szerintem mindkét típusra szükség van, nem az van, h egyik fekete a másik fehér. Bár ahogy látom van, aki ezen a véleményen van, s itt nem célozok senkire.
Mérnök azért "felsőbb rendű" mert alig van, van rá kereslet, megfizetik.
ennyi.
kanty
Llegenda del Barça

2012.01.21. 15:49:13

ziipp írta:Szerintem egy tanár, aki a jövő generációt tanítja; vagy a földműves, aki élelmiszerrel lát el, ugyanolyan fontos szerepet játszik a társadalomban.

Aki mérnöknek tanul vagy mérnökként dolgozik szerencsésnek mondhatja magát, mert van kereslet a munkájára. Azonban nem kell úgy beállítani a dolgot, mintha ez egy felsőbb tudás lenne a többinél. A mérnökképzésben matekkal és mechanikával szórnak, de a való életben ezeket jó eséllyel nem fogod alkalmazni. Egy kis betanítás után egy értelmesebb ember szerintem képes elvégezni egy kezdő mérnök munkáját, de az egyetemi évek adnak egy olyan szemléletet, amit amúgy nehéz volna kialakítani.
Nekem is csak ezen akadt meg a szemem. Mintha egy mérnök egy különleges akármi lenne, a többi pedig fel sem ér hozzá, ez az érzésem volt.

A real-humán vitába nem megyek bele, Szerintem mindkét típusra szükség van, nem az van, h egyik fekete a másik fehér. Bár ahogy látom van, aki ezen a véleményen van, s itt nem célozok senkire.
ziipp
Capitá del Barça

2012.01.21. 15:36:36

Szerintem egy tanár, aki a jövő generációt tanítja; vagy a földműves, aki élelmiszerrel lát el, ugyanolyan fontos szerepet játszik a társadalomban.

Már a BKV-n is úgy utazok, hogy műanyag borítás mögött "látom" a dolgozó gépet, el tudom képzelni, hogy gyárthatták le, hol mehetnek a kábelek a jelző gombokhoz, miért különbözik az első és hátsó kerekek rögzítése, észreveszem az ajtót mozgató munkahengert, stb. Szerintem egy nem műszaki ilyeneken nem gondolkozik. Ez a szemlélet legnagyobb érték, mert egy vendéglátós ezzel nem rendelkezik, és ha adott esetben éttermet nyitnék, a mérnöki problémamegoldó képességem segítene abban is.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2012.01.21. 15:26:11

Ez,hogy kinek mi van hatással az életére szerintem egy parttalan vita.
Olyanokkal dobálóztok itt a real beállítottságúak,amik tények, ezzel senki nem akar vitatkozni. mindannyian tudjuk,hogy milyen fontos hogy van villany, számítógép, telefon...

de senki ne mondja,hogy értelmetlenek a humán tantárgyak. műveltséget adnak, többféle rálátást a dolgokra, rengeteg nézőpont szerint lehet vizsgálódni, stb.

De egy real vs human vitában nem fogja senki meggyőzni a másikat.

Pl töriszak: van tanárképzés,ami szerintem fontos,vagy ne legyenek tanárok?

a mennyiséggel egyet értek,sokat képeznek. vagyis inkább úgy mondanám,sokat vesznek fel, és kb a fele végzi csak el a töri szakot.

de rengeteg helyen van túlképzés, nem hiába nyírbálták meg a közgazdász, bölcsész, jog szakokat. persze a módja az katasztrófa volt, hosszútávú projektnek kellett volna lennie, de a mostani felvételizők szívnak ezzel.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
daffy
Madridista

2012.01.21. 15:21:20

Sanama írta: Daffy hozzászólásához meg annyit,hogy abban egyetértek vele,hogy ha kimész pl. Ausztriába van állás 1000-1200euróért, csak ugye a sok magyar hatalmas végzettségű embernek büdös a munka(nem akarok megbántani senkit), és ők rögtön 5000 eurót akarnak keresni :)
mert hülyék az emberek. mindenki azt hiszi,hogy kimegy és ott gazdag lesz. nem. aki kimegy,az ott jól és gondtalanul élhet,nem kell a hó végére gondolni. évente kétszer elmehet az ember nyaralni,lehet saját kocsija. ennyi és nem több. nem milliomos lesz. ami a leginkább bosszant,hogy kimegy a magyarja,hogy majd dolgozik,hazajön és gazdag lesz belőle. nem lesz,mert kint élni is kell.
nekem az audiból van 2 ismerősöm. az egyik itthon dolgozik,neki az audi 3 évig fizette a nyelvtanulását és diploma nélkül keres 400+ot.
a másik kiment,kapott lakást,autót,fizetik a nyelvtanulását és az utazását.

Drigo-van lényegében egyetértek,csak máshogy fejezném ki magam. sok emberrel találkoztam,aki azt mondta,hogy bölcsész lesz,hogy legyen diplomája és majd lesz valami. hogy hogynem az egyik családtagom pont itt tart,a másik 7 éve végzett,de azóta sem tud elhelyezkedni,de ezt már akkor is tudta. ennek ellenére nem általánosítanék,mert KÉPZETT bölcsészre szükség van,de nem olyan sokra és a képzett a ritka.

Drigo! az audiba a bme-s mester gépésszel mennyire egyenes az út?
én most biztonságtechnikai mérnökként végzek. a gépész szakot 0-ról kell elkezdeni vagy mehet a mester egyből.(a 0-ról nem igaz,mert a tárgyaim felét el tudnám fogadtatni)?
sjd
Llegenda del Barça

2012.01.21. 14:51:52

bali 15 írta: Mondok egy nagyon jó példát arra, hogy a nem csak a reálemberek változtatják meg a világot: STEVE JOBS.
Ő egyértelműen humán beállítottságú volt. Mégis érdekes az amit letett az asztalra.
Nem az érvelésedet akarom támadni, csak próbálok jobban rávilágítani arra, hogy mit is akartam eredetileg mondani:
Bár valóban tiszteletre méltó, amit Steve Jobs elért, szakmailag gyakorlatilag nem sokat tett le az asztalra, azzal futott fel nagyon, hogy népszerűvé tudott tenni olyan termékeket, amit mások nem. Okostelefon, zenelejátszó és táblagép is volt már az Apple előtt, ő mégis összehozta, hogy mindenki Ipod-ot, Iphone-t és Ipadet használjon

Tehát ha úgy vesszük, a sikereit köszönhette a humán beállítottságnak, de tulajdonképpen semmilyen fontos dolgot nem adott hozzá az életünkhöz. pl. a mikrochip feltalálójának a nevét se tudom, de sokkal többet tett azért, hogy most a fél ország Iphone-nal a kezében rohangáljon
Politikusként, államférfiként rengeteg humán beállítottságú ember volt nagy hatással a világra, de mégsem mondhatod, hogy egy 16.sz.-i hadvezér akkora hatással volt a mai életedre (a mindennapjaidra gondolok, nem arra, hogy melyik országban élsz), mint mondjuk Newton.
Sanama
Llegenda del Barça

2012.01.21. 14:29:05

Jó igen, tény ,hogy rengeteg ember megy ilyen szakokra, mint pl. kommunikácó, csak azért, hogy legyen egy diplomája...
Nálunk pl. Főiskola van, tanárképző szakról képzelhetitek hányan lesznek tanárok... (Persze mindenhol vannak kivételek)

Azzal is egyetértek, ha valakinek mérnöki diplomája van és tud németül, nincs az az Isten, hogy ne kapjon állást, de még M.o-n is kapnia kell,ha nem elveszett emberről van szó.
Csak sajnos az, hogy valakinek van a mai világban 2 nyelvvizsgája, az nem jelent semmit.

Daffy hozzászólásához meg annyit,hogy abban egyetértek vele,hogy ha kimész pl. Ausztriába van állás 1000-1200euróért, csak ugye a sok magyar hatalmas végzettségű embernek büdös a munka(nem akarok megbántani senkit), és ők rögtön 5000 eurót akarnak keresni :)
bali 15
Director del Fútbol

2012.01.21. 14:27:32

Abban nem értek egyet Drigo-val, hogy a bölcsész szakok könnyűek (sőt, szerintem sokkal nehezebbek is, mint mondjuk egy közgáz, mert ott ha megy a matek, akkor elvagy, és nem is kell annyit tanulni), de szerintem is (főleg ilyen létszámmal) haszontalanok. A számítógépet, amin ezt írom, nem bölcsészek rakták össze, a szobámat, ahol most ülök, nem bölcsészek tervezték és építették stb. Ha körbenézel a mindennapi életedben, nem sok olyan dolgot tudsz mondani, amit a bölcsészettudománynak köszönhetsz (a tolmácsokat nem feltétlenül keverném ide)
Pl. egy politológusnak mi haszna van azon kívül, hogy félévente meghívják az ATV-re vagy a Hír TV-re elmondani, hogy mi a rossz a rendszerben?
(amit aztán a politikusaink következetesen leszrnak)
Ez nekem mindig is az egyik kedvenc vitatémám ez a humán vs. reál beállítottságú ember. Jobb kontra bal agyfélteke.
Én humán beállítottságúnak tartom magam, de mindig is érdekelt a tudomány csak a tanárok megutáltatják a suliban. A matekot is szeretem, de néha persze segghülye vagyok hozzá, nehezebben értem meg a dolgokat. Én most kommunikáció szakos vagyok és van egy olyan óraánk hogy statisztika. Egy szórótantárgy, nem is kellene benne lennie az órarendben, és annak ellenére, hogy meghúztak belőle egészen tetszik.

Én mindig is elismertem azt a tényt, hogy a reálosok változtatják meg a világot. Egy filozófus nem tud hidat építeni vagy megtalálni a rák ellenszerét. Azonban van egy hátrányuk ezeknek az embereknek: egy kicsikét felszínesek.

Mondok egy nagyon jó példát arra, hogy a nem csak a reálemberek változtatják meg a világot: STEVE JOBS.
Ő egyértelműen humán beállítottságú volt. Mégis érdekes az amit letett az asztalra.
Egy olyan téren jutott a csúcsra ahol minden a számokról,algoritmusokról szól. Ő pedig olyan dolgokról beszélt a számítástechnikával kapcsolatban mint a "karma" "innovativitás".
Ő volt az a típusú ember aki ül egy matekórán, körbenéz és látja, hogy mindenki üveges szemmel néz és senki sem érti ezt a 'mit is' ?. És az asztalra csap, hogy elég volt. Ezért bánt olyan kegyetlenül az alkalmazottaival mert meg akarta értetni a sok testnevelésből felmentett lúzerrel, hogy nem elég egy termék dobozára ráírni azt, hogy "Új".
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2012.01.21. 13:52:41

Drigo írta:...
hidd el,örültem volna ha real aggyal születek,könnyebb lett volna a pályaválasztásom. én tudom,hogy egyszerűbb elhelyezkedni egy jó gépészmérnök diplomával.
De sajnos,én nem mehettem ilyen irányba tovább,mert ha fel is vettek volna, kizúgtam volna 1 év után legkésőbb.

Viszont így alakult,hogy rendőr se lehetek,mert olyan szigorúan kell azt is venni (közben meg 170centis 60 kilós emberek ugrálnak), így maradt ez,és ha már ez maradt,akkor próbálom tisztességgel csinálni, és valamit kihozni belőle. Jah most meg összevonták a dolgokat,így akár szabad átjárás lesz egy igazgatásszervező átkérheti magát nyomozó szakra...nevetséges ez is.

Mindenesetre értem az érveidet, tisztában is vagyok ezekkel, helyén kezelem azt amit tanulok, de azért nem könnyű egyáltalán. De én most a történelemről beszélek,nem az esztétika meg a többi szakról.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Drigo
Eurobarca Staff

2012.01.21. 13:39:44

Igazából reménykedtem benne, hogy nem kell leírnom, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, nem jött be.

Nyugodtan megsértődhet bárki, de ettől még igaz, hogy aki nem tud magával mit kezdeni, az nem mérnöknek fog jelentkezni, csak hogy legyen papírja. Mint ahogy Csaba is írta be kell ott seggelni az anyagot. Ehhez azért többnyire szorgalom kell. Nem véletlen, hogy reál szakokon döntő többség a fiú. És nem is véletlen, hogy itt alacsonyabbak a ponthatárok. Ahova többségébe lányok járnak, azért magasabb, mert sokkal szorgalmasabbak, jobbak a jegyeik, így több pontjuk lesz, ami persze öngerjesztő módon még jobb jegyekre sarkallja a következő évfolyamot és így tovább. Persze nem csak emiatt van, de ez elég nagy része.

Senkitől nem kérem, hogy ossza a véleményemet, nem akarok senkit meggyőzni, de attól még tény, hogy a lébecolók többsége nem a reál tudományával alibizik végig egy egyetemet/főiskolát.

Ahogy azt Csaba írta, valóban képtelen lennék elvégezni egy olyan szakot, és nem azért mert hülye vagyok, egyszerűen azért, mert számomra teljességgel érthetetlennek tűnik, hogy több száz oldalakat nyaljak be, mindenféle logikai összefüggések nélkül. És ezért nem is tudnám rávenni magamat. Nem véletlen már középiskolába sem voltam hajlandó megtanulni ezeket a tárgyakat, mint az irodalom, média, társadalomismeret meg a többi roppant hasznos tárgy.

Tisztában vagyok vele, hogy roppant túlzó, és sokak számára biztosan bántó ez a vélemény, de ettől még az alapja igaz.

Nem véletlen van a McDonald's-os viccben is a ki szolgál ki kit is abban a szereposztásban, és nem fordítva. Ami ugyan olyan túlzó, de mint a legtöbb viccnek, annak is van valóságalapja.

Ettől függetlenül persze biztosan vannak olyanok, akik nem azért mentek oda, mert az maradt, de a gépészek közül sem mindenki részeg, nem tanuló és azért csúszik, mégis ez alakult ki, és ez sem jogtalanul.
http://www.ZALNER.eu" target="_blank
sjd
Llegenda del Barça

2012.01.21. 13:34:19

kanty írta: Számomra az a fura, h akik reál szakon vannak azok elég nagy százalékban lenézik a humán szakokat, de nem értem, h miért. Amit Csaba ír azzal teljesen egyetértek. Aki elvégez, egy történelmet, egy filozófiát, politológiát vagy tolmács lesz, azt nem nevezném olyan embernek, aki semmihez sem ért. :wink:
Abban nem értek egyet Drigo-val, hogy a bölcsész szakok könnyűek (sőt, szerintem sokkal nehezebbek is, mint mondjuk egy közgáz, mert ott ha megy a matek, akkor elvagy, és nem is kell annyit tanulni), de szerintem is (főleg ilyen létszámmal) haszontalanok. A számítógépet, amin ezt írom, nem bölcsészek rakták össze, a szobámat, ahol most ülök, nem bölcsészek tervezték és építették stb. Ha körbenézel a mindennapi életedben, nem sok olyan dolgot tudsz mondani, amit a bölcsészettudománynak köszönhetsz (a tolmácsokat nem feltétlenül keverném ide)
Pl. egy politológusnak mi haszna van azon kívül, hogy félévente meghívják az ATV-re vagy a Hír TV-re elmondani, hogy mi a rossz a rendszerben?
(amit aztán a politikusaink következetesen leszrnak)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sjd 2012.01.21. 13:49:43-kor.
kanty
Llegenda del Barça

2012.01.21. 13:07:27

Akinek egy kevés fogalma is van a bölcsészkarról az nem beszél így róla.
Nem tudom nálatok, h megy, de itt Romániában a bölcsészkar legtöbben két nyelven végzik, mert így kifizetődőbb. Hát nem kis meló megcsinálni az biztos. Olyan anyagmennyiségen kell átnyálazd magad, h az eszméletlen. Van ismerősöm ott azért tudom.

Én kommunikációra járok vagy,h trendi legyek büfészakra. Mondjuk ez a megnevezés nem érdekel. Tudom, h miért jöttem ide, tudom, h mit akarok. Talán bejön talán nem. Tisztában vagyok vele, h nem a legnehezebb szak.

Számomra az a fura, h akik reál szakon vannak azok elég nagy százalékban lenézik a humán szakokat, de nem értem, h miért. Amit Csaba ír azzal teljesen egyetértek. Aki elvégez, egy történelmet, egy filozófiát, politológiát vagy tolmács lesz, azt nem nevezném olyan embernek, aki semmihez sem ért. :wink:
Lezárt