Lehetne itt is a vezetőséget szidni, részben jogosnak is tartanám, de manapság nem egyszerűen a teljesítmény alapján kalkulálható ki a piaci ára egy játékosnak.
A Geridoss-tétel (

) szerint manapság: piaci ár = teljesítmény x (1+marketing érték százalékban).
Nem közgazdászoknak: ma már nem elég az, hogy ha valaki jól játszik. Sokkal többet számít az, hogy hányszor volt egy újság címlapján, hányszor könyörögtek érte a szurkolók és mennyi mezt tudnak eladni a nevével. (khm..khmm. POGBA)
A nagy csapatok sosem fognak eladni százmillióért játékost, ők vesznek ennyiért (előző példában MU - pénzügyileg! - sokkal nagyobb klub, mint a Juve). Biztos vagyok benne, ha nálunk Grimaldo tavaly berobban, és most kezdő balhátvéd lenne, akkor sem tudnánk 25-30 felett továbbadni.
Egyszerűen a Benfica, Porto és hasonló középcsapatok nevelik ki sorban a nagyoknak az utánpótlást. Ott van idő egyengetni az útjukat, ott van lehetőség hibázni egyet, vagy kettőt. Ne adj isten hármat is. A hibából tanulhatunk. De ha nincs idő játszani, nincs hiba, nincs lehetőség tanulni.
Megmondom őszintén nem tudom, Grimaldo hogyan játszik, én teljesen lemondtam róla, amikor eligazolt. Erre tessék. Majd' 40 millió euro azért nem kis pénz. És ebben az esetben még azt se mondhatom, hogy a marketingértéke az egekben, vagy csak én nem vagyok elég tájékozott, de nincs felkapva, abszolút nincs. (itt nagyjából meg is dőlt a tételem

)
Ezek a csapatok nincsenek úgy eleresztve anyagilag, szinte rákényszerülnek az ilyen fajta üzletekre, mondhatni ebből tartják fenn magukat.
Náluk ez prioritás, míg nálunk a szponzorok adják a legtöbb pénzt, aztán az igazolásokkal csak épphogy kijövünk, mert nem kényszerül rá a klub.
Visszakanyarodva: nagyon durván elszabadultak az árak, de ez pont abból következik, hogy ha valakit el lehet adni 40 millióért, nem fogják 20ért, hiába ér annyit - vagy annyit se.
Láthatjuk Pogba eddig MU-s karrierjét (nem sok meccset láttam, többnyire csak összefoglalókat és szöveges összegzéseket nézek, de 100M a teljesítményhez nem aránylik).
"Látta a Real Madrid Villareal elleni 6-2-es győzelmét?" " Nem láttam, viszont emlékszek egy 6-2-re a Bernabeuból..." /Joan Laporta/
Visca el Barca!