Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Lille amúgy is 0-0 mágnes.visca el barca írta:Bobbykám, délután a lille ellen egy jó kis 0-0?sztem kapuralövés se lesz a meccsen
![]()
amúgy nagyon durva, nézem a tabellát, tavaly otthon ugye siralmasak voltunk (asszem' 2 win volt összesen), most meg 8 meccsen 5-3-0 és 1(!!!!) gólt kaptunk összesen
Én se mindegyes kis szabálytalanságra gondoltam hanem olyanokra alapvetően, mint ami történt most a tizinél, vagy olyan alattomos bíró által láthatatlan szabálytalanságok, amiket néha visszalassítanak. De mondjuk amikor műesés történik és ebből vita van a pályán azokat is ki lehetne így szűrni.Bob_Marley írta:Szabálytalanságok szubjektív döntések, azokra én nem alkalmaznám. NFL-ben sem nézegetik vissza. A többi jó ötletnek tűnik és mint írtam nekem a les miatt van ennek problematikája, de így hogy az nincs benne marad a gólvonalos meg lesgólok kiszűrése, ami szerintem is teljesen jó ötlet.
Szerintem igenis van értelme a videóbírónak, de elég kemény megkötésekkel. Ha már a gyakorlati megvalósításról kérdeztél, akkor szerintem, a már korábban említett, a stadionokban van egy erre alkalmas szoba, ahol 1-2 bíró több kameraszögből azonnal vissza tudja nézni a kritikus szituációkat. Challengere nincs lehetősége a csapatoknak. A videózás csak és kizárólag a kritikus szituációkra vonatkozik, tehát góloknál és szabálytalanságoknál nézik vissza az eseteket. Leshelyzet nem tartozik ezek közé, csak ha gól születik belőle. Ha olyan szabálytalanság történik, amit a bíró nem vesz észre a pályán és megy tovább a játék, akkor a következő játékmegállás (dobás,kirúgás, pontrúgás, csere) során kaphatja meg a vétkes neki járó lapot. Ezzekkel a megkötésekkel nem csorbulna a játék üteme, mivel gól esetén úgy is áll 10-20 mp-re, komolyabb szabálytalanság esetén szintén.Bob_Marley írta:És ketté kell venni, mert ez nem videóbíró hanem a játék segítése technikával. Viszont visszanézegetni dolgokat ha lesre is alkalmazzuk akkor esélytelennek tartom. És arra válaszoljon valaki, hogy gyakorlatban hogy képzeli el? Hányszor lehet videózni? Ki kérhet videózást? Mi van ha rossz videót kért? Mi van ha elfogyott a videó? Meddig lehet valamire "challengelni"? Mire lehet challengelni? Legyen olyan mint a kosárban, hogy x idő belül kötelező minden vitatott szitut megnézni? Legyen olyan mint NFL-ben, hogy minden gólt kötelezően vissza kell nézni? Van-e súlyosabb vétség? Itt olyanra gondolok, hogy les volt, de utána pirosat érő szabálytalanság. Mert ha eltelnek másodpercek akkor ilyenek is benne vannak.
Ezzel egyetértek, jó lenne ha ezt bevezetnék végre. Bár ahogy figyeltem, a plusz cserékről csak hosszabbításokban van eddig szó, de kezdetnek az is jó lenne.Bob_Marley írta:hogy megnöveljék esetlegesen a cserék számát négyre vagy ötre mintsem videózgassunk. Mert a játékosok fizikai állapotát befolyásolja.
Ezt is kéne, de sajnos ez független a videóbíró és egyéb dolgoktól, itt a spanyol szövetségnek kéne változtatnia. De ők meg kétlem, hogy fognak sajnos..geridoss írta:Én azt tartom szükségesnek, hogy utólagosan vezessék be a spanyoloknál is az eltiltást. Mert most legjobb tudomásom szerint úgy van, hogy ami nincs a jegyzőkönyvben, azért nem járhat eltiltás. Gondolok itt színészkedésre, utólagosan észrevett szabálytalanságra (könyöklés, ütés).
egyelőre ugyan csak tesztelnek valamit, de a felfogás ahogy ezt végzik korrektnek tűnik: a technika a játékvezetőt segíti! mindenben ő marad kompetens abban is hogy igénybe veszi e? vagy vállalja a tévedés kockázatát.Bob_Marley írta:Csakis közel valós idejű les intéssel értek egyet, mert az hogy valaki nézegeti az ugyanaz mint a partjelző, s ha megállítgatja a képet pont azon idő, ami alatt rengeteg dolog történhet. És a valós idejűnél továbbra is ott az a probléma, hogy hol a chip.
És ketté kell venni, mert ez nem videóbíró hanem a játék segítése technikával. Viszont visszanézegetni dolgokat ha lesre is alkalmazzuk akkor esélytelennek tartom. És arra válaszoljon valaki, hogy gyakorlatban hogy képzeli el? Hányszor lehet videózni? Ki kérhet videózást? Mi van ha rossz videót kért? Mi van ha elfogyott a videó? Meddig lehet valamire "challengelni"? Mire lehet challengelni? Legyen olyan mint a kosárban, hogy x idő belül kötelező minden vitatott szitut megnézni? Legyen olyan mint NFL-ben, hogy minden gólt kötelezően vissza kell nézni? Van-e súlyosabb vétség? Itt olyanra gondolok, hogy les volt, de utána pirosat érő szabálytalanság. Mert ha eltelnek másodpercek akkor ilyenek is benne vannak.
És ezek nem zárják ki továbbra sem azt sem, hogy a videó előtt is ember ül és benne van a hibázási lehetőség.
Sokkal fontosabbnak tartok olyan dolgokat, hogy megnöveljék esetlegesen a cserék számát négyre vagy ötre mintsem videózgassunk. Mert a játékosok fizikai állapotát befolyásolja.
Adom.TripleH írta:Egyébként ami a legjobban tud befolyásolni egy meccset az egy tévesen megadott/meg nem adott 11-es, ha már ezt meglehetne challengeltetni az edzőknek, akkor már lehet nem mindenki esne el a 16os vonalánál a légnyomástól..
Félreértesz. A sporinak nem kell saját elhatározásból lest fújnia, ezért lennének ott a kamerák, akiknek a kezelője a fülére szólnának, hogy mi a helyzet. A kétes eset után másodperceken belül tudnak szólni a játékvezetőnek, hogy les volt-e.Bob_Marley írta:És pont ez az, hogy ha les volt, evidens onnan megy a játék ahol ez történt mint ahogy az van is. De mi van ha lefúj valamit a spori lesnek, de nem volt az, akkor vissza mindenki a helyére?
Na ez az, ami kivitelezhetetlen előttem, mert 5 másodperc alatt vegyünk csak 20 mezőnyjátékos iszonyat megváltozik mindenki pozíciója. Játékvezetői labda van? Akkor meg elveszíti azt a területet a csapat, amit megszerzett és legfőképpen területszerzéssé alakult át ez a játék is.Azért annyira nem bonyolult a kétes helyzeteknél megállítani a képet egy plusz embernek, és kábé 5 másodpercet vesz igénybe, ráadásul a játéknak sem kell állnia miatta.
Na ez az, ami kivitelezhetetlen előttem, mert 5 másodperc alatt vegyünk csak 20 mezőnyjátékos iszonyat megváltozik mindenki pozíciója. Játékvezetői labda van? Akkor meg elveszíti azt a területet a csapat, amit megszerzett és legfőképpen területszerzéssé alakult át ez a játék is.Azért annyira nem bonyolult a kétes helyzeteknél megállítani a képet egy plusz embernek, és kábé 5 másodpercet vesz igénybe, ráadásul a játéknak sem kell állnia miatta.
Azért annyira nem bonyolult a kétes helyzeteknél megállítani a képet egy plusz embernek, és kábé 5 másodpercet vesz igénybe, ráadásul a játéknak sem kell állnia miatta.Bob_Marley írta:Én az egyből jelez dolgot nem értem, hiszen a partjelző asszisztens nevezzük bárminek is, "leskamera" vonalban kell mozogjon. Tehát ha valaki fent nézi ugyanúgy belehibázhat ha nem lassítva látja, ha meg már lassítva látja, ahhoz meg kell álljon a játék. És simán előfordul, hogy volt egy les majd egy perc múlva történik valami és kimegy a labda. Nézegetünk minden lest?
Ha digitalizálod nem kell visszanézni, leadhatná az infót egyből. Technológia kell hozzá, ahhoz pedig pénz. Ha ezt nem szeretnék ráfordítani, még mindig ott a fenti opció.Bob_Marley írta:Digitalizáljuk? Oké ezt még el is fogadom, de megint ott van, hogy hányszor nézegetünk vissza dolgokat?