Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Nálam is ennek a kettőnek az ötvözetében van a zseni, csak valamivel nagyobb része van a hozott tehcnikai alapanyagnak. Lehet bárki jó fejben, attól még nem fog tudni olyan dolgokat csinálni kis területen, mint Ini, Xavi vagy Busi, ha nincs meg a "tanulhatónál" jobb technikai képzettsége.nzxtpo írta:Amire ki akarok lyukadni, hogy nálam a zseni az az agyukban van, és nem abban, hogy odateszik a labdát hajszálpontosan, meg leveszik a lőttpasszokat, az csak egy része.
Ezzel teljesen egyetértek.nzxtpo írta:de akinek van esze a focihoz és kevesebb a technikája, az lehet többet ér, mint egy képzett buta játékos.
Erre meg megint azt tudom mondani, hogy én nem is ezekre gondoltam. Hanem az olyanokra, amit nem közvetlenül az edzésen való gyakorlásnak köszönhetnek, hanem ami mondhatni velük születik. Mint mindhárom mozdulat amit linkeltem. Az átlag feletti "játékolvasásuknak" köszönhetően felismerik a helyzetet, majd az átlag feletti technikai tudásuknak köszönhetően meg is oldják egy szempillantás alatt, apró területen, eszméletlen nyomás alatt, hibátlanul.nzxtpo írta:Pl. egy amikor Busi vagy Xavi visszahúzza a labdát, állandó jelleggel ezt csinálják, megcsinálják milliószor edzésen, megcsinálják milliószor a korábbi meccseken, hogy előtudják venni biztosan, és egyre gyorsabban a következő meccsen. Ezek az automatizmusok, amik gyakorlással alakulnak ki bennük
Akkor itt lehet nem jutunk dűlőre, én még mindig azt állítom, és most a saját példámat hozom. Ha egy mérkőzésen nincs akkora nyomás rajtam, van pár másodpercem gondolkodni, én is odateszem a csapattársam lábára, akár 40-50 méterről is a labdát, és szerintem itt a lényeg. Ők akkora nyomást kapnak, a világ krémjével játszanak, a legjobb védők ellen stb stb, és mégis az ő nagyságuk abban van, hogy a másodperc tört része alatt tudják felmérni az összes opciót, felismerni a legjobbat közülük és még oda is tenni. Pl. egy amikor Busi vagy Xavi visszahúzza a labdát, állandó jelleggel ezt csinálják, megcsinálják milliószor edzésen, megcsinálják milliószor a korábbi meccseken, hogy előtudják venni biztosan, és egyre gyorsabban a következő meccsen. Ezek az automatizmusok, amik gyakorlással alakulnak ki bennük (pl. a csomó háromszögelés, labdatartások egyenlő emberrel, kevesebb emberrel, hogy a rondórol ne is beszéljek) Olvastam korábban egy cikket, és most nem találtam meg, hogy egy átlagos magyar játékosnak 4-5 automatizmus van a fejében amit előtud húzni a pillanat tört része alatt, egy átlagos holland iskolából kikerülő játékosnak ez 15-20 közötti, Messinek állítólag ennek a sokkal többszöröse.palesz77 írta: Ezt értem, de attól még azzal nem értek egyet, hogy a technikai tudásuk kevésbé zseniális, mint a szemük a játékhoz, és hogy ez javarészt "tanult" - Iniről és Busiról is volt szó, és rájuk is szól a mondandóm, úgyhogy ideveszem őket ha nem baj. Nem a legjobb példák lesznek, de most így hirtelen nem tudok jobbakat. Itt van Xavinak ez a megoldása kis területen fél másodperc alatt, Ininek ez a csele a Real ellen, vagy Businak a legutóbbi meccsről ez a finomsága.
+1.Bob_Marley írta:Intuíció nem tanulható képesség. Xavi nagy erénye pedig ez volt. Mindig tudta fejben ki hol helyezkedik és a legjobb megoldást tudta kiválasztani.
Ezt értem, de attól még azzal nem értek egyet, hogy a technikai tudásuk kevésbé zseniális, mint a szemük a játékhoz, és hogy ez javarészt "tanult" - Iniről és Busiról is volt szó, és rájuk is szól a mondandóm, úgyhogy ideveszem őket ha nem baj. Nem a legjobb példák lesznek, de most így hirtelen nem tudok jobbakat. Itt van Xavinak ez a megoldása kis területen fél másodperc alatt, Ininek ez a csele a Real ellen, vagy Businak a legutóbbi meccsről ez a finomsága.nzxtpo írta:Lehet nem fejeztem ki magam jól, megpróbálom akkor így mondani, ha Xavit nem tanítják akkor tuti nem ragad hozzá így a labda és nem tudja odatenni, de attól még ugyanúgy látja, hogy oda kéne tennie, és ugyanolyan gyorsan végigmenne az agyán a legjobb megoldás, csak nem lennének meg azok a betanult mozdulatai, hogy visszahúzza a labdát, amit edzéseken több milliószor végrehajtott, nem lenne meg, hogy hogyan rúgja meg a labdát, hogy úgy pörögjön ahogy éppen kell, nem lenne meg, hogy hogy tartsa a lábát stb stb, de az ahogyan átlátta a szituációt, és amilyen gyorsan átlátta, az akkor is ott lenne.
Ha lehetne tanulni akkor miért nem tudja úgy mindenki? Kikerült több ezer játékos a La Masiaról és hányan látnak úgy a pályán, mint ő? Busquets áll a legközelebb a helyezkedésben, a játék olvasásában, és látásban, de valahogy belőle hiányolom a gyilkos ösztönt, Messi ha el is marad egy fokkal, de ő is kiemelkedően lát a pályán, és oda is teszi, belőle meg az a helyezkedés, játékolvasás hiányzik, és van Iniesta, aki a kettő között áll leginkább.noname írta:A pályán való látás legalább annyira tanulás kérdése, mint képességek kérdése. Abból a szempontból zseni h képes volt megtanulni. Viszont az, hogy melyik játékos hova mozdul el, mikor, milyen sebességgel, azt bizony tanulni kell és rengeteget gyakorolni. nem az a kategória, mint Messi zsenialitása, akihez már 17 éves korában úgy tapadt a labda, hogy képtelenség volt szabályosan elvenni tőle. Azt már Messi is tanulta, hogy hol vannak épp jó passzsávok.
Csak az sem mindegy, hogy melyik országban hogyan viszonyulnak a focihoz. A példáid közül Amerikában pl. az európai foci előtt van, az amerikai foci, a kosárlabda, a hoki és a baseball is mérföldekkel. Kína sem egy focinemzet, arról ne is beszéljünk, hogy milyen szinten van ott az utánpótlásképzés (míg az én általam említett spanyol,német,belga köztudottan jó iskola), és végül, de nem utolsósorban tudod hogyan működik Kínában a sportválasztás? Ott te bemész, felmérik a testi adottságaidat, illetve miből mennyire vagy ügyes és ők választanak neked sportot, nem pedig fordítva, ők presztízst csinálnak az olimpiából egy ideje és úgy nevelik ki minden sportágra a legjobb születési adottságokkal rendelkezőket. Indiáról te is elmondtad.noname írta:
Nem hiszem, hogy túl nagy összefüggés lenne a lakosság száma és a foci között. Legalábbis a legmagasabb szinten nem. Ott van Kína pl, ahol szeretik a focit, van egy csomó utánpótlásképző, mégis baromi gyengék. Indiát nem említem, hiszen ott a foci nem fontos sport. De lehetne említeni az USA-t is, ahol sokan vannak, de ehhez képest még igencsak amatőr szinten van a focijuk a nagy focinemzetekhez képest. Németh Krisztián szinte sztár náluk, miközben Európában nem sok vizet zavart. De lehetne említeni Henryt, aki utolsó szezonjában itt kerékkötő volt, ott meg gólkirály.
Az tény, hogy a lakosság nagy száma segít abban h legyen köztük pár zseni. Viszont zseni kevés van, a játékosok nagy része nem az. Csak nézzük meg a Barca pár fontos játékosát az utóbbi évekből: Puyol, Pedro, Xavi. Egyik sem egy zseni. Amit elértek azt a saját kemény munkájuknak és a profi stábnak köszönhetik. Pedro pl kimondottan tehetségtelen. Puyol se egy Maradona, ahogy Xavi is inkább tanulta a focit, mint vele született. Az ifiakadémiák stábja és az általános hozzáállás a munkához az, ami számít.
Ellenpéldának ott lenne Brazília, ahol azért erős a foci, mert kiutat jelent a szegénységből és a sok gyerek között felfedeznek 1-1 zsenit.
Nem hiszem, hogy túl nagy összefüggés lenne a lakosság száma és a foci között. Legalábbis a legmagasabb szinten nem. Ott van Kína pl, ahol szeretik a focit, van egy csomó utánpótlásképző, mégis baromi gyengék. Indiát nem említem, hiszen ott a foci nem fontos sport. De lehetne említeni az USA-t is, ahol sokan vannak, de ehhez képest még igencsak amatőr szinten van a focijuk a nagy focinemzetekhez képest. Németh Krisztián szinte sztár náluk, miközben Európában nem sok vizet zavart. De lehetne említeni Henryt, aki utolsó szezonjában itt kerékkötő volt, ott meg gólkirály.nzxtpo írta:Egyensúly az már csak azért sem lesz, mert mondjuk Németországnak, Belgiumnak és Spanyolországnak egyaránt nagyon jó az utánpótlásképzése, de míg a németek 80, a spanyolok 45 addig a belgák csak 11 millió főből válogathatnak (persze ebből lejönnek a nők, az idősek, a focizni nem szeretők stb...), és akkor még arról nem is beszéltünk, olyan országról ahol kevesen laknak és még az utánpótlásképzés is rossz (ismerős? khm) az még nagyobb hátrányban van. Persze ezzel téged is alátámasztalak, mert ha valamelyik pl. magyarnak megadatódik a lehetőség, hogy gyerekkorától fogva egy jó akadémián nevelkedjen, és világklasszis lesz belőle, akkor azt az egy szem értelmes játékosunk ne játsszon már másik nemzet színeiben. Meg lehet fogni sok oldalról a kérdést, de a játékos személyisége fogja eldönteni. Ha neki nem jelent semmit az, hogy a szülőhazája nemzetéért játszhat, és inkább egy jobb válogatottba játszik, az lehet, hogy a honi válogatottban pár vereség után alibizne, lázadozna, ki tudja?
Ez nem hangzik rosszul, kérdés h mennyire lenne kivitelezhető. Pl reálisan nézve mondjuk 10% teljesen életképes ötlet lenne. Nagyobb már nem annyira, hiszen elég vicces lenne, ha Bale walesi nevelőcsapata hirtelen kapna annyi pénzt, mint a teljes walesi bajnokság költségvetése 5 évre.Bob_Marley írta:Megoldás az lenne, ha le lenne pl fektetve, hogy ennyi és ennyi százalékot kapna a valóban nevelőegyesület adott játékos után. Akár reklám szerződés, akár átigazolási díj akármi. Ez meg nyilván nem tetszene a nagyobb kluboknak, mert most potom pénzből csinálnak euromilliókat. Ezt viszont valahogy szabályozni kell.
Mit csináljanak? Senki nem fogja megszorongatni és még így is erősítés a keretükbe. A fizetését meg fizetik, de ez szerintem simán megéri.TripleH írta:Hát azért a nem fizetnek érte semmit ez tiszta, attól még fizetés kell neki, lehet megfogja érni, de azért na.Bob_Marley írta: Nem fizetnek érte szinte semmit és pl több gólt lőtt Brazíliában mint az itt is agyonsztárolt Pato.Simán megérte a Monaconak szerintem.
Továbbra sem fogják a PSG-t megszorongatni a bajnokságban.
Hát azért a nem fizetnek érte semmit ez tiszta, attól még fizetés kell neki, lehet megfogja érni, de azért na.Bob_Marley írta: Nem fizetnek érte szinte semmit és pl több gólt lőtt Brazíliában mint az itt is agyonsztárolt Pato.Simán megérte a Monaconak szerintem.
Nem fizetnek érte szinte semmit és pl több gólt lőtt Brazíliában mint az itt is agyonsztárolt Pato.TripleH írta:Na ez a gond a gyógyszerre ivással, hogy ilyeneket flashelnek tőle, hogy ez megéri.rhuni írta:Vagner Love --> Monaco
az szép.Vagy lehet FMbe nézték, hogy milyen és hát annyira nem volt rossz, szóval megvették.
Na ez a gond a gyógyszerre ivással, hogy ilyeneket flashelnek tőle, hogy ez megéri.rhuni írta:Vagner Love --> Monaco
az szép.