Ligue 1 - Franciaország

Foci a Barçán kívül
Bob_Marley
Presidente del Barça

2016.01.22. 05:27:09

Most már értem mit akar írni nzxtpo és az automatizmusban abszolút igaza is van. És alapvetően a futball ezekből az elemekből áll, de ez emeli a többi játékos fölé teszem azt Xavit, hogy a problémamegoldó képessége nagyon jó. Tudja ezeket a begyakorolt elemeket, s kitudja választani a legjobb megoldást, nagyon rövid idő alatt. Fejben nagyon erős, s magas a játékintelligencia képessége, ezek mind olyan tulajdonságok amik alapvetően nem taníthatóak. Lehet fejleszteni, de valakiben vagy megvan az az előregondolkozási képesség vagy nincs. Xavi felé jött a labda és már tudta agyban, hogy minimum három játékostárs hol helyezkedik el és a legjobb helyre tudott passzolni, egyből vagy két érintőből. Maga a mozdulat és az azt követő tovább helyezkedés begyakorolt automata elem, de a játékolvasás része, hogy hol ki van, honnan jön a védő. én hol helyezkedek folyamat "ösztönös".

Ja és Pep is nagyon magas játékintelligenciával rendelkezett.
Kép
Kép
Kép
palesz77
Az Év fórumozója 2014 & 2015

2016.01.21. 23:51:38

nzxtpo írta:Amire ki akarok lyukadni, hogy nálam a zseni az az agyukban van, és nem abban, hogy odateszik a labdát hajszálpontosan, meg leveszik a lőttpasszokat, az csak egy része.
Nálam is ennek a kettőnek az ötvözetében van a zseni, csak valamivel nagyobb része van a hozott tehcnikai alapanyagnak. Lehet bárki jó fejben, attól még nem fog tudni olyan dolgokat csinálni kis területen, mint Ini, Xavi vagy Busi, ha nincs meg a "tanulhatónál" jobb technikai képzettsége.
nzxtpo írta:de akinek van esze a focihoz és kevesebb a technikája, az lehet többet ér, mint egy képzett buta játékos.
Ezzel teljesen egyetértek.
nzxtpo írta:Pl. egy amikor Busi vagy Xavi visszahúzza a labdát, állandó jelleggel ezt csinálják, megcsinálják milliószor edzésen, megcsinálják milliószor a korábbi meccseken, hogy előtudják venni biztosan, és egyre gyorsabban a következő meccsen. Ezek az automatizmusok, amik gyakorlással alakulnak ki bennük
Erre meg megint azt tudom mondani, hogy én nem is ezekre gondoltam. Hanem az olyanokra, amit nem közvetlenül az edzésen való gyakorlásnak köszönhetnek, hanem ami mondhatni velük születik. Mint mindhárom mozdulat amit linkeltem. Az átlag feletti "játékolvasásuknak" köszönhetően felismerik a helyzetet, majd az átlag feletti technikai tudásuknak köszönhetően meg is oldják egy szempillantás alatt, apró területen, eszméletlen nyomás alatt, hibátlanul.

Ezért akadtam csak fent azon, amikor azt írtad, hogy "Xavi technikai tudására lehet mondani, hogy tanult." Ha egy Rakiticre mondod mondjuk, azzal még talán egyetértek én is. Vannak gyönyörű momentumai, de nem csinál emberfeletti dolgokat a labdával. Xaviékra viszont ez nem igaz, ez meg bőven nem csak a jó fejnek, és a sok edzésnek köszönhető - modnom, pl Cesc, hasonlóan jól látja a játékot, mégsem képes összességében olyan dolgokra, mint Iniék. Ha ez a szint begyakorolható lenne automatizmusokkal, mindenki ezt csinálná, ehhez képest megközelíteni se nagyon tudják őket - mondjuk ott jobra lent a képen az úriembernek egészen sikerül. 8) Szerintem.
nzxtpo
Capitá del Barça

2016.01.21. 22:56:40

palesz77 írta: Ezt értem, de attól még azzal nem értek egyet, hogy a technikai tudásuk kevésbé zseniális, mint a szemük a játékhoz, és hogy ez javarészt "tanult" - Iniről és Busiról is volt szó, és rájuk is szól a mondandóm, úgyhogy ideveszem őket ha nem baj. Nem a legjobb példák lesznek, de most így hirtelen nem tudok jobbakat. Itt van Xavinak ez a megoldása kis területen fél másodperc alatt, Ininek ez a csele a Real ellen, vagy Businak a legutóbbi meccsről ez a finomsága.
Akkor itt lehet nem jutunk dűlőre, én még mindig azt állítom, és most a saját példámat hozom. Ha egy mérkőzésen nincs akkora nyomás rajtam, van pár másodpercem gondolkodni, én is odateszem a csapattársam lábára, akár 40-50 méterről is a labdát, és szerintem itt a lényeg. Ők akkora nyomást kapnak, a világ krémjével játszanak, a legjobb védők ellen stb stb, és mégis az ő nagyságuk abban van, hogy a másodperc tört része alatt tudják felmérni az összes opciót, felismerni a legjobbat közülük és még oda is tenni. Pl. egy amikor Busi vagy Xavi visszahúzza a labdát, állandó jelleggel ezt csinálják, megcsinálják milliószor edzésen, megcsinálják milliószor a korábbi meccseken, hogy előtudják venni biztosan, és egyre gyorsabban a következő meccsen. Ezek az automatizmusok, amik gyakorlással alakulnak ki bennük (pl. a csomó háromszögelés, labdatartások egyenlő emberrel, kevesebb emberrel, hogy a rondórol ne is beszéljek) Olvastam korábban egy cikket, és most nem találtam meg, hogy egy átlagos magyar játékosnak 4-5 automatizmus van a fejében amit előtud húzni a pillanat tört része alatt, egy átlagos holland iskolából kikerülő játékosnak ez 15-20 közötti, Messinek állítólag ennek a sokkal többszöröse.

Amire ki akarok lyukadni, hogy nálam a zseni az az agyukban van, és nem abban, hogy odateszik a labdát hajszálpontosan, meg leveszik a lőttpasszokat, az csak egy része. Viszont azt elismerem, hogy mindenkinek megvannak a határai, vannak akik fogékonyabbak a technika elsajátítására és vannak akik nem annyira, de akinek van esze a focihoz és kevesebb a technikája, az lehet többet ér, mint egy képzett buta játékos.
Kép
"I learned all about life with a ball on my feet." - Ronaldinho
Normandia
Director del Fútbol

2016.01.21. 20:53:18

Bob_Marley írta:Intuíció nem tanulható képesség. Xavi nagy erénye pedig ez volt. Mindig tudta fejben ki hol helyezkedik és a legjobb megoldást tudta kiválasztani.
+1.:-D
Így igaz, mert nem tanulható a pályán való látás. Az iskolákban megtanulják az alapot, játékfelfogást, labdabizonságot és fizikális alapokat. Ott azt, hogy tudd a több lehetőségből melyiket választod, azt nem tudják tanítani, még akkor sem, ha szituációkat gyakoroltatnak. Ehhez inteligencia, jó felismerési képesség, látás szükséges. Xavi, Ini vagy Busi ebben emelkedik ki. Az alapokon felül, van inteligenciájuk, ahhoz a poszthoz, amit játszanak. Nem bántva meg egyik csapatrészt sem, de ha van egy jó középpályád, akkor nyert ügyed van. Persze kell a csatár meg a védő, de az észt, fazont ők adják és a pályát uralni a középpályásokkal lehet.
"Diego Simeone: "Diego (Maradona) megtöltött minket érzelmekkel, de azt mondom, kétségek nélkül, hogy Messi jobb játékos, mint Maradona volt."
palesz77

2016.01.21. 20:03:45

nzxtpo írta:Lehet nem fejeztem ki magam jól, megpróbálom akkor így mondani, ha Xavit nem tanítják akkor tuti nem ragad hozzá így a labda és nem tudja odatenni, de attól még ugyanúgy látja, hogy oda kéne tennie, és ugyanolyan gyorsan végigmenne az agyán a legjobb megoldás, csak nem lennének meg azok a betanult mozdulatai, hogy visszahúzza a labdát, amit edzéseken több milliószor végrehajtott, nem lenne meg, hogy hogyan rúgja meg a labdát, hogy úgy pörögjön ahogy éppen kell, nem lenne meg, hogy hogy tartsa a lábát stb stb, de az ahogyan átlátta a szituációt, és amilyen gyorsan átlátta, az akkor is ott lenne.
Ezt értem, de attól még azzal nem értek egyet, hogy a technikai tudásuk kevésbé zseniális, mint a szemük a játékhoz, és hogy ez javarészt "tanult" - Iniről és Busiról is volt szó, és rájuk is szól a mondandóm, úgyhogy ideveszem őket ha nem baj. Nem a legjobb példák lesznek, de most így hirtelen nem tudok jobbakat. Itt van Xavinak ez a megoldása kis területen fél másodperc alatt, Ininek ez a csele a Real ellen, vagy Businak a legutóbbi meccsről ez a finomsága.

Itt nem csak arról van szó, hogy technikásak, sok brazil csodagyerek a fülén pörgeti a labdát, mégse látni őket sűrűn a spanyol bajnokságban így labdákat tartani.. És értem azt is, hogy sokan technikásak, de fejben nincsenek annyira ott, ezért nem tudják megcsinálni. De ez fordítva is igaz, ha fejben ennyire tudnák olvasni a játékot, de nem születnek ezekkel az adottságokkal, akkor nem lettek volna ennyire jók, mint amilyenek. A Masiának annyi szerepe volt, hogy tökéletes helyszín volt képességeik pallérozására, de ezeket a megmozdulásokat próbálhatják tanítani másnak, erre születni kell. Nézd meg Rakiticet például amikor letámadják - hogy csapaton belül mondjak valakit -, ég és föld.. Pedig gyakorolt ő is sokat, remek futballiskolából is jött, nem ezen múlt.

Pep és Cesc az, akik beugranak, hogy remek szemmel rendelkeztek, Masiáról is jöttek, de ilyen szinten nem volt technikás egyikük se, mint az említett 3-as. Legalábbis amit Pepből láttam, ő nem tudott úgy lasztit tartani, mint Xaviék, és Cesctől se rémlik ez, ők sokkal inkább hagyatkoztak/nak a játékintelligenciára, mint a technikai tudásukra. És nyilván látható, hogy ez nélkül is lehet valaki zseniális labdarúgó, de az is, hogy ez a trió nem csak játékintelligenciában teng túl tehetségből, hanem technikailag is a tanulható kategória fölött vannak jóval.
Bob_Marley
Presidente del Barça

2016.01.21. 18:21:52

Intuíció nem tanulható képesség. Xavi nagy erénye pedig ez volt. Mindig tudta fejben ki hol helyezkedik és a legjobb megoldást tudta kiválasztani.
Kép
Kép
Kép
nzxtpo
Capitá del Barça

2016.01.21. 17:34:56

noname írta:A pályán való látás legalább annyira tanulás kérdése, mint képességek kérdése. Abból a szempontból zseni h képes volt megtanulni. Viszont az, hogy melyik játékos hova mozdul el, mikor, milyen sebességgel, azt bizony tanulni kell és rengeteget gyakorolni. nem az a kategória, mint Messi zsenialitása, akihez már 17 éves korában úgy tapadt a labda, hogy képtelenség volt szabályosan elvenni tőle. Azt már Messi is tanulta, hogy hol vannak épp jó passzsávok.
Ha lehetne tanulni akkor miért nem tudja úgy mindenki? Kikerült több ezer játékos a La Masiaról és hányan látnak úgy a pályán, mint ő? Busquets áll a legközelebb a helyezkedésben, a játék olvasásában, és látásban, de valahogy belőle hiányolom a gyilkos ösztönt, Messi ha el is marad egy fokkal, de ő is kiemelkedően lát a pályán, és oda is teszi, belőle meg az a helyezkedés, játékolvasás hiányzik, és van Iniesta, aki a kettő között áll leginkább.

Nyilván kell egy érzék a labdához, ami egy kitűnő képzéssel párosult az ő esetében, de ez a labdaérzék azért sokkal több játékosban megvan, mint az az intelligencia és látás, ami neki volt. Azért lehetne sorolni pár brazil kölyköt akikhez csak úgy ragad a labda... Lehet nem fejeztem ki magam jól, megpróbálom akkor így mondani, ha Xavit nem tanítják akkor tuti nem ragad hozzá így a labda és nem tudja odatenni, de attól még ugyanúgy látja, hogy oda kéne tennie, és ugyanolyan gyorsan végigmenne az agyán a legjobb megoldás, csak nem lennének meg azok a betanult mozdulatai, hogy visszahúzza a labdát, amit edzéseken több milliószor végrehajtott, nem lenne meg, hogy hogyan rúgja meg a labdát, hogy úgy pörögjön ahogy éppen kell, nem lenne meg, hogy hogy tartsa a lábát stb stb, de az ahogyan átlátta a szituációt, és amilyen gyorsan átlátta, az akkor is ott lenne.
Kép
palesz77

2016.01.21. 17:24:03

De azt Messi se tanulta hogy kell 2-3 ember kozul higgadtan kohozni a labdat.. Meg ha ezek a tized alatt eldontott passzok tanulhatok lennenek, 500 Xavi futkosna a palyakon. Bizonyos szintig persze, azok, de nem eddig a szintig. Vagy akkor Rakitic egy lusta dog, hogy nyomas alatt fele olyan jol teljesit, mint Busi, Ini vagy Xavi tette..

Ezt a szintu technikai tudast se ertem amugy hogy lehetne megtanulni.. Azt nem te irtad noname, de azon is csodalkoztam kicsit. Vagy ha minden tanulhato, amit Xavi tudott, akkor az egesz mai generacio szegyelje el magat, hogy lustalkodtak csak gyakorlas helyett.
noname
Llegenda del Barça

2016.01.21. 17:17:18

A pályán való látás legalább annyira tanulás kérdése, mint képességek kérdése. Abból a szempontból zseni h képes volt megtanulni. Viszont az, hogy melyik játékos hova mozdul el, mikor, milyen sebességgel, azt bizony tanulni kell és rengeteget gyakorolni. nem az a kategória, mint Messi zsenialitása, akihez már 17 éves korában úgy tapadt a labda, hogy képtelenség volt szabályosan elvenni tőle. Azt már Messi is tanulta, hogy hol vannak épp jó passzsávok.
A Fifa egy szégyen
MatyiG
Adminisztrátor

2016.01.21. 17:04:19

Azért Xavira azt mondani, hogy nem zseni, az elég merész...
Az ember úgy látott a pályán, és úgy helyezkedett, hogy azt nem lehet tanítani.
nzxtpo
Capitá del Barça

2016.01.21. 15:54:40

noname írta:
Nem hiszem, hogy túl nagy összefüggés lenne a lakosság száma és a foci között. Legalábbis a legmagasabb szinten nem. Ott van Kína pl, ahol szeretik a focit, van egy csomó utánpótlásképző, mégis baromi gyengék. Indiát nem említem, hiszen ott a foci nem fontos sport. De lehetne említeni az USA-t is, ahol sokan vannak, de ehhez képest még igencsak amatőr szinten van a focijuk a nagy focinemzetekhez képest. Németh Krisztián szinte sztár náluk, miközben Európában nem sok vizet zavart. De lehetne említeni Henryt, aki utolsó szezonjában itt kerékkötő volt, ott meg gólkirály.

Az tény, hogy a lakosság nagy száma segít abban h legyen köztük pár zseni. Viszont zseni kevés van, a játékosok nagy része nem az. Csak nézzük meg a Barca pár fontos játékosát az utóbbi évekből: Puyol, Pedro, Xavi. Egyik sem egy zseni. Amit elértek azt a saját kemény munkájuknak és a profi stábnak köszönhetik. Pedro pl kimondottan tehetségtelen. Puyol se egy Maradona, ahogy Xavi is inkább tanulta a focit, mint vele született. Az ifiakadémiák stábja és az általános hozzáállás a munkához az, ami számít.
Ellenpéldának ott lenne Brazília, ahol azért erős a foci, mert kiutat jelent a szegénységből és a sok gyerek között felfedeznek 1-1 zsenit.
Csak az sem mindegy, hogy melyik országban hogyan viszonyulnak a focihoz. A példáid közül Amerikában pl. az európai foci előtt van, az amerikai foci, a kosárlabda, a hoki és a baseball is mérföldekkel. Kína sem egy focinemzet, arról ne is beszéljünk, hogy milyen szinten van ott az utánpótlásképzés (míg az én általam említett spanyol,német,belga köztudottan jó iskola), és végül, de nem utolsósorban tudod hogyan működik Kínában a sportválasztás? Ott te bemész, felmérik a testi adottságaidat, illetve miből mennyire vagy ügyes és ők választanak neked sportot, nem pedig fordítva, ők presztízst csinálnak az olimpiából egy ideje és úgy nevelik ki minden sportágra a legjobb születési adottságokkal rendelkezőket. Indiáról te is elmondtad.
Amúgy kérdés, hogy kinek mi a zseni. Xavi technikai tudására lehet mondani, hogy tanult, de azt a látás, játékintelligenciát ami neki volt, az nem lehet tanulni, se nem oltással beadni. :) Kevés ilyen fordult meg a pályán, aki ennyire értette a focit, legtöbbjük edzőként kötött ki. Ezen a szinten nincsen tehetségtelen játékos, Pedro sem az, az más kérdés, hogy Messihez, Iniestához hasonlítjuk akkor kevésbé tehetséges, és nem is ezzel tűnt ki, hanem az iszonyatos munkájával amit letett meccsről meccsre, nagyon jól beillett a csapatba, és az első éveiben rendre hozta a fontos gólokat. Puyol is tehetséges volt, csak a társaihoz képest volt tehetségtelen, ezt tökéletesen felmérte és annyi extra munkát tett bele, hogy odakerülhessen a sokkal tehetségesebb társai elé, és ezt a hozzáállást a pályán is tükrözte, nagyon jó vezér volt, nyilván nem arról fogunk rá emlékezni, hogy az orrán pörgette a labdát, de tehetségtelennek nem nevezném. Hidd el, hogy Messi hiába az egyik legtehetségesebb játékos a történelembe, ha nem tesz bele ő is annyi munkát, akkor valahol a megyeiben futballozna kis túlzással. Gyerek kora óta napi egyet, 10-15 éve pedig napi kettőt edz, plusz tudod mennyi munka hogy felhozta a szabadrúgásait, hogy pakolt magára izmot stb stb
Kép
barca0417
Entrenador del Barça

2016.01.21. 14:59:24

Érdekes ez a téli átigazolási szezon. Annyi minden be lett harangozva, ahhoz képest...
Persze tudom azt, hogy a megjelent híreknek kb 10%-a valós, de azért mégiscsak furcsa, hogy eddig egy top klub sem igazolt, talán csak az Arsenal Elnenyt. Pedig 10 nap múlva lejár az idő.
Olyan transzferekre gondolok mint pl Nolito ide, vagy Lavezzi eligazolása, de ilyen szintű transzferek sem történtek sehol.
Ennél nagyobb mozgás szokott azért lenni.
Kép
noname
Llegenda del Barça

2016.01.21. 10:46:59

nzxtpo írta:Egyensúly az már csak azért sem lesz, mert mondjuk Németországnak, Belgiumnak és Spanyolországnak egyaránt nagyon jó az utánpótlásképzése, de míg a németek 80, a spanyolok 45 addig a belgák csak 11 millió főből válogathatnak (persze ebből lejönnek a nők, az idősek, a focizni nem szeretők stb...), és akkor még arról nem is beszéltünk, olyan országról ahol kevesen laknak és még az utánpótlásképzés is rossz (ismerős? khm :roll: ) az még nagyobb hátrányban van. Persze ezzel téged is alátámasztalak, mert ha valamelyik pl. magyarnak megadatódik a lehetőség, hogy gyerekkorától fogva egy jó akadémián nevelkedjen, és világklasszis lesz belőle, akkor azt az egy szem értelmes játékosunk ne játsszon már másik nemzet színeiben. Meg lehet fogni sok oldalról a kérdést, de a játékos személyisége fogja eldönteni. Ha neki nem jelent semmit az, hogy a szülőhazája nemzetéért játszhat, és inkább egy jobb válogatottba játszik, az lehet, hogy a honi válogatottban pár vereség után alibizne, lázadozna, ki tudja?
Nem hiszem, hogy túl nagy összefüggés lenne a lakosság száma és a foci között. Legalábbis a legmagasabb szinten nem. Ott van Kína pl, ahol szeretik a focit, van egy csomó utánpótlásképző, mégis baromi gyengék. Indiát nem említem, hiszen ott a foci nem fontos sport. De lehetne említeni az USA-t is, ahol sokan vannak, de ehhez képest még igencsak amatőr szinten van a focijuk a nagy focinemzetekhez képest. Németh Krisztián szinte sztár náluk, miközben Európában nem sok vizet zavart. De lehetne említeni Henryt, aki utolsó szezonjában itt kerékkötő volt, ott meg gólkirály.

Az tény, hogy a lakosság nagy száma segít abban h legyen köztük pár zseni. Viszont zseni kevés van, a játékosok nagy része nem az. Csak nézzük meg a Barca pár fontos játékosát az utóbbi évekből: Puyol, Pedro, Xavi. Egyik sem egy zseni. Amit elértek azt a saját kemény munkájuknak és a profi stábnak köszönhetik. Pedro pl kimondottan tehetségtelen. Puyol se egy Maradona, ahogy Xavi is inkább tanulta a focit, mint vele született. Az ifiakadémiák stábja és az általános hozzáállás a munkához az, ami számít.
Ellenpéldának ott lenne Brazília, ahol azért erős a foci, mert kiutat jelent a szegénységből és a sok gyerek között felfedeznek 1-1 zsenit.
A Fifa egy szégyen
kanty
Llegenda del Barça

2016.01.21. 10:29:02

http://www.telegraph.co.uk/sport/footba ... clubs.html" target="_blank

Másodikok vagyunk, a Realt 11 éve nem lehet megelőzni.
Az angol klubok dominanciája nem meglepő, de azért elég brutális - persze ez az eredményekben az elmúlt években abszolút nem látszik meg.
Az előző évtized közepesen aktív fórumozója.
PCsabi
aka Game90

2016.01.16. 14:01:12

Megint Ben Arfa:
KATT
A vezetőségnek be kéne számoltatni LE-t a sorozatban 2:0 után
kiengedett meccsekről - mégpedig írásban is, szóban is.
Ha bajnokok leszünk, akkor azt lehet mondani: van ilyen.
Ha nem, akkor azt kell mondani: ne legyen ilyen!
nzxtpo
Capitá del Barça

2016.01.14. 23:32:25

Egyensúly az már csak azért sem lesz, mert mondjuk Németországnak, Belgiumnak és Spanyolországnak egyaránt nagyon jó az utánpótlásképzése, de míg a németek 80, a spanyolok 45 addig a belgák csak 11 millió főből válogathatnak (persze ebből lejönnek a nők, az idősek, a focizni nem szeretők stb...), és akkor még arról nem is beszéltünk, olyan országról ahol kevesen laknak és még az utánpótlásképzés is rossz (ismerős? khm :roll: ) az még nagyobb hátrányban van. Persze ezzel téged is alátámasztalak, mert ha valamelyik pl. magyarnak megadatódik a lehetőség, hogy gyerekkorától fogva egy jó akadémián nevelkedjen, és világklasszis lesz belőle, akkor azt az egy szem értelmes játékosunk ne játsszon már másik nemzet színeiben. Meg lehet fogni sok oldalról a kérdést, de a játékos személyisége fogja eldönteni. Ha neki nem jelent semmit az, hogy a szülőhazája nemzetéért játszhat, és inkább egy jobb válogatottba játszik, az lehet, hogy a honi válogatottban pár vereség után alibizne, lázadozna, ki tudja?
Kép
Bob_Marley
Presidente del Barça

2016.01.14. 22:40:56

Összevonom a kettőt mert a szabály arra szól, ha valaki mint volt példa 8-10-12 évesen elmegy másik országba és ott focizik tovább. Azt valahogy le kell "papírozni" és jön az hogy a szülők akkor dolgozzanak. Viszont fent áll a lehetőség, hogy állampolgárságot kap és majdan választhat válogatottat. Most ez még annyira nem áll fenn, de szerintem egyértelműen efelé mehet a dolog. Hiába a kötődés választhatja az erősebbet. És nézve a mai világ össznépi vándorlását ez bizony lehet egy olyan dolog, amitől tartani kell. Biztos én gondolom túl, meg pl bevándorlás párti vagyok, de foci terén viszont az egyensúly érdekében meg kell akadályozni, hogy a nagy országok és azok klubjai "rabszolga kereskedelmet" csináljanak a világban.

Egyenlőség meg utópisztikus és mindent megtesznek hogy a monopólium megmaradjon, ez tiszta sor. És lefektetni is hogy ki mennyit kapjon az anyaegyesületnél nagyon nehéz lenne, meg jönne a lobbizás meg jobbra balra utalások. Szóval ezért sem egyszerű, de maga azt a nemes elvet, hogy a nagy klubok már nem csecsemő gyerekeket csak úgy elszipkázzanak mindenhonnan valahogy igen is szabályozni kell.
Kép
Kép
Kép
noname
Llegenda del Barça

2016.01.14. 22:15:25

Bob_Marley írta:Megoldás az lenne, ha le lenne pl fektetve, hogy ennyi és ennyi százalékot kapna a valóban nevelőegyesület adott játékos után. Akár reklám szerződés, akár átigazolási díj akármi. Ez meg nyilván nem tetszene a nagyobb kluboknak, mert most potom pénzből csinálnak euromilliókat. Ezt viszont valahogy szabályozni kell.
Ez nem hangzik rosszul, kérdés h mennyire lenne kivitelezhető. Pl reálisan nézve mondjuk 10% teljesen életképes ötlet lenne. Nagyobb már nem annyira, hiszen elég vicces lenne, ha Bale walesi nevelőcsapata hirtelen kapna annyi pénzt, mint a teljes walesi bajnokság költségvetése 5 évre. :lol:

A gond az, hogy fix százalék kéne mindenkire, de pl ebben az esetben azon országok buknának, ahol erős a marketing. Mondok egy példát. Egy spanyol csapat elvisz egy angol gyereket és eladja pár év múlva 5 milláért, ami egy teljesen átlagos ár a spanyol viszonylatban, erre egy angol negyedosztályú csapat kap fél milliót. Ez így rendben is lenne. De ott a fordított eset(ami gyakoribb). Angol csapat elvisz egy kölyköt, aki közbe megszerzi az angol állampolgárságot és mivel ott ha valaki két egyeneset tud rúgni a labdába, az már sztár, így eladják mondjuk 20-ért, ami egy átlagos összeg náluk, erre egy spanyol negyedosztályú csapat kap 2 millió eurót, ami alighanem a teljes 4. osztály költségvetése. Ebben az esetben hiába tűnik igazságosnak az a fix összeg, egyik irányba okés, másik irányba egy teljes bajnokság budzséjét a fejére állítja. Ráadásul kis csapatoknál ha nagy pénz kerül a házhoz, az rendszerint azzal jár h a tulaj zsebre vágja az egészet. Így lehetne módosítani a szabályt ország szerint, de az ugye megint igazságtalan.

Egyszerűen nem elég egységes a foci világa jelenleg ahhoz, hogy normálisan implementálni lehessen egy efféle szabályt.
Kezdetnek pl a spanyol állam alkothatna külön jogszabályt a focistákra, hiszen eléggé igazságtalan őket mindenki mással egybevonni. Van olyan fontos intézmény a foci spanyolországban, hogy külön jogszabályokat érdemeljen. Pl a spanyol turizmus pár százaléka kizárólag a focinak köszönhető.
Persze ha külön jogszabály lesz focistákra, akkor majd jönnek a csak papíron létező ificsapatok, akik valójából szamócát szednek az erdőben egész nap minimálbérért. :roll:
A Fifa egy szégyen
nzxtpo
Capitá del Barça

2016.01.14. 21:27:15

A válogatottság az egyértelmű, és a legtöbb embernek helyén is van a szíve, és most ne a tényleges kettős állampolgárokról beszéljünk (szülők két különböző országból származnak), és ne azokról akiknek tényleg nem a foci miatt költöztek el a szüleik más országba, hanem magánügy miatt. Mert ezek a gyerekek mondjuk 2-3 éves korukban átkerülnek egy másik országba, semmi emlékük a szülőhazájukról, külföldön tanulnak, nőnek fel, az ottani kultúrával találkoznak nap, mint nap, érthető ha valaki így azt az országot tekinti magáénak, abban a válogatottban játszik, bár erre is azért vannak bőven ellenpéldák,( azt ne firtassuk, hogy fele esetben azért, mert az egy gyengébb válogatott, és csak oda fér be).
Azoknak akik 8-10-12 éves korukban a foci miatt kimennek külföldi akadémiára, már van annyi kötődésük, emlékük hazájukról, e mellett pedig bizonyos időnként haza tudnak menni a rokonokhoz, és haza is mennek, úgyhogy szerintem 90%-uknál nem áll fenn, hogy a nevelőegyesület országát fogják képviselni. Oda kötik őket a rokonok, barátok és adott esetben még a szülők is.

Az pedig a tényleg megoldás, hogy úgy engedni el a fiatal játékosokat, hogy a későbbi eladási áruk x %-a ők illeti. Nem tudom, hogy köthetnek e ilyet, de ha köthetnek és nem teszik ezt meg, akkor magukra vessenek, ha nem tehetik meg, akkor viszont szinte lehetetlen ezeket a klubok kárpótolni.

Valószínűleg sohasem lesz fizetési sapka, a mostani gigászok ezt nem fogják hagyni, és ők határozzák meg a futball, ő rájuk kíváncsiak a legtöbben, így ők irányítanak. A mindenkori labdarúgás top csapatai mögött hatalmas pénzügyi háttér fog állni, teljesen mindegy, hogy most az ötödosztályban van egy klub, vagy még meg sem alapították, ha elég pénz van a kasszában, lehet hogy 15 év múlva BL győztesek lesznek. A népszerű ligák pedig folyamatosan növelni fogják a szakadékot a kevésbé népszerűekkel szemben, maximum ha több jó játékos lesz, akkor magasabban lesz a mérce ezekbe a ligákba, de akkor is mindenki ezekbe akar majd igazolni, így ezekben lesznek a legjobb minőségű focik (stílust mindenki magának választhat melyik jön be), ezeket fogják a legtöbben nézni. Ezért akinek vastag a pénztárcája nem fog gyenge bajnokságba felfuttatni csapatokat, hanem továbbra is a top5 ligából válogat majd. Egy magyar nem fog lengyel, cseh stb. ligákat nézni, max ha játszik ott egy-egy magyar játékos, vagy akihez annyira kötődik, a többség továbbra is a top ligákat fogja követni, meg a hazait.
Kép
Bob_Marley
Presidente del Barça

2016.01.14. 20:36:33

Áthozom ide, mert átfogó témakör és szerintem érdemes ezt megvitatni.

Szóval: Fifa büntetés, nevelés, gyerek érdek, válogatottság stb.

Kezdem azzal, hogy nem tudtam rendesen elolvasni így lehet valamit félreértelmeztem, amit noname írt. :D

Jó hát alapvetően már ott hibádzik a dolog, hogy ha jól tudom akkor Angliában 16 (?) éves kortól már kaphat profi szerződést, míg Spanyolországban 18 (?). Tehát a nem egyenletes szerződési rendszer miatt sem összeegyeztethető a dolog. Ebből következik hogy tovább bonyolódik az ügy. A válogatottság azért egy megtisztelő dolog és miután alapvetően a Fifa nagyon is ápolja a hagyományokat (lsd szabálymódosítások, nem lehet válogatottságot váltani stb) ezért ezt értelemszerűen védi is. Afrika nem egyszerű kontinens, ez tiszta sor, de úgy gondolom hogy ha az ember hazájáról van szó, akkor úgymond állampolgári kötelesség játszani érte. Lelehet mondani, volt már rá precedens. Viszont szerencsére azért az még nem jellemző, hogy nem az országa csapatában játszik valaki. Hirtelen Thiago jut eszembe, de biztos vannak még mások is. A népvándorlást megakadályozni nem lehet, szemünk előtt zajlik. Fifa sem fog tudni ezzel mit kezdeni és nem is lehet, de a büntetés is úgy szól, hogy olyat nem lehet hogy csak úgy fogod és elviszed máshonnan a gyereket. Hanem úgy kéne, hogy a szülők elköltöznek (népvándorlás) és ha a gyerek focizni akar, akkor megteheti az adott országban. Ezt lekövetni nagyon nehéz, s nyilván van korrupció és pár szerződési csalás. :D Most az van, hogy a szülők ha mindketten vállalnak munkát adott országban, akkor a gyereket is viheti adott ország bármelyik csapata. Ez alapvetően egy jó gondolat és próbálja azt kiküszöbölni, hogy "elrabolják" a gyerekeket. Persze hogy utána ők teszik bele a pénzt, és az elrablás csúnya szó, de ne legyünk naivak sokszor bármiféle ellenszolgáltatás nélkül viszik el a világ minden tájáról a gyerekeket.

Nem ismétlem túlzottan önmagam, ennek a jó oldala világos, mert egzisztenciális körülmények adottak, lehetőségek adottak. Onnantól a gyereken múlik és övé lehet a világ minden kincse is akár. Viszont itt nem csak Messikről van szó, hanem hogy lassan rendes kiépített hálózat van, s lehet Kis Palkó Bütyökfalván kezdett el focizni és nem volt olyan háttér majd befut teszem azt az Atleticonál, de ebből Bütyökfalva semmit nem profitál, vagy legalábbis minimálisat. Így az olló tovább nyílik és Bütyökfalva ugyanolyan gyenge lesz, Atletico meg még erősebb. Fifanak is az érdeke az egyensúly megteremtése és a kicsik felzárkóztatása, viszont ha a tehetős klubok még a fiatalokat is kényükre kiválaszthatják akkor soha nem lesz egyenlőség. És én emiatt félek leginkább, még ha a jó oldalát abszolút értem is, de valami egyensúlyt kell találni. Pénz, pénz és megint csak a pénz a mozgatórugója a dolognak és a szakadék csak nőhet. A válogatottság részemről már egy továbbgondolt eseménysor, de ha az bekövetkezik akkor érzésem szerint ott tényleg a vég van, mert pont a válogatottság egyedisége az amire a Fia mindig is kényesen ügyelt és szem előtt tartott. Megoldás az lenne, ha le lenne pl fektetve, hogy ennyi és ennyi százalékot kapna a valóban nevelőegyesület adott játékos után. Akár reklám szerződés, akár átigazolási díj akármi. Ez meg nyilván nem tetszene a nagyobb kluboknak, mert most potom pénzből csinálnak euromilliókat. Ezt viszont valahogy szabályozni kell.
Kép
Kép
Kép
visca el barca
Presidente del Barça

2016.01.14. 11:03:21

azért anno az oroszoknál akár kiröhögitek, akár nem, elég top játékosnak számított. ha jardim vhogy visszatudja hozni a régi formáját akkor még akár jó is kisülhet belőle.
Like a soul without a mind, in a body without a heart, I'm missing every part...
Kép
Bob_Marley
Presidente del Barça

2016.01.14. 09:54:41

TripleH írta:
Bob_Marley írta: Nem fizetnek érte szinte semmit és pl több gólt lőtt Brazíliában mint az itt is agyonsztárolt Pato. :lol: Simán megérte a Monaconak szerintem.
Hát azért a nem fizetnek érte semmit ez tiszta, attól még fizetés kell neki, lehet megfogja érni, de azért na. :D Továbbra sem fogják a PSG-t megszorongatni a bajnokságban.
Mit csináljanak? Senki nem fogja megszorongatni és még így is erősítés a keretükbe. A fizetését meg fizetik, de ez szerintem simán megéri.
Kép
Kép
Kép
TripleH
Entrenador del Barça

2016.01.14. 09:47:41

Bob_Marley írta: Nem fizetnek érte szinte semmit és pl több gólt lőtt Brazíliában mint az itt is agyonsztárolt Pato. :lol: Simán megérte a Monaconak szerintem.
Hát azért a nem fizetnek érte semmit ez tiszta, attól még fizetés kell neki, lehet megfogja érni, de azért na. :D Továbbra sem fogják a PSG-t megszorongatni a bajnokságban.
Bob_Marley
Presidente del Barça

2016.01.14. 09:18:20

TripleH írta:
rhuni írta:Vagner Love --> Monaco

az szép. :mrgreen:
Na ez a gond a gyógyszerre ivással, hogy ilyeneket flashelnek tőle, hogy ez megéri. :D Vagy lehet FMbe nézték, hogy milyen és hát annyira nem volt rossz, szóval megvették. :D
Nem fizetnek érte szinte semmit és pl több gólt lőtt Brazíliában mint az itt is agyonsztárolt Pato. :lol: Simán megérte a Monaconak szerintem.
Kép
Kép
Kép
TripleH
Entrenador del Barça

2016.01.14. 08:19:11

rhuni írta:Vagner Love --> Monaco

az szép. :mrgreen:
Na ez a gond a gyógyszerre ivással, hogy ilyeneket flashelnek tőle, hogy ez megéri. :D Vagy lehet FMbe nézték, hogy milyen és hát annyira nem volt rossz, szóval megvették. :D
Válasz küldése