2008.01.23. 21:54:45
Ingyenélők, beképzeltek. Dacosak és sértődöttek. Csak a közeg, a telhetetlen szurkoló az, aki miatt nincs itt foci évtizedek óta. Tisztelt futballvezetőink meggyőződése, hogy vátesz szerepet töltenek be. Amit ők elgondolnak az úgy jó. És mindenki gondolja is azt, hogy az a jó. Rend, fegyelem, törvényesség. Erre épül a mutyizás, a szabadrablás legális formája. A cél nem más, mint kiszipolyozni a gazdasági lehetőségeket a labdarúgásból. Ráülni a koncra és nem engedni. Hogy miért nincs itt foci évtizedek óta? Mert senkinek nem érdeke. Akik a konc körül gyűlnek, azok csak ragadozók. Nem kell naivnak lenni, ameddig meg nem szerzik a (meggyőződésük szerint) őket megillető részt, addig maradnak. Néhány év múlva újak jönnek helyettük, olyan ez, mint az állatvilágban. Először a főragadozó ejti el a vadat, majd amit hátrahagy arra jönnek a sakálok, a hiénák, farkasok. Mind-mind elfogyasztja a javát, amit még talál, amíg el nem tűnik teljesen a tetem. Közben rothad az egész. Ezt a bűzt érezni évek óta a magyar labdarúgás körül. Nagyon bűzlik. Kupacsapataink a selejtezők selejtezőjében búcsúznak a nemzetközi küzdelmektől. A fiatalabb generáció (értsd a mostani húszon éveseknél fiatalabb) még nem értek meg egyetlen egy világversenyt sem, amelyen a magyar labdarúgó válogatott szerepelhetett volna. A magyar lakosság negyede csak képzelegni tud arról, hogy milyen lehet világeseményen szereplő csapatnak szurkolni. Milyen az, amikor egy ország lélegzetvisszafojtva figyeli a meccseket. És a legdühítőbb az, hogy a labdarúgásunk celebjei még a reményét is elveszik annak, hogy ez a helyzet megváltozhasson. Kicsinyeskedés, aljaskodások, túrás, szurkálódás, hazudozás. Az ámítások korának igazából már rég le kellett volna járnia. De mindig van egy újabb nyuszika, amit elő lehet varázsolni a kalapból. Kár személyeskedni, de azért idézek a ma reggeli nap tv adásából. „Az én jelöltem Várhidi volt és az elnökség mellé állt.”„Pénteken azt mondtam: a bizalom maximális, meglesz, tessék készülni a mérkőzésekre” (lásd 4:58) „Én még vasárnap is azt mondtam a televízióban, hogy kérem, külföldi szakemembert jelölünk” (lásd 15:43) „De a hivatalos jelölésem Várhidi Péter volt. Velem szemben – én úgy gondolom – ezt nem lehet számonkérni.” „Az ő keretét hirdettük ki. Nem ő mondta, de ő választotta ki a játékosokat. (…) Mi közöttünk nincs kommunikációs zűrzavar. (…) Nem téma az, hogy mi kivel tárgyalunk. (…) Nekünk a hír az, hogy van szövetségi kapitányunk és a hír az hogy van OLLÉ pályánk.” Még jó, hogy nagy nehezen sikerül átadni EGY AZAZ EGY labdarúgópályát 2 évi megfeszített munka eredményeként és jó, hogy fel lehet emlegetni minden egyes kérdés kapcsán. Mert volt ugyan egy 0 szavazatos EB rendezési kudarc (aminek legfőbb oka az volt, hogy az ukrán elnököt delegáltuk a végrehajtó bizottságba, mert azt ígérte, hogy a magyar pályázatért fog kardoskodni), volt egy 6. hely a legkönnyebb EB selejtezős csoportban, voltak ugyan botrányok, de az OLLÉ felkiáltás már-már olyan szóvá fejlődött a magyar nyelvtanban, amellyel minden egyes kérdésre lehet válaszolni. És hogy milyen csodás gondolatok vannak itt: K.I.: „A legfontosabb elem most a tudás bevitele a labdarúgásba. Bármilyen furcsa. Eddig a harver dolgokat próbáltuk rendbe tenni: úgy gondoljuk, a hardver ügyekben elég jól állunk, most megpróbálunk ehhez egy finomabb szoftvert hozzáadni.” Csak azt nem tudom, a hardveren mit kell érteni a magyar labdarúgásban. Netán a csodaszép új stadionokat? („Meg fogjuk építeni, meglátjátok. Higgyetek bennünk a büdös Úristenit”- Mészöly után szabadon) Esetleg a tőkeerős szponzorokat? Számomra talány. De a lényeg: „Egy MLSZ komolyságát az mutatja, hogy akkor áll elő egy hírrel, amikor a hír van.” VP-n pedig nincs mit szidni. Neki a lényeg, hogy legyen munkája. Külföldön nics esélye, az mlsznél pedig még évekig maradni fog. Májusig szöv. kapként, utána más pozícióban.