Olvasok sok olyan dolgot itt a fórumon ami szerintem abszolút nem igaz. És abszolút nem értek vele egyet.
Egyrészt 22 fős keretünk van. Ez a keret számszerűleg tökéletes. Se nem túl sok, se nem túl kevés. Nem mondanám azt, hogy rövid a pad. Sőt. A gond inkább azzal van, hogy sok olyan játékos ül ezen a padon, akiknek szinte semmi hasznát sem vesszük, ill. nem lehet őket bedobni, mert nem passzolnak a taktikánkba.
Másrészt "nagy" keretfrissítés. Nem a fél csapatot kell lecserélni, hanem egy olyan taktikát kell kidolgozni, amihez a keretet hozzá lehet igazítani, 3 max 4 igazolással.
Én hogy gondolom? Hosszú lesz, de ezt most leírom.
Három lehetőség van, egyik esetben sem kell 3nál több játékost idehozni. Kapusokkal nem foglalkozom, mert Stegen és Cilessen tökéletesen elegek ketten is, ha Masip marad, az ő baja, ha megy, akkor nem kell pótolni sem. Tehát:
Egyrészt marad a 3-4-3.
A védelembe Mascherano-val 1 évet hosszabbítani kell, többet fog játszani, első számú csere lesz, Marlon előtt. Ezen felül hozni kellene egy kezdő középhátvédet, aki Piqué és Umtiti mellett az alapcsapat oszlopa lesz hátul. Távozna így Mathieu és Digne. Előbbi minőség okok miatt, utóbbi nem illene sehova a taktikában. Öt középhátvéddel meg is lennénk.
A csatárokkal folytatom, mert ide kell egy igazolás mindenképp Neymar-Suárez-Deulofeu jól hangzik, de a spanyol helyet hozhatunk mást is, csak ne aprózzuk el, mert a kezdőbe keresünk embert. A kezdő hármas mögött Rafinha és Paco elég kell legyen. Esetleg megpróbálhatnánk Tello-t is, mint kiegészítő embert megtartani, hátha tol valamit az árán, mert így végül ő is ingyen fog lelépni. Paco- Munír viszonylatban én Munír mellett vagyok, de nem tudom, hogy végül ő csak kölcsönbe ment, ha igen akkor mennyi időre. Ha csak 1 évre és visszajön, akkor Paco-tól megválnék. Menne nálam Turan és adott esetben akkor Paco is. Neymar-Suárez-? plusz Rafinha, Paco/Munír, Tello? bőven elég lenne előre.
És akkor a középpálya. A két szélen én Roberto-t és Alba-t próbálnám első sorban, mindketten jók előre és hátra is, sebességük is megvan, passzjátékuk, több nem kell. Messi és Busquets lenne rajtuk kívül kezdő, kicsit rombuszos alakzat lenne így. A cseresorba pedig szélre megtartanám Denis-t Alba helyett és Vidal-t Roberto helyett. Iniesta Messi helyett mehetne előre többet, de akár Alba helyett is jó lenne 1-1 félidőre. Busquets helyett én első sorban Rakitic-et favorizálnám, aki hihetetlen nagy melós. Ide akár Gomes is elmenne cserének, de eddig annyira idegen test volt, hogy tartanék tőle. Bár ha én alakíthatnám a keretet, akkor a középpályára Alba,Messi,Busi,Roberto,Rakitic,Vidal,Iniesta, Samper 8assal vágnék neki a szezonnak. Bennük bennük lenne egy amolyan rombusz-alakzatos játék és egy igazi széljátékra képes középpálya is.
Összességében kellene egy középhátvéd, egy jobbos csatár, ill. Samper + Munír,Tello. Menne: Turan, Gomes, Denis, Mathieu + Paco,Masip. 21 fő bőven elég kellene legyen. Idén is ennyien voltunk, ha Masip-ot leveszem.
Másrészt marad a klasszikus 4-3-3.
A védelem közepe Piqué-Umtit páros mögött Mascherano és Marlon tökéletes lenne. Ha Mascherano távozik, akkor kell valaki a helyére, aki első számú cserének megfelel. A széleken Alba,Vidal, Digne helye biztos. Kell egy klasszis jobbhátvéd és meg is vagyunk. Az én favoritom Bellerín, de ez szubjektív. Matyinak mindenképp mennie kell.
Elöl marad az MSN, nem kérdés, mögöttük Turan, Rafinha és Paco/Munír elég. Egy Turan-Deulofeu cserében benne lennék, de minden attól függ, hogy mennyit kapnánk a törökért, mennyire hajlana ő is a váltásra.
Középpálya a legnagyobb gond itt. Busquets az alfa-omega jövőre is, de én szívesen látnám első számú csereként Samper-t, mert idén akárkit dobtunk itt be, elég vérszegény volt a középpálya. talán Rakitic volt a legjobb, ő legalább hátra adott valami pluszt.Többiek: Iniesta helyett kell egy klasszis ez nem is vitás. Coutinho hatalmas játékos, de nem ő kell ebbe a csapatba, mert nincs meg benne az a plusz, ami hátrafelé kell az MSN miatt. Thiago vagy Verratti már annál inkább passzolna, mert bennük hátra és előre is megvan a magabiztosság. Ide kell költenünk a legtöbbet a nyáron, ha ez a variáció valósul meg. Rakitic és Roberto pedig megoldanák a 3. középpályás posztot, versenyezhetnének a kezdő tagságért.
Így tehát az összkép. Stegen,Cilessen-?,Vidal,Piqué,Umtiti,Mascherano/?,Marlon,Alba,Digne-Busquets,Samper,Rakitic,Roberto,Iniesta,?-Messi,Suárez,Neymar,Turan/Deulofeu,Paco/Munír,Rafinha és kész. Biztosan távozik: Mathieu, Masip, Gomes, Denis. Biztosan érkezik: Jobbos, Középpályás, Marlon.
Harmadik lehetőség pedig egy olyan variáció, ahol 4-3-3-ban maradunk, de a középpályát átreformáljuk. Ez első sorban legalább egy kezdő melós játékos (N'Zonzi, Bakayoko, Kanté, stb.) leigazolását, egy jobbszélső és egy jobbos csatár mellett jelentené. Ha a középpályáról Busquets-et levesszük, nincs szervező, kell tehát egy Messi, aki mögött két "izom-pitbull" (egyik lehet Rakitic is) "kidobóember" biztosítana. Ha pedig Busquets marad, akkor mellé kerül Rakitic vagy Roberto mellett egy Rakitic-nél is agresszívebb középpályás (én "álmom" ide Arturo Vidal lenne). Ez felfogható lenne akár 4-5-1-nek is. Ide viszont szinte bármit be lehetne írni.
Én most az én favoritomat írom, ami teljesen szubjektív EBBEN a kategóriában.
Stegen(Cilessen)-Bellerín(Vidal),Piqué-Umtiti (Mascherano,Marlon),Alba(Digne)-Vidal,N'Zonzi(Rakitic,Roberto)-Messi(Iniesta),Neymar(Rafinha,Denis,Iniesta),Deulofeu(Rafinha,Roberto)-Suárez(Paco/Munír)
Összességében akármelyik variáció is valósul meg, az idei évvel szemben muszáj lesz kicsit visszafogni a rotációt és az egyes játékosokat 1-1 pozícióba/szerepkörbe kell beleszoktatni, ahonnan csak kivételes esetben (sérülés, eltiltás) mozdítanánk ki őket. Az állandóság nagyon hiányzott az idei Barca-ból, többnyire ennek is tudható be a sikertelenség.