Érdekes ital. Ez Dél-Amerikában olyan, mint nálunk a kávé.
Tea és a kávé keveréke, mert vannak benne olyan anyagok amik úgy hatnak, mint a koffein.
80-90 fokra kell felmelegíteni a vizet, semmiképp sem szabad, hogy forrjon.
Magába a pohárba(máté tök) 2/3-ig kell a máté leveleket tenni, és erre öntjük rá a vizet. Az a szívókaszerű dolgot bombillának hívják, a végén egy kis szűrő van, így a máté levelek a máté tökben maradnak.
Az ottani szokás szerint ez egy társasági ital, ha az emberek együtt vannak iszogatják és körbe adogatják. A matero az aki készíti az italt, és ő tölt mindig újra.
Az előbb említett országokban nagyon elterjedt, elvileg az utcán rengeteg ember járkál ezzel és egy termosszal a kezében.
Maga a máté tök eredetileg egy növényből készül, és mikor megvásárolja az ember, úgymond kezelni kell. Az egész egy kicsit szertartás jellegű.
Jezsuita szerzetesek is itták mikor Missionesben voltak.
A brazil verziója a Chimarrao, arról nem tudok sokat mondani, zöld színű, de úgy tudom hasonlóan kell fogyasztani.
Remélem kicsit sikerült bemutatnom

”A bajnokságban nagyon nehéz dolgunk lesz, mert a Madrid nagyon jó állapotban van. De nyerjék meg ők maguknak, mi nem fogjuk még meg is lökni őket a cél felé.”