Emlékszem ez, hogy a csapattársak szinte minden ziccerbe Messinek passzolnak, a 2016/17-es szezonban lett olyan igazán "durva szintre" emelve.

És szerintem ez annak is köszönhető, hogy abban a szezonban történt az, hogy Messi szinte teljesen behúzódott középre. Onnantól a meccsek 90 %-ban nem volt érdemi jobb oldal.
Pl. Neymar előtte is volt, hogy ziccerbe Őt kereste, de mivel az akkori szezonban az előző kettő MSN-es szezonhoz képest sokszor alapból is közelebb helyezkedtek egymáshoz, ha meglátta Messit akár 2 méterre magától, le is passzolta neki, ziccerbe is. (Hányszor fogtuk a fejünket, hogy mégis mi a francért kellett itt már lepasszolni, ugye?) Persze azért jó pár gól is született az ilyenből.
Azért gondolom ezt fontos tényezőnek, mert Messi akkortól lett szó szerint a középpontban, és mert az MSN "hanyatlása" akkor kezdődött, és én ebben is látom ezt a hanyatlást. Az előtte levő 2 szezonban a 4-3-3 nem csak papíron létezett, bár már akkor se volt az a "szabályos" fajta.

De így tényleg megborult minden, és egyre több lett az oldalpassz. Kipassz a jobboldalon levő Sergi Robertonak, aki vissza Rakiticnek, stb. stb. Előtte mivel a támadó 3-as jóval nagyobb százalékban húzta szét az ellenfél védelmét, a támadások is lendületesebbek voltak. Ezután már a Messit keressük mindig a pálya közepe fele összpontosult, mindenki vele akart összejátszani, vagy gólt rúgatni, az ellenfél is betömörült, és jóval kisebb területen kellett megoldani mindent. Messi se próbált már annyi átlövést Neymar fele a szélről, mivel hát általában közelebb helyezkedtek egymáshoz.
Na és itt jön képbe Dani Alves szerepe. Míg Ő itt volt, Ő sokszor beljebb helyezkedett míg Messi kijjebb, és így passzopciót adva neki. A támadásépítések rengetegszer így indultak. Megvolt a lendületesség. Az első 2 szezonba ez a Dani Alves-Messi passz, aztán átlövés Neymar felé, nagyon meg tudta zavarni az ellenfelet.
Szerintem benne van, hogy Dani Alves "tartotta kint" Messit.

Mind Sergi Roberto, mind Semedo olyan, akik szélen helyezkednek és felfutnak. Nem értem amúgy, hogy miért nem lehetett volna megpróbálni egy ilyen kombinációt akármelyikükkel. Profi focistákról beszélünk, akik csak össze tudtak volna elfogadható szinten játszani vele. ( Emlékszem mikor nem egyszer vesztésre álltunk, vagy szenvedtünk, hányszor mondtam, hogy Messi menj már ki a szélre egy kicsit.)
Sokan mondják, hogy Messi nem fog már szélen játszani, mert egyre öregszik. De mikor ott játszott, akkor se játszott mindig ott

, + akkor se kellett védekeznie. A robbanékonysága viszont ugyanúgy megvan most is. Tehát nem vagyok benne biztos, hogy csak fizikális kérdés ez.
Azt gondolom, hogy ezek miatt is volt a harmadik MSN illetve a 2016/17-es szezon jóval másabb az előzőknél. Meg hát persze lehet beszélni ide nem illő igazolásokról, arról, hogy Luis Enrique elfáradt, stb, de ez egy érdekes dolog, a mostani szezonokba is.
"Do not rush. Do not come and look for the ball. Take the space and we will take the ball to you" - Xavi