Gránit véleményéhez még azt hozzátenném, hogy nem csak jó edző és jó szakmai stáb kell, hanem olyan játékosok is, akik tudnak gondolkodni és képesek improvizálni, valamint adni egy-két pofont a társaknak ha azt látják, hogy mindenki bef*sott és ugyanazokat a kényszeres mozzanatokat hajtják végre, mint ami miatt előtte már 3 gólt bekaptak. Nem is tudom, ki lehetne ilyen karakter és egyáltalán volt-e nekünk mostanában ilyen játékosunk. Olyan játékos, aki ha azt látja, hogy a hátul passzolgatós, labdakihozós taktika nem vált be, ívelt indítással viszont szereztünk egy gólt, akkor mutat egy f*ck-ot a taktikának és a jobb megoldást folytatja. Még kellemesebb lenne, ha mondjuk ezt az embert pont egy PlayMaker szerepre vennénk és akkor a tudása helyben összpontosulhatna.
Messi egy zseniális cselgép, gólgép, szerethetően be tud pöccenni néha, de nála se érzem, hogy képes lenne taktikai improvizációra. Mondjuk nem tudhatjuk, lehet valójában nagyon kötött a taktika minden meccsen és ha valaki egy kicsit is kimozdul belőle, azonnal kapjuk a gólt. Amúgy meg nem

.
Én egyébként nem vagyok híve a totális tisztogatásoknak és a b*ssza meg minden kirohanásoknak. Gyönyörűen bizonyítja Coutinho esete, hogy akit most kivágnátok a retekbe a csapatból, lehet holnap jól fog játszani egy másikban (mondjuk az igaz, hogy egy vert, a meccset már feladó csapatnak lőtt gólt).
Szerintem kell egy jó edző, kell néhány értelmes, fegyelmezett új játékos, a teljesen fogalmatlanokat el kell küldeni, a valamennyire használhatóakat meg kell tartani.
Én amúgy Setien-t sem tenném ki, ha egy belső vizsgálat során megállapítható, hogy nem volt igazán mozgástere és mondjuk nem ment át az akarata. Ha én klubigazgató lennék, bemennék hozzá, odacsapnék az asztalra és megkérdezném, hogy gondolkodott-e valami koncepción a vereség tanulságaként. Ha értelmes, belátható dolgokat adna elő, akkor hagynám, hogy folytassa, de sokkal több támogatással, több ellenőrzéssel.
Ha jól megnézitek a fociban az a szép, hogy a komplexitása miatt nincsenek tökéletes módszerek, nincsenek csodaedzők, nincsenek tuti játékostranszferek. Néha bejön egy csapat kitakarítás, néha teljesen az ellenkezőjét éri el és leroggyantja a csapatot még több évre.
Van, hogy egy sztáredző egy csapattal mindent megnyer, aztán átmegy egy másik csapathoz és annyit se ér, mint a kiutált/kirúgott elődje. Van hogy egy noname edző sikeres lesz, aztán sztáredzővé válik. Előfordul, hogy valaki egy rohadt nagyot betlizik valahol, aztán abból táplálkozva utána kiemelkedővé válik...