daffy írta: ↑2020.12.10. 07:24:53
de miért fáj az,hogy "fekete"?(nem rabszolgának hívom,hiába akarják azzal azonosítani esetleg. Az,hogy ebből arra gondol,az nem érdekel,nem ezt mondtam) Hisz az. Neki rossz,hogy egy külső jegy alapján mondom meg,hogy kire gondolok? Akkor engem meg zavar,hogy nem mondhatom azt,amit akarok. A fekete egy szín. A kocsié is lehetne,most az emberé volt. Ha azt akarom mondani,az nem sérti a másik ember jogait,hisz tényleg fekete. Ha nem mondhatom,az sérti az én jogaim?!
Ezek logikus jó érvek. Már, egy hat évestől. Felnőttektől azért többet kell elvárni. Sok-sok emberöltő múlva felnőttek közt is lehet jó érvelés ez, de még nem tartunk ott. De hol is kezdjük? Több megközelítés is lehetséges. Először is, én nem tartom rasszistának a feketézőt, de hülyesget csinált. Ott,abban a közegben neki erre figyelnie kell.Amerika létrejötte óta csak az elmúlt 20-30 évben kezdett picit normalizálódni a viszony. Nem lett egyenlőség a rabszolgaság eltörléséből, a társadalom baromira rasszista volt. Még a hetvenes, de lehet nyolcvanas években is New Yorkban voltak külön wc-k a feketéknek. Ki tudtak tűnni páran sporttal, énekkel, de a többség nyomorgásra és megalázottságra volt ítélve, totális másodrangú emberként. A családok a behozhatatlan hátrányt generációról generációról gördítették tovább, a gyerekek olyan közösségekbe születtek bele,ahol az életbenmaradást, a pillanatnyi jobb létet abűnözés és bandák hozták. El nem tudjátok képzelni szerencsére milyen lehet gyerekként átélni azt, hogy fehér suhancok lelövik apátokat, anyátokat meg a szemetek előtt megerőszakolják,majd a bíróság felmenti őket olyan indokkal,hogy megbánták az elkövetők.Másik oldalról az állami gépezet halomra öleti a feketéket, bíróságokon aligbizonyítékokkal. Vagy amikor egy fehér nőnek szánt szerelmeslevélből akasztás lett, vagy a kocsitolvajt lelőhette a rendőr,ha fekete a tolvaj és el akart szökni. Ezek nem egy-egy erőszakos elmebeteg cselekedetei, hanem rendszerszintű tragédiák. És ezekhez nem kell Rómáig visszamenni, ezek csupán néhány évtizedekkel és évszázadokkal ezelőtt voltak. Még nagyon sok generációnak kell felnőnie,hogy bőrszíntől független mindenkinek legyen olyan háttere,amiről el lehet mondani,hogy csak az ő hibája, ha leszakadt a többiektől onnan.
Csak azért tettem ezt a kerülőt,hogy lássátok mi van a mérleg ezen oldalán. A másikban meg van ez a pc stílus, 10-20 év távlatából. Amellett, hogy személyesen nekem is néha sok ez, őszintén, tényleg egyenlő a kettő? Baromira nem. Persze, nagyon könnyű több száz év megalázás után azt mondani,hogy na ne rinyálj, én tegnap óta nem is köplek le, szent a béke, ha utálsz,akkor egy paraszt vagy.Ez az egyik, a másik a szó. A szavak értelmét nem a betűk mágikus sorrendje adja, hanem az emberi gondolat. A néger szóval sem az a baj,hogy n betűvel kezdődik, hanem,hogy ez egyet jelentett a félállat rabszolgával. Itthon régebben ez semleges szónak minősült, ártalmatlan tudatlandág miatt, ugyanis nyugatról vettük át, hiába nem volt nálunk negatív jelentése(annyira,mert azért kicsit igen), nyugaton egyértelműen. Persze,hogy minket nem zavar,ha fehérnek mondanak,mivel a fehér szót nem használták évszázadokon át szitokként, alacsonyrendű ember megnevezésére.Ezért kell elkerülni a néger szó formáit, akkor is, ha mi nem is szitoknak szánjuk.Harmadrészt tekintsünk el az n betűtől. "Állítsd ki azt a feketét". Tényleg nem tudta máshogy megnevezni? Ha mind fehér, akkor mit mondana? Akkor nem tudja megnevezni?Nem gondolom,hogy rasszizmus ez, csak tudatlanság és felkészületlenség(ami amúgy a rasszizmus táptalaja). Nem a külső leírás és logikus megkülönböztetés a gond, hanem, hogy túl sok ártatlan életet csonkítottak meg azzal a felkiáltással, hogy "azt a feketét". Ezt egy szőke nem érti, mivel szőkéket nem irtottak az elmúlt száz évben ilyen felkiáltással. De ha izraeli csapat lett volna és azt mondja a bíró, hogy azt a nagyorrút, akkor annak megint van egy másik jelentése. Milliókat gyilkoltak le állatok módjára pont ilyen megkülönböztetéssel. Ezek a dolgok annyira rég nem voltak. Ötszáz év múlva majd biztos lehet a zsidóra is nagyorrként hivatkozni, de még nem. És pontosan ezért baromira nem ugyanaz- akármennyire és egyenlőnek és ártalmatlannak tűnik, ha valakit a tömegből úgy emelsz ki, hogy "azt a feketét" mint, hogy "azt a szőkét", vagy "azt a hosszú hajút". És persze pechje is volt a bírónak, nem tudok románul, de gondolom hát latin nyelvcsalád, ott a fekete színt egy n betűs szó jelöl. Pech. Ha nem is niggerezni akart, annak hallatszódott. És itt lehet visszatérni a másik részhez, ennyi tudattal és ismerettel ezen a szinten(de igazából minden felnőttől elvárható), pláne büntetés kiosztásnál, hogy nem úgy rángatunk ki embert a sorból, hogy "azt a feketét", mert van egy több száz évet átívelő borzasztó múltja ennek. És hiába vannak messze tőlünk a feketék meg a rabszolgatartás, de azért egy magyar is pontosan tudja, hogy a név mögött gyakran több van, ami nem mindenkinek jelenti ugyanazt. Pl Trianon egy épület neve csupán egyeseknek, másoknak pedig az országuk elcsatolása.