Megérdemelték!
UN DIA DE PARTIT! ❤️ pic.twitter.com/ugs41n0m1T
— FC Barcelona (@FCBarcelona) May 16, 2025
Pontosan ez a probléma, amire rávilágítottál. Csapongva, jól meghatározott szerepek nélkül nem lehet rendesen felkészülni a megmérettetésekre. A begyakorolt figurák, a tudatos játék már azt feltételezik, hogy mindenki tudja a helyét a pályán. Ha a játékosok szerepe össze-vissza van rángatva egyik meccsről a másikra, nem alakulnak ki olyan biztos és markáns sémák a játékban, amelyek biztos támpontot tudnának nyújtani. Begyakorolt figurák csak pontosan meghatározott szerepekkel tudnak kialakulni. Ez pedig természetesen nem azt jelenti, hogy a figurák során a játékosok ne váltanának pozíciót, például az elmozgások során, de ehhez mindenkinek tudnia kell a szerepét. Ha ezekkel a szerepekkel az edző össze-vissza vagdalózik, nem alakulnak ki biztos pontok a játékban, így tudatosság helyett csak az esetlegességben és az ad hoc módon kialakult helyzetekben bízunk.Peter írta: ↑2020.12.11. 19:58:01Igen, ezeken bárhogyan felrajzolt formációk sem segítenek, még akkor sem, ha mindenki a helyén játszik. A tudatosság iátványosan hiányzik, illetve szembeötlő, hogy nem igazán tudják egymás helyezkedési területeit, nem érzik egymást annyira, amennyira szükséges lenne.
Adódik a kérdés, hogyan lehet úgy összeszokni, hogyan lehet figurákat edzésen gyakorolni, amikor egyszer valaki középpályás, legközelebb balszélső a másik egyszer jobbszélső, legközelebb balszélső lesz.....???
Igen, ezeken bárhogyan felrajzolt formációk sem segítenek, még akkor sem, ha mindenki a helyén játszik. A tudatosság iátványosan hiányzik, illetve szembeötlő, hogy nem igazán tudják egymás helyezkedési területeit, nem érzik egymást annyira, amennyira szükséges lenne.
Mondjuk tény és való hogy már csak kapásból, ollózva meg sarokkal tudott gólt lőni egy ideje, de azért na.grgly50 írta: ↑2020.12.11. 18:48:47Ez az ember sem kellett Koemannak. (Meg sok itt kommentelőnek. Messinek nagyon hiányzik)
Puskás díjra vár.
https://www.youtube.com/watch?v=HRAI0Rm ... b_err_woyt
Nekem sem igazán a 4-3-3 tetszene, bár ha egy "szűrő" mellett mondjuk Cou és Puig is játszhatna, cseréik mondjuk Pedri és Alena, az már kreatívabb kp lenne, több játékossal a helyén. Griez is jobban működne az elülső 3-as közepén, mert azt lehet úgy játszani, hogy a középső második csatár - nézzük csak meg, a Liverpool hogy nyert BL-t. Mané és Salah két gólvágó a 3-as két szélén, és egy előkészítő-második vonalas befejező a közepén Firmino képében, akinek a játékstílusa egy az egyben Griezmanné. Jobbra Messi, balra Fati/Dembélé, és akkor ez a 4-3-3 már nagy lépés lenne afelé, hogy mindenki a helyén játsszon:gránit írta: ↑2020.12.11. 17:49:08Nagyon jók a felvetések, amelyek elméletben működhetnek, és egy jó edző ki is hozhatna belőlük valamit. Egyet tegyünk hozzá: alakíthatjuk bárhogy a felállást fizikailag, ha nincs ötlet, a 4-3-3 ugyanúgy nem működik, ahogy a 4-2-3-1 sem (ha még az lenne, de néha inkább 2-2-6, meg mindenféle szürreális, elől összeömlesztett furcsaság)...
...A játékrendszert véleményem szerint ott lehetne megváltoztatni, ami előre tudná mozdítani a dolgokat, hogy a két mélységi középpályás fölösleges. Az egyik helyett játszhatna Puig, hogy legyen legalább egy állandó irányítója a csapatnak. A két mélységi középpályás szerintem így, hogy se szűrni nem tudnak, sem az előrejátékban nem mutatnak átütő erőt, szerintem ballasztot jelent, miközben tényleges irányító szerepkört senki nem tölt be állandó jelleggel (Messi villan olykor a mélységi passzaival).
Valahol burkoltan erre értettem én is.
Off: elnézést, félreérthetően használtam az idézést. A hozzászólásoddal nagy részével alapvetően egyetértettem, csak a felsorolt emberek listáját akartam használni példának a fórumon uralkodó következetlen hangulatra.
Komplett fórum elküldené.....rendben, megjegyzem, én minden meccsen egy csúcs MSN-t szeretnék látni meccsenként 5 rúgott góllal.
Minden pontjával egyetértek. Azzal az eggyel nem, hogy így viszont mégiscsak a rendszerben is keresendő a probléma, hiszen így van kvázi 5 játékos arra az egy szem támadó kp/második csatár pozícióra (Cou, Puig, Griez, Messi, Pedri). Ebben a rendszerben máshogy sajnos nem lehet ezt megoldani, ha csak egyvalakit tehet oda, akkor másnak máshol kell játszania. Ettől még persze áll, amit mondasz, hogy mindenki össze-vissza van dobálva, és túl van kísérletezve az egész még így is, de ebből az 5-ösből egyedül Messit lehet kidobni a jobbszélre, mert ő már sok éve ott volt a legeredményesebb, és ismeri is a helyet. A többiek kvázi csak ott jók, ami az alaphelyük. 4-4-2-ben simán a középpályára lehetne dobni Cout, Puigot, Pedrit, akár még Griezmannt is, ha nem is egyszerre, mert kell melléjük védekező játékos, de 2 vagy 3 felfogástól függően bekerülhetne oda. Vagy 4-4-2 belső rombusszal és akkor akár 1 szűrő mellé 3 támadó felfogású bekerülhetne, a rombusz elején pl Griezzel, mögöttük Cou meg Puig/Pedri 4-3-3-ban is játszhatna legalább kettő a helyén, és ott még 9-es sem muszáj, noha nagyon tetszett Braith játéka. 3-4-3-al sem sűrűn kjsérleteztünk, elöl még többen férnének bele, hátul mondjuk tán nincs meg ez az erőnk, amivel megtehetnénk, szóval az szerintem is kuka.
Teljesen egyetértek a koncepció hiánnyal, azzal, hogy a tudatos felkészülés eredménye és az edzéseken jól begyakorolt figurák nagyon látványosan hiányoznak. Valverde idejében legalább a stabilitást hátul lehetett látni, de az előre játékban már hosszú évek óta nincs ez meg szerintem, Enrique idején is inkább a világklasszis támadóvonal kreativitására volt bízva.
Ilyenbe nem szívesen megyek bele, mert ez egy ember állítása, és nem tudhatom, mi az igazság, de azt látom, ami a pályán történik, és ha nem is iszákos, akkor is úgy tűnik a viselkedése és a döntései, mintha egy iszákos hozta volna össze... de szimplán lehet, hogy csak ennyire buta.grgly50 írta: ↑2020.12.11. 08:00:56Szemelvény a Marcából: A Valenciai évekből - "Joaquín, aki a 2007/2008-as szezonban a holland Valencia vezetésével távozása után nagyon kritikus volt Koeman ellen: "Öt hónap alatt elpusztította a csapatot, és nem sok szégyene, ha nem búcsúzott az öltözőtől és mondott dolgokat. "Rossz edzőnek bizonyult, és jó emberrel alig rendelkezik."
Joaquín valójában tovább ment, és kiderítette Ronald Koemannal való együttélésének egy részletét: "Az egyetlen dolog, ami miatt aggódott, öt vagy hét üveg bor volt vacsoránál."
bence0330 írta: ↑2020.12.10. 22:37:49
Felmerült bennem, hogy ezt a nagy ömlesztett 4-2-4 (rossz helyzeteben 2-1-7-et) azért erőlteti, mert tényleg rengeteg a - képességeik alapján - klasszis támadó, és ha Fatit is idevesszük, akkor Messi - Dembélé - Fati - Griez - Braith esetében 5 embert kéne sűrűn szerepeltetni, Braith-et nem a neve, és csak félig a képességei, mint inkább a 9-es hiánya miatt. És ezt tán csak ebben a rendszerben tudja megtenni. Lehetne 4-4-2 egy fent említett brutál kp sorral de ki lenne elöl? Messi - Fati erős lenne, de a többiek akkor mit csinálnának? 4-3-3-nál kicsit könnyebb lenne, de azt nem látom elég változásnak, abból is inkább 4-2-4 lenne.
Értem, az úgy akkor stimmel is, csak mivel nem úgy éreztem, hogy a Koeman-játékot hasonlítod össze a '06-os meg '08-'12-es Barcával hanem a játékosállományokat veted össze, ezért így értelmeztem.gránit írta: ↑2020.12.10. 22:13:14Igen, ezért fogalmaztam úgy, hogy kreatív középpályánk nincs, nem pedig kreatív középpályásunk nincs. Az lenne, de a támadójátékunkban én jelenleg egy ömlesztett összevisszaságot látok. Mintha a védők és a két mélységi középpályás után minden rendszer nélkül, ad hoc módon próbálkozna a négy támadó, teljesen esetlegesen, véletlenszerűen, és csak úgy fel lennének dobálva a pályára, minden koherens elképzelés nélkül. 4-2-3-1-ben is lehetne kreatív középpálya, és lenne is hozzá emberünk. Jelenleg viszont nem alkalmazunk ilyesmit, én még csak egy 4-2-3-1-et sem látok, csak elől egy négytagú, összefolyt furcsaságot, irányító(k) nélkül. Messi olykor előrukkol potenciális gólpasszokkal felérő mélységi indításokkal. Sokakkal ellentétben én abszolút nem úgy látom, hogy ő bármiféle fékje lenne a csapatnak, ő a saját maga által felállított, elképesztően magas mércéhez képest hanyatlik, de még mindig ő az, aki olykor képes irányítani. De ő sem tudja ezt egész meccsen hozni, csak olykor-olykor megvillantja ezt a tudását a meccsen. De nem konstans motor, mint Laudrup, Deco, Xavi vagy Iniesta voltak. Jelenleg ezt a szerepet ad hoc módon ő szokta felvállalni, de ilyen szerepkört állandó jelleggel nem is látunk, nincs igazi motorja a csapatnak, csak egy összefolyt esetlegességet látok a támadósorban. Ahogy írtad, egyesek meg ki vannak rakva a szélre, mások alig játszanak, ahelyett, hogy ezt a szerepet tölthetnék be a pályán.
A fent felsorolt emberek közül a vastaggal kijelölteket a komplett fórum elküldené, a többiek pedig megkapták a nem Barca szint jelzőt, és hogy miért vannak játszatva annyit. Még de Jong is ki lett kezdve. Tehát miközben a csapat 3/4-ét nem játszatnánk, azért biztos jöhetne egy edző, aki hirtelen ezzel csodát tesz.Peter írta: ↑2020.12.10. 21:13:23Ha csak a fiatalokat vesszük alapul kiegészítve azzal, hogy jelenleg Messi rendelkezésre áll, ez bizony önmagában szép feladat és kihívás. Egyáltalán nem kell hozzá őrültnek és idiótának lennie.
Ter Stegen, Dest, Araujo, Mingueza, Umtit, Firpo, Alba, de Jong, Alena, Puig, Coutinho, Pedri, Pjanic, Gríz, Messi, Braithwaite, Dembelé, Fati, Trincao
Egy fantáziadús, tökös, hozzáértő, belevaló, kreatív, némi pedagógiai érzékkel és kellő motiváló képességgel megáldott edző, simán összegyúrna egy szerethető, stílusos, lendületes, modern focit játszó csapatot. Aki nem úgy nyomná a 4-2-3-1 felállást, mint süket a csengőt és ismerne ezen kívül néhány variációt !
Csupán egy olyan habitus kell, akiért a srácok tűzbe mennének.
Koeman félIsten lehetne Barcelonában, ha megfelelően nyúlna a srácokhoz. Még most sem lenne ehhez késő, de nagyot kéne változnia....![]()
Igen, ezért fogalmaztam úgy, hogy kreatív középpályánk nincs, nem pedig kreatív középpályásunk nincs. Az lenne, de a támadójátékunkban én jelenleg egy ömlesztett összevisszaságot látok. Mintha a védők és a két mélységi középpályás után minden rendszer nélkül, ad hoc módon próbálkozna a négy támadó, teljesen esetlegesen, véletlenszerűen, és csak úgy fel lennének dobálva a pályára, minden koherens elképzelés nélkül. 4-2-3-1-ben is lehetne kreatív középpálya, és lenne is hozzá emberünk. Jelenleg viszont nem alkalmazunk ilyesmit, én még csak egy 4-2-3-1-et sem látok, csak elől egy négytagú, összefolyt furcsaságot, irányító(k) nélkül. Messi olykor előrukkol potenciális gólpasszokkal felérő mélységi indításokkal. Sokakkal ellentétben én abszolút nem úgy látom, hogy ő bármiféle fékje lenne a csapatnak, ő a saját maga által felállított, elképesztően magas mércéhez képest hanyatlik, de még mindig ő az, aki olykor képes irányítani. De ő sem tudja ezt egész meccsen hozni, csak olykor-olykor megvillantja ezt a tudását a meccsen. De nem konstans motor, mint Laudrup, Deco, Xavi vagy Iniesta voltak. Jelenleg ezt a szerepet ad hoc módon ő szokta felvállalni, de ilyen szerepkört állandó jelleggel nem is látunk, nincs igazi motorja a csapatnak, csak egy összefolyt esetlegességet látok a támadósorban. Ahogy írtad, egyesek meg ki vannak rakva a szélre, mások alig játszanak, ahelyett, hogy ezt a szerepet tölthetnék be a pályán.bence0330 írta: ↑2020.12.10. 21:54:05
A legtöbb ponttal egyetértek. Jó edző kell, átlátható taktikai felfogással, ugyanakkor csökönyösség nélkül. Egy dologgal nem értek egyet, az a kp, főleg a kreatív kp. Oké, hogy Couról lassan megszokjuk, hogy szélső támadó, de amúgy ő egy kreatív támadó középpályás, és a helyén világklasszis teljesítményt tud nyújtani
A legtöbb ponttal egyetértek. Jó edző kell, átlátható taktikai felfogással, ugyanakkor csökönyösség nélkül. Egy dologgal nem értek egyet, az a kp, főleg a kreatív kp. Oké, hogy Couról lassan megszokjuk, hogy szélső támadó, de amúgy ő egy kreatív támadó középpályás, és a helyén világklasszis teljesítményt tud nyújtani - idén már nálunk is bizonyította, és a Bayernből sem lógott ki lefelé, ami nem kis szó. Aztán ott van Puig, nem kell ecsetelni, nincs nagyon nála kreatívabb játékos Európában a 10-es mezszámú csapattársán és a ManUnited 18-asán kívül. Szerintem ketten együtt simán kiadják régi Barca szintet, és akkor van Pedri, akiben nagy potenciál van, kp-n jó lenne már most is egy 3-4-5 kp-ás rendszerben, még ha nem is világklasszis. Cserének remek, és még lehet belőle bármi 2-3 év múlva. Alena sem teljesen hülye és sablonos szerintem. Kiváló középpályásaink vannak, csak mind a padon ülnek vagy szélsőt játszanak, mert nem hajlandó Koeman kp-t feltenni a pályára, mikor amúgy talán ott vagyunk a legerősebbek. Pjanic 1-2 évig még tuti jól beépíthető lenne, De Jongban meg bőven van annyi, hogy Rakiticet pótolja, még ha az árát nem is fogja megszolgálni. Egy De Jong - Alena(Pjanic) - Puig - Cou középpálya elképesztően ütne szerintem most is, és lenne benne erő előre és hátra is.gránit írta: ↑2020.12.10. 21:29:47Teljesen egyetértek. Annak idején Rijkaard milyen állapotok alól húzta ki a csapatot? 2003-ban sem volt túl hálás feladat a Barca edzőjének lenni, tornyosultak a problémák a klubnál. Aztán elkezdtünk megindulni fölfelé. 2008-ban is elég negatív volt a légkör, de a csapat kapott egy impulzust - akit úgy hívtak, hogy Pep Guardiola -, és akkor is elkezdtünk megindulni fölfelé. Persze azok erősebb keretek voltak, erősebb támadósorral, megbízhatóbb védelemmel, kreatív középpályával. Kapusposzton vagyunk jobbak az említett két dátumhoz képest, minden más csapatrészünk gyengébb, mint akkor. Abban viszont én is hiszek, hogy igenis ki lehetne többet hozni ebből a csapatból, és ítéljünk bármilyen sikeresnek utólag egy-egy korszakot, azt bizony ki is kellett hozni azokból a játékosokból. Erre van, aki képes, van, aki nem. A siker pedig, bármennyire is könnyűnek és magától értetődőnek tűnik egy sikeres korszakot illetően, soha nem volt könnyű és magától értetődő. Kell hozzá egy koherens koncepció. Na ez az, ami most nincs.