MatyiG írta: ↑2021.09.12. 12:52:48
Elég zsoldos játszik/játszott nálunk az utóbbi időben. Ennek a száma jelentősen redukálódik most. Én nem bánom. Még akkor sem, ha emiatt 1-2 évig nem nyerünk semmit.
Tisztázzuk először, kit értünk zsoldosok alatt. Mert a saját neveléső Barca-DNS őskatalánok is pofátlanul sok bőrt húztak le a csapatról az elmúlt években, és bőven benne vannak ők is, hogy most ott tartunk, ahol. Pl. az áltakad oly nagyra tartott Busquets már az első évében a felnőtt csapatban követelte a magasabb bért. Ugyanezért Moriba nyáltengert kapott idén nyáron a nyakába. Valdes szerződéshosszabbításai rendszerint komoly cikrusszal mentek végbe, egyszer azért a vezetés szerencsére azt mondta, hogy elég volt. Bárcsak másoknál is így történt volna...

Messinek is évente emelni kellett fizuját, hogy elégedett legyen.
A nagyobb nevek közül a 2000-es évek elejétől hármat tudnék mondani, akikről elhiszem, hogy igazán nehéz időben is kitartottak volna a klub mellett -sőt, ki is tartottak- akkor is, ha erősebb csapatok várták volna őket jelentősen magasabb fizetésért -sőt, várták is. Ők: Puyol, Xavi, Iniesta.
Messi, Busquets, Alba, Pique, Valdes

ők szerintem nem ez a kategória. Nem azt mondom, hogy elsőként hagyták volna el a süllyedő hajót, de idővel elhagyták volna. Lehet mondani, hogy most nem mennek, sőt, abba is beleegyeztek, hogy a fizujuk egy részét később kapják meg. De már túl vannak a csúcson, és nincs csapat, ahol ennyi pénzt és megbecsülést kapnának, mint itt, még megközelítőleg sem.
Vagy Ronaldinho, Deco, Etoo, Henry, D. Alves, Mascherano, Neymar, Suarez vonalra vonatkozik, hogy zsoldosok voltak? Lehet, de nekik is hatalmas szerepük volt abban, hogy ez a klub csúcsra jutott.
Én pl. szeretem a munkahelyemet, úgy gondolom lojális is vagyok hozzájuk. De ha kapnék egy olyan ajánlatot, ami szakmailag és anyagilag is komoly előrelépés lenne, elfogadnám. Akkor én is zsoldos vagyok? Meg minden olyan ember, aki a jobb lehetőségekért a a váltás mellett dönt?
Visszatérve Fatira: ha top játékos lesz, akkor -teljesen értetően- top csapatban is akar majd játszani. Ha pedig a Barca nem lesz top csapat az elkövetkezendő években, akkor el fog menni. Nem azt mondom, hogy jövő nyáron, de idővel igen, ha valóban kinövi a klubot. És ezért haragudni sem lehet rá. De ezen még nem most kell gondolkodni.
Csak borzasztóan naivnak tartom azt a gondolkodást, hogy ha elhúzódnak az anyagi gondjaink, és a csapat is megaragad az európai középszinten, akkor akár Fati, akár más itt kispénzért küzdeni fog a Spanyol Kupáért meg a 2-3. helyért, ha lehetősége lesz máshol nagy pénzért BL-ért menni.