2023.11.09. 17:44:50
Vannak helyzeteink, de nem ordító ziccerek, mint a Pep érában. Azt be kell látni, hogy 1-1 kivétellel egyik csapat sem tud olyan szinten dominálni, hogy ebből sok legyen minden, vagy akár csak minden második meccsen. De helyzeteink vannak, amikből lehetne gól lőni, a top csapatak hatalmas része azért top csapat, mert ezekből a félziccerekből el tudja dönteni a meccset (Real egy gyönyörű példa erre), de én is többet szeretnék belőlük látni, emiatt szerettem meg ezt a csapatot úgy igazán, hogy mattra tudjuk játszani az akciókat és olyan megoldások születnek, aminél leesik az állam. Na, ebből lényegesen kevesebb van.
Egy része megoldható taktikával, másik része a játékosokon múlik, azon belül is kiemelkedő jelentősséggel a középpályán. És ez a csapatrészünk a legfiatalabb jelenleg, ahol hónapról hónapra lehet érezni a játékosaink fejlődését. Ez nagyon jó jel, de egyelőre kevés. Itt jöhet képbe a taktika, hogy mennyi teret tudunk nyitni ezeknek a játékosoknak, mennyi ütemet tudunk nyerni a középpályán labdakihozatalnál, mennyi védőt tudunk pár gyors átjátszsásal magunk mögött tudni. Szerintem ezt hiányolják itt a legtöbben, mert amint van terünk, életveszélyesek leszünk, de alig van meg az a dinamika, amivel átjutunk a középpályán magabiztosan, lokális emberelőnyöket kialakítva.
És itt hiábztatnám Xavit, mert úgy érzem, nincs elég támogatás a labdafelhozatalnál a védőknek, sokszor hosszú labdákkal operálunk, amiket a támadók próbálnak vagy visszakészíteni, vagy egyből kapura törni velük - egyik sem túl kreatív. És pont ezért okoz idén sokszor gondot, ha az ellenfél erősen letámad. (A beparkolt busszal soha nem tudtunk mit kezdeni, amióta a fórumot követem, folyton erről ment az okoskodás, hogyan lehetne ezen változtatni.)
No de miért is ilyen nehéz hirtelen az, amiben évekig a legjobbak voltunk? Egyszerű a válasz: Busquets hiánya és a megfelelő pótlás hiánya. Egészen hihetetlen, hogy mennyivel instabilabb a középpályánk nélküle, hogy mennyivel kevesebb ütemet nyerünk így a pivot poziból. A fiatal srácok, főleg Gavi és Pedri végre meg tudnak verni 1-2 védőt egymaguk is középpályan, Fermin is, ha van több területe, de ez teljesen hiányzik a pivot játékunkból. Ez alapvetően egy játékosminőségbeli probléma, amit meg lehetne segíteni odaillőbb taktikával, de egyelőre ebbe nem szoktak bele a srácok, más meg nincs oda.
Amint stabilabb lenne a kp, lennének értelmes ritmusváltások, megnyíló területek, de egyelőre a legtöbb meccsen kikényszerítve jut el a labda a támadóharmadba, vagy egyáltalán az ellenfél térfelére. Innen nehéz kreatívnak lenni, mert limitáltak a lehetőségied.
TLDR: pocsék a pivot játékunk labdakihozatalnál és támadásépítésnél.