brazilfan írta: ↑2023.12.26. 09:51:39
https://www.youtube.com/watch?v=FaW3pj6HXUs
Ezen a videón 0:08-nál szerintem az látszik, hogy a kéztartásnak nem a támaszkodás, talajfogás a célja, hanem a tenyér, ujjakkal a talaj felé, a labda útjába „van helyezve”, a labda megállítása céljából. Hogy a kar mozgásiránya a testhez való leszorítás miatt történt-e, nem tudom, lehetséges, de a kéz a labdát szeretné megállítani, nem pedig a testet megtámasztani.
0:19-nél még egyértelműbb, a kéz már csak pár centire van a talajtól, mégsem támaszkodik. Ha támaszkodni akarna, akkor a tenyér síkja párhuzamos lenne a talaj síkjával.
Én nem hibáztatom a bírót, mert lehet, hogy nem látta, de ha a VAR ugyanígy képkockánként nézte meg az esetet, és úgy ítélték meg, hogy a támaszkodás volt a cél, akkor szerintem rosszul ítélték meg.
Mondom, ezt el tudom fogadni, lehet, hogy a labdára irányult a mozdulat. Csak szerintem ez minden, csak nem egyértelmű egy megcsúszás közben. Az is lehet, hogy támaszkodni akart, de hirtelen nem is volt képben, hogy hol van, mert másra figyelt. Vagy tényleg a labdára irányult. Vagy csak random kalimpált esés közben. Passz.
Persze, a bírót ma már szerintem senki sem szidja, mert rájöttünk a lassítások korában, hogy esélytelen, hogy egy bíró hibátlanul fújjon a pályán, fizikai képtelenség. A VAR szobában nagyobb a felelősség. Azaz nagyobb lenne, ha...
És itt jön képbe az a sarkalatos pont, hogy a VAR mikor hívhatja ki a bírót, ez felejtődik el sokszor. Csak és kizárólag egyértelmű tévedés esetén. Aki ennél az esetnél megmondja biztosra, mire gondolt közben a norvég, és mi volt a szándéka, az kereshet is új szakmát valami gondolatolvasóként.
Szóval az utolsó mondatodnál épp ez az, hogy nem feltétlenül úgy ítélték meg, hogy a támaszkodás volt-e a cél. Ez kvázi irreleváns kérdés, hogy ők befújták volna-e, vagy nem. Nekik azt kellett mérlegelniük, hogy egyértelmű bírói tévedés történt-e, ami ebben az esetben szerintem nem így történt. Két eset is necces, a természetes helyzet és a támaszkodás is.
És ha nem mosom bele azt, hogy ennek a szabálynak mennyi értelme van, hanem csak azt veszem alapul, hogy ez a szabály és kész, akkor szerintem jó döntés született a VAR-szobában, hogy nem hívták ki az on field bírót. És amúgy lehet, hogy mellesleg ott úgy gondolták, hogy ez inkább tizi, mint nem, de ez teljesen lényegtelen a jelen szabályok keretei közt.
Ha a bíró megadta volna a tizit, akkor sem hívták volna ki.
Ezen kéne változtatni, minden kétséges (és meccset befolyásoló esetnél ki kéne hívni szerintem a bírót, mert sokszor nem azért ítélt egyik vagy másik irányba, mert így gondolta, hanem mert nem látta. Vagy egy ilyen kétséges esetben szavazással dönteni vagy a 3 VAR bíró közt, vagy 2 VAR bíró és a pályán lévő közt. Vagy ilyesmi. Alighanem nagyobb %-ban születne meg a jó döntés. De ez mindegy a mostani eset szemszögéből, csak ötlet.

ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy