Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Hm, bevallom, erre én sem emlékszem.brazilfan írta: ↑2023.12.26. 13:50:09De a VAR nem csak a játékos gondolataitól, szándékától teheti függővé, hogy tanulmányoznak-e egy esetet. Ha a hátvéd a 16-oson belül szerelni AKAR, de elkésik, és a lábat találja el, akkor az 11-es, hiába nem a buktatás volt a szándéka. És ha a bíró nem fújt, akkor tévedés történt, és a VAR-nak közbe kell lépnie.
Itt a 16-oson belül kézzel értek a labdához, ami eleve visszanézésre kellene hogy kötelezze a VAR-t, hogy helybenhagyhassa vagy felülbírálhassa a bíró ítéletét. Arra már nem emlékszem, hogy a közvetítéskor ki volt-e írva, hogy a VAR vizsgálódik, de úgy rémlik, hogy nem. Szóval lehet, hogy meg se nézték.
De a VAR nem csak a játékos gondolataitól, szándékától teheti függővé, hogy tanulmányoznak-e egy esetet. Ha a hátvéd a 16-oson belül szerelni AKAR, de elkésik, és a lábat találja el, akkor az 11-es, hiába nem a buktatás volt a szándéka. És ha a bíró nem fújt, akkor tévedés történt, és a VAR-nak közbe kell lépnie.bence0330 írta: ↑2023.12.26. 13:22:15És itt jön képbe az a sarkalatos pont, hogy a VAR mikor hívhatja ki a bírót, ez felejtődik el sokszor. Csak és kizárólag egyértelmű tévedés esetén. Aki ennél az esetnél megmondja biztosra, mire gondolt közben a norvég, és mi volt a szándéka, az kereshet is új szakmát valami gondolatolvasóként.
Mondom, ezt el tudom fogadni, lehet, hogy a labdára irányult a mozdulat. Csak szerintem ez minden, csak nem egyértelmű egy megcsúszás közben. Az is lehet, hogy támaszkodni akart, de hirtelen nem is volt képben, hogy hol van, mert másra figyelt. Vagy tényleg a labdára irányult. Vagy csak random kalimpált esés közben. Passz.brazilfan írta: ↑2023.12.26. 09:51:39https://www.youtube.com/watch?v=FaW3pj6HXUs
Ezen a videón 0:08-nál szerintem az látszik, hogy a kéztartásnak nem a támaszkodás, talajfogás a célja, hanem a tenyér, ujjakkal a talaj felé, a labda útjába „van helyezve”, a labda megállítása céljából. Hogy a kar mozgásiránya a testhez való leszorítás miatt történt-e, nem tudom, lehetséges, de a kéz a labdát szeretné megállítani, nem pedig a testet megtámasztani.
0:19-nél még egyértelműbb, a kéz már csak pár centire van a talajtól, mégsem támaszkodik. Ha támaszkodni akarna, akkor a tenyér síkja párhuzamos lenne a talaj síkjával.
Én nem hibáztatom a bírót, mert lehet, hogy nem látta, de ha a VAR ugyanígy képkockánként nézte meg az esetet, és úgy ítélték meg, hogy a támaszkodás volt a cél, akkor szerintem rosszul ítélték meg.
Szerintem meg a közvéleményt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nem mondom, hogy a többség nem tévedhet, de legalább meg kell hangatni a szavukat.bence0330 írta: ↑2023.12.25. 20:20:44
(Az sem nagyon érdekel, ha a youtube kommentek 95%-a szerint büntető, a fenti példánál is így volt, a szurkolók 90+ %-a szerintem nem nagyon van tisztában az ilyen apró kitételek létezésével sem nagyon, mindez összhangban azzal, hogy a VAR csak egyértelmű tévedésnél hívható ki...)
Most itt kettéválasztanám a dolgot. Mi lenne a logikus, és mit mond a szabály. Az elsőt hagyjuk szerintem, mert a döntés szempontjából nem releváns, csak annyit tennék hozzá, hogy legtöbben örülnének, ha nem fújnának be mindent tizinek, és pont emiatt születtek az ilyen - relatív logikus, még ha nem is hibátlan - kivételek a szabálykönyvben. Volt már ugye olyan 1-2 évig, hogy kb minden kéz büntető volt és kész. Az nem tetszett a népnek - nekem sem. Régen ugye volt a "nem szándékos kezezés", amit visszahozni követelt a nép, és ezt kb így lehet megoldani, 1-2 konkrét kivétellel. Szerintem. Nem mondom, hogy csiszolni nem lehetne rajta, de nekem alapvetően szimpatikus az elv.brazilfan írta: ↑2023.12.25. 10:03:13Az angol bírók azzal indokolják Ödegaard kezezésének a továbbengedését, hogy előtte elcsúszott. Azért ért a labdához, mert elcsúszás közben önkéntelenül is meg akart támaszkodni. Én ezt nem értem, szerintem az elcsúszás része a futballnak, mint a szögletzászló vagy az öngól. Ha valaki elcsúszik, akkor nem szakad félbe a játék, nem szokták megvárni, amíg feláll, hanem mindenki megy tovább, és ha gól, akkor gól, akár fair play, akár nem. Ha Ödegaard elcsúszik (senki nem bántotta, magától csúszott el), és közben kézzel beleér a labdába, az miért nem szabálytalan? Ha másfél méterről rálövik egy hátvéd karjára a labdát, akkor az 11-es, ez meg nem?
Bárcsak az én kéréseim találnának így meghalgatásra.