Szerintem egy liga nyelvének eladhatóság szempontjából kevés jelentősége van.
Néhány példa:
- Messi 34 éves koráig nem beszélt angolul, mégis a legnagyobb marketing értékű ember a földön. Teljesen egy szinten van ilyen téren, mint CR, aki nagyon jól beszél angolul. Ugyanis ezen a szinten már PR csapatok dolgoznak akik bármit lefordítanak bármilyen nyelvre. Hány promóciós anyagban szólalt meg angolul? A legtöbbször kínosan csendben mosolygott csak mindig is, aztán lepacsizott valakivel.
- Az angol tartalom generálása kizárólag döntés kérdése. ChatGPT és társai bármit lefordítanak ingyen, amúgy bármilyen nyelvre. Ahogyan idehaza is a Sport tévék magyarul reklámozzák a PL és LaLiga közvetítéseket, úgy kínában is kínaiul fogják.
- A foci mint sport nyelvfüggetlen. Minden országban ugyanúgy játszák, és ahhoz hogy nézd vagy rajongj valakiért, nem kell közös nyelvet beszélnetek.
- A legtöbb klubb tele van légiósokkal. A PL játékosainak 68.1 %-a jelenleg külföldi és ezeknek jelentős része egyáltalán nem biztos, hogy tudna angol nyelven interjút adni.
Egy liga értéke és ereje sokkal összetettebb, és erőteljesebben gazdasági és marketing alapokon nyugszik, mint első vagy második beszélt nyelven.
gránit írta: ↑2024.02.02. 15:22:17
Ez esetben előbbi. Értem, hogy azt állítod, hogy a PL a legértékesebb bajnokság. Kétlem, hogy a spanyol és az olasz bajnokság együttes nézettségét verné, kiegészülve más bajnokságok top csapataival.
Egy dolgot valóban nem értek, hogy a nyelvismeret hogy jön ide? Ha a nyelvismereten múlna, alig lenne a Barcelonának rajongója Magyarországon. Szerinted a nyelvismeret határozza meg, hogy az ember melyik csapatnak szurkol? Ez esetben alig drukkolna valaki spanyol, olasz csapatoknak Magyarországon, de a Bayernnek sem csak olyanok drukkolnak világszerte, akik beszélnek németül. Így ezt a részt valóban nem értem, hogy ez hogy jön ide.
Az biztos, hogy az angol csapatokkal erősebb lenne a szuperliga, ahogy az is biztos, hogy a BL nem szűnne meg. Rengeteg sportágban láttunk már szervezeti szakadást. Ez esetben a kettő egymással párhuzamosan létezne, és a szuperliga lenne az erősebb.
Off
Kérlek ha már engem idézel, és nekem intézel kérdéseket, vedd a fáradságot, és ténylegesen olvasd végig amit írok, mielőtt reagálsz rá.
1) A nézettséget le is írtam, hogy hasonló, de marketing és játékoskeretet tekintve fényéveket ver a PL a többire. Ezek a fogalmak teljesen mások. Számokkal alá is támasztottam, ott vannak a linkek.
2) A nyelvismeretet nem én hoztam fel, pont hogy szarkasztikusan reagáltam rá, hogy nincs olyan mértékű jelentősége.