2019 után újra jó esély van erre
Fél lábbal már az elődöntőben. ✅ pic.twitter.com/tfyvumqRsR
— EuroBarça (@eurobarcahu) April 9, 2025
Nem mondom, hogy perfekt volt, de látványos volt a javulás Xavi alatt. Most februári cikket találtam csak hirtelen, de akkor egész Európában az egyik legjobb hajrások voltunk. A góljaink 40(!!!) százalékát lőttük a 75. percben, és folyamat arról beszéltünk, hogy már megint, és már megint hozunk egy "madridot". Megállás nélkül döntöttük el a végén a meccseket, rendre beszorítva az ellent. Nagycsapatokkal is meg tudtuk csinálni, mint a PSG odavágó. A kiengedett meccsek inkább úgy történtek, hogy be voltunk tojva a BL-től, vagy kaptunk egy gólt, és mintha beindult volna egy bombariadó, mindenki össze-vissza kezdett el rémülten rohangálni.FcBarcelona1 írta: ↑2024.06.10. 09:24:28Ezzel nagyon nem értek egyet. A fizikai felkészítés hiányosságai szerintem top 3-as hiba. A Reál mentális állapotáról rengetegszer volt már szó. Általában arról nem beszél senki, fizikálisan milyen jól fel vannak készítve, és a formaidőzítés mennyire működik jól a hírek szerint Pintus által.
Szerintem: mikor a PL nagy csapatai év végére kezdenek kifújni a nagy versenyben, a Real akkor van a legjobb formában, és a legyengült La Ligaban, ahol 2-3 csapat megy a bajnoki címért sincs túl nagy kihívás, tavaly lényegében kiszálltak, idén megynyerték a BL lényegi szakaszára.
Sajnos a hírek szerint nálunk évek óta, nem fektetnek rá nagy hangsúlyt, csak ezt a tudás valamennyire tudta kompenzálni Messiékkel.
De ezt láthatjuk a La Ligában is a kis csapatoktól, a fizikális felkészítés tudja kompenzálni a tudásbeli hiányosságokat, és rendre megnehezítik a nagyobb csapatok dolgát az erőnlétükkel és szervezettségükkel. Minőségben szerencsére még mindig ég és föld a különbség a Barca és a többi kis csapat között, így az egyéni kvalitások jóvoltából hoztuk a meccseket, akár bedarálva a kicsiket. A BL-ben, EL-ben, már a kisebb csapatokkal is meggyűlt a bajunk.
Ezzel nagyon nem értek egyet. A fizikai felkészítés hiányosságai szerintem top 3-as hiba. A Reál mentális állapotáról rengetegszer volt már szó. Általában arról nem beszél senki, fizikálisan milyen jól fel vannak készítve, és a formaidőzítés mennyire működik jól a hírek szerint Pintus által.
Ha már a játékosok is jelezték igényüket az intenzívebb edzéseket illetően, akkor nagyon nagy (védhetetlen) hiányosságoknak kellett lenniük!FcBarcelona1 írta: ↑2024.06.09. 18:18:21Fizikai felkészítés vitában
Ma a Marca cikke hozta le, hogy nem volt elég a fizikai felkészítés. Volt már erről minden neves portálon hír.
Nekem a legtanulságosabb, hogy elvileg a hírek szerint már februártól jóval intenzívebb lettek az edzések a játékosok kérésére és jöttek is az eredmények. Ha ez igaz, lényeges, mert Flickéknek sem kell 1-2 év, hanem elég pár hét, vagy hónap, hogy jobb formába kerüljenek a játékosok.
https://barcauniversal.com/barcelona-pl ... psg-clash/
A Marca hírére nem alapoznék feltétlenül, de a Barca rádió általában megbízható hírforrás.
Xavinak annyit tudnék felróni, hogy bizonyos játékosoknak tényleg nagyon kevés lehetőséget adott. Másokból meg nem sikerült kihozni jó teljesítményt. Pl Kessié is tuti többet tud annál, mint amit itt mutatott.bence0330 írta: ↑2024.06.09. 11:27:13Egyetértek, én is megvédtem volna Xavi helyében a stábom, van is azért bőven érv amellett, amit mond, persze a Dembélés mondata akkor is elég nevetséges marad. Meg azzal is, hogy Laportának kár ilyen nyilatkoznia, max olyan konxtextusban/módon, hogy "ebben talán még lehetne fejlődni", de inkább még így sem.
Laporta általában teszi amit tennie kell, és mondja, amit mondania kell, fura, hogy pont eszébe jutott egyszer egy ilyen egyenesebb nyilatkozat, eléggé karakteridegen volt. Főleg itt Xavi fizujának elengedése előtt/után, ha az még nem lett lezsírozva, meg is gondolhatja magát (bár kétlem), ha meg igen, akkor azért rosszat én már róla, azaz a munkájáról nem mondanék, akár igaz, akár nem.
Szerintem Xavi rossz utolsó évében, irányában, a váltás okai közt nincs a top 5-ben, vagy a top 10-ben sem a fizikai felkészítés, más típusú problémák okozták a gondokat.
Én kedveltem Dembelét, de hétközben nagyot röhögtem.bence0330 írta: ↑2024.06.08. 21:28:21Főoldali cikkel kapcsolatosan: Noha egyetértek azzal Xavival, hogy messze nem volt olyan rossz a fizikai felkészítés, mint mondják, hisz miénk a legtöbb utolsó negyedórás gól, de itt hangosan felröhögtem:
"...olyan fizikális játékosok hiányoztak ebben a szezonban, mint Ousmane Dembélé..."
Nem tudom, nála létezik-e kevésbé fizikális játékos, kb egy meccset hajtott végig tavaly, abba bele is sérült.
Aztán lehet hogy ez valami félrefordítás, nem néztem utána, de ez így nagyon vicces lett.
A Xavival kapcsolatos részben kb tökéletesen egyetértünk. Az utolsó mondat kb nálam is összefoglalja a lényeget. De ha erre valaki azt mondja, hogy x év után BL-negyeddöntőztünk, post-Messi érában, ergo mégiscsak javultunk, akkor meg (mi a szerecsenmosdatás ellentéte?) azt érvelnéd rá gondolom, amit én is, hogy gyenge volt az ág. Ami tökéletes inverze annak, hogy múlt évben azért nem negyeddöntőztünk, mert erős volt az ág. Mitől validabb érv ez, mint a másik?Sonoma írta: ↑2024.05.29. 22:54:31
Nekem nem az a problémám, hogy másképp lát/értelmez.bizonyos dolgokat, hanem Xavi nyilvánvaló hibáit, hiányosságait is védelmébe veszi.
Megy a hárítás bármilyen kritika után függetlenül attól, jogos-e vagy sem.
Mindig azt hozza ki a végén, hogy nála jobbat úgysem találunk.
1. Addig én is elfogadom, míg látom a fejlődést a csapaton. De amikor, az edzői elképzelés és a játék nem passzol egymáshoz, hadd legyen már kétkedés. És mindig elfelejtődik ( ezek szerint nálad is), hogy ez nem amatőr szintű foci. Ez kőkemény üzlet. Ha nem hozok eredményeket, nem jönnek a szponzorok, kevesebb a pénz= kevesebb a minőségi játékos.
Lehet Perezt bírálni, de az ő koncepciója sikeresebb, mint a miénk. Nincs pótolhatatlan játékos/edző nála. Lehet lelketlenebbnek mondani, de ehhez a szinthez időnként sajnos ez is kell.
2. Ez a tipikus szerecsenmosdatás. Igen kikaptunk, de a bíró, egyéni hibák ( a másik csapatnál miért nincs??), rutinosabb másik edző stb.
Kifogások tárháza kimeríthetetlen. És nincs kétkedés. Folyamatosan azt írta, időt kell adni, hogy Xavi át tudja adni az elképzeléseit, mert nála úgyse jön jobb. Közben a fél csapatot lecserélné Xavi (?!).
3. Jó neked. Vissza a kettes ponthoz. Az elfogultságot nagyon szépen körülírtad ezzel a "jobban védi az edzőt, mint más"-sal.
Igazságtartalom? Ezt meg hogy érted? Hány %- nak kell lennie, hogy releváns legyen? Azért az ritka, ha valaki 0 igazságtartalommal mond véleményt.
Az, hogy Xavinak voltak jó taktika húzásai időnként, beépített fiatalokat, nem vitás. De emellett nem sikerült tartós fejlődési pályára állítani a csapatot. Van igazságtartalma, ha kiemeli mit tett a csapatért, de összességében ő az akire építhetett volna hosszútávon a Barcelona? Mert ez utóbbi számít.
Mások is írták, én is azt mondom meg kell köszönni neki azt, hogy egy ilyen nehéz időszakban vette át a csapatot. Hálásnak lenni érte, de látni kell azt is, hogy a csapat nem úgy fejlődött a keze alatt, ahogy elvárható lett volna ezen a szinten. Máshol sem adnak több időt az edzőknek.
Nekem nem az a problémám, hogy másképp lát/értelmez.bizonyos dolgokat, hanem Xavi nyilvánvaló hibáit, hiányosságait is védelmébe veszi.bence0330 írta: ↑2024.05.28. 22:57:171. Bár nem nekem szólt de szerintem ezzel semmi gond nincs, hozzáállásbeli különbség. Van, aki pl. elfogadja, hogy ő az edző, és ennek megfelelően ő biztos jobban tudja, mint mások.
...
2. Felteszem, az ilyen típusú vélemények sem arról szólnak (szerintem), hogy mindent elhisz neki, és mindent jónak tart, amit csinál, hanem hogy összességében úgy ítéli meg, hogy pozitív, így ha valamit nem csinál jól, belefér, mert közben meg mondjuk amúgy jó edzőnek tartja, és más is hibázna, max nem pont ugyanabban a témában, amiben épp Xavi.
...
3. Én nem érzek semmi problémát abban, amit ír, vagy hogy jobban védi az edzetlenülőt, mint mondjuk valaki más, legyen az ő, Chino, akárki. Főleg, hogy jellemzően van igazságtartalma akkor is, ha én pl. totál más gondolok.
Ez mind szép szép és jó, de szerintem ennyire visszamenni az időben nem annyira releváns. Ha a 21. századot nézzük szerintem úgy lehet komolyabban véleményt formálni.Zoldbela írta: ↑2024.05.29. 14:58:48Utánanéztem!
A Barcánál jellemzően 2 ... 3 naptári évet érintett egy-egy edző pályafutása.
Összesen 60 edző irányította a csapatot, Flick lesza a 61.
Kivételek (kövér, aláhúzott betűkkel írva akik jelentősen hosszabb ideig regnáltak):
- Jack Greenwell (1913-23, 1931-33)
- Enrique Fernández (1947-50)
- Ferdinand Daucik (1950-1954)
- Marinus Michels (1971-75, 1976-78)
- Terry Venables (1984-87)
- Johan Cruyff (1988-96)
- Louis van Gaal (1997-00/2002-03)
- Frank Rijkaard (2003-2008)
- Josep Guardiola (2008-2012)
- Luis Enrique Martínez (2014-2017)
- Xavi Hernández (2021-től napjainkig)
Forrás: https://www.fcbarcelona.com/en/club/history/coaches
A fentiek alapján: nincs okunk azt állítani, hogy Xavi nem kapta volna meg a lehetőséget a bizonyításra.
Természetesen nem vitatom, hogy a legjob tudása szerint, tiszta szívvel végezte a munkáját, de ahogy láthatjuk, az átlagot meghaladó türelmet és bizalmat kapott.
Vihar után a hullámok is lassan elcsendesednek
Guille Rodriguez (remelem jol irtam) Tobb kulfoldi cikket is olvastam,ahol Yamalhoz hasonlo tehetsegkent irjak le.
Bár nem nekem szólt de szerintem ezzel semmi gond nincs, hozzáállásbeli különbség. Van, aki pl. elfogadja, hogy ő az edző, és ennek megfelelően ő biztos jobban tudja, mint mások. Én nem gondolom így (vagy hát annyiban igen, hogy biztos jobban ért hozzá, mint a nagy többség egyénileg, de közben ugyanúgy hibázik, hisz ember, max szakmailag kevesebbet, mint az átlag, így bőven rengetegszer lehet igaza a szurkolónak vele szemben), de abszolút érthetőnek találom.
Ez fatális tévedése, mellényúlása volt, valami nagyon meggondolatlan ötlettől vezérelve cselekedhetett, ráadásul éppen akkor, amikor a körülmények sem tűntek olyannak, ami bármilyen kényszerhelyzetre utaltak volna. Na mindegy is, sok más mellett ezt sem fogjuk megtudni soha.
Senki nem testesít meg semmit a "Több, mint egy klub" jelmondatból értsétek már meg.superman írta: ↑2024.05.28. 18:18:59Az utolsó mondat hülyeség, nem az eredményekre vonatkozik a "többmintegyklubság". Ha kiesnénk a másodosztályba, akkor is a katalánságról szólna. Inkább akkor hangozna jobban, ha visszaszerezné a klub a tisztességét, és a becsületét.brazilfan írta: ↑2024.05.28. 18:10:34Számomra a klub (mindenki által ismert) jelmondata még nem üresedett ki, és ezt többek között Xavi meg a fiatal, nem feltétlenül saját nevelésű, de erősen Barca-kötődésű fiatalok erősítik meg. Akik közül többen is Xavinak köszönhetően kerülhettek be az első csapatba.
Lehetséges, hogy a klub jelmondata kevésbé hangzik jól egy-egy kevésbé eredményes időszakban, de ugyanígy vissza is nyerheti az értelmét.
Könnyebb egy üzletemberre és politikusra haragudni, mint Barca ikonra. Szerintem mindkét fél követett el amúgy hibákat, és nem örülök, hogy belső viszályok voltak (remélhetőleg már tényleg helyes a múlt idő).
Bingó. Erről szól. Hozzáteszem, Németországban például ez nagyon gyakori modell, és Spanyolországban sincs ezzel egyedül a Barca.
Szerintem Guille Fernandezre gondol. 15 éves, már az Atleticben és az U17-es válogatottban játszik kkp-tkp poszton. Ha már itt tartunk Bernalnak meg boldog szülinapot utólag is, 2 napja tölttte be a 17-et.