Áthoztam ide
bence0330 írta: ↑2024.09.20. 11:14:52
Flick 1-2 hónapja van itt, jelen pillanatban sokkal gyengébb kerettel, mint amivel Xavi dolgozhatott az utolsó kettőben.
Én őszintén nem értem, honnan jön ez a sokkal gyengébb keret? 3 (és fél) komoly távozó volt a csapatból, akik bármennyire is meghatározóan játszottak, a maradék teljes selejt volt, Romeu néha beállt időhúzóként és reménykedhettünk, hogy nem lesz tőle szoros a meccs újra, de legalább játszott perceket.
Ezen kívül a három és fél fontos távozó a két Joao, Gündogan éééés mindenki kedvence, Sergi Robi.
Ezek közül Gündogan egyértelműen a legnagyobb érvágás, de a helyére jött egy kvalitásokban messze túlmutató játékos (engem is meglepett, mennyire kiemelkedő) Olmo személyében. Legnagyobb probléma, hogy többet sérült, bár tegyük hozzá, Gündo is többet volt sérült fiatalabb korában. Ezt itt inkább nevezhetjük erősítésnek, de kizárólag akkor, hogyha a sok-sok sérülés miatt nem kell majd Torrékkal kezdeni rangadókon.
A másik komoly veszteség Cancelo, aki nagyon sokat játszott és többnyire elég sokat hozzátett a csapat játékához. Azt hozzá kell viszont tenni, hogy amíg egészséges volt Baldé, egyértelműen ő volt az első számú játékos azon a poszton, csak nagyon gyorsan történt vele egy szerencsétlen sérülés, ezért nem állt a csapat rendelkezésére majdnem egész évben. Ilyen tekintetben a keret nem sokat változott, 1 értelmes játékos helyett van egy másik értelmes játékos. Ezen felül Fort elkezdett játékperceket kapni és bár marha fiatal ő is, csereként és rotációként lehetne vele komolyabban számolni, mint ahogy láttuk, mindkét szélen.
A harmadik veszteség Félix, akit végső soron kiszorított a csapatból Raphinha, mert a brazil egyértelműen jobban teljesített ott. Volt a portugálban persze extra, meg rotációra is lehetett használni, de abszolút csere volt, tehát az első csapat erősségét nem változtatja az ő hiánya. (Itt gyengébb a keret, mert egy Fati jött csak a helyére vissza, akiből én már nem nézek ki annyi villanást, mint Félixből, de valójában régebben Fati is hasonlóan a semmiből tudott villanni.)
Ezzel szemben viszont itt történt egy rendkívül nagy erősítés, amit senki nem vesz figyelembe: Yamalnak immár van egy fél szezon komoly tapasztalata és felnőtt terhelése. A srác sokkal többet tesz hozzá a játékhoz, mint tavaly akár csak a szezon felénél. A srác egymaga ki tud húzni csapatokat a mélyből és sokkal stabilabb úgy általánosságban. Még mindig kölyök, kéne neki több pihenés, de lényegesen fontosabb tagja most a csapatnak, mint előző szezonban.
A támadószekcióban megjegyezném a brazil csodagyerek távozását, cserébe jött Pau Victor, aki minden tekintetben túlteljesít rajta, Guiut meg nem érdemes említeni azzal a játékidővel, amennyit kapott. Ebben a tekintetben határozottan jobbak vagyunk.
Összességében a támadósor első számú cseréje gyengébb lett, viszont az első sor erősebb, a többi változatlan.
Végül, de nem utolsó sorban Robi távozása fájhat talán a legjobban a tudtunk nélkül. A csávó elég sokat játszott és elég sokszor a sérültek helyére be tudott szállni igazán minőségben, néha joker csereként is. A tegnapi meccsen is jól jött volna ennyi sérült mellett. Az viszont tény, hogy két fiatal feljött, közülük Bernal tavaly még esélytelen lett volna, idén pedig már bontogathatta volna a szárnyait. Casadó érdekesebb lesz, ő játszhatott volna tavaly is, mégse kapott lehetőséget, viszont látszólag egészen jól helytáll. Itt talán lehetett volna több bizalom benne tavaly. Összességébe véve van nagyjából ugyanannyi opciónk, csak idő kell nekik. Ja, közben Fermin, Gavi és Pedri is sokat fejlődik még, bőven a zenitjük alatt vannak, amiből főleg előbbi kettőn látszott nagyon komoly előrelépés a tavalyi szezon során. Most épp sérültek még, de a keretet tekintve megkockáztatom, hogy erősebb a kp, mint a tavalyi és mélységre is meglehetne, hiszen még Torre is kvázi ott kopogtat.
Külön kiemelendő Cubarsi, aki szintén sokat tud fejlődni játékról játékra, bár ő eléggé berobbant, nehéz hova felnőni onnan. Mindenesetre a szezon elejétől lehet rá számítani, ami szintén egy igazolással felérő erősítés, tavaly csak a szezon harmadán játszott. Szóval belső védők tekintetében is erősödtünk inkább.
Szóval kérdem én, hol van az a hatalmas gyengülés a keretben? Mert tavaly sem volt mély, sőt, előtte sem; idén a legjobb kezdőnk biztosan veri a tavalyit. Sokszor volt érv, hogy azzal tavaly is Bl top 4 lehetett volna a csapat és ezért ez volt az elvárás, akkor idén is nézhetnénk az optimumot, nem? (Amúgy nem, sérültek mindig is lesznek és ezért is volt okés egy második hely a ligában és egy top 8 a bl-ben, minden efölött már bravúr lett volna, mint ahogy idén is az lenne, ha összejönne.)