Troym írta: ↑2024.08.22. 12:48:24
Chino írta: ↑2024.08.22. 12:01:36
-nem mondanám krónikus sérülteknek. Legfeljebb Fatit. talán-talán
Nem mondom, hogy igazam van, nekem így érződik.
De a sérültek kapcsán, megnéztem 2021 óta mi a helyzet valójában:
- Pedri az elmúlt 3 évben kb 450 napot volt sérült 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Olmo az elmúlt 3 évben kb 300 napot volt sérült szintén 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Araujo az elmúlt 3 évben kb 350 napot volt sérült 13-15 alkalommal dőlt ki.
- Frenkie az elmúlt 3 évben kb 320 napot volt sérült 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Fati az elmúlt 3 évben kb 280 napot volt sérült 8 alkalommal dőlt ki.
- Inigo az elmúlt 3 évben kb 300 napot volt sérült 10-12 alkalommal dőlt ki.
- Chris az elmúlt 3 évben kb 150 napot volt sérült 7-8 alkalommal dőlt ki.
Na rájuk építünk.
Átalánosságban elmondható, hogy ezek a játékosok olyan 60-70%-osan elérhetőek.
-Akik meghatározó játékosok az mondjuk Chris, akinek azoknak a sérüléseknek több mint fele, ilyen korona, meg egy-két meccses kihagyás hátfájás, akhillesz probléma, hasfájás, megfázás volt. Ami komolyabb volt (értsd legalább 4-5 meccs) izomfájdalom, bokaficam. Ez szerintem nem vészes.
-Pedri sérülékeny ezt tudjuk, de egyrészt a posztján bőven megvagyunk, pótolható, így rotálható, nem kell csapágyasra járatni.
-Olmonak két problémája volt ebben az intervallumban, azelőtt évekig gyakorlatilag egy meccset sem hagyott ki sérülés miatt.
-Araujo sérülékenységét kicsit túltolják szerintem. Tavaly talán szezon elején volt egy pár hetes kidőlése, meg az az agyrázkódás, de ott inkább elővigyázatosságból hagyott ki egy meccset. A 22/23-as szezon volt neccesebb amikor összeszedett a szezon közepén meg végén ilyen 4-5 hetes kihagyást. De azelőtt nem nagyon emlékszem. Talán egyszer dőlt ki két hétre.
-De Jongnak a tavalyin kívül szerintem egyáltalán nem volt sérülése.
A többiekkel vagy egyáltalán nem számolunk vagy legfeljebb cserember. Nem mondom, hogy nincs benne a pakliban a sérülés, mert ezt nem lehet kizárni sehol, de megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel lehet redukálni az esélyét.
Ezért is örülök Julio Teus-nak, akit Deco-ék most hoztak, kifejezetten a fizikai felkészítésre, elsősorban a sérülések megelőzése céljából A területén a világ egyik legjobb szakembere, Conte mellett is lehúzott már 10 évet, ahol nagyon eredményes volt, komoly névvé is vált.
Most volt a Barca One-on is egy interjú vele.
Egyértelmű, hogy rengeteg dolog múlik a sérüléseken, főleg, ha nem olyan bő a keret bizonyos posztokon. Akár egy szezon is elmehet rajta, de ha sikerül minél jobban kiküszöbölni, akár pont ez hozhat komoly eredményt. Tavaly nagyon nem volt szerencsénk, elég volt ter Stegen kidőlése, amivel csak a bajnokságban legalább 6-7 pontot elvesztettünk. Én próbálok bizakodni ebben és erre az aspektusra az eddigiek alapján Flick is odafigyel.
Jósok nyilván nem vagyunk, de egy-egy klub vagy edzőváltás is sokat számíthat, negatív és pozitív irányba is. Ott volt a Realnál Bale vagy Hazard, nálunk pl. Dembélé.
Bejöhetnek olyan szerencsétlenségek mint a válogatott. Jelenleg is Gavi, Pedri, Araujo mind ott esett ki. Ráadásul előbbi a zseniális orvosi stábnak köszönhetően, akiknek egy 3-4 hetes sérülést sikerült közel egy évessé tenniük. De legalább ő is a kitűzöttnél sokkal korábban felépülhet.