Megérdemelték!
UN DIA DE PARTIT! ❤️ pic.twitter.com/ugs41n0m1T
— FC Barcelona (@FCBarcelona) May 16, 2025
Csak az első meccsén volt Casádóval, de akkor utóbbi többet lépett fel, amúgy ugyanazt játszotta Pedri mellett. Védekezésben sokkal erősebb mint Casádó, de alapból abban a pozícióban jobb teljesítményt nyújt, tavaly például kis is szorította onnan, ahogy Flick alatt az első csapatnál . Nem hiszem, hogy nagyon sietnének vele, Flick eddig mindenkit nagyon óvatosan engedett vissza és akkor már lesz Christensen is. Ha csak nem lesz elengedhetetlenül szükség rá, 20-25 percekkel szerintem elég lenne lehozni ezt a szezont. Jövőre majd lehet komolyabban tolni, 17 évesen nem siet sehovádavi10 írta: ↑2025.03.20. 11:58:01Casado kidőlésével szükség is lesz rá sajnos.
Nálam amúgy Frenkie lenne az alapkezdő, de benne szerintem bármikor benne van a discomfort. EG pedig hiába lett szemmel láthatóan sokkal megbízhatóbb, kezdőbe még azért nem szívesen raknám.
Bernal pedig egyelőre több szempontból is kérdőjel. Komoly sérülésből jön vissza, nem is játszott sokat, és amikor játszott is, akkor is inkább olyan duplaszűrőben, Casado-val párban.
Nem azért a pár meccsért kapta, alapból úgy müködött a legutóbbi szerződése, hogy a kivásárlási ára is folyamatosan nő. Viszont már nyáron is sok csapat vinni akarta letéve a kivásárlási összeget, csupán a játékos akaratán múlott, hogy végül itt folytatta. Ugyanez történt Fernandezékkel is.
1,5 év mire teljesen felépül, így igazából 3 év az az 5.
Első mondatodra:Sonoma írta: ↑2024.08.28. 22:41:43Nincs ok-okozati összefüggésben Bernal sérülése, mennyi izomzat (vagy izomzat állapota- jelentsen ez bármit is) van rajta.Andris írta: ↑2024.08.28. 09:28:33....
Harmadrészt, látom miről megy a vita, az én véleményem az, hogy az igazság valahol a kettő között van. Mint olyasvalaki, akinek már egy életre megvolt a maga keresztszalag és egyéb szalag sérülés adagja:
Természetesen ezekhez a sérülésekhez szükség van a rossz mozdulatra, peches kontaktra, anélkül ritkább. Viszont a szalagsérülés maga szinte(!) mindig visszavezethető az izmok állapotára IS(!), ugyanis nem marionettbábuk vagyunk, a mozgásunkat és a testi épségünket jelentős részben az izmaink határozzák meg. A rossz kontaktok, mozdulatok esetén is az van, hogy a különböző természetellenes terhelések, nyíró erők szalagoktól történő részbeni átvételéről a környező izomzat kell gondoskodjon, többnyire meg is teszi, ezért nem mindennapos a dolog a kontaktsportoknál sem. Kulcsofontosságú az izmok állapota.
Három fő dolog van szerintem, ami belejátszik ezekbe a sérülésekbe az izmok kapcsán: van a szitu, amikor valaki fáradt (fáradtak az izmok), van a szitu amikor valaki korábbi sérüléssel/fájdalommal van pályán és eleve nem természetesek a mozdulatsorai ezért (Gavi sztem így sérült meg a válogatottban), és bizony van az a szitu is, amikor valaki 17 éves, tehát egyértelműen nincs kifejlődve teljesen az izomzata. Ez utóbbi egyszerű biológiai tény, és nem lehet semmilyen edzésprogrammal és életvitellel áthidalni. Amennyire tudom, amúgy is sokkal gyakoribb a keresztszalag sérülés fiatal korban.
....
Ha egy kitámasztott lábat oldalról éri erőbehatás amelyhez még csavaró erő is társul, szinte biztos sérüléshez-szakadáshoz vezet.
...
Nincs ok-okozati összefüggésben Bernal sérülése, mennyi izomzat (vagy izomzat állapota- jelentsen ez bármit is) van rajta.Andris írta: ↑2024.08.28. 09:28:33....
Harmadrészt, látom miről megy a vita, az én véleményem az, hogy az igazság valahol a kettő között van. Mint olyasvalaki, akinek már egy életre megvolt a maga keresztszalag és egyéb szalag sérülés adagja:
Természetesen ezekhez a sérülésekhez szükség van a rossz mozdulatra, peches kontaktra, anélkül ritkább. Viszont a szalagsérülés maga szinte(!) mindig visszavezethető az izmok állapotára IS(!), ugyanis nem marionettbábuk vagyunk, a mozgásunkat és a testi épségünket jelentős részben az izmaink határozzák meg. A rossz kontaktok, mozdulatok esetén is az van, hogy a különböző természetellenes terhelések, nyíró erők szalagoktól történő részbeni átvételéről a környező izomzat kell gondoskodjon, többnyire meg is teszi, ezért nem mindennapos a dolog a kontaktsportoknál sem. Kulcsofontosságú az izmok állapota.
Három fő dolog van szerintem, ami belejátszik ezekbe a sérülésekbe az izmok kapcsán: van a szitu, amikor valaki fáradt (fáradtak az izmok), van a szitu amikor valaki korábbi sérüléssel/fájdalommal van pályán és eleve nem természetesek a mozdulatsorai ezért (Gavi sztem így sérült meg a válogatottban), és bizony van az a szitu is, amikor valaki 17 éves, tehát egyértelműen nincs kifejlődve teljesen az izomzata. Ez utóbbi egyszerű biológiai tény, és nem lehet semmilyen edzésprogrammal és életvitellel áthidalni. Amennyire tudom, amúgy is sokkal gyakoribb a keresztszalag sérülés fiatal korban.
....
Zoldbela írta: ↑2024.08.28. 20:46:15Abban az "univerzumban" amelyikben az ellenfél játékosa (aki nem egy súlyemelő, hanem labdarúgó) simán "megtérdelte" Bernal lábát!
Meg sem próbálta elkerülni a kontaktot, amit egy kapussal szemben egészen biztosan megoldott volna!
0:14-től nézd meg!
https://youtu.be/Un2RtYoTNgY?si=8EPbbUHUMzzfJ5Bc
Abban az "univerzumban" amelyikben az ellenfél játékosa (aki nem egy súlyemelő, hanem labdarúgó) simán "megtérdelte" Bernal lábát!
Nem tudom hogy abban az univerzumban ahol nézted a meccset mi történt, de itt amelyikben a hozzászólásodat írtad, abban Bernal bemutatott egy kemény, de szabályos szerelést, és pechére belesérült.
Igen, akkoriban lassabb, és kevésbé fizikális volt a foci, és még úgy sem dobtak be 16-7 éveseket.Chino írta: ↑2024.08.28. 16:13:24Messire visszavezetni nem igazán releváns. 20 évvel ezelőtt ez teljesen máshogy nézett ki. Akkoriban 18 éves kor alatt szinte példátlan volt, hogy bárki a felnőtt csapatnál 2-3 meccsnél többet játsszon egy szezonban, manapság, ha ilyen életkorban nincs releváns perced, valószínűleg az éljátékosi pályafutásod is ugrott.
Nagyon bízok benne, hogy ha felépül olyan szinten tudja folytatni, ahogy abbahagyta és nem lesz egy Rafinha 2.0 belőle.
Cubarsi, Yama, Gavi szerintem azok akik a legfiatalabban a legtöbb meccset játszották és nem történt ilyen velük.bence0330 írta: ↑2024.08.28. 09:46:57Nekem mindegy ki ül a kispadon, ha a szomszéd nénit kell behozni, hogy megóvjuk a játékosainkat, akkor a szomszéd nénit hozzuk be. Casadó meg nem tudom, mennyivel gyengébb, mint Bernal... És ha gyengébb, akkor mi van? Ha nem bírjuk ki, így jártunk. Semmivel nem jobb az, ha aztán egy egész szezonra veszítjük el. Egy 17 éves gyereknek nem szabadna végigolnia felnőtt meccseket az egyik legdurvább bajnokságban, ezzel szerintem a világ sportorvosainak a jó nagy része egyetértene.
Persze, bárkivel megtörténhet, összeválogathatsz bárkit. Nálunk nem kell összeválogatnod, hanem felsorolhatod az összes tininket kb, akit az elmúlt 3-4 évben túltoltunk.
Messire visszavezetni nem igazán releváns. 20 évvel ezelőtt ez teljesen máshogy nézett ki. Akkoriban 18 éves kor alatt szinte példátlan volt, hogy bárki a felnőtt csapatnál 2-3 meccsnél többet játsszon egy szezonban, manapság, ha ilyen életkorban nincs releváns perced, valószínűleg az éljátékosi pályafutásod is ugrott.bence0330 írta: ↑2024.08.28. 09:46:57Ez szimplán nem igaz. Messi pl. minden idők legjobb játékosa volt, és már korán lehetett látni, hogy jó eséllyel az lesz. Ennek ellenére tudod, hol volt, 17 évesen (2004-5)? Alacsonyabb osztályban, néha feljátszva. Felnőttek közt 240 perce volt, és összesen is csak 1700. És ez még egy évvel később van, mint amit Gavi-Fatiék kaptak 16 évesen! Ha nála még visszább megyünk, 16 évesen 400 perce volt összesen a B-ben, első osztályban még perce sem volt.Ronaldinho&Barca írta: ↑2024.08.28. 08:10:23Elég [auto_cenzúra] hely lenne (még inkább) a világ, ha minden 17 éves fiatalnak acl szakadása lenne, csak azért mert játszatva van. Ez a lehető legnagyobb baromság amit itt olvastam. Messit is orrba szájba játszatták vagy Iniestát pl. de nem volt acl szakadása évente, csak mert sokat játszik.
2005-6-ban, 18 évesen volt 1800 perce, alig játszott végig meccset.
Na ez a normális. Más klubokban is így építenek be fiatalokat, és fura módon nem szakad szét mindenkinek a szalagja.
Nem azt mondom, hogy nem kellett a durva kontakt, de durva kontaktok vannak minden nap (sajnos), és nem szakad szét mindenkinek az acl-e, meniscusa. Más ilyenkor még a testfelépítés, más az izmok, szalagok állapota, hatványozottan nagyobb a sérülésveszély. Ebben azért eléggé orvosi konszenzus van, direkt rá is kerestem. Ugyanebbe a belépőbe egy 24 éves jó állapotú játékos jóval kisebb eséllyel sérült volna le. Nyilván ettől még nem automatice le kell sérülnie valakinek ha 17 évesen soka játszik, de óriási a rizikó.
Abban egyetértek Andrissal, hogy lehet, hogy nagyobb érvágás, mintha Yamal esett volna ki, hiába Yamal a világ legnagyobb tehetsége. Persze ha még időben pótoljuk... de hát kétlem.
Részben peches sérülés, részben viszont egyenes következménye a vezetőség felelőtlenségének, amely megengedte, hogy egy tinédzser egy topliga topcsapatában meccseket játsszon végig egy ennyire felelősségteljes és sok veszéllyel járó poszton, cserelehetőség nélkül.
Voltak megmozdulásai, ami engem is rá emlékeztettek. Busi óta senki nem játszotta magát 1-2 csellel annyira tisztára, mint ő. Nagyon sajnálom, remélem ott tudja folytatni, ahol abbahagyta.Messa írta: ↑2024.08.28. 10:54:07Atya ég, szerencsétlen gyerek... Én már konkrétan az új Busit láttam benne, nagyon tehetséges, és már most ilyen érett és jó focira képes. Nagyon nagyon sajnálom.Ronaldinho&Barca írta: ↑2024.08.28. 10:47:38BREAKING: It can be confirmed that Marc Bernal has torn his ACL and can miss the entire season. @tjuanmarti
Sajnos igaznak bizonyultak az éjszakai bejegyzések, acl szakadás és vége a szezonjának. shit.![]()
![]()
Szerencsére még nagyon fiatal, így a karrierje jó eséllyel nem törik ketté.
Atya ég, szerencsétlen gyerek... Én már konkrétan az új Busit láttam benne, nagyon tehetséges, és már most ilyen érett és jó focira képes. Nagyon nagyon sajnálom.Ronaldinho&Barca írta: ↑2024.08.28. 10:47:38BREAKING: It can be confirmed that Marc Bernal has torn his ACL and can miss the entire season. @tjuanmarti
Sajnos igaznak bizonyultak az éjszakai bejegyzések, acl szakadás és vége a szezonjának. shit.![]()
Nekem mindegy ki ül a kispadon, ha a szomszéd nénit kell behozni, hogy megóvjuk a játékosainkat, akkor a szomszéd nénit hozzuk be. Casadó meg nem tudom, mennyivel gyengébb, mint Bernal... És ha gyengébb, akkor mi van? Ha nem bírjuk ki, így jártunk. Semmivel nem jobb az, ha aztán egy egész szezonra veszítjük el. Egy 17 éves gyereknek nem szabadna végigolnia felnőtt meccseket az egyik legdurvább bajnokságban, ezzel szerintem a világ sportorvosainak a jó nagy része egyetértene.
Persze, bárkivel megtörténhet, összeválogathatsz bárkit. Nálunk nem kell összeválogatnod, hanem felsorolhatod az összes tininket kb, akit az elmúlt 3-4 évben túltoltunk.
Ez szimplán nem igaz. Messi pl. minden idők legjobb játékosa volt, és már korán lehetett látni, hogy jó eséllyel az lesz. Ennek ellenére tudod, hol volt, 17 évesen (2004-5)? Alacsonyabb osztályban, néha feljátszva. Felnőttek közt 240 perce volt, és összesen is csak 1700. És ez még egy évvel később van, mint amit Gavi-Fatiék kaptak 16 évesen! Ha nála még visszább megyünk, 16 évesen 400 perce volt összesen a B-ben, első osztályban még perce sem volt.Ronaldinho&Barca írta: ↑2024.08.28. 08:10:23Elég [auto_cenzúra] hely lenne (még inkább) a világ, ha minden 17 éves fiatalnak acl szakadása lenne, csak azért mert játszatva van. Ez a lehető legnagyobb baromság amit itt olvastam. Messit is orrba szájba játszatták vagy Iniestát pl. de nem volt acl szakadása évente, csak mert sokat játszik.