2024.08.28. 09:28:33
Úgy tűnik nem bírom ki kommentár nélkül, ha történik valami fontos a csapat körül... kár hogy megint egy kellemetlen hír.
Egyrészt Bernal kiesése szerintem nagyobb érvágás a keretnek, mint ha Yamal esett volna ki ugyanígy. Az érték, a klub jövője stb szempontjából nyilván nem, de a szezon, a jelenlegi(!) keret szempontjából nagyobb, betöltetlen űr keletkezik, és ez meghatározó lehet. Frenkie/Chris/Gavi visszatéréséig óriási gondban lehetünk.
Másrészt: szeretném jelezni, hogy röpke pár hét alatt megsérült Fati, Chris, Bernal, és persze csomóan sérültek a Barcán vagy a szezonon kívüli gondok miatt, és nem halad jól a felépülésük... tavaly ilyenkor már ki volt átkozva Xavi hasonló szituban, hogy nem tud rotálni, nincs megfelelő erőnléti fekészítés, és vállalhatatlan az orvosi stábja is. Csak a miheztartás végett írom, meggyőződésem hogy Xavi alatt is, és most is két dolog összesen a meghatározó a sérülések számában: rövid keret, a játékosok általános fizikai (és nem fizikális) profilja. Esetleg harmadik az irgalmatlan pechszéria, de ebben én nem "hiszek".
Harmadrészt, látom miről megy a vita, az én véleményem az, hogy az igazság valahol a kettő között van. Mint olyasvalaki, akinek már egy életre megvolt a maga keresztszalag és egyéb szalag sérülés adagja:
Természetesen ezekhez a sérülésekhez szükség van a rossz mozdulatra, peches kontaktra, anélkül ritkább. Viszont a szalagsérülés maga szinte(!) mindig visszavezethető az izmok állapotára IS(!), ugyanis nem marionettbábuk vagyunk, a mozgásunkat és a testi épségünket jelentős részben az izmaink határozzák meg. A rossz kontaktok, mozdulatok esetén is az van, hogy a különböző természetellenes terhelések, nyíró erők szalagoktól történő részbeni átvételéről a környező izomzat kell gondoskodjon, többnyire meg is teszi, ezért nem mindennapos a dolog a kontaktsportoknál sem. Kulcsofontosságú az izmok állapota.
Három fő dolog van szerintem, ami belejátszik ezekbe a sérülésekbe az izmok kapcsán: van a szitu, amikor valaki fáradt (fáradtak az izmok), van a szitu amikor valaki korábbi sérüléssel/fájdalommal van pályán és eleve nem természetesek a mozdulatsorai ezért (Gavi sztem így sérült meg a válogatottban), és bizony van az a szitu is, amikor valaki 17 éves, tehát egyértelműen nincs kifejlődve teljesen az izomzata. Ez utóbbi egyszerű biológiai tény, és nem lehet semmilyen edzésprogrammal és életvitellel áthidalni. Amennyire tudom, amúgy is sokkal gyakoribb a keresztszalag sérülés fiatal korban.
Sajnos azt kell mondjam, hogy az egyes és a hármas szitu is vegyítve fenn állhatott Bernalnál tegnap, 3 nappal ezelőtt ugyanis szintén végig gürizett, 17 évesen.
Konklúziók:
1. az ok ritkán fekete vagy fehér
2. a keret mostmár LÉNYEGESEN gyengébb, mint lehetett volna, és komoly lyuk tátong rajta
3. nem Flick hibájának gondolom, ő azzal főz amivel tud - ő "vendég" itt, nem a klub hosszútávú boldogulása és épülése a fő szempontja, hanem hogy ne rúgják ki 1 év múlva... én a szurkolókat, újságírókat, és főleg a klubvezetést okolom azért, hogy egy edző úgy érzi, nincs is lehetősége hosszabb távban gondolkodni.
4. szerintem egyértelműen nem lehet folyamatosan, sőt közel folyamatosan sem játszatni a 16-22 éves korosztályú játékosainkat.. 3 napon belül 2x90et végképp nem, de amúgy sem játszhat egyikük sem szerintem zsinórban 3 meccsen, még csereként sem... megint eljátsszuk a klub jövőjének egy, talán utolsó darabkáját.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila