Troym írta: ↑2024.10.04. 20:32:29
Chino írta: ↑2024.10.04. 20:10:27
Augusztusban Raphinha kapta a címet. Mondjuk nála sem volt érdemtelen.
Tudom, de főleg 1 meccs miatt. Yamal augusztusban 1g, 4 gólpassz volt és minden meccsen volt gólpontja, szoros meccseket döntött el, Raphinha 3 gól, 2 gólpasszal zárt, de ebből 3g, 1a a Valladolid meccshez kapcsolódik, 2 meccsen nem hozott gólpontot. Én többre tartom, aki konstans hoz gólpontokat, kiemelkedő teljesítményt, de megértem, hogy Raphinha kapta a hónap legjobbja címert, mert azon a meccsen tökéletesen játszott, én ettől függetlenül augusztus legjobbjának is Yamalt tettem volna.
Yamal nálam olyan szintet képvisel jelenleg, ami aranylabda top5, ha kitartana.
Összességében a meccsre való ráhatása ég és föld jelenleg a két játékosnak. Gólpontokban hasonlóan állnak, ilyen assziszokban pl. olyan különbségek vannak, hogy Raphinha adhatott volna assziszt mesterhármast egyik meccsen, Lewy 3 ziccert bénázott el belőle (biztos fordítva is volt). Ezt nehéz megítélni, pláne néhány meccs alatt. Raphinha konstans odarak szégyentelen mennyiségű gólpasszértékű labdát a társakra, hogy mikor épp ki rúgja be... (Ez Yamalra is igaz). Ez néha még egy szezonon keresztül sem jön ki jól, asszem Pedri volt tavaly, aki hónapokig 0 gólpasszal állt, mikor az övé volt közben a legnagyobb várható gólpassz. Peche volt, mindenki kihagyott mindent a passzaiból. Raphinha legalább olyan, ha nem konstansabban készít elő, mint a kicsi, nem véletlenül van másfélszer annyi kulcspassza is. Nem ennyivel jobb, hasonló képességűek ebben, hanem ennyivel aktívabb, és emiatt ennyivel többet ad.
Ebben a pillanatban Raphinha és Yamal végtermék szempontjából kb azonos szintet képviselnek, Raphinha viszont amit művel 90 percen át kb folyamatosan, azzal mindenképp előrébb van. Nem egy jó meccsére kapta meg akkor sem, minden meccsen stabilan a legjobb, vagy egyik legjobb volt, akkor is, ha épp nem volt gólpontja (mert sorra hagyta ki Lewy belőle a ziccereket), vezér, húzóember volt végig, lankadatlan játékkal. Ha a Valladolid meccsen 0 gólpontot hoz, akkor is ő lett volna a hónap legjobbja, szerintem vita nélkül. Labdát vesz fel, támadást épít, beindul, letámadást ő vezeti, húz magával felfelé mindenkit.
Yamal játékát meg úgy lehet jellemezni, hogy egyre sűrűbben villan, és egyre nagyobbakat. Ami amúgy nagyon kell, és sokszor tud már x faktor lenni. Kb ez a két játékos közti különbség. Raphinha 90 percen keresztül életveszély vagy melós, Yamal meg villangat (és amúgy ő is melózik, csak nem annyit, ez kb lehetetlen elvárás is). Jelenleg még. Ha Yamal top5 játékos ebben a pillanatban, akkor Raphinha is. 2-3 posztot fed le pokoli magas szinten, szerintem olyan, mint Valverde, egyszerűen két embert ér a pályán. Ez a kicsiben nincs meg, a számok meg hasonlóak, így nálam ez döntene.
Yamal is brutálisan jó, egy megveszekedett zseni, és nem érdemtelenül kapta meg az MVP-t, félreértés ne essék. De semmiképp sem jobb, fontosabb, hasznosabb játékos a brazilnál (még! ez változhat, az ő korában akár hónapok alatt is!), mindent belevéve.
És ne felejtsd el, hogy Yamal 100%Ban a legjobb posztján szerepelt, Raphinha ezt a teljesítményt és ugyanazokat a számokat kicsit kényszerből hozza le, ami gondolj bele, mekkora dolog a csapat szempontjából, meg hát hátráltató tényező neki, nem tudja az éles betekeréseit csinálni, amiben kb a világon a legjobb, meg nem kerül túl sokszor lövőhelyzetbe sem így, értelemszerűen. Ezt a Vini-Rodrygo témánál is ki szoktam emelni, nagyon nem mindegy, az ő megítélésük is szerintem emiatt fals. Yamal alighanem nagyobbat zuhanna a túloldalon (persze nem biztos).
És nem azért, mert védem a brazilt, finoman szólva sem lenne szégyen, ha Yamal megelőzi, mert brutál jó, és nem az ő szégyene. De jelenleg akkora világklasszis szintet tol, hogy Yamal jön fel, ostromolja, ő is világklasszis szint jelenleg, de szerintem még nem előzött, a fentiek miatt. De remélem megelőzi hónapokon belül, és nem azért mert a brazil visszaesik, hanem mert mondjuk Yamal átkapcsol 2.0-ba a kapu előtt, meg a cselei végén, és a világ legjobbja lesz. Nem lehetetlen.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy