FcBarcelona1 írta: ↑2024.11.06. 08:50:44
Bence egyetértek veled.
De Flicknél túl kicsi a minta, túl kevés ideig volt még edző.
Én is úgy látom, hogy jobb sok mindenben, mint az első polcra tett edzők, sőt, van amelyiket néha lejjebb tenném, és az sem mindegy, hogy milyen a kerete, vagy mennyire illik a stílusa a vezetett csapathoz.
Mourinhot is belövik egy védekező edzőnek, mégis az ő Realja lőtte anno a legtöbb gólt a bajnokságban, ha jól emlékszem 117-et.
Guardiola stílusa pl. nem nagyon feküdt a Bayernnek, de pl. Mourinhot nem tudnám elképzelni a Barca kispadján.
Ez a stílus kérdése pedig szerintem szubjektív. Szerintem Flick stílusa sokkal közelebb áll az eredeti stílusunkhoz, (holland foci) mint az elspanyolosított oldalpasszos holland foci, ahol idővel elfelejtettük, hogy a meccseket gólra és nem labdabirtoklásra, passzok számára játszák.
Szerintem a totális futball éppen a jelenlegi Barcára illik. direkt, gólratörő játékot játszunk, megszállva az ellenfél térfelét, feltolva a csapatot oda, ahol ha a Vkp-s, ha a kp-s, ha a szélső akár a védő tör a kapura, bármelyik gólhelyzetbe kerülhet, és a helyére visszalép valaki. Az egész csapat egységes.
Szerintem valamiért mintha ki lett volna forgatva ennek a stílusnak egyes jellemzői, mint a "labda fusson a játékosok helyett" vagy a domináns játékot a labdabirtoklás, és a sok passz eredményezi, de a focit továbbra is gólra játsszák
Minden más a keret minőségén múlik.
Mivel Flick jelenleg a keret hiányosságait teljes mértékben kompenzálja, így jelenleg a legjobbak egyike, de ahhoz, hogy tartósan oda is kerüljön, eredményeket kell elérnie, és ezt fenn kell tartania hosszú távon.
Szerintem nem kell ennyit belelátni, hogy Flick most milyen stílust akar meghonosítani, milyen iskolát követ. A legnagyobb erénye pont az, hogy nem stílushoz igazítja a játékosokat, hanem pont fordítva. Megtalálja/megtalálta, hogy a játékosállomány, hogyan a legütőképesebb, egy-egy játékos hol és hogyan képes a legtöbbet kihozni magából és nem úgy kezdett, hogy most tiki-takát, kontrajátékot, bunkert stb. akar játszatni, hanem olyan ötvözetet, ami a legoptimálisabb mindenki számára.
A Pep-féle csapatot pedig nem lehet párhuzamba állítani a jelenlegivel. Nekik nem kellett szinte 0-ról kezdeni, az a stílus szinte kódolva volt bennük, már a B-csapat edzőjeként is ennek az irányába indult, azoknak a játékosoknak a túlnyomó része kis túlzással csukott szemmel tudta mi a teendő. Nem azt mondom, hogy emiatt neki semmit sem kellett csinálni, mert nagyon sok munkát igényelt, ráadásul ő kellett, hogy ezt bátran elkezdje. A Citynek is a játékosállománya minimum olyan jó, mint az akkori Barcáé, de ugyanazt játszatni nem tudják, legfeljebb momentumokban.
Sőt, én sem Koemannal, sem bármely korábbi edzővel nem vonnék párhuzamot Flick esetében, mert azóta kezdődött a post-Messi éra, ami hatalmas változással járt. Már Valverde utolsó évében elkezdődtek a találgatások, hogy mi lesz, ha a Bolha eligazol/visszavonul, Tito után már egyértelműen hozzá lett igazítva a csapat taktikája. Talán Suarez legjobb éveiben változott kicsit.
Eddig úgy tűnik Flick a legalkalmasabb alapjaiban megreformálni a csapatot, Xavi alatt is látszott, hogy nagyon hiányzik az a faktor, ami korábban megvolt.
Nem mellesleg szinte minden meccsünk élvezetes. Nem csak a gólok vagy eredmények miatt, hanem már maga a játék miatt is megéri leülni meccset nézni, kis, közepes és nagycsapatok ellen egyaránt. Háborgunk az Espanol miatt, hogy rosszul játszottunk, miközben egy félidő alatt lemostuk őket a pályáról és a másodikban visszavettünk az iramból. Az utóbbi jó néhány szezonban egy ilyen meccsnek örültünk volna.
Ezért tartok tőle, hogy ha majd jön egy hullámvölgy (ami szinte borítékolható) nagyon nagy lesz az elégedetlenkedés, még akkor is, ha szenvedve hozzuk az eredményeket.
A Real szurkolók akkor nem tudom mit mondjanak, szökőévente van egy igazán jó meccsük és még az eredmények se jönnek annyira.