Xavi Hernandez

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!

Szerinted maradjon még egy szezont?

Igen
16
29%
Nem
40
71%

Szavazatok száma: 56
ElBartimaeus
Director del Fútbol

2024.12.22. 23:54:47

szbsz írta:
2024.12.22. 11:27:36
ElBartimaeus írta:
2024.12.22. 03:19:14
Pont ezért tartottam hülyeségnek Xavi menesztését. Ha tetszik, ha nem, taktikailag kezdett megérni a csapat és kezdett összeállni valami, amit most átpofozunk másik irányba, hogy másfajta problémákat szüljünk magunknak, hátha valamit gyorsabban meg tudunk ezzel oldani. Ezen a ponton, ha az eredmények kicsit feljavulnak, remélem marad Flick annyi ideig, hogy legyen lehetőség ezeket befoltozni. Ha marad a msotani irány és a játék is leromlik mellé rendszeresebben, akkor meg semmi mentsvára nem marad. Nem hiszem, hogy így lenne, de mint ahogy Koemannál sem lehetett ragaszkodni ahhoz, hogy hátha megjavul, itt sem lehetne.
Áthozom ide ha már Xavi a téma.

Xavit tavaly kimondva-kimondatlanul megbuktatta az öltöző ezért nem volt esély a maradására idén, Ha megnézed mit műveltünk alatta a BL-ben (3ból 2 kiessés már a csoportkörben :!: ) akkor azért egyértelmű hogy Flickkel előreléptünk a nemzetközi szintéren!
Ilyen nem történik egy profi csapatban, hogy edző buktatnak a játékosok, ez valami beragadt gimis dráma. A bl-ben emlékeim szerint az utolsó évben jutottunk a legtovább, szóval az előrelépés gyakorlatilag pont Xavi alatt történt meg. Idén egyelőre a csoportkörből mentünk tovább. Ha jól látom, teljesen gond nélkül kieshetünk a következő fordulóban, jelenleg Las Palmasok is megvernek otthon, szóval bármi esély megvan rá. Eddig rámondani, hogy előreléptünk, elég necces ezek alapján. Van két nagyobb skalpunk csoportkörben, a szezon nem döntő részében. Meglátjuk, mi lesz, remélem igazad lesz és tényleg van előrelépés.
szbsz
Capitá del Barça

2024.12.22. 11:27:36

ElBartimaeus írta:
2024.12.22. 03:19:14
Pont ezért tartottam hülyeségnek Xavi menesztését. Ha tetszik, ha nem, taktikailag kezdett megérni a csapat és kezdett összeállni valami, amit most átpofozunk másik irányba, hogy másfajta problémákat szüljünk magunknak, hátha valamit gyorsabban meg tudunk ezzel oldani. Ezen a ponton, ha az eredmények kicsit feljavulnak, remélem marad Flick annyi ideig, hogy legyen lehetőség ezeket befoltozni. Ha marad a msotani irány és a játék is leromlik mellé rendszeresebben, akkor meg semmi mentsvára nem marad. Nem hiszem, hogy így lenne, de mint ahogy Koemannál sem lehetett ragaszkodni ahhoz, hogy hátha megjavul, itt sem lehetne.
Áthozom ide ha már Xavi a téma.

Xavit tavaly kimondva-kimondatlanul megbuktatta az öltöző ezért nem volt esély a maradására idén, Ha megnézed mit műveltünk alatta a BL-ben (3ból 2 kiessés már a csoportkörben :!: ) akkor azért egyértelmű hogy Flickkel előreléptünk a nemzetközi szintéren! A Xavi, Koeman, Setien hármas pakk csak biztonsági focira volt jó a bajnokságban, sajnos még ott is botladoztunk, de a szurkolók többségének BL-kell már, a bajnokság nem elég.... Ezért is lett egy már BL-t nyert edző hozva, akivel ez az álom realitás lehet, ha nem is idén, de a következő 2-3-4 évben mindenképp!
"Some people think football is a matter of life and death. I don't like that attitude. I can assure them it is much more serious than that"
brazilfan
Entrenador del Barça

2024.10.29. 18:59:45

Még egyetlen szót sem olvastam arról, hogy Xavinak van-e valamilyen terve, elképzelése, akar-e egyáltalán edző lenni a közeli jövőben.
Lehet, hogy titokban több klubbal is tárgyal, de az is lehet, hogy eszébe sem jut a kispad.
Troym
Director del Fútbol

2024.10.29. 17:06:27

Na, Amorim lesz úgy néz ki a Manchester edzője, ezzel megüresedik a Sporting padja, az már csak nem túl nagy stressz Xavinak, azt mindenképp el kéne vállalja, ha felajánlják neki.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2024.10.28. 18:12:37

Jó, ez igaz, hogy annak ellenére, hogy alapvetően top3 legnagyobb nyomás van ott, most lehet, hogy nincs. :D Koeman után sem volt igazán, legalábbis 1 évig kb, hiába volt a Barca. Lehetne amúgy egy Lampard belőle, az nagyot szólna. Szerintem az ő CFC-s időszakát nagyon lenézik, kölyköket vezetett a BL-be, ami felett igen, elfogyott a tudás, de a következő évben ezen alapulva nyert BL-t a CFC. Szerintem nagyot alakított Lampard a plafonjáig. Xaviból ennyit ki tudok nézni, hogy alsó hangon is 5.-6. helyre fel tudná vinni a MU-t, top4-hez a lemaradás is nagy és a mezőny is brutális. Simán lehetne belőle egy ideiglenes megmentőember. Ole is hasonló volt Ronaldo érkezéséig, volt plafonja, de alatta azért volt némi tartása és nívója a csapatnak.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Director del Fútbol

2024.10.28. 16:22:18

Semmi értékmérő nincs a MU-nál, most érdemes odamennie.
Top5 keret, 14. hely, kb mint anno nálunk.
Ha nem sikerül se szól senki semmit, mert minden edzőt felemészt, így csak nyerhet ott. (max tapasztalatot, de akár hosszabb távon is ott ragadhat, akár csúnya játékkal, csak nyerjenek végre)
Bob_Marley
Presidente del Barça

2024.10.28. 14:56:35

Ha odamenne azért az Arteta-Guardiola-Xavi hármas verekedhet a ki kinek a mestere és tanítványa :)

Hollandot már kint akarta látni mindenki, Dalot is amit kihagyott a hétvégén,azt azért nem sokan.

Keret azért nem feltétlenül adott,de pár játékosnak jót tehet,Dembele után talán Rashfordot is osszetakolja Xavi.

Bár Nistelrooy is esélyes a posztra,kíváncsi vagyok hogy alakul. Megnézném Xavit, ilyen játék intelligenciával rendelkező ember sikeres lehet edzőként.
Kép
Kép
Kép
Ronaldinho&Barca
Director del Fútbol

2024.10.28. 14:43:14

Az öreg óta az összes manager megbukott a pirosaknál, nem gondolnám, hogy mindegyik hülye volt. Örültem volna, ha hollandia felé veszi az irányt, talán jobban passzol hozzá, felépíti magát és újra nyugodtan élvezi a focit, de Barcelona után Manchester az a hely, ahol óriási a nyomás napról napra, az angol publikum illetve sajtó pedig világszinten az egyik legkíméletlenebb. Hatalmas összegeket szórtak el az utóbbi években és nem sikerül rendbe rakni az a csapatot, ha Xavi megugorja ezt a szintet, akkor nem lesz miről beszélni, én őszintén szurkolok neki, a vezetőség legyen mögötte és nagy baj nem lehet.
Visca El Barca!
Kép
Més que un club
vidra
Entrenador del Barça

2024.10.28. 14:40:19

Xavi szempontjából is érdekes az ajánlat, ha megtörtént és érdemes lenne elfogadnia. Ugye ő edzősködni akart, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy edzőként visszatérhessen az FCB-be, ami aztán idő előtt történt meg.
Most vagy örökre besokallt és soha többet nem lesz edző, vagy elfogadja egy ilyen ikonikus klub ajánlatát. Gondolom nem akar ilyen másodosztályú csapatokhoz lecsúszni.
Ha sikerül valami jót kihozni a Manchesterből és tapasztalatot szerez, akkor egyrészt bizonyítja, hogy a mi javulásunkban is jelentős részt vállalt, másrészt lehet, hogy egyszer visszahívják majd. Kérdés, mennyire cél ez. :)
Chino
Llegenda del Barça

2024.10.28. 14:33:20

szbsz írta:
2024.10.28. 13:24:19
soadroli írta:
2024.10.28. 13:02:22
közben a holland kóklert kirúgták, valószínű Xavi megy a helyére. good luck
Akkor ezek szerint ott is van baj a vezetőségen belűl, nem tudnak egy pro edzőt hozni egy ilyen múltú klubhoz ekkora bajban... Ott is ilyen Bartomeu szintű rombolás lehetett valszeg....
Igazából inkább el van átkozva Ferguson óta az a klub vagy nem is tudom mi a helyzet ott. Az öreggel 13-ban Pl-t nyertek, utána egyből hatalmas lejtmenet. Moyes-t egy szezonig sem hagyták. Kinevezték van Gaalt, aki azért nagynevű edző volt, (világverő) Ajaxot, Barcát, Bayernt, holland válogatottat irányította, de ő is bukott, Mourinho szintén bukt, ten Hag gyakorlatilag beállt a sorba. Közben vették folyamatosan vagyonokért a sztárokat, de mindenki kb. elfelejtett ott focizni.
Xavinak ha nem sikerül komoly eredményt felmutatni, szerintem akkor sem lesz bukott edző. Sokat letett managerek is egymást múlják alul már több mint tíz éve. Nagy vesztenivalója nincs, ha behozza BL-helyre a csapatot és mennek 1-2 kört a kieséses szakaszban már sikeres edzőnek könyvelik el.
A játékosállománya meglesz, szóval a feladat és a lehetőség adott számára. Egy Gironával szerintem nehezebb dolga lenne és hamarabb kérnék a távozásra.
Azért ten Haggal is elég türelmesek voltak.
Én szurkolok neki és alapból jó lenne már a MU-t is ott látni, ahová alapvetően tartozik. Egy aamolyan Milanos "feltámadásban" bízok. Még ha nem a bajnokságért fog is menni.
Forca Barca!!!!
vidra
Entrenador del Barça

2024.10.28. 13:42:54

Egyre esik az odds az összes fogadós oldalon rá vonatkozóan, de Negelsmann-ra is.
Nekem nagyon tetszene, ha Xavi lenne, nézném akkor a meccseket, érdekelne, mit csinál. Szerintem a jelenlegi helyzetben nagyon is való lenne oda.
szbsz
Capitá del Barça

2024.10.28. 13:24:19

soadroli írta:
Akkor ezek szerint ott is van baj a vezetőségen belűl, nem tudnak egy pro edzőt hozni egy ilyen múltú klubhoz ekkora bajban... Ott is ilyen Bartomeu szintű rombolás lehetett valszeg....
"Some people think football is a matter of life and death. I don't like that attitude. I can assure them it is much more serious than that"
brazilfan
Entrenador del Barça

2024.10.28. 13:08:27

bence0330 írta:
2024.10.28. 12:17:06
És igen, sokszor viselkedett úgy, mint egy idegbeteg szurkoló, kikezdte az agyát a média és a nyomás - főleg feltételezem a tapasztalatlansága okán.
Ezek szintén az utolsó fél évében történtek. Flick az első vereségekor besárgult, nem mintha baj lenne, ahogyan azt sem tartom lényegesnek pl. Klopp és Guardiola edzőként való megítélésében, hogy időnként toporzékolnak.
Sokkal jobban zavar a kettős mérce, hogy amíg az egyik edzőnél ez a meccsel való együttélésének jele, a másiknál miért az idegbetegség tünete.
Amíg nem volt Flick, addig Xavi általában a higgadt Ancelottival volt szembeállítva; láthattuk hétvégén, Ancelotti a kispadunkkal veszekedett a tiszteletlen gólörömünk miatt, ezek előfordulnak, én a kettős mércét nem értem.

Ha nem is ilyen súlyú, de hasonlóan erőltetett kifogás volt Xavival szemben a testvére pozíciója. Ancelotti például a fiát tette meg másodedzőnek, a Koeman testvérek is dolgoztak együtt, és én még soha nem hallottam, hogy ezeken kiakadtak volna a szurkolók.
soadroli
Llegenda del Barça

Kép
pep71
Entrenador del Barça

2024.10.28. 12:48:02

gránit írta:
2024.10.28. 12:25:04
Szerintem a tiki-taka legszebb elemeit a Xavi-korszakban sem láthattuk. A végletekig, sakk-mattra kidolgozott helyzetek, csiki-csukik nagyon nem voltak jellemzőek a korszakra. Én a jelenlegi játékunkban több Barca-DNS-t érzek. Szép kiugratásokkal operálunk. Annyi különbség van a korábbiakhoz képest, hogy ezek most általában mélyebbről jönnek, és nem szűk területen. A sok körömpasszos játék elhiszem, hogy sokaknak hiányzik. Azt gondolom viszont, hogy a Barca-DNS egy olyan széles fogalom, hogy a játékosállományon múlik, hogy abból mi kerüljön a repertoárba, és mi nem. A jelenlegi játékosaink szerintem olyan szinten képesek a kapu felé húzni, hogy a sokpasszos játékra egyszerűen nincs szükség, mert hatékonyabban, kevesebb húzásból is képesek vagyunk helyzetbe kerülni.

A múlt héten tett tippem viszont teljesen bejött. Kapni fogja a kritikákat Flick, még akkor is, ha jönnek az eredmények. Barcelona a legkeményebb terep, mert itt még az sem elég, ha nyersz. Itt nem mindegy, hogy hogy nyersz. Más klubok mindent odaadnának azért, amit Flick jelenleg a Barcelonában csinál, de Barcelonában az sem mindegy, hogyan győzöl.
Az utolsó bekezdésedben amit írtál, az a legnagyobb gond. Ilyen túlzott elvárás sehol nincs. Ha most a Real nyert volna 4-0-ra így, akkor Mbappé már aranylabdát kapna csak ezért, Ancelotti meg a valaha volt legjobb edző stb..itt meg Xavi van visszasírva, legyen Pep Dream Team féle dominancia, az ellenfél labdához se érjen..hát Flick nem tudom meddig fogja bírni. Pep is "csak" 4 évet bírt a saját csapatában, egy City-ben meg már 9-et. Ez mindent elmond. Meg az, h az összes edző kb 10 évet öregszik kinézetre, mire távozik a klubtól :D easy job :D
Bob_Marley
Presidente del Barça

2024.10.28. 12:46:51

bence0330 írta:
2024.10.28. 11:23:35
Bocsánat, tényleg nem kellett volna ironizálnom, abszolút igazad van, elnézést, nem volt korrekt a részemről.

Nem annyira azt vitatom, min szocializálódtál, meg mit szeretsz, még akkor sem, ha nem értem, hogy emiatt nem tudsz élvezni 3-7 lőtt gólos meccseket. Viszont tényleg egyszerűen nem rétem (nem ironizálok most, az előzővel ellentétben, tényleg szimplán csak nem értem), hogy miért jobb, ha mondjuk tegyük fel, hogy ugyanolyan jól csinálnánk a kiugratásokat, kényszerítőkeg, stb-t egy sokpasszos játék után, szemben ha kevés passz után játsszuk meg ugyanazt. Miért jobb az a plusz 10-20-30 passz? Vagy miért látványosabb?

De ez csak egy dolog. Xavi alatt minek fogalmaznád meg a játékot, hogy jellemeznéd? Mert nem erről szólt a focija 1-2 hónapon kívül, még a régi maggal, akik ezt tudták. Setien próbálkozott hasonlóval utoljára szerintem. Egy darabig amúgy működött is, szerintem nem ebbe bukott bele, hanem ezer más dologba, de akkor is szerintem ő volt az utolsó sokpasszos labdatartós. Pepnek is iszonya van már ettől, sokszor lenyilatkozza, és a meccsein is látszik, ugranak már ők is azonnal labdaszerzés után.
Tavaly nem működött ezt elismerem szerintem akkor is elismertem. Sokak által kiebrudalt Busquets után johettunk rá,mennyire is szükség volt rá. Most Bernal-Casado akiben pislakol valami,ami szükséges számomra.

A különbség abban van,hogy én a passzban és a kijátszott helyzetekre helyezem a hangsúlyt. Nem azon van a hangsúly hogy kéne plusz 20 passz,hanem amit te írsz,az a játékos futásan alapul. Amit én írok ott a labda fut,játékos nem. Ha megfelelő a letámadás és sikerül nagyon fent labdát szerezbi,nem kell kiugratni,le lehet kis háromszögekkel jatszani. Nekem látványosabb mikor megfojtjuk az ellenfelet,nem jönnek ki,feloroljuk őket. Játék maga, játékosság. Te arra helyezed a hangsúlyt,mennyi gólt lőttünk,én 90 percben merem a játék minőségét. Lehet nyerni kontraval,elfogadom. De nekem jobban tetszik mikor az ellenfelet futballal győzzük le,beszorítva őket. Mindig lesz gyorsabb,erősebb futásban. De ha már itt van a Masia ahonnan elvileg magas foci iq-ju játékosok jönnek ki,akkor én abban látom a hosszútávú győzelem kulcsát hogy játszunk. Úgy rémlik szintén Cruyff mondta anno,hogy régen rossz ha többet futsz mint az ellenfél,akkor rosszul jatszol,mert a leggyorsabb játékos a pályán a labda. Aki azt üldözi nem játszik vele.
De akkor úgy fogalmazok, érthetőbb legyen,nekem a rovidpaszszos játék elvezhetobb. Casado óriási labdát adott,gól lett,orultunk. De a labdaink tavja sokkal hosszabbak tűnik,mint megszokott, több hibát is rejt magában. Ebben látom a különbséget,erre írom hogy ez azért nem a holland totális futball.

Mindegy, leírtam már, vezetjük a bajnokságot,ez a legfontosabb egyelőre, többi polemizalas. Ha visszahoditjuk a bajnoki címet, nem érdekel hogyan, első év. Flick esetében is ugyanúgy állok a dolgokhoz több éves projektben gondolkozok, most ami van,eredményes, később lehet a játékon csiszolni,erősíteni,dominansa válni.
Kép
Kép
Kép
Chino
Llegenda del Barça

2024.10.28. 12:30:05

brazilfan írta:
2024.10.28. 10:56:07
pep71 írta:
2024.10.28. 08:32:40
Flick átvett egy teljesen leharcolt, lelkileg és fizikailag szétesett csapatot.
Ez az eggyel korábbi edzőváltásra, a Koeman–Xavi-cserére igaz. Xavi volt az, aki idény közben vette át Koemantól a mentálisan a padlón lévő csapatot, és hozta ki őket a gödörből.
Flick nyáron, a felkészülési időszak kezdete előtt érkezett.

Amúgy nem nagyon értem, hogy miért kell a Xavi-korszakot ennyire sötétre festeni. „Leharcolt csapat”. Ezt a mostani csapatot Casadó és Olmo kivételével ő rakta össze. Ami különbség Flick és Xavi között van, az a differencia az életkorukból és a tapasztalataikból is adódik. Nem tartom szégyellni valónak, hogy Xavi a német válogatott helyett korábban csak egy katari klubnál dolgozott.
Xavit én nem védem, nem is ítélem el. Nagyon sok mindent köszönhetünk neki, rengeteg elvitathatalan érdeme van, nemcsak eredményben, de számszerűleg is. Olyan játékosokból csinált alapembert akikből szerintem nagyon kevesen gondolták, nagyon csúnyán lealázta a Realt az első évében egy teljesen új csapattal, voltak olyan (pozitív) meccsei, amiket nagyon nehezen felejtünk el, mint pl. a Szuperkupa-döntő.

És lehet, hogy Flick a felkészülési időszak előtt érkezett, de az első csapatból szinte csak sérült játékosai voltak. Kb. egy héttel a bajnokság kezdete előtt ismerte meg a keretet.
És lehet, hogy sok játékos még Xavi alatt is itt volt, de hasonlítsük össze milyenek voltak akkor és milyenek most. Nem tartom valószínűnek, hogy gyakorlatilag pár hét alatt hirtelen megtanultak focizni.Főleg az olyan idős játékosok, mint Inigo vagy Lewandowski, de mondjuk egy Raphinha is fénykorában van már kb. két éve, ami a korát illeti. Plusz eddig hány sérült alapjátékossal kellett dolgozni. A fél keret 20 évet is alig, vagy távolról sem érte el. Most kezdenek lassan visszaszállingózni az emberek.
Ráadásul az eredmények és a játék toronymagasan őt igazolja.

Bob_Marley írta:
2024.10.28. 07:52:54
Értem Bartimeus logikai menetét és én is így gondolom. Nem tudok tapsikolni felhőtlenül olyannak ami nem mi vagyunk. Eredményes, le a kalappal,de bízom benne hosszú távon is az lesz,vagy változik a játék,mert megmondom őszintén nem idióta gegenpressst akarok nézni, ezek nem mi vagyunk. A Barcelona a futball tudásra épített mindig is nem futasra. Nem le fel rohangalast, mert nem ez lenne a játékunk. Rengeteg hibával játszunk, és igen ott van Raphinha,óriási flowban,de fájó nézni mennyi pontatlanság van a játékában. Rengeteg rossz passz, legalább a lövései most bemennek. Minden meccsünk mostanában egy hullámvasút, a híres Barca középpálya megszunoben,mikor az a feladat,rugjuk előre a labdát. Nekem ez kevésbé tetszetős, foci az eszrol szól a szememben, az ellenfél kijatszasan. Kontroll alatt a játék ritmusát kell érteni,ami a labdaval lehet elérni. De jelenleg arra törekszünk hogy le fel gyors legyen a játék,iszonyat sok hibafaktorral.
Direkt megnéztem,mert az jött szóba a legutóbbi 4-0n 621 passzunk volt,most 385. Elég szignifikáns különbség. Előbbit érzem Barca játéknak,utóbbit rohangalasnak. Labdabirtoklás ugyanannyi volt egyébként.

Xavi is élő volt véve,mikor képes volt bekkelni a Bernabeuban egy kupameccsen, nyertünk,de az eredmény csak egy aspektus, játékban 0 volt amit letettunk a pályára.

Mindegy, azt gondoljátok kotekszunk,de nem így van. Amit manapság játszunk azért X éve le lett volna hurrogva ellenfél, mi, bárki. Most ez valami óriási teljesítmény. Igen,nagyon jó teljesítmény, de a fejlődés a játékunk megtalálása lenne, és ahhoz viszont kevés idő telt el,hogy erről erdemlegesen lehessen ítéletet mondani. Vezetjük a bajnokságot,ez kiváló,és bízzunk benne kitartunk a végéig. Ez legyen ilyen év,elfogadom, de a játékban szeretném ha legkésőbb jövőre visszatérnének a helyes utunkra.
Ne hasonlítsuk már össze azt a Barcát a mostanival. A középpályán egy prime Busi-Ini-Xavi Albával (Danival) megspékelve, akik egyrészt pólyás koruk óta ezt csinálták, szinte együtt. Az eladott labdákról is annyit, hogy Messinek kismillió volt, rengetegszer vezette bele az ellenfelekbe, csak mellé szezononként kiosztott 35 gólt meg 15 assistot és lekötött legalább 3 embert.
Egy olyan kp-val ezt csinálni ez kicsit más volt. Amikor már kezdtek kicsit kikopni ezek az emberek, egyre inkább a kézilabda stílus kezdett bejönni, amit ahogy telt az idő folyamatosan ismertek ki a kiscsapatok és beálltak bunkerezni, rendre szenvedtünk ellenük. És mondhatod Raphinhára, hogy most összejön neki stb., de már Lucho alatt sem ment ez a tiki-taka (hogy utálom ezt a kifejezést) csak akkor volt egy MSN top Albával, akiknek elég volt egyszer-egyszer villani és jöttek a meccsek. Valverde alatt már pláne annyi maradt a holland iskolából, hogy távol a kaputól mentek a passzok és ha bepréseltünk egy gólt, már álltunk is vissza, pedig nem gyenge játékosaink voltak még relatíve jó korban. És még azt se lehet mondani, hogy annyira eredményesek lettünk volna.
Koemant már nem is említem. Már évek óta azt hiányoljuk, hogy direktebb legyen a játékunk, labdadszerzés után vezessünk gyors támadásokat, mert a bunkerrel nem tudtunk mit kezdeni. Úgy szenvedtünk a kiscsapatok ellen, hogy rossz volt nézni.
Xavi felett én nem ítélkezem, nem mondom és sosem tettem ilyet. Baromi nehéz dolga volt. Nemcsak egy szétesett csapatot kellett átvennie, de a 0-ról kellett felépítenie, szinte úgy ahogy van kicserélődött a keret, néhány őskövület maradt, azon belül is talán de Jong, ter Stegen és Araujo volt az aki érdemi játékos volt. A többieket kb. be kellett mutatni egymásnak. Ez ilyen rövid idő alatt nagyon kevés edzőnek ment volna, ha egyáltalán van ilyen. És annyira nem is erőltette szerintem ezt a Barca DNS-t, voltak kifejezetten tetszetős meccsek, főleg 22/23-ban de kis százalékban, tavaly viszont már csak mutatóban. Ahányszor ezt kezdtük erőltetni nemcsak látványban, hanem eredményben is buktunk.

Szerintem semmivel nem "csúnyább" a játékunk, mint az utóbbi 5-6 évben. Akkor sem hagytam ki mérkőzéseket, de most sokkal szívesebben ülök le meccseket nézni és nem csak az eredmények miatt. Egyszerűen tetszik, amit látok. Látványos, taktikailag sokkal összeszedettebb, Flick a játékosok érősségeire épít, nem beleerőszakolja őket egy olyan stílusba, ami láthatóan nem fekszik nekik. Ez kb. olyan, mintha anno Pep Iniéket egy mostani stratégiával küldte volna fel a pályára. VDB sem volt hülye, az egész csapat a Barcára épült és szinte semmit nem változtatott, hanem hagyta hogy azt tegyék, amit a klubban játszanak.
De most is ugyanúgy vannak egyérintők, háromszögek, látványos labdakihozatalok, de ezt megfelelően kombinálja a direkt játékkal, ami úgy hiányzott már mint egy falat kenyér. Az utóbbi években olykor nem is foci, hanem egy kézlabda-vízilabda-futball hibrid volt, amit az ilyen Getafék köszöntek szépen. Messi egy ideig mentette Valverde meg Koeman fenekét, de így is voltak történelmi bukták. (Roma, Liverpool, Bayern stb.)
Ami még Xavi talán legnagyobb hibája volt, az a szakmai stáb kiválasztása, élén a másodedzővel. Sorgról még nem sokat tudunk, de nála egyértelműen hibás kinevezés volt. ten Cate, Eusebio,Tito stb. (főleg előbbi) mind hozzájárultak a sikerekhez. Amikor ilyen Roura-félék jöttek a szemünket verte a különbség.
Forca Barca!!!!
szbsz
Capitá del Barça

2024.10.28. 12:28:06

Troym írta:
2024.10.28. 00:05:11
szbsz írta:
2024.10.27. 11:50:43
Amit itt előadott a végén, ha azt folytatja lazán benne van, hogy kiesik a Manchesterrel a Championshipbe :D Neki most valami kevésbé stresszes, regenerálódós meló kell valami kis csapat padján!
Ha egy kiscsapatnál megégeti magát, akkor harangozhatnak az edzői terveinek, márpedig ott aztán vannak elnökök, akik heti szinten rúgdosnak ki edzőt, bármelyik átigazolási időszakban elvihetik a 2-3 legjobb játékosod, akár 1-1 eltiltás, sérülés még komolyabb hátrány, mint nálunk. Nem tudom kit gondoltok ebbe a kategóriába.

Nincs már olyan, hogy évekig tartó építkezés, hátha kijön valami. Regenerálódós melónak nyisson éttermet, könyvesboltot, borászatot, menjen el TV szakértőnek.

Megnéztem a 10 legrégebb óta egy helyen dolgozó edzőt. 4 évvel már be lehet kerülni a top10 edző közé.
A 9 helyen lévő Amorim pl nyert 4,5 év alatt 2 bajnokságot a Sportinggal, 2.26 pontátlaggal dolgozik.
Arteta, vagy Alguacil nem kiscsapatot vezet (mondjuk a Sporting sem az) szóval a NEC, Brentford, Heidenhem edzői fértek fel, hogy legalább 4 éve a csapatuknál vannak.
Nyilván Simeone, Ancelotti, Pep nem releváns, mert nem kiscsapatot vezetnek és nem is ott tartanak a pályájukon..

Szóval 2 - 4 év, ennyid van, maximum.
Ha jó vagy feljebb lépsz, ha nem sikerül, lejjebb kerülsz.
A MU élén az elmúlt 10 év után kapna fél év türelmet, következő szezonban meg odaérhetne a top4-be, azért a keret erőssége megvan hozzá.
A MU-nál nagyobb az esély, hogy bebukik mint egy random közép csapatnál, ahol nincs eredménykényszer, nincs top 4 elvárás. Ott most ég a ház, olyan edző kell aki tudja mit kell csinálni és meg is tudja valósítani. Xavi csinál valamit ami aztán majd kiderül, hogy jó vagy nem ahogy azt nálunk is tette... Bőven benne van, hogy nem úgy sikerül ahogy azt ő szeretné és kiesik a MU a PL-ből, ami azért erős lenne valljuk be...

Ha elvállalja a MU padot és ott is bebukik, amire azért van esély, akkor nem igazán látom, hogy hogyan tudna visszakerülni megint egy top csapathoz utána, szóval az ő érdekében intem óva a MU padjától!
gránit
Director del Fútbol

2024.10.28. 12:25:04

Szerintem a tiki-taka legszebb elemeit a Xavi-korszakban sem láthattuk. A végletekig, sakk-mattra kidolgozott helyzetek, csiki-csukik nagyon nem voltak jellemzőek a korszakra. Én a jelenlegi játékunkban több Barca-DNS-t érzek. Szép kiugratásokkal operálunk. Annyi különbség van a korábbiakhoz képest, hogy ezek most általában mélyebbről jönnek, és nem szűk területen. A sok körömpasszos játék elhiszem, hogy sokaknak hiányzik. Azt gondolom viszont, hogy a Barca-DNS egy olyan széles fogalom, hogy a játékosállományon múlik, hogy abból mi kerüljön a repertoárba, és mi nem. A jelenlegi játékosaink szerintem olyan szinten képesek a kapu felé húzni, hogy a sokpasszos játékra egyszerűen nincs szükség, mert hatékonyabban, kevesebb húzásból is képesek vagyunk helyzetbe kerülni.

A múlt héten tett tippem viszont teljesen bejött. Kapni fogja a kritikákat Flick, még akkor is, ha jönnek az eredmények. Barcelona a legkeményebb terep, mert itt még az sem elég, ha nyersz. Itt nem mindegy, hogy hogy nyersz. Más klubok mindent odaadnának azért, amit Flick jelenleg a Barcelonában csinál, de Barcelonában az sem mindegy, hogyan győzöl.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.10.28. 12:21:12

brazilfan írta:
2024.10.28. 12:03:23
bence0330 írta:
2024.10.28. 11:06:27
Csodálkozom, hogy a „tönkretette XY-t”, a „kinyírta a jövőt” és az „idegbeteg” kimaradt a felsorolásból.

És te is abba a hibába esel, hogy Flick első három hónapját Xavi utolsó idényével állítod szembe.
Nekem (szubjektív vélemény) a 2,5 év:
Xavi érkeztével majdnem ugyanott folytattuk, vissza lehet keresni az eredményeket. Majd télen érkezett 4 játékos, és felépült Dembele, aki hozott 14 gólpasszt, és Aubameyang lőtte a gólokat, volt egy jó tavaszunk.
Ősszel érkezett 6 játékos (ha jól emlékszem), elköltöttünk 150+ milliót, érkezett ingyen két 40 milliós. Megalapoztuk a bajnoki szezonunkat, a Real-t leszakítottuk magunkról, eredményes, de nem olyan látványos focit játszottunk. Majd jött a VB, és utána máig sem értem, hogy hoztuk azt a bajnoki címet, Stegen óriási védéseivel, kevés bekapott, 1-2 rúgott góllal.
Köszönöm a bajnoki címet.
Tavaly itt folytattuk, de már az eredmények is elmaradtak, és kaptunk rengeteg gólt, elvileg egy megerősített kerettel.
pep71
Entrenador del Barça

2024.10.28. 12:20:06

Xavi-val annyira voltak kontroll alatt a meccsek, h ihaj, Flick elbújhat..
Bilbao vs Barca Copa del Rey
XG: 4.63 vs 1.08
Labdabirtoklás: 46% vs 54%
Kapura lövések: 17 vs 6

Barca vs Villareal bajnoki
XG: 1.96 vs 2.01
Labadbirtoklás: 71% vs 21%
Kapura lövések: 22 vs 9

Barca vs Granada bajnoki
XG: 2.45 vs 1.40
Labadbirtoklás: 66% vs 34%
Kapura lövések:11 vs 11

Real vs Barca szuperkupa
XG: 3.07 vs 1.17
Labadbirtoklás: 42% vs 58%
Kapura lövések:18 vs 12

Ez csak pár kiragadott példa, de aki nem látja, h Flick-el mennyivel modernebb és szórakoztatóbb focit játszunk, az nem tudom mit néz :D
Semmire nem mész a labdabirtoklással, ha az meddő és nincs elég helyzeted, az ellenfélnek meg hiába van kevesebb helyzete, amik kb ziccerek..
bence0330

2024.10.28. 12:17:06

brazilfan írta:
bence0330 írta:
Csodálkozom, hogy a „tönkretette XY-t”, a „kinyírta a jövőt” és az „idegbeteg” kimaradt a felsorolásból.

És te is abba a hibába esel, hogy Flick első három hónapját Xavi utolsó idényével állítod szembe.
Nem hiszem, hogy így tettem, sőt. Arra válaszoltam, amit felvetettél, hogy miért festettük sötétre a Xavi korszakot, és miért vettünk át szétesett csapatot. Én meg azt írtam oda, hogy a vége volt sötét, a vége volt szétesett, ezért vettünk át szétesett csapatot. Xavi első 1,5 évét becsülöm, írtam is, meg akkor is írtam, mikor épp zajlott.

Tartom, azért nem írtam le, mert nem éreztem semmilyen kontextusát annak, hogy le kéne írjam. Igen, Xavi negatív hatása a keretre sajnos érzékelhető, olyan játékosokat dobott a kukába, akik most sokat segítenének, meg tavaly is sokat segítettek volna, és tervezünk is közülük visszavenni embereket. Ráadásul ugye nem tudjuk, hogy folytatódott volna ez a tendencia, ha marad. És igen, sokszor viselkedett úgy, mint egy idegbeteg szurkoló, kikezdte az agyát a média és a nyomás - főleg feltételezem a tapasztalatlansága okán.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
brazilfan
Entrenador del Barça

bence0330 írta:

FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.10.28. 11:35:44

Nekem kicsit szőrszálhasogatás
36 éves Lewy, Raphinha, 17 éves Yamal, Casado, Pedri, Fermin csapattól elvárni a domináns, focit.
Azért Haaland, De Bruyne, Silva, Gündogan, Rodri-ékkal könyebb.
Vagy Xavi, Iniesta, Busquets, Messi fémjelezte Barcaval.
De hogy ne legyen off,
akár Lewy, Raphinha, Yamal, Pedri, Felix, Gündogan, De Jong, Cancelo féle csapattal.
bence0330

2024.10.28. 11:23:35

Bocsánat, tényleg nem kellett volna ironizálnom, abszolút igazad van, elnézést, nem volt korrekt a részemről.

Nem annyira azt vitatom, min szocializálódtál, meg mit szeretsz, még akkor sem, ha nem értem, hogy emiatt nem tudsz élvezni 3-7 lőtt gólos meccseket. Viszont tényleg egyszerűen nem rétem (nem ironizálok most, az előzővel ellentétben, tényleg szimplán csak nem értem), hogy miért jobb, ha mondjuk tegyük fel, hogy ugyanolyan jól csinálnánk a kiugratásokat, kényszerítőkeg, stb-t egy sokpasszos játék után, szemben ha kevés passz után játsszuk meg ugyanazt. Miért jobb az a plusz 10-20-30 passz? Vagy miért látványosabb?

De ez csak egy dolog. Xavi alatt minek fogalmaznád meg a játékot, hogy jellemeznéd? Mert nem erről szólt a focija 1-2 hónapon kívül, még a régi maggal, akik ezt tudták. Setien próbálkozott hasonlóval utoljára szerintem. Egy darabig amúgy működött is, szerintem nem ebbe bukott bele, hanem ezer más dologba, de akkor is szerintem ő volt az utolsó sokpasszos labdatartós. Pepnek is iszonya van már ettől, sokszor lenyilatkozza, és a meccsein is látszik, ugranak már ők is azonnal labdaszerzés után.
Válasz küldése