gránit írta: ↑2024.12.29. 11:49:09
Nem tudom, milyen felmérés ez, de nagyon nem 4. helyen van szerintem a Liga. A BL-győzelmeket halmozza, az Atleti nagyon megerősödött, a Bilbao hasít az Európa-ligában, a kiscsapatok a többi bajnokság kiscsapataihoz képest erősek. Ligue 1, ne vicceljünk már... A legerősebb csapatuk is hol áll a BL-ben...? Jonathan Daviddel is csak azért vagyok szkeptikus, mert a francia bajnokságban szórja a gólokat, az meg nem garancia. Depay sem termelt már úgy Spanyolországban, mint Franciaországban, más szint a kettő. Csont nélkül erősebb a Liga az olasz meg a német bajnokságnál is. Szerintem az angolnál is, de nem akarok megint frontot nyitni errőt, csak a magam részéről megjegyzem.
A Liga köszöni szépen, megvan, csak minket "tüntetnek ki" a megkülönböztetett szívatásukkal. A szabályozást én nagyon fontos dolognak tartom, ez menthet meg minket is az olajos veszélytől. Bár én úgy látom, hogy olajosék most visszaestek, mert a jelen gazdasági helyzetben az olajosok a fontosabb bizniszeikre költik a pénzt, de sajnos jöhet még olyan szituáció, amikor nagyon tolják a pénz a fociba, és az nekünk nagyon nem áll az érdekünkben. Nekünk a szabályozás áll az érdekünkben, csak nem úgy, ahogy a Liga csinálja. Ezt az UEFA-nak kellene végre komolyan vennie.
Ha ez "komcsi", akkor az USA egy nagyon komcsi hely lehet, mert az összes nagyobb ligájuk erősen szabályozott. Ez a szabad gazdálkodás, ahogy én látom, Kelet-Európán kívül nem nagyon érdekel senkit. A NASCAR-ban, Indycarban egyenesen egyenkasztnikkal mennek, így tudják elérni, hogy a csaptok között ne legyenek szakadéknyi különbségek, és bajnokságok szorosak, izgalmasak legyenek. Az NBA-ben is konkrétan meg vannak szabva a fizetési sapkák, így tényleg 10+ csapat megy évente a bajnoki címért, a BL ezzel szemben már évek óta néhány csapat játékszerévé degradálódott. Úgyhogy én inkább maradok a "komcsi" vonalon, és a klubnak is ez áll az érdekében, nagyon szorítok azért, hogy Manchester City példás büntetést kapjon, és olajosék legyenek egyszer és mindenkorra rendesen megregulázva. Nekünk nagyon nem áll érdekünkben, hogy ők egy nap brutálisan elkezdjenek költekezni és fölénk nőni, az egész labdarúgásnak nem tenne jót.
Szerintem ezt az Optásokkal kell megvitatni.
Én azt látom, hogy van a Real, aki jól gazdálkodik, és versenyrbe tud szállni mindenkivel, jó korszakban vannak, ha még akarnák fogni, akkor is nehezen tudnák.
A Barca tulajdonrészeket ad el, hogy fennmaradjon, hosszabbítani tudjon a saját neveléseivel, egy két játékossal erősítsen
Atletico tőkeemeléssel tudott erősíteni, mi és ők sem nagyon alkottunk semmit utóbbi években a nemzetközi porondon.
Alatta a szakadék.
A Valencia és a Sevilla a két nagy tradicionális csapat a legjobb ellentétes példa. A Sevilla megpróbált megfelelni, eladta a játékosait, a BL pénzek nélkül a csőd szélén
A Valencia, aki tulajdonossal rendelkezik, rossz gazdálkodásával, kivett pénzekkel 10+ éve építi a stadionját, most pedig mikor eladnák, már a kutyának sem kell.
És a futottak még kategória
Girona-távozott a fél csapat
Sociedad-fontos játékosok távoztak
Villarreal- eladó klub
Betis-főleg kölcsön, játékosok tulajdonrészében gondolkodnak
Bilbao-csak baszk játékosok
Ezek mennek a 4-ik helyért
És a sok kiscsapat
Szerintem alapvető témában egyetértünk, de elbeszélünk egymás mellett
Kell az FFP. Nagyon jó az UEFA irányelve, 70%-a mehet a bérekre a bevételnek, vásárláskor a játékosok amortizációja a szerződés éveire bontják, beletartozik a bérkeretbe.
A La Liga szabalyozása mindenkire ugyanúgy érvényes. A Las Palmasra és az FC Barcelonára még ha bevétel, érték, marketing, presztízs szempontjából ég és föld a 2 klub. Ráadásul a Barcánál rengeteg a szakág, ami rontja a helyzetét az FFP-ben.
Mi lenne ettől szigorúbb szabályozás, ahol ellehetetlenítik a klub működését, igazolást, saját nevelésű játékosok maradását, és széthajtják, kizsigerelik őket.
Ráadásul ahogy az Olmos cikkben itt is olvasható, hasra ütve változtatják a szabályokat, amivel megkérdőjelezik az egész szabály szavahihetőségét.