superman írta: ↑2025.02.06. 12:59:49
bence0330 írta: ↑2025.02.06. 12:49:27
Nem tudom eldönteni amúgy, hogy madridista vagy, vagy nem, de azért szerintem még akkor is elég könnyű megérteni, miért gond ez a megfogalmazás, tényként. Tart egy eljárás (már ha még tart, nem követem), és az meg aztán pláne messze van a ténytől, hogy bírókat fizettünk belőle. Ne szórakozzunk már.
"köztudott, hogy a Madrid és a milliője erős nyomást gyakorol a játékvezetésre, és emiatt nyertek meg 1-2 BL-t amit nem kellett volna, köztudott, hogy a bírók többsége madridi, a liga elnöke madridi", és lehetne folytatni a sort. Na ez is elég durva lenne tényként egy TV-ben, pedig... ennek legalább lenne konkrét igazságtartalma, hisz a Liga elnöke tényleg elismerten Madrid drukker, aki még hajlandó is poénkodni azzal, hogy még szerencse, hogy nem engedett minket igazolni, mert így is túl jók vagyunk. Erről nem tudom, mennyire szól a fáma, mert nem nézem a förmedvény magyar sportcsatornákat. De úgy tippelem, hogy semennyire. Fura mód az angol kommentátoroktól soha nem hallottam egy fél mondatot sem erről, pláne ilyen megfogalmazásban.
Maguk a tranzakciók megtörténtek, ez objektív tény. Nem azt fogják eldönteni, hogy megtörtént-e a pénzmozgás, mert azt tudjuk, hogy igen. Arról folyik a jogi csatározás, hogy ez minek lesz megítélve, mi lesz a következménye, mi évült el, stb. Azért ez egyáltalán nem ugyanaz, hogy minthogy a barca szurkolók szerint mindenki madrid drukker, és nekik fújnak, meg a madridfan ligaelnök elintézi a reálnak a bl címeket. Elég egyértelműen nincs egy súlyban a kettő. Persze nem itt, hanem a globális futball társadalomnál.
Szerintem meg jórészt pont ugyanaz, mert utóbbiban is a fele tény - az a része, hogy az elnök és sok bíró nyíltan Madrid fan. Az a fele meg nem tény, hogy ezzel mit kezdtek, de nem elképzelhetetlen, hogy valamit igen. De ez csak vád. Ha visszaolvasol tőlem ilyen tekintetben, igyekszem ettől félig-meddig tartózkodni, felétek is. Nálunk meg tény, hogy voltak pénzmozgások, és egy (elég gyenge) vád, hogy ez bírók lefizetésére történt. Más kérdés, hogy a létező erős madridismo (Spanyolországban katalán kisebbség, szerintem nem nagyon van kérdés) mellett
erkölcsileg szerintem azzal sem lenne nagy gond, ha
fizetnénk azért, hogy kiegyenlített legyen a bíráskodás. Jogilag persze igen. Ez persze már egy feltételezés feltételezése, csak mellékzönge. Sajnos általában azt az embert büntetik, aki visszaüt. Az életben is, a pályán is.
De a lényeg az, hogy mindkét eset ugyanaz, tények itt is vannak, meg ott is, feltételezések meg épülnek köré. De arra is értetlenül vonnám fel a szemöldököm, ha egy TV-ben tényként kijelentenék hogy a Liga elnöke nyíltan csal. Kevésbé háborodnék fel rajta, mert nem a kedvenc csapatomról van szó, de ugyanannyira elítélendőnek tartanám.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy