menczel írta: ↑2025.02.07. 20:20:09
bence0330 írta: ↑2025.02.07. 18:40:36
Meg lehet onnan is nézni, hogy ja, csak 1-0 lett, mert közben sorra akadtak meg rajta a támadások, és mert nem nyújtott elég opciót mozgással a támadóharmadban - ez zártabb védekezésnél is fontos, sőt.. Betömörülő csapatoknál is szükség van a folyamatos mozgásra, kiugrathatóságra, mozgékonyságra, Ferrán márpedig tegnap is lőtt ilyen gólt, ki helyről, lábak között. Korábban is. Lewy nyilván ebben alapvetően sokkal jobb, de szerintem nem a szezon ezen szakaszán, ebben a fásult formájában.
Egy center, nyilván néha lő egy gólt. Így se megye kettes. Lőtt hatot önerőből több, mint 3 hónap alatt, ezek a nyers tények. Jó sok féle csapat ellen. Ez a hat nem lenne tragikus épp egy átlag csapatban bő 3 hónap alatt, de egy Flick-féle foci mellett, ilyen bitang előkészítők között nem sok felsőpolcos csatár van, aki ennél kevesebbet termelt volna ezen időszak alatt. Ferrán szerintem egy jó közepes játékos, jelen formájában inkább gyengébb felsőpolcos, és röhögve körözi le közel háromszoros gólszámmal. Bele sem merek gondolni, mit művelne itt egy Isak.
2025 ös naptári év:
Lewa: 668 játszott perc 4,5 npxg -re 6 akciógólt lőtt, (egyébként 2gólt lőtt tiziből Benfica ellen 0 npxg-re = non-penalty expected goal)
Ferran: 505 perc alatt 3,5 npxg-re lőtt 6-t.
(Ha leveszem a tegnapi meccsett, ahol két oltári mákos köténygólt lőtt akkor 2,3 npxg-re lőtt 3 gólt. )
Hol van itt a nagy különbség?
Ha súlyozni akarom és a fontos meccseket venni, vagyis a Szuperkupa meccseket, meg a BL meccseket:
Ferran 110 perc 0,75 npxg-re 0 gólt lőtt
. Azaz NULLA.
Lewa 360 perc 2,25 npxg-re lőtt 3-at (meg két tizit).
A statokat nézve kijelentem, hogy a Ferran szituációsan (high-block), és padról jobb lehet, de egyáltalán nincs kettejük jelenlegi formája között az a hatalmas különbség, amit indikálsz.
110 percet nem nagyon érdemes megnézni. Részemről egy 3 hónapos skála sokkal komolyabb minta, de úgy meg pláne, hogy az állításom az, hogy 3 hónapja jobb már Ferrán, innentől kezdve ugye lényegtelen, elég nagy mintának tekinthető-e, hiszen ez az állításom, nem az, hogy Ferrán jobb focista, mint Lewy. Na az semmiképp.
Lewynél pont az a nagy gond, hogy hónapok óta nem nagyon tud helyzetbe kerülni. Nem csak feltoltabb védekezések ellen, a sebesség hiánya miatt - amúgy sem.
Nem nagyon fogom most átszámolni a statjaim 25-re, kicsit ehhez lusta vagyok, így maradok a 3 hónapos periódusomnál, ahol Ferrán 45 percenként lő gólt, Lewy 124. Ez natúr tény. Ez bitang különbség. Ehhez hozzájön persze olyan "szemteszt", amit nem nagyon lehet statokkal mérni, de nekem érzésre (és ahogy látom az értékelőben, élőben, stb, a többség szerint is) Lewy érintései hónapok óta tragikusak. Ferrán sem egy labdazsonglőr, de ő az utolsó sérülése óta stabilan jön felfelé, Lewy meg lefelé, és egy ponton elmentek egymás mellett. Lewynek tényleg vannak zsinórban meccsei, mikor képtelen egy labdát átvenni. Rengetegszer azért nem emelkedik meg az xG-je, mert kap egy passzt tökéletes helyzetben (utolsó meccsen pl. Raphától), amit nem tud átvenni, ergo nem alakul ki gólhelyzet, ergo nem emelkedik az xG, ergo nem látszik, hogy hibázott a támadó. Pedig de, és ez nagyon érvényes Lewyre. Ferrán sem zseni, de ilyen alapvető hibákat már jó ideje nem vét. Ad absurdum ha valaki 100%-osan használja ki a helyzeteit, de képtelen átvenni 9/10 labdát, akkor 10 jó passzból egyszer helyzetbe kerül és abból lő egy gólt, xG-ben ez remek, de valójában meg egy jobb csatár vágott volna mellette 3-4-et, mert át tudja venni a labdát.
A tegnapi mázlis góljaiból Lewy állítom, hogy 0-t lőtt volna. A kiugratós hagyján, az stílusbeli különbség, a másik kettőt rendszeresen látjuk tőle, pl. amit Rapha lerakott Ferránnak, nem tökölt, ellőtte, gól. Lewytől ugyanez vagy elpattan, vagy ha átveszi, kicsit lassan hozza magát lövőhelyzetben, kimarad.
Augusztustól októberig meg ezekből ő is lőtt volna 3-at. Akkor még éles volt. Ha korának megfelelően játszana 30 perceket, néha 1-1 kezdéssel, alighanem most is beverte volna őket.
Én végignéztem ugyanezt amúgy tavaly a Milannál Giroud-val, full ugyanez volt, kb ugyanaz a stílus és kor amúgy is. 2-3 hónapig lőtt annyi gólt, amennyit életében nem, jó is volt mellette m ezőnyben, utána meg pármeccsenként véletlenül 1-1-et, és már botladozott a pályán. Ezt teszi a kor, Lewynél ugyanezt látom, 2-3 hónapig bombaforma kapu előtt és mezőnyben, lőtt annyi gólt, ami kb nem normális dolog, azóta meg...
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy