gránit írta: ↑2025.04.27. 02:24:36
A világon semmi. Az NBA-ben átlagosan kétnaponta játsszák a meccseket, és elképesztően sokat utaznak. Egyik nap még New Yorkban játszanak, másnap már Los Angeles-ben. Az NHL-ben szintén. Az olimpián is kétnaponta pörögnek a meccsek. Azt meg hagy ne ecseteljem, mennyivel megerőltetőbb például a vízilabda a labdarúgásnál.
A labdarúgásban bőven túl van tolva ez a nyavalygás, amiben persze szerepe lehet annak, hogy a labdarúgók átlagos fizikai kondíciója messze elmarad mondjuk egy vízilabdázóétól. Utóbbi sokkal keményebb edzéseket végez és sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, de persze sokkal erősebb is egyben.
Áthozom, ott már nagyon off volt.
Semmi értelme szerintem bármi más sporthoz hasonlítani, annyira más mindegyik. Ha még nem jutok el a játék fizikális részéhez: a lábunkkal játsszuk, ami sokkal ügyetlenebb, mint a kezünk. Egészen más szintű koncentráció kell hozzá, az agyunk is egészen máshogy dolgozik. Aztán a fizikai része. 10-12 km-nyi futás, javarészt sprintben, nem is tudom, hogy lehet a vizilabdához mérni. A másik példádnak hozott kosárlabdában egy átlagos NBA játékos (gúgliztam) 2 km-t fut, egy átlagos focista meg 10 körül, nálunk Pedri meg Raphinha pl. ennél jóval többet, asszem Baldé is. Ötszörannyi. Ötször. Emellett sokkal inkább kontaktsport, egy gyengébb izomzatnál ugye ez plusz rizikó, de fordítva is, egy rúgással a lábadban még nagyobb megterhelés a szervezetnek a futás, precít mozgás, rúgás, stb.
A foci az a sport, amiben a legtöbb pénz van, és a legtöbb játékos verseng azért, hogy a legjobb legyen. Az edzésrendszerek erre vannak tökéletesen kifejlesztve. Máshogy edzenének, ha máshogy lennének jobbak, de nem. Hidd el, a focisták edzése (általánosságban, nyilván edzőről edzőre hullámzik) tökéletesre van kalibrálva, legalábbis kb, rendszerszinten, nyilván a vizilabdában is van kilengés csapatról csapatra, de kb.
Illetve ha kb az összes játékos, edző egyöntetűen rosszallja a túl sok meccset, és ez amúgy látszik a meccsek minőségén is a sűrű naptárban, akkor én, aki csak hobbista vagyok, elhiszem a hozzáértő többségnek, aki jobban tudja (plusz még látom is a saját szememmel a meccseken). Ha nekem 42 orvos azt mondja, hogy x betegség y kezeléssel javítja a túlélési esélyeket, elhiszem nekik, mert jobban értenek hozzá.1-2 tévedhet, oké, edzők is konstansan tévednek, orvosok is konstansan tévednek. De ha a a világ legjobb edzői panaszkodnak (Carlo, Flick, Pep...) , és a világ legjobb edzői alatt játszó világ legjobb játékosai, aranylabdásai, akkor vélhetően van jelentős igazságtartalma a dolognak, még akkor is, ha a saját szememet és parasztlogikámat nem veszem figyelembe.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy