La Liga / Copa del Rey
- Messidona10
- Entrenador del Barça
Sziasztok! Tegnap megvolt a rájátszás utolsó mérkőzése az első osztályba való feljutásért. Erről szeretnék megosztani néhány érdekességet, gondolatot.
A Liga2 első két helyén a Levante és az Elche jutott fel, úgyhogy az már biztos volt, hogy őket láthatjuk a következő szezonban. A rájátszásban Almería-Oviedo és Racing Santander-Mirandés párharcok voltak. A döntőben pedig a Mirandés és az Oviedo játszott, ennek volt tegnap a visszavágója.
Én a Mirandés-Racing meccsek közül néztem az egyiket, illetve a Mirandés-Oviedo párharcból mindkettőt. Mindhárom csapat teljesen kulturált focit játszott, kár, hogy ezek közül csak egy juthatott fel a végén. Gondolkodás nélkül becserélném a Getafét, de akár a Leganést is valamelyikre.
Sajátos helyzete a focinak, hogy amiért egy egész idényen keresztül küzdenek, az ilyenkor ezen a pár meccsen múlik. Van egy érdekes szabály, miszerint, ha döntetlen a két meccs után az eredmény, akkor hosszabbítás van, de ha ez is döntetlen, akkor tizenegyeseket nem rúgnak, hanem a szezonbeli egymás elleni eredmény a döntő. Ez volt a szituáció sokáig a tegnapi meccsen is. Döntetlen lett a rendes játékidő után az összesített eredmény, a hosszabbításra úgy mentek, hogy a Mirandésnek gólt kellett lőni, az Oviedónak pedig már a döntetlen is jó volt. Ez meg is látszott a játékon már a rendes játékidőben is, a baszkok úgy nyomtak, hogy nem volt kérdés, hogy ők ezt le akarják rendezni minél előbb. Végül aztán ez nem sikerült, az Oviedo rúgott egyet a hosszabbításban, ezzel végképp eldőlt minden.
Néhány érdekesség:
- A Mirandés stadionja mindössze 5700 fős, amennyiben ők jutnak fel, ez nem lett volna alkalmas első osztályra, így az Alavés stadionját kölcsönözték volna ki a hazai meccseikre. Nagy volt a kontraszt ilyen tekintetben a két meccs között, a tegnapit az Oviedo pályáján játszották, 30-35 ezer ember előtt.
- A Mirandés kerete összeértékét tekintve 21. helyen volt a 22 csapatos mezőnyben a szezon elején. A téli átigazolási időszakban feljöttek talán 16. helyre ilyen tekintetben. A csapat lényegében kölcsönjátékosokra épít, minden nyáron nagy a jövés-menés a keretben. Mielőtt a szezon elkezdődött volna, a bentmaradásért való küzdelem tűnt reálisnak.
- Az Oviedóban idén még játszott Santiago Cazorla, aki már 40 éves (Iniestával egyidősek), és minimális fizetésért tért vissza szülővárosa csapatába, ahol a karrierje indult. Fontos gólokat szerzett a rájátszásban, és a pályán igazi vezér volt.
- A másodosztály gólkirálya Luis Suárez (a kolumbiai) lett (Almería), második helyen az Alavéstől a Miradésben kölcsönben játszó Joaquín Panichelli. Róla nem lepődnék meg, ha hallanánk később. 22 éves argentin középcsatár, élmény nézni, ahogy kapura tör minden helyzetben.
- Az Oviedo legutóbb 2000-01-ben játszott az első osztályban. Cazorla ekkor egyébként még az ificsapat tagja volt, aztán 2003-ban igazolt el, és tért vissza 2023-ban.
Egy személyes vélemény: Sajnálom, hogy a Mirandésnek nem sikerült. Egy érdekes színfolt lett volna ez a csapat az első osztályban, és a mezőnyben mutatott játék alapján megérdemelték volna, hogy az Oviedo ellenében ők jussanak tovább, simán jobban voltak. A tegnapi meccsen több olyan szituáció is volt, amit ha a bíró visszanéz, különböző színű lapokat oszthatott volna ki, ezzel erősen befolyásolva a végeredményt. Jobbára a baszkok kárára tévedett.
A Liga2 első két helyén a Levante és az Elche jutott fel, úgyhogy az már biztos volt, hogy őket láthatjuk a következő szezonban. A rájátszásban Almería-Oviedo és Racing Santander-Mirandés párharcok voltak. A döntőben pedig a Mirandés és az Oviedo játszott, ennek volt tegnap a visszavágója.
Én a Mirandés-Racing meccsek közül néztem az egyiket, illetve a Mirandés-Oviedo párharcból mindkettőt. Mindhárom csapat teljesen kulturált focit játszott, kár, hogy ezek közül csak egy juthatott fel a végén. Gondolkodás nélkül becserélném a Getafét, de akár a Leganést is valamelyikre.
Sajátos helyzete a focinak, hogy amiért egy egész idényen keresztül küzdenek, az ilyenkor ezen a pár meccsen múlik. Van egy érdekes szabály, miszerint, ha döntetlen a két meccs után az eredmény, akkor hosszabbítás van, de ha ez is döntetlen, akkor tizenegyeseket nem rúgnak, hanem a szezonbeli egymás elleni eredmény a döntő. Ez volt a szituáció sokáig a tegnapi meccsen is. Döntetlen lett a rendes játékidő után az összesített eredmény, a hosszabbításra úgy mentek, hogy a Mirandésnek gólt kellett lőni, az Oviedónak pedig már a döntetlen is jó volt. Ez meg is látszott a játékon már a rendes játékidőben is, a baszkok úgy nyomtak, hogy nem volt kérdés, hogy ők ezt le akarják rendezni minél előbb. Végül aztán ez nem sikerült, az Oviedo rúgott egyet a hosszabbításban, ezzel végképp eldőlt minden.
Néhány érdekesség:
- A Mirandés stadionja mindössze 5700 fős, amennyiben ők jutnak fel, ez nem lett volna alkalmas első osztályra, így az Alavés stadionját kölcsönözték volna ki a hazai meccseikre. Nagy volt a kontraszt ilyen tekintetben a két meccs között, a tegnapit az Oviedo pályáján játszották, 30-35 ezer ember előtt.
- A Mirandés kerete összeértékét tekintve 21. helyen volt a 22 csapatos mezőnyben a szezon elején. A téli átigazolási időszakban feljöttek talán 16. helyre ilyen tekintetben. A csapat lényegében kölcsönjátékosokra épít, minden nyáron nagy a jövés-menés a keretben. Mielőtt a szezon elkezdődött volna, a bentmaradásért való küzdelem tűnt reálisnak.
- Az Oviedóban idén még játszott Santiago Cazorla, aki már 40 éves (Iniestával egyidősek), és minimális fizetésért tért vissza szülővárosa csapatába, ahol a karrierje indult. Fontos gólokat szerzett a rájátszásban, és a pályán igazi vezér volt.
- A másodosztály gólkirálya Luis Suárez (a kolumbiai) lett (Almería), második helyen az Alavéstől a Miradésben kölcsönben játszó Joaquín Panichelli. Róla nem lepődnék meg, ha hallanánk később. 22 éves argentin középcsatár, élmény nézni, ahogy kapura tör minden helyzetben.
- Az Oviedo legutóbb 2000-01-ben játszott az első osztályban. Cazorla ekkor egyébként még az ificsapat tagja volt, aztán 2003-ban igazolt el, és tért vissza 2023-ban.
Egy személyes vélemény: Sajnálom, hogy a Mirandésnek nem sikerült. Egy érdekes színfolt lett volna ez a csapat az első osztályban, és a mezőnyben mutatott játék alapján megérdemelték volna, hogy az Oviedo ellenében ők jussanak tovább, simán jobban voltak. A tegnapi meccsen több olyan szituáció is volt, amit ha a bíró visszanéz, különböző színű lapokat oszthatott volna ki, ezzel erősen befolyásolva a végeredményt. Jobbára a baszkok kárára tévedett.
- bence0330
- Az Év Fórumozója 2022 & 2024
Mind megérdemelt szerintem. U23-ban megérdemelt lett volna Pedri és Bellingham is, a cím miatt inkább Pedri, de egy hajszállal elé teszem Yamalt. A legjobb játékosként meg szóba jöhetett volna még a két másik Barcás is, de szerintem egy hajszállal mindenhol a legjobb kapta.Chino írta: ↑2025.06.10. 13:43:29Amúgy elmentünk kicsit néhány fontos dolog mellett.
La Liga 2024/25:
- Az év edzője: Hansi Flick
- A szezon legjobb U23-as játékosa: Lamine Yamal
- A szezon játékosa: Raphinha
Mindenki megérdemelte, bár a legviccesebb, hogy Pedri az utóbbi két cím mindegyikét elnyerhette volna.
Flicknél meg nyilván nem is lehetett vita.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
- Chino
- Llegenda del Barça
Amúgy elmentünk kicsit néhány fontos dolog mellett.
La Liga 2024/25:
Mindenki megérdemelte, bár a legviccesebb, hogy Pedri az utóbbi két cím mindegyikét elnyerhette volna.
La Liga 2024/25:
Forca Barca!!!!
- bence0330
Egyfelől igen (bár a gránit által emlegetett Meret is van szerintem olyan jó, és még olcsóbb), másfelől nem is vettem észre, hogy ennyire lezúgtak, 2 fordulóval ezelőtt néztem rájuk, akkor még 14-ek voltak, csak közben a többiek hoztak meccseket.
Ráadásul a mögöttük lévő Leganes a csontutolsó -61-es gólkülönbségű Valladoliddal játszik, ahol sanszos, hogy nyernek. Sajna az Espanolnak sincs brutál ellenfele, az utolsó előtti Las Palmas, de ha a Leganes nyer, akkor az Espanolnak már a döntetlen sem elég, mert egymás elleniben jobb a Leganes. De jó lenne, ha megint majdhogynem mi ejtenénk ki őket. 3 forduló alatt összehozni a kiesést a 14. helyről meg csak hab lenne a tortán. Még mindig alighanem ők az esélyesek, azért a Palmast sajna sanszos, hogy verik otthon, de legalább van esély rá, ki tudja. Akar a fene ezzel a gusztustalan bagázsal focizni jövőre.
Pedig amúgy maga a csapat most egész szimpatikus volt, az edzőjük is büszkén nyilatkozott a visszafogottságukról, ellenünk kapták ugye az első pirosukat. De a szurkolótáboruk tényleg egy utolsó csürhe.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
- bence0330
Ja, ezt senki nem értette, és az élet sem őt igazolta. Mázlink volt. Azt a center duót bármikor elcserélném a mi center duónkra.
Ezt tényleg megköszönhetjük Someonénak. Nagyon kevés játékidő alatt is nagyon sok gólt szerzett Sorloth. Én őket tartottam a favoritnak erre a szezonra, Simeone szerencsére tett róla, hogy ne legyenek azok.
Sorloth 0.76 xG-re lőtt 4 gólt 30 perc alatt az ATMA meccsen.
köszi Simeone hogy szinte egész évben padoztattad ezt a gépállatot.
köszi Simeone hogy szinte egész évben padoztattad ezt a gépállatot.
Alguacil távozik szezon végén a Sociedadtól. - hivatalos
Na ott megnézném Xavit, mint edző. (megkapná Zubimendit is
)
Na ott megnézném Xavit, mint edző. (megkapná Zubimendit is

- Chino
- Llegenda del Barça
Tényleg kár, mert én ezen a meccsen számítottam előzetesen pontvesztést. A Getafe ellen idegenben mindig megszenvednek a "nagycsapatok", nagyon kellemtlen ellenfél. A Bilbao ellen nem volt meglepetés, otthon, főleg Williamsék nélkül nem túl nagy falatok a baszkok.bence0330 írta: ↑2025.04.23. 23:05:28Arambarri kihagyta a ziccert, pedig egyenlíthettek volna.Korai vezetéshez képest meglepően sokáig bírja a Getafe, hajrá, hátha.
A Real túlélésre játszik már jó ideje, elég durva.
Sajna túlélték, főleg TC hozta nekik, legalábbis azon fél óra alapján, amit láttam.
Ugyanakkor az idei Realban nem nagyon látom azt, hogy valahogy mindig, akár szenvedősen is, de be tudják húzni a meccseiket, sok olyan meccsük volt, ahol jobban játszott az ellenfél és ennek megfelelően pontot/pontokat is szereztek vagy éppen ők buktak a végén. Simán benne lehet bárki ellen egy X vagy vereség.
Bár én inkább a Clasicón látom, hogy eldőlhet a bajnokság. Ott, ha nyerünk már nagy csodának kellene történnie, hogy megelőzzenek minket, de egy döntetlen esetén is gyakorlatilag 5 pontot kellene hozniuk 3 forduló alatt, hogy előzzenek. Ha 1 (2) pontra feljönnek viszont necces lehet a vége, jó lenne, ha Bilbaoba már nem győzelmi kényszerrel kellene menni.
Sajnálom, hogy az Atma ilyen amatőr volt a Las Palmas ellen, ha hozzák a kötelezőt egy esetleges vesztes/X-es Klasszikussal nagyon megszoríthatták volna a Realt a 2. helyért.
Valamiért engem most a kupadöntő nem tud igazán lázba hozni. Talán mert a Bl-ben most nagy a tét és az izgalom, kézzelfogható közelségbe került a finálé, a bajnokságra is jó esélyünk van, ráadásul egy kupát is bezsebeltünk. Nem azért kell hajtani, hogy legalább egy címet valahogy szüljünk meg, mert a többitől már elköszöntünk, vagy egy vereség esetén az előzetes várakozásokhoz képest nagy bukó lenne a szezon.
A Real ellen pedig már játszottunk két (emlékezetes) mérkőzést, plusz még hátra is van egy, már valahogy nincs akkora presztízse, hogy nagyon felspannoljon döntő ide vagy oda.
Forca Barca!!!!
- ab1daL
- Director del Fútbol
Camavinga mellett Alaba sem lesz bevethető a Sport szerint a döntőben.
„Kritizálják a stílusunkat? Képzeljék el, mi lett volna, ha a legutóbbi öt idényben csak egy bajnokságot és egy Király-kupát nyerünk”
ter Stegen - Fort, Araujo, Cubarsí, Baldé - Bernal, Pedri, Gavi - Lamine Yamal, Lewandowski, Raphinha
ter Stegen - Fort, Araujo, Cubarsí, Baldé - Bernal, Pedri, Gavi - Lamine Yamal, Lewandowski, Raphinha
- bence0330
Jaja, ismerem a gondolatmenetet.recrea írta: ↑2025.04.23. 23:55:42Rosszul látod….azért ilyen ótvar gyengék, mert már el van döntve a liga és mindenki ellenük van, legfőképp a sporik és a var…minden egyes szezonban, amikor nem ők nyerik![]()
Ha most szombaton nem nyerünk, akkor soha, első ránézésre Cama is kiesett náluk, elég szerencsétlenül esett.

Cama tényleg nem nézett ki jól, nagyon a combjához kapott, de szerintem annyira rosszul van idén ő is használva, hogy nem látom be, miért vesztenének vele sokat. Ő egy nyolcas, és mindenhol játszik, csak ott nem. Ceballos sokkal jobb a posztján, ő meg visszatérhet már akár a kezdőbe is. Az ő személye az egyetlen (a rossz napot kifogó támadóink mellett), ami miatt még lehet bennük remény.
Rosszul látod….azért ilyen ótvar gyengék, mert már el van döntve a liga és mindenki ellenük van, legfőképp a sporik és a var…minden egyes szezonban, amikor nem ők nyerik

Örüljenek, h nyertek 1-0-ra, mert közük nem volt a második félidőhöz, balfék volt a Getafe, ma megnyerhették volna nekünk a bajnokságot.
Ha most szombaton nem nyerünk, akkor soha, első ránézésre Cama is kiesett náluk, elég szerencsétlenül esett.
Szerintem vmelyik meccset bukjuk ellenuk,kerdes,h melyik lenne az “idealisabb”.En a kupadontot valasztanam,ha kene…ez a getafe meg a szokasos luzer spanyol csapat,ha reggelig jatszanak sem lonek golt.
Javitom,bajnoksagban eleg egy x is ellenuk
Javitom,bajnoksagban eleg egy x is ellenuk
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rdinho10 2025.04.23. 23:56:02-kor.
- torotam
- Jugador d'estrella
Belenéztem a Madrid meccsébe, sajna nem tudnak hibázni, tapadnak továbbra is.
Getafe ajtó ablak ziccert rontott, illetve Courtois hozta nekik, ahogy Bence is írja.
Szombaton verni kellene őket, hátha az a bajnokságtól is kedvüket szegné.
Getafe ajtó ablak ziccert rontott, illetve Courtois hozta nekik, ahogy Bence is írja.
Szombaton verni kellene őket, hátha az a bajnokságtól is kedvüket szegné.

Visca el BARCA!
- bence0330
Arambarri kihagyta a ziccert, pedig egyenlíthettek volna.
Korai vezetéshez képest meglepően sokáig bírja a Getafe, hajrá, hátha.
Sajna túlélték, főleg TC hozta nekik, legalábbis azon fél óra alapján, amit láttam.

Borja Iglesias ma is megrúgta a gólját. Komoly formában van. Celtát nem viselte meg a hétvégi vereség, ma is jól nyomják. Igaz emberelőnyben vannak.
- bence0330
Az Atleti a Las Palmas elleni vereséggel végleg kiszállt a buliból. Ha a Reál nyer holnap, alighanem a 2. hely is túl messzinek tűnik már.
-
- Entrenador del Barça
https://www.fcbarcelonanoticias.com/en/ ... 4_102.html
Most ez érinti vajon a közvetítést itthon?
(Most olvasom a Spíler 24/25 szezon végéig vette meg a jogokat)
Ez a jóképességű mindenkivel pereskedésbe kezd.
Vagy csak a katalánokat utálja
Most ez érinti vajon a közvetítést itthon?
(Most olvasom a Spíler 24/25 szezon végéig vette meg a jogokat)
Ez a jóképességű mindenkivel pereskedésbe kezd.
Vagy csak a katalánokat utálja

Komoly probléma, hogy a Liga és a játékvezetői testület abszolút nem következetes a döntéshozatalok terén. Emiatt vannak a viták, hogy ki felé húznak. (Bár lehet Barca felé van részrehajlásom, de még egy ideig azon kuncogni fogok ha RM-esek a bíróra panaszkodnak:D)
Kicsit off: múlt héten belenéztem a Der Klassikerbe és ami elsőként feltűnt, hogy a bíró mennyivel következetesebben fúj és nincs minden fejpárbaj után földönfetrengés és szabadrúgás.
20 éve követem a spanyol focit, soha nem tudtam ki a Liga elnöke és úgy gondolom ez nem gond, de amennyit és amilyen minőségben Tebas szerepel az komoly probléma a Liga megítélésére nézve.
Kicsit off: múlt héten belenéztem a Der Klassikerbe és ami elsőként feltűnt, hogy a bíró mennyivel következetesebben fúj és nincs minden fejpárbaj után földönfetrengés és szabadrúgás.
20 éve követem a spanyol focit, soha nem tudtam ki a Liga elnöke és úgy gondolom ez nem gond, de amennyit és amilyen minőségben Tebas szerepel az komoly probléma a Liga megítélésére nézve.
Egyetértek, a döntés indokát szögeztem le, nem az azzal való egyetértésemet. Hozzátéve, hogy mi meg egy óvást úsztunk meg, mások meg emiatt panaszkodnak.
Mindenki panaszkodik mindenkire, a panaszkodások keresztbe oltják ki egymást. A másik oldalon most a Martinez-ügy miatt kiáltanak részrehajlást a Barca irányába, és szentül meg vannak győződve arról, hogy minket tol a Liga. A bírózás tekintetében teljesen kívülállóként tényleg mókás látnom, ahogy a különböző táborok mindegyike úgy véli, hogy a másiknak kedveznek, ellenük meg összeesküdtek.
Mint amikor 2009-ben mindenki más arról beszélt, hogy hány büntetőt nem adtak meg ellenünk a Chelsea-nek, én meg hozzátettem, hogy előtte Abidalt a semmiért állították ki. A vége pedig általában az, hogy az a csapat nyer, amelyik többet tett érte. Ezt a bajnokságot már meg kell hogy nyerjük.
Az illetékeseknek nem a bajnokság végkimenetére kellene koncentrálniuk, hanem arra, hogy a szabálytalanság mértékének és súlyának megfelelő büntetést szabják ki.
Ha a játékos lendületet véve rákészül a taposásra, akkor a szankciónak nem szabad azt mérlegelnie, hogy az eltiltás előnyhöz juttathat-e egy másik csapatot, vagy hogy milyen fényt vet mindez a La Ligára. A sok meccses eltiltással határt lehetett volna húzni a piros lapos, de kevésbé durva (pl. Fermin Lopez, Bellingham), illetve a kirívóan durva szabálytalankodás között. A bajnokság alakulásának nem lenne szabad szempontnak lennie.
Semmi okunk a méltatlankodásra, most úsztunk meg egy óvást. Felőlem eltilthatják egy életre is, de főleg most nem kiáltanék kivételezést a javukra, velünk szemben. Az illetékesek nem akarták ilyen eszközökkel befolyásolni a bajnokság végkimenetelét.Chino írta: ↑2025.04.17. 13:01:22Ebben igazából az a durva, hogy ha jól tudom egy dupla sárgás kiállításért is ugyanennyi jár. Casadó például kezezésért kapta meg a sárgáját és el is lett tiltva egy meccsről. Nem tudom, hogy ez nevetséges-e vagy felháborító. Mbappé meg csinál egy ekkora hentesmunkát és ugyanaz a büntetés!? Minimum a szezonját veszélyeztette egy másik játékososnak.gránit írta: ↑2025.04.15. 10:09:44Szerintem nem lesz ebből komolyabb bünti, ahogy a Martinez-ügyről is tudtuk, hogy valószínűleg nem adnak helyt az óvásnak. A döntéshozók nem akarják életük végéig azt hallgatni, hogy ezt vagy azt a csapatot tolták, a nembüntetésre meg kevésbé emlékeznek az emberek, mint a büntetésre. Meglepne, ha komolyabb büntetést kap, szerintem nem fog.
Kíváncsi vagyok, hogy precedens lesz-e és majd mások erre fognak hivatkozni egy-egy hasonló eset után. Ez nem arról szól, hogy a testület ezt hallgatná, még a vérmesebb Real szurkolók sem hiszem, hogy fel lennének háborodva legalább 2-3 meccstől, egy óvásban sem lennék biztos, inkább csak automatikusan jönne. Így inkább a liga többi csapatától, fogják hallani, hogy kivételeznek a Madriddal. Sőt már Yuste és az Alaves részéről is fel is szólaltak az ügyben.
- Chino
- Llegenda del Barça
Ebben igazából az a durva, hogy ha jól tudom egy dupla sárgás kiállításért is ugyanennyi jár. Casadó például kezezésért kapta meg a sárgáját és el is lett tiltva egy meccsről. Nem tudom, hogy ez nevetséges-e vagy felháborító. Mbappé meg csinál egy ekkora hentesmunkát és ugyanaz a büntetés!? Minimum a szezonját veszélyeztette egy másik játékososnak.gránit írta: ↑2025.04.15. 10:09:44Szerintem nem lesz ebből komolyabb bünti, ahogy a Martinez-ügyről is tudtuk, hogy valószínűleg nem adnak helyt az óvásnak. A döntéshozók nem akarják életük végéig azt hallgatni, hogy ezt vagy azt a csapatot tolták, a nembüntetésre meg kevésbé emlékeznek az emberek, mint a büntetésre. Meglepne, ha komolyabb büntetést kap, szerintem nem fog.
Kíváncsi vagyok, hogy precedens lesz-e és majd mások erre fognak hivatkozni egy-egy hasonló eset után. Ez nem arról szól, hogy a testület ezt hallgatná, még a vérmesebb Real szurkolók sem hiszem, hogy fel lennének háborodva legalább 2-3 meccstől, egy óvásban sem lennék biztos, inkább csak automatikusan jönne. Így inkább a liga többi csapatától, fogják hallani, hogy kivételeznek a Madriddal. Sőt már Yuste és az Alaves részéről is fel is szólaltak az ügyben.
Forca Barca!!!!