gránit írta: ↑2025.07.11. 17:30:07
bence0330 írta: ↑2025.07.11. 17:11:05
reddit, gyakori
Ha a reddit és a gyakori adja valakinek a kútfőt, akkor nem csodálom, hogy ott teljesen félrecsúsznak a fogalmak. Írd be a gugliba, hogy "Puskás balösszekötő". Maj csekkold le, hogy hol játszott a pályán. Azért írom őt, mert ő Magyarországon egy nagyon széles körben ismert játékos, inkább nem kisebb neveket írok. Nem jól használod a kifejezéseket, hiába bújsz akár az AI, akár a ChatGP vagy a reddit nevű "szakoldal" mögé, ahol jó eséllyel olyanok osztják az észt, akik valószínűleg még Puskásról sem hallottak. Az angol mögé is hiába bújsz, az angol sem azt mondja, hogy szélső. A szélső az, aki a szélen játszik, függetlenül a vertikális helyezkedésétől. Aki a center oldalán játszik, az nem szélső, hanem, ha már az angol mögé akartál bújni, szárnyjátékos. Ők a center két szárnya, egyik a balján, másik a jobbján. A magyarban is van erre kifejezés, és az sem angolban, sem magyarban nem a szélső.
Azt a kettőt azért adtam csak hozzá, hogy még a "köznép" véleménye is az, nyilván nem az a fő merítés, szakoldalak, AI, aki releváns oldalakról merít. Megint kiragadtad a leglényegtelenebb részét, és mellőzöd a többit.
Én elhiszem beírás nélkül is neked, hogy Puskás balösszekötő volt. Annyi meccset meg nem állok neki megnézni, hogy hol játszott főleg, nagy minta alapján. De megadok ezen a téren 70 évvel ezelőttről neked bármit kérdés nélkül, gondolom, hogy tisztában vagy vele, mert akkori terminológiát használsz kb minden posztra. És, ha ő balösszekötő volt akkori elnevezés szerint és x helyen játszott? Hogy jön ez bármihez, ami a Yamalékat illeti 70 évvel később?
Magyarban Salah-Yalamt szélsőnek mondjuk. Téged láttalak először talán "támadó szélsőnek" nevezni őket, pont abban a kontextusban, amikor nem volt egyértelmű neked, miről beszélünk. Itt a fórumon is nézz körbe, mindenki szélsőnek hívja (jobb-balszélső) őket. NEm hiszem, hogy a sajátodon kívül egyetlen kivételt is találnál. Ha nem lenne egyértelmű, a magyar nyelvben a védőt különböztetjük meg úgy, hogy szélső
bekk, szélső
hátvéd. De mutass kivételt, kíváncsi vagyok rá, még nem láttam senkitől, hogy a "támadó" szócskát odarakná a támadó esetén, az a szimpla szélső. Régen is az volt, ma is az, bár a stílus megváltozott, akkor még többször volt az a szélső, aki elfutott az alapvonalra és beadta, ma nem ez a fő dolguk.
Még angolul is a megkülönböztetés nélküli winger a Yama-Salah-Diaz stb szélső, a wingback/left/rightback a védő, wingback jellemzően a 3 védős rendszerekben, left/right back meg a 4 védősökben.
A winger magyarul a szélső.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy