Annó Piqué-Alba-Busi-Robi tekintetében egymástól nagyon eltérő véleményen voltunk, de úgy tűnik, ilyen-olyan véleménykülönbség a generációváltás ellenére is megmarad közöttünk.
Andris írta: ↑2025.08.25. 11:28:36
Azért szerintem lehetnek majd nagy gondok a lestaktikás védekezéssel
Amúgy, ami egy adott játékosra, vagy egyetlen nagyon körbehatárolt játékosprofilra épül, az nem taktika, hanem a csillagok szerencsés együttállása, amikor az edző beletenyerelt valamibe. Nem állítom, hogy ez van, sőt... de ha úgy érezzük, hogy Inigo hiányában már nem működik
egyáltalán(!), akkor gyanús mégis csak ez.
Lesznek gondok a védekezéssel, ahogyan voltak Inigo jelenlétével is, szóval én ebben semmi gyanúsat nem vélek felfedezni.
Ugyanakkor a kapott gólok többségét nem felállt védelem mellett kapjuk, tehát ezt a sajátosságot kell elsősorban alapnak tekinteni.
Inigo kellemes meglepetésre szép szezont hozott, de adott helyzetekben éppen annyira volt ő is körbefutható, lefutható, mint bármelyik védőtársa.
Lehetett Inigo igazodási pont a védelmi vonal tekintetében, de ez közel nem azt jelenti, hogy a védekezési taktika épült volna rá.
Az alap védekezési taktikánkat ismerjük, a támadóinkkal kezdődik.
A gondok, nehézségek, problémák akkor keletkeznek, amikor labdát veszít valamelyik játékosunk akár támadóról, akár középpályásról legyen szó és az ellenfél azonnali lerohanással reagál.
Amennyiben a támadóharmadban történik a labdavesztés, akkor még a magasan előreívelt labdák kivételével ott van (lenne) a középpályánk, mint első ütközőzóna. Az események sajnos innen szoktak felgyorsulni, mert általában a középpályánkon kerül az ellenfél nagyobb lendületbe, ezáltal a védelmet kiszolgáltatott helyzet elé állítva.
Középpályás labdavesztés esetéről nem is beszélve, ami sajnos szintén nem ritkaság nálunk.
Szerintem a fentiek miatt hiba minden bakapott gólért a védelmet, védekezési taktikát okolni.
(hangsúly továbbra is a nem felállt védelem esetén van)
Amit tavaly Frenkie, Casado, és Fermin csináltak, az bőven elegendő. Most is jók voltak, mikor játszottak, mármint idén eddig. Ez abszolút elégséges szint, sőt ha tartósan megy, akkor több mint elégséges.
Én inkább Olmoban vagyok kicsit csalódott, de ez folyamatosan mióta leigazoltuk. Remélem idén stabilabb és labdabiztosabb, harcosabb lesz.
Középpálya, Pedrit ok.
Fermín és Olmo középpályások, de inkább a támadószellemű középpályások körébe tartoznak. Ne vegyük el tőlük ugyanakkor a védekező és labdaszerző feladatokat, de egyiknek sem ez a legerősebb oldala.
Casado amennyit játszott Flick alatt, csalódást semmiképpen sem okozott, sőt...
Frenkie évek óta kiszámíthatóan hozza azt az általad is idézett abszolút elégséges szintet, amit én elsősorban a Ligára még meg is értek, de a tapasztalatok alapján a múltban sem a BL-ben, sem az EL-ben nem lépte át ezt a Ligában még elégségesnek tartott szintet
Minden körülményt figyelembe véve (múlt, évek, tapasztalat, mutatott játék, fejlődési potenciál) nálam magasan Frenkie a középpálya leggyengébb láncszeme. Több éve itt van, sokat láttuk, mi újat láthatunk vajon tőle?
Közepes nyomást már nem jól tűri, a közepesnél nagyobb nyomást még kevésbé, gyakori labdavesztés jellemzi kritikus helyzetekben, a labdaszerzés nem az erőssége, ellenfél általi letámadás esetén bizonytalanság benne van.
Ahogy írtad is, Frenkie elégséges teljesítményre képes, de ez a csapat fejlődését nem támogató, hanem jó esetben is szinten tartó teljesítmény.
Pedrivel együtt játszva fajsúlyosabb ellenfelek ellen nem képes megfelelően könnyíteni Pedri helyzetén, miközben bármilyen szintű ellenféllel játszik is a csapat, sajnos erősen kódolva van benne a hiba lehetősége.
Frenkie tekintetében nem azon van a lényeg, hogy ne lettek volna jó meccsei, momentumai, hanem a tartósan, folyamatosan magas szintű játék elmaradásán. Pedri után, mögött, mellett túl nagy a vákum, túl nagy a szintkülönbség, ami a csapat fejlődését sem igazán támogatja.
Mindenesetre szerintem amikor van egy olyan képességű négyesünk a keretben, mint Koundé, Ara, Cubarsi, Christensen, és van még Baldé meg Eric is, akkor egy edzőnek muszáj megoldania a dolgot, méghozzá jól. Ha nem sikerül, az szerintem az edző abszolút hiányosságának a bizonytéka, és egyáltalán nem a kereté.
Felállt védelem esetén nem gondolnám ezt én sem másként, de a csapat játékából adódóan a csapatot nem a felállt védekezés jellemzi.
Visszatérve tehát a kiindulási témához, szerintem a védekezéssel - a Ligában is - akkor lennének kevesebb gondok, amennyiben a középpályás védekezésünk, labdaszerzésünk, labdatartásunk hatékonyabb lenne, ez esetben akár már jogosan felmerülhet(ne) az abszolút edzői felelősség és hiányosság kérdése.
Amíg viszont védekezés tekintetében a középpályás keret olyan képességű amilyen jelenleg, az abszolút edzői hiányosság, felelősség egyáltalán nem helytálló.
A védekezés, mint taktikai fogalom, önmagában a csapattaktika szerves részét képezi, amiben minden játékosnak ki kell vennie a saját részét a támadóktól a kapusig bezárólag.
A közzépályás védekezés tehát kihagyhatatlan eleme a csapatvédekezésnek és így bármilyen egyéb védekezési taktikának.
A védekezés szervezettsége pedig csak és kizárólag addig a pontig képes szervezett maradni, amíg a szervezettséget alkotó egyének, játékosok el nem érik a saját egyéni képességek határát.
Képességeket fejleszthet, javíthat az edző, ha a játékos megfelelő fogékonysággal és fejlődőképességgel bír.
A taktika pedig lehet bármilyen is, önmagában annyit ér, amennyit a játékosok ebből betartanak avagy képesek betartani.
Nyilván kedveljük a saját középpályánkat, de ugyanennyire be is kell látni azokat a korlátokat, amikkel a meccsek alatt szembesülünk.