Fc Barcelona - A Hátország

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
gránit
Director del Fútbol

2025.08.08. 20:26:42

Itt szerintem csak én kifogásoltam. Én örültem, hogy megszabadultunk tőle, nagyon nem kedveltem. De ha már akadt rá vevő, aki hisz benne és hajlandó nagy összeget fizetni érte, akkor fizesse csak ki a 100 milliót. Akkor is biztos voltam benne, hogy kifizették volna, most meg pláne. Attól, hogy mi nem láttunk benne potenciált, a vevőhöz ne úgy menjünk már oda, könyörgöm, hogy figyusztok, nem tudunk vele mit kezdeni, gáz a gyerek, ráfáztunk, amikor 140 milliót kiperkáltunk érte, nem éri meg ő a felét se, ráfizettünk, ti ne tegyétek.

Abban az évben 200 milliós működési veszteségünk volt, ilyen hozzáállással mondjuk nem csoda. Kimutattunk egy 304 milliós adózás utáni nyereséget, de a Liga nem fogadta el, mert úgy jött össze, hogy eladtuk a családi ezüstöt is, vagyontárgyak eladása nélkül jókora működési veszteségünk volt. Szerintem amúgy ez értelmetlen a Liga részéről, mert egy játékos értékesítése is egyszeri bevétel. Attól, hogy valaki kimutat egy egyszeri bevételt, lehet hasonló egyszeri bevétele hosszú távon is, a bevétel az bevétel. De a jelenlegi FSR fokozottan ilyen, a fenntartható bevételekre fókuszál, és hát a vagyontárgyak, vagyoni értékű jogok nem azok. Aztán jött 2024, ismét veszteség, majdnem -100 millió. Ezek a Dembélé-féle ügyek igazából cseppek a tengerben, de sok hasonlóból jött össze az a nagy rakás romhalmaz, ami miatt regisztrációs problémáink vannak. Engem az még kevésbé zavar, igazából nem érdekel, ha Szczesny-t vagy Gerard Martint nem tudjuk regisztrálni. Inkább a klub hosszútávú jövője, fennállása miatt aggasztó ez a hozzáállás.

https://www.sportspro.com/news/barcelon ... n-laporta/
Zoldbela
Jugador del Barça

2025.08.08. 19:10:14

Többen kifogásoljátok Dembele áron aluli elengedését, pedig emlékezni kellene rá, hogy mennyire szidtuk a pályán mutatott lélektelen, flegma hozzáállását!
Nem emlékszem rá, hogy itt a fórumon bárki a védelmébe vette volna.
Szerintem örüljünk, hogy megszabadultunk tőle!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.08. 14:54:40

gránit írta:
2025.08.08. 14:47:47
FcBarcelona1 írta:
2025.08.08. 14:41:18

Tavalyi gazdasági jelentés. A 91 milliós hiány a Barca Studios felértékeléséből származott.
Tehát hiány volt.

A Ligát meg az UEFA-t pont nem érdekli, hogy a veszteséget hogy tologatják át egyik évről a másikra.
Pontosan azért kaptuk az UEFA-tól a büntetést, mert a gazdasági karokat működési profitként számoltuk el, amit a La Liga engedélyezett. Ezért volt visszás az egész helyzet, mert a La Liga szabályai engedélye ellenére kaptuk a büntetést, amiért a La Liga nem védte meg a klub érdekeit. Cserébe az UEFA sem szól bele, hogy mit csinál a La Liga FFP címszóval. Eléggé visszás.
https://www.bbc.com/sport/football/arti ... 5prnpy142o
Továbbra is ennek az ügynek a végére leszek kíváncsi, ha a FIFA szabályai ellentétesek az úniós joggal, akkor a La Liga szabályai lábbal tiporják, amit Gavi/Olmo/Pau ügyben már láthattunk
gránit
Director del Fútbol

2025.08.08. 14:47:47

FcBarcelona1 írta:

Tavalyi gazdasági jelentés. A 91 milliós hiány a Barca Studios felértékeléséből származott.
Tehát hiány volt.

A Ligát meg az UEFA-t pont nem érdekli, hogy a veszteséget hogy tologatják át egyik évről a másikra. Ők ránéznek a P&L-re, látnak egy jókora veszteséget, és már felejtős is az 1:1. A lényeg, hogy veszteségesek voltunk. Ezt csak azért írom, mert meg vagyunk lepődve a kötöttségeken, miközben semmi meglepő nincs bennük.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

gránit írta:
2025.08.08. 14:23:25
Működési profit.
https://www.fcbarcelona.com/en/news/415 ... 425-budget
Csúnya lenne, ha idén 893 vart bevételre 873 várt kiadásra
Elvileg 950 millióra emelkedő bevételre 24/25-re veszteséges lenne
Barcelona president Joan Laporta has confirmed in an interview with TV3 (via Mundo Deportivo) that the club is on track to earn around €950 million this season.
https://barcauniversal.com/official-bar ... september/
426 megállapított (eredeti) szeptemberi bérsapkával
gránit
Director del Fútbol

2025.08.08. 14:23:25

FcBarcelona1 írta:
2025.08.08. 14:19:55
Jelenleg jó a gazdálkodás

a klub második éve működés profitot termel
Megkérdezhetem, hogy utóbbit honnan veszed? Erről tudnál valami hivatkozást adni? 2024-ben akkora veszteségünk volt, mint a ház (lásd lentebb). Ezt semmiképp nem nevezném jó gazdálkodásnak. Köszi előre is, ha erre az évre vonatkozóan tudnál linket adni, mert nagyon érdekel.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.08. 14:19:55

gránit írta:
2025.08.08. 14:11:28
Az "FFP" elleni düh akkor bukik el, ha az illető nem akarja belátni, hogy a rossz gazdálkodás miatt vannak a megkötöttségek. Pedig én nagyon sokat szidtam az FFP-t, most is, mert nem egységes. De mi sajnos magunknak főztük ki a helyzetünket. Ezt lehet belátni, lehet nem belátni, de így van.

A Real Madridra való mutogatás sem valid. Mi veszteségesek vagyunk, ők nem. Google-ba beütve könnyedén megtalálható róluk a nyilvános eredménykimutatás, itt tilos a másik oldaltól idézni, ezért nem linkelem be, de könnyedén letölthető.
Jelenleg jó a gazdálkodás, amíg a világban rengeteg csapat veszteséges, a klub második éve működés profitot termel, a bérek a bevétel 60%-a alatt.

A Real Madrid sem itt tartana, ha lett volna egy Tebas, amikor eladták a közvetítési jogdíjuk 100%-át, abból a megfontolásból, hogy jobban tudja a Liga, hogyan kell a klubot irányítani. Pontosan ebből fakadnak a nézeteltéréseik most is.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.08. 14:11:28

FcBarcelona1 írta:
2025.08.08. 14:01:12
Nem következik egyik a másikból.
Az "FFP" elleni düh akkor bukik el, ha az illető nem akarja belátni, hogy a rossz gazdálkodás miatt vannak a megkötöttségek. Pedig én nagyon sokat szidtam az FFP-t, most is, mert nem egységes. De mi sajnos magunknak főztük ki a helyzetünket. Ezt lehet belátni, lehet nem belátni, de így van.

A Real Madridra való mutogatás sem valid. Mi veszteségesek vagyunk, ők nem. Google-ba beütve könnyedén megtalálható róluk a nyilvános eredménykimutatás, itt tilos a másik oldaltól idézni, ezért nem linkelem be, de könnyedén letölthető.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.08. 14:01:12

gránit írta:
2025.08.08. 13:44:46
Ez így van. Az én mondandóm lényege az, hogy ez nem véletlen. Nem lehet egyszerre egyetérteni a vezetőség döntéseivel, és panaszkodni a kötöttségek miatt, mert egyikből következik a másik. Azt a hozzáállást validnak találom, ha valaki egyetért a vezetőség döntéseivel, és egyetért a megkötöttségekkel is, ennek megfelelően.
Na ez szerintem nagyon nem így van. Megfordítom.
Az nem valid, ha valaki egyetért a vezetőség döntéseivel, és a megkötésekkel nem?
Ez az alap kitétel, erről írtam rengetegszer.
Leegyszerűsítve:
Kevesebb bevétel+ugyanannyi hitel/törlesztés=fizetésképtelenség=csőd=eladás, ahol semmit nem ér a klub

Nem következik egyik a másikból. Leírtam, ha Inigoért kaptunk volna 10 milliót, az 2 millió az FFP-ben. Ez mire elég, ha 950+ milliós bevételnél lesz kb. 400 millió a megállapított bérsapka, és a 40 milliós megtakarítás nem elég egy akadémiáról érkező játékos regisztrálására, aki így ingyen távozhat, több tízmilliós kárt okozva a klubnak, ami jóval több, mint a feltételezett 10 milliós bevétel.
Az alap feltételezés ha hibás, akkor az is, ami ráépül, még ha van is benne igazság.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.08. 13:59:55

gránit írta:
2025.08.08. 12:52:21
FcBarcelona1 írta:
2025.08.08. 12:42:08
A Stadion Project nem számít bele az FFP-be
A helyzetünkre való rácsodálkozásnak az egyik oka, hogy elsiklunk dolgok felett. A stadionprojekt azon része nagyon is beleszámít az "FFP"-be (ami már FSR, és ez nem mellékes, mert változtak az UEFA elvárásai, különös tekintettel a fenntarthatóságra, itt jön a képbe az eladósodottság, ami miatt még nehezebben regisztrálunk, mint 3 éve), amit hitelből finanszírozunk. Mondhatjuk, hogy de nem, de a Liga meg az UEFA meg azt mondja, hogy de igen, és sajnos nem a wishful thinking fog győzni. Ahhoz, hogy megértsük a helyzetünket, szembesülnünk kell a tényekkel. Oké, mondhatjuk azt, hogy a klubvezetés mindent jól csinál, de akkor marad a csodálkozás. A veszteséges pénzügyi évet meg alapvetően kimagyarázhatatlannak találom.
Egy klub bevételének jó részét magából a stadionból származó bevételek generálják. Míg korábban a Camp Nou 70-90 ezres nézőszámmal ment, ez visszaesett majdnem a felére, amiből még lejött a bérleti díj, gondolom részesedések, kiestek a kapcsolódó rendezvények, stadiontúra, ajándékbolt bevételek, illetve maguk a jegyárak sem felfelé mentek a Camp Nouhoz képest.
A Bernabeu építése idején a Realnak is komolyan visszaesett a bevétele.
Egy ilyen komoly bevételi forrás ilyen mértékű megcsappanása szerinted nem fog sehol megjelenni!

Azt pedig, sem az UEFA sem a Liga nem mondhatja, hogy a stadionra felvett hitel korlátozást jelentene a regisztrációk terén, mert hivatalos szabály szerint ezeknek az építésére felvett hitelek törlesztői nem befolyásolják a projekt végéig. Ezt nem a klub állítja. Amit alapból 2033-tól kezdődően kell törleszteni.
Ha más csapatok stadionprojektet nézzük, a Real a JP Morgantól, illetve a Bank of Americától igényelt rá a pénzt, rövidebb távra mint mi, ráadásul közben még egy újabb, több mint 200 milliós hitelt is felvettek, hogy folytatódjon a projekt, ami fizetni is kell évről évre. Perez pedig lekommunikált egy előzetes 600 milliót, ami a végén közel 1,4 milliárd lett.
Viszont azóta a stadionból származó bevételek éves szinten több mint a duplájára nőttek, 150-200 millióval ugrottyak meg, még úgy is, hogy a rendezvények szervezése le van korlátozva.

A Dembélés részhez pedig, a szerződése lejárt, így vagy megy ingyen vagy +1 év 50 milliós vétellel. Nem arról volt szó, hogy egy 5 szezonra szóló szerződés 3. évében elngedjük 50 millióért.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Chino 2025.08.08. 14:04:59-kor.
Forca Barca!!!!
gránit
Director del Fútbol

2025.08.08. 13:44:46

Deluigi írta:
2025.08.08. 13:31:31
hosszutavu kolcson/torlesztes.
Az is éppúgy tartozás, és figyelembe is veszik.
Deluigi írta:

2 Dembelenek lejart a szerzodese, nem akart maradni, beleirtuk az 50 millios kivasarlast, ugy elmehetett es meg penzt is kaptunk, uh siker, nem botlas.
100 milliós volt a kivásárlási ára, ebből engedtünk jócskán. Én kizárt dolognak tartom, hogy a PSG nem adott volna érte ennyit, nagyon bíztak benne, ő volt az új projektjük egy legfontosabb szerzeménye.

https://www.espn.co.uk/football/story/_ ... ee-dembele
Deluigi írta:
nem normalis dolog, hogy ket kezed ket labad meg van kotve
Ez így van. Az én mondandóm lényege az, hogy ez nem véletlen. Nem lehet egyszerre egyetérteni a vezetőség döntéseivel, és panaszkodni a kötöttségek miatt, mert egyikből következik a másik. Azt a hozzáállást validnak találom, ha valaki egyetért a vezetőség döntéseivel, és egyetért a megkötöttségekkel is, ennek megfelelően.

Még egy fontos infó a Martinez-botrány margójára: a Mundo Deportivo szerint gentleman’s agreement volt a klub és a játékos között, és Martinez azért maradt, mert érdekesnek tartotta Flick projektjét. Az maximális pozitívum a vezetőség mellett, hogy Flick-et választották edzőnek, Laport amúgy jól szokott edzőt választani. Rijkaard, Guardiola, Xavi, Flick, összességében nagyon jól választ edzőket.

https://www.mundodeportivo.com/us/en/20 ... barca.html
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2025.08.08. 14:01:58-kor.
Deluigi
Entrenador del Barça

gránit írta:
A stadionprojekt azon része nagyon is beleszámít az "FFP"-be (ami már FSR, és ez nem mellékes, mert változtak az UEFA elvárásai, különös tekintettel a fenntarthatóságra, itt jön a képbe az eladósodottság, ami miatt még nehezebben regisztrálunk, mint 3 éve), amit hitelből finanszírozunk. Mondhatjuk, hogy de nem, de a Liga meg az UEFA meg azt mondja, hogy de igen, és sajnos nem a wishful thinking fog győzni.

De ő a hibás azért, mert Dembélé-t áron alul adtuk el? Ő a hibás azért, mert a Palaura 420 milliót költünk? Ő a hibás azért, mert Inigo ingyen megy el?
1 A stadion projekt nem szamit az adossagba, mert sajat magat fogja kifizetni es hosszutavu kolcson/torlesztes.

2 Dembelenek lejart a szerzodese, nem akart maradni, beleirtuk az 50 millios kivasarlast, ugy elmehetett es meg penzt is kaptunk, uh siker, nem botlas.

3 Epitkezesben volt egy hatalmas ar boom, ezert teljesen folosleges regi stadion arakhoz hasonlitani a jelenlegieket

4 Inigo tavaly elmehetett volna SzA-ba, de maradt, egy feltetellel, ha iden ingyen mehet. Ez is nyereseg a csapatnak, plusz egy evet itt volt es nyertunk 3 trofeat.

Lehet hibaztatni a vezetoseget, de nem normalis dolog, hogy ket kezed ket labad meg van kotve, megsem a masodosztalyban jatszol, hanem trofeakat nyersz, ez igazi siker reszukrol.
Az egy dolog, hogy te maskent latod, de gondolj bele ebbe.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.08. 13:25:40

gránit írta:
Én is problémásnak találom a Liga ténykedését, egyrészt, mert nem átlátható, a számítások nem nyilvánosak, ha vannak egyáltalán, mert szerintem a Liga nem számol és számít semmit, hasraütésszerűen, pofára megy szerintem minden. De ahogy ezt a klubot menedzselik, semmin nem csodálkozhatunk.
Szerintem ez a lényeg. Semmiről nem látunk pontos számokat.
Nekem az is furcsa, hogy a gazdasági jelentésben hivatalosan 505 volt a bértömeg 893 milliós bevételre.
Ez 57% az UEFA által előírt 70% helyett.
A La Liga hivatalosan megállapított 460 milliót, és bejelentette, hogy 1/1 vagyunk, ez hogy?
Ok. Van tartozás, magasak a fizetések stb. De hivatalosan nem tartozunk a játékosoknak, a hitel szinte mind hosszú lejáratú.

Jövő szezonra kalkulálnak, nem húsz év múlvára. Ilyen erővel 20 év múlva sem engednek még egy akadémistát sem regisztrálni, így nehéz bevételt szerezni, csökkenteni vagy egyáltalán fizetni a hitelt.

Csak a BLM marketing bevételei 150+ millió, és nem mentünk bele a szponzori (210 millió)pénzekbe. Így hiába fizetünk 10-20%-al (20%-al számolva is 100 millió minden szakágat nézve) magasabb fizetést a játékosainknak, ez a "másik oldalról" bőven kompenzálva van. És ott vannak a sikerek utáni bevételek
https://www.transfermarkt.com/man-city- ... ews/451064
23/24-es bértömegek, de nálunk sokkal több szakág, és így sincs 20%-os eltérés a top kluboktól, cserébe jóval több szakmai siker.
Sokkal nagyobb kár éri a klubot az FFP (nevezzük bárhogy) miatt, mint amit nyerhetnénk "okosabb gazdálkodással" ami eleve feltételezés, mert akkor a "másik oldal" kieséseivel is számolni kellene. És nem lehet elválasztani a kettőt egymástól.
Ahogy írtam, lehet, hogy többet keres egy Gavi, Pena aki feljött a Masiaról, de cserébe jöhetne 20-40 millióért egy Firpo, Neto vagy André Gomez máshonnan, nem sokkal kevesebb fizetésért, ami a jövő akadémistáira nézve nem egy pozitív jövőkép, óriási potenciális veszteséggel. (Pl. Xavi Simons)
Az egészben a legfelháborítóbb a La Liga kétszinűsége. Ha annyira egyenlő feltételeket akarna teremteni az FFP-vel a csapatok között, nem lennénk a közvetítési pénzek ilyen igazságtalanul elosztva, a 4 nagy szövetség elnöke, köztük a La Liga vezetője nem lenne elismerten egy klub pártolója, és a bajnokság minőségének javulasára, a bevételek növekedésére törekedne, nem pedig eladósítaná (CVC) azt, és közösségi média huszárkodna a feltűnési viszketegségével, ha valaki nem ért vele egyet.
gránit
Director del Fútbol

FcBarcelona1 írta:
A Stadion Project nem számít bele az FFP-be
A helyzetünkre való rácsodálkozásnak az egyik oka, hogy elsiklunk dolgok felett. A stadionprojekt azon része nagyon is beleszámít az "FFP"-be (ami már FSR, és ez nem mellékes, mert változtak az UEFA elvárásai, különös tekintettel a fenntarthatóságra, itt jön a képbe az eladósodottság, ami miatt még nehezebben regisztrálunk, mint 3 éve), amit hitelből finanszírozunk. Mondhatjuk, hogy de nem, de a Liga meg az UEFA meg azt mondja, hogy de igen, és sajnos nem a wishful thinking fog győzni. Ahhoz, hogy megértsük a helyzetünket, szembesülnünk kell a tényekkel. Oké, mondhatjuk azt, hogy a klubvezetés mindent jól csinál, de akkor marad a csodálkozás. A veszteséges pénzügyi évet meg alapvetően kimagyarázhatatlannak találom.

Én is aggasztónak tartom, hogy néhány nappal a start előtt 5 játékosunk még nincs regisztrálva. Az egyet nem értés abban van, hogy én azt gondolom, hogy ezt magunknak köszönhetjük. Bartomeu ehhez nagyban hozzájárult. De ő a hibás azért, mert Dembélé-t áron alul adtuk el? Ő a hibás azért, mert a Palaura 420 milliót költünk? Ő a hibás azért, mert Inigo ingyen megy el?

Én is problémásnak találom a Liga ténykedését, mert nem átlátható, a számítások nem nyilvánosak, ha vannak egyáltalán, mert szerintem a Liga nem számol és számít semmit, hasraütésszerűen, pofára megy szerintem minden. De ahogy ezt a klubot menedzselik, semmin nem csodálkozhatunk. Én nagyon sokat szidtam anno az FFP-t, de eközben meg folyamatosan jöttek az olyan dealek, amelyek mellett már nem tudom azt mondani, hogy a klubvezetés az áldozat.

Még abban is egyetértek veled, hogy a bevételeink hatalmasak. Ezért is elfogadhatatlan, hogy képesek ekkora bevételek mellett veszteséget csinálni. Ráférne egy átvilágítás a klubvezetésre, hogy 894 millió eurós bevétel mellett mégis hogy képesek ilyen adózás után eredményt összehozni, hova tűnnek el a pénzek.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

gránit írta:
2025.08.08. 12:32:35
Neked is felteszem a kérdést, a másik topicban feltettem Troymnak.
Szerinted normális, hogy az FFP-ben felszabaduló 40 millióért egy szakadt Gerard Martint nem tudunk beregisztrálni? Ahogy tavaly Pau Victor pár százezres fizetését.
Akkor mit várunk?
Ez az ok (+Bartó+Covid). Persze a mostaniak is hozzátettek. De milyenek a körülmények?
A Stadion Project nem számít bele az FFP-be, cserébe a várt bevételek normalizálhatják csak a helyzetet, ha már a megállapított bérsapka jó, ha a bevétel 50%-a, csak erre sosincs magyarázat. Majd ha ezt megmagyarázzák, vagy nem lesz regisztrációs problémánk akkor elkezdem kritizálni a vezetőséget, hogy miért távozott valaki áron alul, vagy miért kapott magas fizetést. Nem ezen a pár millión múlik a megváltás.
Addig csak taknyolás megy, ami a játékot, sikereket, bevételeket elnézve elég jól sikerült
gránit
Director del Fútbol

2025.08.08. 12:32:35

FcBarcelona1 írta:
2025.08.08. 12:24:25

Így a nehéz helyet mellett a végtelenségig meg van nehezítve a helyzet, ami szerintem kontraproduktív és semmi értelme.

Valószínűleg a sociók tulajdonlása mellett 2 dolog sosem változik, úgy meg nehéz
Az saját helyzetünket nehezítjük meg. Mindig panaszkodunk az "FFP" miatt, de sosem akarunk szembesülni a hibáinkkal. Nincs még egy olyan szervezet a világon, ahol ilyen menedzsmentet ne rúgnának ki páros lábbal. 91 millió eurós veszteség, ingyen elengedett játékos, teljességgel elfogadhatatlan. Persze mondhatjuk azt, hogy minden rendben van, csak ez ellentétben áll azzal, hogy az "FFP" miatt panaszkodunk. Természetesen mondhatjuk azt, hogy minden a legnagyobb rendben, de akkor fogadjuk el azt is, hogy folyamatos megszorítások alatt leszünk. A sociók meg semmivel nem rosszabbak, mint a sima cúlék. Igazából ugyanazt csinálják. A közgyűléseken sincs megszorongatva a klubvezetés, általában ők is rendben találnak mindent.

Abban teljesen egyetértek veled, hogy a pályán remekel a csapat. Én a klub fennállása, jövője miatt aggódok.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.08. 12:24:25

gránit írta:
2025.08.08. 11:23:27
Én egyetértek Andrsikával, főleg ezzel a kommentjével.
Én sem "rajongok" Laportaért vagy Decoért.
A klubért rajongok.
Nem látok megfelelő alternatívát. Laporta helyett Font vagy a felnőtt film producer Farre?
Már írtam, Alemanyt simán el tudnám én is képzelni, de erre 0 az esély. Még sportigazgatónak sem jönne vissza, ahogy Txiki Begiristain sem.
Most is azt írja a Marca, hogy 40 millió sem elég az FFP-ben a(gondolom akár 1 db) regisztrációkhoz. Sosem a tartozás, megszorítások, magas fizetéseket adunk, nem tudunk eladni stb. vélemények ellen voltam, de azért ez nem ilyen egyoldalú szerintem, másik oldalon nyerünk mindig ezeken a dolgokon, és azért jönnek rendesen a bevételek és a sikerek, top 5 klub vagyunk.
Így a nehéz helyet mellett a végtelenségig meg van nehezítve a helyzet, ami szerintem kontraproduktív és semmi értelme.
Így vagy nem vállalná értelmes ember, vagy csak egy nyerészkedő ember vállalná ilyen körülmények mellett. Egyelőre még elhiszem, hogy a jelenlegi vezetőség a klub érdekében cselekszik, még ha van is rengeteg hibájuk.
Én ilyen szempontból inkább félig telinek látom a poharat.
Valószínűleg a sociók tulajdonlása mellett 2 dolog sosem változik, úgy meg nehéz. A klubot vagy annak egy részét sem akarják eladni, és nem szeretnének pénzt sem belefizetni. Enélkül meg nehéz az egyre több milliárdos csapat mellett, főleg ha ott hátráltatnak ahol tudnak.

Mondjuk szerintem a MU, Chelsea, Newcastle stb. szurkolói sincsenek túlságosan kisegítve a tulajjal.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.08. 11:23:27

Andrsika írta:
2025.08.08. 10:07:30
ha nem a jelenlegi kvartett lenne akkor is elindult volna az újjáèpítés.
Ja és rengeteget járok Barcelonába
Nem tudom voltál e Barca meccsen
Voltam, és elképzelni nem tudom, mi kerülhet a Palauban 420 millió euróba. Ha tudnál erről valami infót adni, azt szerintem sokan megköszönnénk, mert erre senki sehol nem tudott valid magyarázatot adni. Nagy susmusok lehetnek a háttérben. A probléma a költségekkel van.

https://www.fcbarcelonanoticias.com/en/ ... 3_102.html
Andrsika írta:

még mindig az előző brigád kakija miatt van még mindig tré.
Az előző garnitúra miatt megy el ingyen Inigo? Semmi közük hozzá. Ez már a jelenlegi garnitúra sara. Amúgy Bartomeu idején is mindig azt hallhattuk, hogy minden rendben van. Ez a legnagyobb probléma. Emlékszel a Bartomeu-ellenes aláírásgyűjtésre, amit Agustí Benedito kezdeményezett? Én igen. És akkora közönybe fulladt az aláírásgyűjtés, hogy nem lett belőle semmi. A fickón röhögtek, hogy mit pattog állandóan. Pedig le lehetett volna váltani azt a garnitúrát, még időben. De akkor is azt hallhattuk folyamatosan, hogy minden a legnagyobb rendben van. Ez a legnagyobb veszély a klubra nézve.
Andrsika írta:
Tudom ismét a tartozást fogod felhozni, de ebben nem értek teljesen veled egyet, ugyanis amikor itt volt még az arany generáció már akkor is volt bőven ès mégis tudtunk abban a hatalmas fizetésekkel működni sőt Dembeléket, Coutinhokat stb igazolni.
Akkoriban közel sem volt akkora az adósság. De az Inigo-féle transzferekkel tettünk arról, hogy eljussunk odáig, ahol jelenleg vagyunk. Erre is gondoljunk akkor, amikor az FFP miatt panaszkodunk.

https://www.espn.co.uk/football/story/_ ... s-pandemic

Egy érdekesség még: az előző pénzügyi évet 91 milliós veszteséggel zártuk... Ezt maga a klub is elismerte, a hivatalos oldalán. Először nem akartam elhinni, amikor különböző pénzügyi oldalakon erről cikkeztek. Az olyan transzferek után, amit Dembélé-vel vagy Martinezzel is meg mertek csinálni, nem csodálkozhatunk.

https://www.fcbarcelona.com/fcbarcelona ... 25_ENG.pdf

https://www.fcbarcelona.com/en/news/415 ... 425-budget
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.01. 05:56:26

Múltkor volt szó, miért kötünk hosszú szerződéseket. (Nem csak mi)
https://www.sport.es/es/noticias/barca/ ... -120206969
"A LaLiga forrásai szerint a SPORT meg tudta erősíteni ezt, és a szabályzat 94.6. cikkelyében leírtak szerint megújítás esetén a klub meghosszabbíthatja a fennálló törlesztést az új szerződéses időszakra , ami felszabadíthatja a fizetési sapka terhét
Az ide vonatkozó UEFA rendelkezés az amortizációra a hosszabbítás esetében
UEFA said in a statement: “The amortisation of the player’s registration will be limited to five years in order to ensure equal treatment of all clubs and improve financial sustainability.

“In case of contract extension, the amortisation can be spread over the extended contract period but up to a maximum of five years from the date of the extension.
Sonoma
Capitá del Barça

2025.07.30. 20:39:55

Zsoma írta:
2025.07.30. 16:06:38
A klub "stratégiai" megállapodást kötött az éppen polgárhábórúba csúszó Kongói Demokratikus Köztársasággal, melynek következtében évi 10 millió eurót kap a következő 4 évben. Úgy tűnik, mindig van lejjebb...
Felkészül Észak-Korea...
Chino
Llegenda del Barça

2025.07.30. 17:15:46

Zsoma írta:
A klub "stratégiai" megállapodást kötött az éppen polgárhábórúba csúszó Kongói Demokratikus Köztársasággal, melynek következtében évi 10 millió eurót kap a következő 4 évben. Úgy tűnik, mindig van lejjebb...

https://www.sport.es/es/noticias/barca/ ... -120203174
"Az FC Barcelona és a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) kormánya négyéves stratégiai megállapodást jelentett be, amelynek célja a futball, a sport és a béke kultúrájának előmozdítása. Ez a megállapodás közös elkötelezettséget jelent a KDK-n belüli több sportág fejlesztésének előmozdítása iránt. Az együttműködés részeként a klub hozzájárul az ország fiatal sportolóinak fejlődéséhez azáltal, hogy átadja értékeinek ökoszisztémáját, amely a Barça modelljének és útjának vitathatatlan pillére.

Az FC Barcelona a Barça Akadémiákon keresztül sportprogramot – beleértve táborokat és klinikákat – hoz létre és fejleszt a régió gyermekeinek, hogy elősegítse a strukturált és inkluzív fejlődést több kulcsfontosságú sportágban: foci, kosárlabda, kézilabda, futsal és görkorcsolya. Ezenkívül a Barça Innovációs Központ (BIHUB) felnőttek számára készült speciális programokat dolgoz ki, edzői képzési útvonalakkal, amelyek a tehetségeket fejlesztik és bővítik ezen szakemberek tudását a Barça módszertanát alkalmazva a következő területeken: haladó szintű technikai képzés, korosztályoknak specifikus sportstrukturálás, sporttudományi integráció és közös sportszervezés.

Az FC Barcelona és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya közötti megállapodás részeként a klub összes profi csapata a következő négy szezonban, 2028/29-ig, az „RD Congo - Coeur de Afrique” emblémát viseli edzőmezének hátulján , és globális partnerré válik „Hivatalos Partner a Sport és Kultúra Erősítéséért” néven.Ez a megállapodás a jövőbeli Espai Barçában is jelen lesz , mivel a Casa de la DRC-t az új Spotify Camp Nou létesítményeiben hozzák létre . A Casa de la DRC egy magával ragadó kiállítás lesz, amely a stadion látogatóit fogadja, hogy bemutassa a Kongói Demokratikus Köztársaság kulturális sokszínűségét és sporthagyományait, azzal a céllal, hogy megerősítse a kapcsolatokat ezzel a közép-afrikai országgal. A kiállítás, amelyet világszerte több millió látogató és FC Barcelona szurkoló felkeltésére terveztek, interaktív kiállításokon keresztül mutatja be a kongói kulturális és sportörökség gazdagságát és sokszínűségét, azzal a céllal, hogy megerősítse a kapcsolatokat ezzel az afrikai nemzettel."
Ez már kb. egy hónapja tervben van csak akkor azt hiszem a mez ujjáról volt szó.
Egyébként a Monaco és a Milan is hasonló szerződést fog kötni velük, csak ők ennél a 44 milliónál jóval kevesebbet kapnak majd.
Forca Barca!!!!
Zsoma
Jugador del Barça

https://www.sport.es/es/noticias/barca/ ... -120203174
"Az FC Barcelona és a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) kormánya négyéves stratégiai megállapodást jelentett be, amelynek célja a futball, a sport és a béke kultúrájának előmozdítása. Ez a megállapodás közös elkötelezettséget jelent a KDK-n belüli több sportág fejlesztésének előmozdítása iránt. Az együttműködés részeként a klub hozzájárul az ország fiatal sportolóinak fejlődéséhez azáltal, hogy átadja értékeinek ökoszisztémáját, amely a Barça modelljének és útjának vitathatatlan pillére.

Az FC Barcelona a Barça Akadémiákon keresztül sportprogramot – beleértve táborokat és klinikákat – hoz létre és fejleszt a régió gyermekeinek, hogy elősegítse a strukturált és inkluzív fejlődést több kulcsfontosságú sportágban: foci, kosárlabda, kézilabda, futsal és görkorcsolya. Ezenkívül a Barça Innovációs Központ (BIHUB) felnőttek számára készült speciális programokat dolgoz ki, edzői képzési útvonalakkal, amelyek a tehetségeket fejlesztik és bővítik ezen szakemberek tudását a Barça módszertanát alkalmazva a következő területeken: haladó szintű technikai képzés, korosztályoknak specifikus sportstrukturálás, sporttudományi integráció és közös sportszervezés.

Az FC Barcelona és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya közötti megállapodás részeként a klub összes profi csapata a következő négy szezonban, 2028/29-ig, az „RD Congo - Coeur de Afrique” emblémát viseli edzőmezének hátulján , és globális partnerré válik „Hivatalos Partner a Sport és Kultúra Erősítéséért” néven.Ez a megállapodás a jövőbeli Espai Barçában is jelen lesz , mivel a Casa de la DRC-t az új Spotify Camp Nou létesítményeiben hozzák létre . A Casa de la DRC egy magával ragadó kiállítás lesz, amely a stadion látogatóit fogadja, hogy bemutassa a Kongói Demokratikus Köztársaság kulturális sokszínűségét és sporthagyományait, azzal a céllal, hogy megerősítse a kapcsolatokat ezzel a közép-afrikai országgal. A kiállítás, amelyet világszerte több millió látogató és FC Barcelona szurkoló felkeltésére terveztek, interaktív kiállításokon keresztül mutatja be a kongói kulturális és sportörökség gazdagságát és sokszínűségét, azzal a céllal, hogy megerősítse a kapcsolatokat ezzel az afrikai nemzettel."
Troym
Llegenda del Barça

2025.07.28. 19:28:01

Troym írta:
2025.07.22. 19:42:59
Az a stadion állítom, hogy nem lesz idén átadva, olyan február a tippem
Mondanám, hogy jól tippeltem stadion kapcsán, de sajnos ha már most 2026 elejét emlegetnek, akkor az inkább 2. negyedév lesz jövőre is.

Remélem most már leverjük a 200-300 milliós kötbért a török építőkön.
gránit
Director del Fútbol

2025.07.28. 16:19:18

Egyre valószínűbb, hogy 2026-ig nem lesz visszaköltözés a Camp Nou-ba.

https://www.goal.com/en/lists/barcelona ... ba2efba567

Az eredeti cikk:

https://as.com/futbol/el-estadio-de-nunca-acabar-n/

Xavier Vilajoana, az építők szövetségének elnöke szerint építési és engedélyezési problémák miatt lehetetlen, hogy a Camp Nou 2026 elejéig kinyisson (szó szerint: "es imposible que, por cuestiones de obras y de permisos el Camp Nou sea hábil hasta inicios del 2026").

Egyelőre úgy tűnik, 2026-ig nem költözünk vissza.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.07.26. 07:09:06

Troym írta:
2025.07.25. 23:57:15
A fizetős igazolásoknál is van ügynöki pénz és aláírási bónusz is, csak kevesebb, ez gyengusz magyarázat, összességében tuti kisebb a végszámla ingyen szerezni évente 1-2 játékost.
Leírtam. Az igazolás 10-20%-az ügynöki, aláírási is valószínűleg jóval kevesebb.
Szerinted miért erőltetik a játékosok és az ügynökök, hogy lejárjon a szerződés?
Persze hogy kisebb, egy 70-80 milliós játékosnál, de lent írtam, hogy az is lutri, inkább kölcsönbe alacsony vásárlásival. Ilyen lett volna Felix és Cancelo is, de az opciót sem engedték, Rashfordnák már igen.
Valószínűleg pl. Christensen és ügynöke nem kért ennyit.
De ezek az "ingyen játékosok" is 4-5 évre a klub nyakán maradhatnak, és meg van a gyanú, hogy van valami a háttérben, amiért hagyta valaki kifutni a szerződését.
És persze utána lehet kritizálni, minek adtak ekkora fizetést, miért kötöttek ilyen hosszú szerződést stb
Ezzel tovább szűkül a lejáró szerződésű játékosok köre, akikre eleve sok csapat hajt.
Válasz küldése