ElBartimaeus írta: ↑2025.09.03. 00:18:38
Engem ez aggaszt, ha a kp-t érezte gyengének. Merthogy a kp önmagában nem volt gyenge, hanem a rendszer volt ezúttal teljesen haszontalan. A kp-nak nem voltak passz outjai, mindenki túl távol volt tőlük, kontroll nélkül szaladtak meg, amikor megkaptuk a labdát. Pl De Jong nagyon sokszor kihozta 2-3 ember közül a labdát és nem volt kinek normális passzt adnia.
Alapvetően egyetértek, mármint a kp és a rendszer viszonylatában. Hozzátenném, hogy Flick focija eleve nem hagyományosan a középpályára épül. Nyilván ha nagyon uraljuk a meccset, akkor ők kontrollálják, de szerintem alapvetően egy jobbacska ellenfél ellen elég ritkán ez a szerepük. Szerintem a mi középpályánk egy neccesebb, rohanósabb meccsen, jó ellenfelek ellen (vegyük most ide a hétvégi Rayót) leginkább arra való, hogy:
1: Elöl a támadóinkat kisegítve zárják a területet letámadásnál
2: Támadásnál (labdaszerzések után) átmeneteknél inkább funkcionáljanak egyfajta "kapocsként", minél gyorsabban juttassák el a labdát a két zseni előkészítőnk valamelyikének. Persze ők most nem voltak annyira zsenik, de ez most mindegy.
És ez utóbbiban nem jó DJ. Vagyis félig jó, félig nem. Jó érzékkel viszi területbe a lasztikat a kihozataloknál, de ez valahogy évek óta full felesleges, és nem vezet sehová. Flicknél is, de már előtte is. Jól néz ki, de mintha a saját univerzumában lenne, olyan l'art pour l'art megy az egész, (mint egy buta cselgép szélsőnél a cselek (rosszabb időszakaiban Dembélé), hogy úgy oké, szép és jó, de minek, ha utána elad mindan labdát) és nulla szinkronban a többiekkel. Azért gondolom, hogy létezik az a csapat, ahol ő tényleg jó lenne, mert van, ahol ez komoly hozzáadott érték lenne, de nálunk ez értelmetlen, és az a fura, hogy ez több edzőn átívelő gond, Koeman rendszerében volt ennek utoljára tényleg értelme. Hányszor láttuk ezt az elmúlt években. Kifordul a letámadásból, átszalad 20-25 méternyi üres területen, és szinte soha nem lesz belőle semmi. Nem mondom, hogy ez mindig az ő hibája, mert nem, néha tényleg a többieké is, akik alkalmazkodhatnának jobban, inkább azt mondom, hogy a kapcsolat nincs meg soha közte és a támadók közt. De valamennyire az ő hibája is, mert egy ilyen labdacipelés végén azért 1-2 jó ütempasszal legtöbbször lehetne folytatni a támadást, de ő erre teljesen képtelen, ha nem lát egy full evidens megoldást, megáll, és tétlenül forgolódik.
Ezért van az, hogy ha végignézi az ember a "Barca összes gólja" összeállítást tavalytól, nem is tudom mennyi lesz ősszel, amikor Casadó ugyan nem szalad át 20 méteren, de egyérintőből indítja átmeneteknél a támadóinkat (főleg Raphát), és vagy közvetlen gólpasszal, vagy kulcspasszal összehozza a gólt. Sokkal jobb a játékkapcsolat közte és a támadók közt, olyan szinten, amit kb össze sem lehet hasonlítani. Aztán tél közepétől egyetlen ilyen gólt sem lőttünk, volt valami stat, amit én is láttam szemtesztre, és halálra idegesített már, valami hetekig nem kapott az a Rapha egy labdát sem középpályáról, aki Európa szinten toronymagasan a legtöbbet indul be, valami 50-70 beindulás volt középpályáról megjátszott labda nélkül, nem találom most a cikket. Majd felrobbant már ő is, az egyik legnagyobb fegyverünk volt ez korábban. Casadóval felálló középpályánál ilyen soha nem történhetett volna meg. Két teljesen ellentétes felfogású játékos, de szerintem Casadó sokkal jobban szinkronban van ilyen jellegű rohanósabb meccseken a többiekkel ezzel az egyérintős stílussal, emellett valamennyivel agresszívebben védekezik, kullancs, FDJ ebben nem top (bár elég okos helyezkedéssel kompenzálja valamennyire).
Egyszerűen DJ játéka az ilyen meccseken nem ér feleannyit sem, mint amennyire látványos és elegáns pár ilyen momentuma. Mondom ezt úgy, hogy nem kedvelem, de a hétvégén nem kritizáltam, mert szerintem többet mutatott előre és hátra is, mint általában. Megkockáztatom, kivételesen jobb volt Pedrinél, bár ő is nagyon maga alatt játszott, szóval ez nem akkora dicséret. Csak szerintem ez sem volt elég. Ezt a meccset átmenetekkel kellett volna megnyerni egy ennyire vért ivott Rayo ellen, pláne ennyire rossz talajon és ez Casadóért kiálltott. DJ elég jól csinálta, amit ő tud, de nem volt gyakorlati haszna, állam az államban volt megint.
Abban egyetértek, hogy általában ketten kevesen egy ilyen meccsen a helyezkedésünk miatt. Jellemzően ilyenkor nincs hagyományos értelemben vett középpályánk, és nem azért, mert bénák a játékosaink, ez a stílus velejárója. Néha kicsit jobban, mint ahogy tervben van, mint pl. most hétvégén. Legtöbbször ez kalkulált rizikó, most nagyon túlzásba estünk vele, és nem volt annyira szándékos. Szerintem 1-1 ilyen meccsen Flick néha átállhatna 3 középpályás rendszerre legalább 1-1 félidőre, amikor ennyire nem tudjuk megvetni a lábunk. Jelenleg pl. a két tizesünk gyenge, nyugodtan lehetne a pályán Casadó-FD-Pedri egyszerre. De erre csak a szezon végén láttam pár kísérletet. Talán majd Bernallal.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy