Én nem tartozok közéjük, általában, sőt, csakis a húslevesekbe szoktam tenni erőspaprikát, de a Te ismerőseid között is van pár Vito , illetve gondolom itt az Eurobarcán, aki simán ráharap az erőspaprikára 1-1 zsíros kenyér, vagy szalonna, kolbász mellett. Igaz a hazainál jóval erősebbek a dél-amerikaiak, de ők azt szokták meg. Gondolom ott is simán elteszik ecettel, valamilyen szesz alá ágyazzák, vagy egyszerűen úgy ízesítenek vele, hogy egy idő után kiveszik az ételből.
A habanero begyűjtésekor szerintem akkor lehet égési sérülést elszenvedni, ha esetleg összenyomnák a paprikát, és a nedves húsa, ere, bogyói bőrrel érintkeznének. Ez szerintem nem csak erre a paprikára lehet igaz, mivel hallottam már ismerőseimtől, hogy olykor-olykor óvatlanok, feledékenyek (pontossaban részegek

) voltak, és kézmosás nélkül mentek toalettere. És ez a gyengébb magyar paprika. Frissen a távoli rokonai . . .
A gőz, persze, hogy csípős, irritáló lehet, én is megkönnyeztem, amikor a száraz paprikákat daráltam.