mindorokke_barca írta:hahhh.. hat ha teged befolyasol a szovegertelmezesben az h nem irok pontokat vesszoket.. az nem az en bajom...a billentyuzettol nem fugg h milyen nyelven irok...mert barmilyen nyelvet ra lehet telepiteni... max a billentyuzet nem mutatja... rendszeresen 3 nyelven szoktam irni.. de mindennapos tarsalgasban nem hasznalok ekezeteket semmilyen nyelven... az itteniek megertik az ekezet nelkuli irast.. sot mindenki igy ir.. mert gyorsabb egyszerubb... ne mondd h akkor mi okosabbak vagyunk... ha nem tetszik ahogyan irok... nem muszaj olvasnod... egyszeru a keplet...
u.i: Nagyvárad Párciumhoz tartozik:
A Partium (kiejtése a magyarországi latinságban: párcium) a mai Románia legnyugatibb részén található történelmi, földrajzi terület. Az elnevezés a középkori latin dominus partium regni Hungariae azaz „Magyarország részeinek ura” kifejezésből származik, és arra a néhány kelet-magyarországi vármegyére utal, amelyek Magyarország három részre szakadása után az erdélyi fejedelem uralma alá kerültek. A Partiumot olykor magyarosan „Részek” néven is említik.
A Partium nem a történelmi Erdély része, attól különálló terület, amely közigazgatásilag hol Erdélyhez, hol Magyarországhoz, hol a Habsburg Birodalomhoz tartozott. A mai román felfogás szerint ugyanakkor a Partium területét is a tágabb értelemben vett Erdély (románul Transilvania) részének tekintik.
bocs de ki kellett javitanom teged... ha mar igy te is belemkotottel...
Bocsánatodat kérem, tényleg igazad van. A Partium valóban nem Erdély része történelmileg, Bethlen Gábor erdélyi fejedelemsége idején csatolták a Fejedelemséghez. A 1621. december 31-én aláírt nickolsburgi béke, majd az azt megerősítő 1625-ös zsitvatoroki béke által lett az Erdélyi Fejedelemséghez csatolva. Majd Bethlen 1629-ben bekövetkező halála után is a Fejedelemség része maradt. Köszönöm a kioktatást.
Az előző hsz-ben semmilyen személyeskedő hangnemet nem találok, de ha így van, akkor bocsánat. Én felvetettem valamit, ha nem megy, akkor így is jó. Attól, hogy sokan így írnak, még nehezen értelmezhető a véleményed. De megígérem, igyekezni fogok.
Tisztelettel: egy történelem szakos fórumozó.