US SIEMPRE FILES írta:[auto_cenzúra] az utánpotlás??? Mégis azért elég sok jó játékos játszik spanyol él csapatokban. Ja és castilla joval erösebb mint a barcelona b
Nem tudom, hogy ezt honnan veszed, bár nem is annyira lényeges, mivel ezt sem megcáfolni sem megerősíteni nem tudom.
Így inkább leírom a véleményem. Kezdjük a tényekkel. A Real Madrid első számú utánpótlás csapata ugyanabban a ligában szerepel, mint a Barcelona hasonló csapata. (Apró tévedés, hogy az már nem "B", hanem Atlétic) A Real csoportjában harmadik, míg a frissen feljutott Barça az 5. Előbbinek 21 meccs 39 pont, míg utóbbinak 21/31 a mérlege. Ebből leszűrni azt a megállípítást, hogy jóval erősebb a Castilla, hááááát ki-ki döntse el maga. Én ezt nem érzem jelentős különbségnek. (Szeretném leszögezni, hogy nem célom "lehúzni" a madridi utánpótlásképzést, csak igyekszem rávilágítani néhány dologra.) De ezen véleményem szerint flesleges vitázni a hozzászólásom közepe felé kiderül miért.
Ráadásul, ha megnézem, hogy a Barcelona utánpótláscsapatából évenként kerülnek ki Messik, Bojanok, Busik stb. játékosok, akik koruk alapján simán elmennének utánpótlás játékosoknak, és még így is ott áll a csapat, ahol akkor azért az nem akármilyen teljesítmény. Ezzel arra célzok, hogy az Atléticből olyan képességű játékosokat lehet kivenni, akik nem csak spanyol, hanem világviszonylatban kiemelkedőt tudnak nyújtani. Míg a Realban egy olyan Szalai a "legnagyobb király", akit a világon nemhiszem, hogy sokan ismernek. Lehet, hogy Madridban átlagosnál jobb képességű játékosok vannak, de ez amint látjuk arra elég, hogy egy-egy játékos elmenjen spanyol közép (nem pedig él, ahogy említetted) csapatokba játszani. Míg Barcelonában olyan játkosok vannak, akik jelenleg talán a világ legjobb csapatának alapemberei.
Egyszerűen más tendenciát követnek a fővásorban és Katalóniában, nem ugyanazon van a hangsúly. A Barça utánpótlás csapataiból (11) csaknem mind (8 ) bajnoki címet ünnepelhetett a 2007-08-as szezonban, nem tudom, hogy ugyanez az adat mennyi Madridban, gyanítom közel sem ilyen impozáns. Ez persze adódódhat a felfogásbéli különbségekből. Amibe most a Real már teljesen belebukott - szerintem - az az, hogy nem az utánpótlásra, hanem a sztárok igazolására helyezte a hangsúlyt ami egy ideig működött, aztán amint az várható volt egy idő után befuccsolt mostanra pedig már talán a bizonyos fenketlen pénztárcának is látni az alját. Barcelonában viszont hatalmas hangsúlyt fektettek mindig is az utánpótlásra, ami mondjuk a financiális helyzet miatt kicsit kényszrvágány is volt, hiszen a Real Madrid "galaktikusi" érája alatt a Barcelona adósságai miatt nem is gondolkozhatott szupersztárokkal telitűzdelt gárdán. Így, vagy úgy tehát az utánpótlás felé fordult, ami, mint látjuk igencsak kifizetődő. A tavaly és idei szezonban nem volt ritka az, amikor a kezdőben 6-7-8 saját nevelésű játékos kapott szerepet. Vegyük pélául az utóbbi bajnokit, igaz a Depor ellen "csak" 5 sajátnevelésűnek mondható játékos kapott helyet a kezdőben (ugyanez az adat a Madridnál 2), ami figyelembe véve, hogy az Arsenal sokszor nemhogy saját nevelésű, még egy angol játékost sem tud(ott) felmutatni a kezdőjében, egészen elképesztő adat.
Ami közben jutott eszembe az a következő (ezzel a nem éppen rövid gondolatommal zárom is a mondandóm): Utánpótlás. Az utánpótlás az én értelmezésben arra hivatott, hogy kiszolgálja az első csapatot. Félreértés ne essék az adott klub első csapatát! Amelyik utánpótlás erre képes akkor, amikor van rá igény (mert péládul a galaktikus korszak alatt a Madridnál erre seneki nem tartott igényt, mert futott a szekér) és szükség az jó, megfelelő utánpótlás, amelyik nem, az nem nevezhető jónak. Lehet azzal takarózni, hogy de más csapatokban mennyi madridista nevelés szaladgál. Ismételten megjegyzem: spanyol középcsapatokban olyan cspatokban, amelyik gyengébb, mint az anyaegyesület. Lehet jönni, hogy a Castilla jóval erősebb az Atléticnél, mert előrébb áll két hellyel a saját csoportjában. Ez is egy mérce természetesen. Ugyanakkor én saját bőrömön is tapasztaltam (aki nem, gondolom neki sem jelent nehézséget belátnia), hogy az első csapat a legfontosabb minden klubnál, mindig az első csapat érdekeinek rendelik alá a többi csapatot. Ebből a szempontból nézve viszont az a mérce, hogy az első csapatban hány sajátnevelésű játékos van. És, hogy őszinte legyek lehet első a Castilla a másodosztályban (feljebb nem léphet, vagyis lehet a lehető legerősebb, lehető legmagasabban rangsorolt) az Atlétic lehet a ZS liga utolsó utánija, amíg évenként 2-3 olyan játékos (vagy akár csak egyetlen-egy) kerül ki az utánpótlásból, mint az utóbbi időben, addig én elégedett leszek az utánpótlásképzéssel. Mert nem azért hever jelen pillanatban(!) - ki tudja mi lesz idény végére - a Világ a Barça lábai előtt, mert az Atlétic 5. (kicsit erősen fogalmaztam, csak szeretném megfelelően érzékeltetni az álláspontom), és nem amiatt van válság Madridban, mert a Castilla 3. Ez a backstage a rivaldafényben van a lényeg...