kudu írta:LCD TV vásárlás előtt állok, tudnátok pár tanácsot adni, hogy mire figyeljek, vagy mely márkákat érdemesebb megvenni?
Átmérőben olyan 80 cm körüliben gondolkodom.
De van még pár dolog, ami nem világos
Modul Fényerő: 500 cd/m2
Kontrasztarány: 15, 000:1
Válaszidő: 6.
Ezek mit jelentenek pontosan?

Úgy tűnik már eldöntötted, hogy LCD TV-t vásárolsz, így gondolom nagyjából tisztában vagy a kínálattal, az előnyökkel, hátrányokkal.
Egy 32-es készüléknél csak a szakértők szemében jönnek ki a különbségek, ha a nevesebb márkák készülékeire gondolunk.
Persze az sem mellékes, hogy milyen szolgáltatóval állsz kapcsolatban, a képminőséget ezen a szinten ez befolyásolja leginkább. Elvégre egy valamire való LCD ma már támogatja a Full-Hd felbontást is. Ezt alig tudod kihasználni, még a DVD-k is jócskán alulmaradnak. Szóval ajánlom a
digitális TV adást.
Az is fontos, hogy hova helyezed el a készüléket. Az LCD-k élvezhetően csak szemből nézhetőek.
Nézzük azokat a tulajdonságokat, amiket említettél:
Fényerő: a fényerő megmutatja számszerűleg az egy négyzetméterre eső pont fényességét. Tehát egyrészt minél nagyobb, annál károsabb a szemre, azonban minél magasabb, annál jobb a képminőség, s a kontraszt. Persze ez csak egy irányadó, melyet a fekete színnél mérhetünk. Ez nem biztos, hogy a világos színeknél is azonos értékű, így csalóka lehet. A legjobb, ha teszteled őket. Az 500cd/m2 bőven megteszi, persze ez csak névleges adat, működés közben nem biztos, hogy azt kapod.
Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy milyen adat van feltüntetve a TV-n a megjeleníthető színekről. Gyakran vezetik félre az embert több millió színnel, miközben a gyakorlatban csupán 262e-nyi színt képesek megjeleníteni (korábban pl.: LG, Samsung). Minél kevesebb színt képes megjeleníteni, annál jobban torzítja az eredeti képet. Persze ezt egyéb modulokkal próbálják háttérbe szorítani (FRC). Itt jön képbe a
válaszidő! Minél alacsonyabb (ma már a 2ms-os TV-k sem ritkák), annál gyorsabban frissíti az egy képpontra jutó információt. A 6ms elég jó, de alacsonyabb felbontású műsoroknál érnek majd kellemetlen meglepetések (melyek pl. képcsöves TV esetében kevésbé zavarnának).
Fontos még a
képfrissítési frekvencia, mely a mai csúcsmodellek esetében akár 100Hz, én 60Hz alatt több okból sem ajánlom.
Végül nézzük a
kontrasztarányt: a lényege, hogy megmutatja a maximális eltérést a fekete és a fehér között. Ez nem befolyásolja döntően a színmélységet. Így ennek kicsi a jelentősség, mivel a fényerővel lehet egyensúlyozni. Minden esetre ma általában a 15000:1 arányú TV-ket forgalmaznak.
Márkák... Érdekesek, olcsó=rosszabb képminőség, rövidebb élettartam.
Én egyedül a
Panasonic-ot ajánlom, a Sony-t tudom még egy lapon említeni mellette.
Végül néhány szempont, amit figyelembe vehetsz a TV kiválasztásakor:
-tápegység;
-DVB-T (nélkülözhetetlen)
-csatlakozási lehetőségek
-belső erősítő
-illetve, ha PC-vel is szeretnéd használni, akkor DVI-HDMI lehetőség.