Samuel Eto'o #3

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
Rivaldo11
Llegenda del Barça

2009.07.22. 16:05:52

Én meg azt, hogy ha valaki azt sugallja, hogy az inter egy kalap szr, ott a 15 gól olyan mint itt a 30.
Meg azt ha nyílvánvaló tényeken elegánsan átsiklunk.
Rivaldo-A Legnagyobb.
LG
Az Év fórumozója 2016

2009.07.22. 16:05:10

Rivaldo11 írta:Szerintem felesleges bebeszélni magunknak, hogy az interben Rósa henrikek, meg Németh Norbik szolgáják ki a támadókat.
Nem.
a két játékos hatékonysága között ég és föld a különbség.
Azért a két csapat játéka között is ég és föld a különbség. Az Inter egy jóval defenzivebb csapat volt, szintelen játékkal, és Zlatan egyéni megmozdulásaival rengetegszer kisegitette a csapatot. Mig Etoo tömve volt labdával.
haze71
Entrenador del Barça

2009.07.22. 16:04:03

Rivaldo11 írta:Szerintem felesleges bebeszélni magunknak, hogy az interben Rósa henrikek, meg Németh Norbik szolgáják ki a támadókat.
Nem.
Úgy szeretem, mikor valaki tényként közli az összehasonlíthatatlant!
Rivaldo11
Llegenda del Barça

2009.07.22. 15:59:07

Szerintem felesleges bebeszélni magunknak, hogy az interben Rósa henrikek, meg Németh Norbik szolgáják ki a támadókat.
Nem.
Rivaldo-A Legnagyobb.
LG
Az Év fórumozója 2016

2009.07.22. 15:54:21

Rivaldo11 írta:
Minden esetre nagyon - nagyon remélem hogy ez nem így lesz.
Összehasonlításnak semmi értelme, mert ez esetben máris kijelenthető hogy Samu teljesítményének a közelében sem lesz Ibra. Ebben biztos vagyok.
[/quote]
Én a helyedben inkább Etoot félteném. Sztem ő rá fog döbbeni, h kiszolgálás nélkül nem is olyan könnyű.
Rivaldo11
Llegenda del Barça

2009.07.22. 15:51:47

danikaa10 írta: Azonban sajnos a szezon alatt, ha Zlatan valamit elkövet, most speciel nem tudok semmit felhozni, ezt bízza mindenki a saját gondolatára, de összefogják hasonlítani majd Samuval. És akkor jönnek majd, hogy mekkora barom ez a Pep, Eto'o biztos berúgta volna stb..

Összehasonlításnak semmi értelme, mert ez esetben máris kijelenthető hogy Samu teljesítményének a közelében sem lesz Ibra. Ebben biztos vagyok.
Be kellene látni, hogy egy gólgépet engednk el.
Jelenleg nincs olyan csatár a piacon ( még Villa lehetett volna az, aki...), akitől hasonlóan hatékony csatárjátékot várhatnánk.
Gyengülünk, ez számomra nem is kérdés.
Rivaldo-A Legnagyobb.
Varatrix
Director del Fútbol

2009.07.22. 15:44:45

Varga Tamás írta:Engedd meg nekem, hogy szimplán elfogadjam, és ne kedveljem meg!
Én Barca-drukker vagyok, nem pedig egyes játékosok szurkolója. A csapatban vannak kedvencebbek a kedvenceknél, és vannak, akik jelenlétét konstatálom, hisz a Csapat tagjai, amely csapatot szeretek, tisztelek, nagyra tartok.

Ibra sosem lesz kedvenc. Csupán egyike azon játékosoknak, akik felhúzhatták magukra a Blaugrana szent mezét!
Ha esélyt se adsz neki, hogy bizonyítson akkor nem is.
Ez nem hozzáállás... :roll:

Szerk: Én teljesen ugyanazon a véleményen voltam mint te.
De láttam, hogy ez a csere akaratom ellenére is megtörténik.
Elkezdtem barátkozni a gondolattal.
Rengetem Ibrahim videót néztem, elképzeltem milyen lesz Barca mezben.
Most is szkeptikus vagy egy kicsit, de az esélyt megadom neki, hogy az egyik kedvencemmé váljon.
Persze csak ha rászolgál.
"Gavi egy porszívó hangja egy másnapos reggelen. Egy sirály, aki ellopja a halat, amikor már a zsinóron tekered. A villám, amit nem lehet megállítani. Egy vuvuzela a nagymamád temetésén. "- Javier Aznar
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2009.07.22. 15:40:40

Varatrix írta:Danikaa egyet értek.
Innentől kezdve bármi történik majd, valaki pufogni fog.
Nem segít a helyzeten.
Ebben a vitában, senkinek, és mindenkinek igaza van.
Fogadjuk el az ami történni fog.
Ha Ibrahimovic ideigazol, úgy is megkedveli mindenki, mert a blugranák meze lesz rajta.
Eto'o-ról pedig a legkedvesebb emlékeink fognak meg maradni.
(Ha távozik)
Engedd meg nekem, hogy szimplán elfogadjam, és ne kedveljem meg!
Én Barca-drukker vagyok, nem pedig egyes játékosok szurkolója. A csapatban vannak kedvencebbek a kedvenceknél, és vannak, akik jelenlétét konstatálom, hisz a Csapat tagjai, amely csapatot szeretek, tisztelek, nagyra tartok.

Ibra sosem lesz kedvenc. Csupán egyike azon játékosoknak, akik felhúzhatták magukra a Blaugrana szent mezét!
Kép
Varatrix
Director del Fútbol

2009.07.22. 15:37:00

Danikaa egyet értek.
Innentől kezdve bármi történik majd, valaki pufogni fog.
Nem segít a helyzeten.
Ebben a vitában, senkinek, és mindenkinek igaza van.
Fogadjuk el az ami történni fog.
Ha Ibrahimovic ideigazol, úgy is megkedveli mindenki, mert a blugranák meze lesz rajta.
Eto'o-ról pedig a legkedvesebb emlékeink fognak meg maradni.
(Ha távozik)
"Gavi egy porszívó hangja egy másnapos reggelen. Egy sirály, aki ellopja a halat, amikor már a zsinóron tekered. A villám, amit nem lehet megállítani. Egy vuvuzela a nagymamád temetésén. "- Javier Aznar
danikaa10
Entrenador del Barça

2009.07.22. 15:25:23

Valahogy engem egyedül az bosszant, hogy úgy mond mostanra két 'táborra' szakadt minden Barca drukker, pont úgy, mint itt a fórumon. Mindenki csak azon vitázik (tisztelet a kivételeknek természetesen), hogy Guardiola mért döntött így. Az Eto'o szimpatizánsok fel vannak háborodva, hogy miért bánnak így, az általam is legendának tartott kamerunival. Erre jön a kontra, hogy Samu meg nem is akart hosszabbítani.

És az a nagy baj, hogy ebből az egész hajcihőből nagyon rosszul jöhetünk ki, mert!

1. Ha Ibra nem válik be, egyértelműen a most még a svédet pártolók is, állandóan Guardiolát fogják szidni, hogy mért küldte el Eto'o-t stb.. Plusz jönnek, az elnézést, de okos tojás fórumerek, hogy Ők bezzeg már az elején meg mondták, hogy Ibra csúnyán szólva sz*r lesz.

2. Ha Eto'o maradna, biztos, hogy az is nagy felháborodást váltana ki, hisz távozni akart, nem fogadta el a Barca szerződéshosszabbítását, nem szeretne már a Barcelona labdarúgója lenni és ez végül is jogos.

Talán, ha Ibra jó formát fog nyújta, és a magatartására sem lesz panasz, talán akkor megbékél mindenki a gondolattal, hogy Eto'o már csak a múlt, de örökre a Barcelona múltja lesz, egy történelmi játékos aki szerintem 5 trófehoz biztos, hogy jócskán hozzá segítette a csapatot.

Azonban sajnos a szezon alatt, ha Zlatan valamit elkövet, most speciel nem tudok semmit felhozni, ezt bízza mindenki a saját gondolatára, de összefogják hasonlítani majd Samuval. És akkor jönnek majd, hogy mekkora barom ez a Pep, Eto'o biztos berúgta volna stb..

Valdes; Alves - Puyol - Piqué - Abidal; Iniesta - Torué - Xavi; Messi - Ibrahimovic - Henry.
Kép
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2009.07.22. 15:14:20

Asys!

Természetesen nem Neked címeztem!

A Te megnyilatkozásaid megfontoltak, korrektek, tárgyilagosak - mind a mondanivalódat, mind a stílusodat tekintve! Én magam rendszeresen elolvasom, és a legtöbb esetben egyet is értek Veled! Több Hozzád hasonló hsz-re, fórumozóra lenne szükség!

Béke!

(modik, bocs az OFF-ért, remélem maradhat)
Kép
Asys
Entrenador del Barça

2009.07.22. 15:03:24

Varga Tamás!

Nem felejtettem el, miért is tettem volna, egy másik topikban kifejtettem, hogy nincs ha, ami történt megtörtént. Samu is fontos volt, hiszen láttuk! Hála Istennek!

Gondolom a sokan úgy beszélnek részt, nem nekem címezted, mert eddig csak tisztelettel szóltam mind a vezetőkről, mind a játékosokról, legyen szó érekezőről vagy épp távozóról.

A véleményemet tartom, számomra Pep a kulcs az Atyaúristen, nem szeretem az elfogultságot, de vele szemben megengedem magamnak :wink:
Elfogadom ha Samu esetében is ugyanezt érzi valaki, de mint már írtam korábban, mi csak cseppecskék vagyunk a világ futballjának óceánjában, s noha belőlünk áll össze, hangunkat a sok kis csepp hangjától csak páran hallják, ezért nem is számít a legtöbbször :wink:

Béke!
Varga Tamás
Az Eurobarca Anonymusa

2009.07.22. 14:49:43

Asys írta:
Ér bizony Guardiola annyit, mert ha Samu nélkül esetleg nem lett volna triplázás, Pep-nélkül szinte biztos nem lett volna!

Na béke!
De Samu nélkül SEM!
Ezt sikeresen elfelejted!
Maga Pep is elismerte...talán akkor elfogadható ez a tétel.

Sokan itt úgy beszélnek Samuról, mintha valami két bal lábas béna lenne.
Olyan hangnemet engednek meg Vele szemben, mintha valami utolsó ....-ról lenne szó.
Ibráról meg úgy, mintha félisten, vagy legalábbis a megtestesült megváltó lenne. Pedig még az ég egy adta világon semmit sem bizonyított Barcelonában.
Jó lenne, ha Samuról úgy beszélnénk, mint a Klub történetének egyik legendás csatáráról.

Amúgy pedig robertinho10 szavai nagyon közel állnak az igazsághoz! Sok fórumer számára "kötelező olvasmányként" kell, hogy szolgáljon!

Amúgy pedig őrizzük meg hidegvérünket. Még semmi sem zárult le.

Béke! :wink:
Kép
KissTito14
Barça B

2009.07.22. 14:35:19

Laji írta:Ibra kézsérülést szenvedett a Chelsea ellen...
A bal keze sérült meg, remélem jobb kezes és már ma aláírja!! :D:D
Kép
˛˛A Barςa a bajnok, én pedig csak azt tudok mondani nekik, hogy a nyomás azé, aki nem nyert semmit...´´[Ibra]
.ViSCΛ ΣL BΛЯCΛ.
jelwaz
Entrenador del Barça

2009.07.22. 14:12:21

robertinho10 írta:...
Azt azért ne felejtsük el, hogy ki van kiért. Eto'o is rengeteget köszönhet a Barcának, ahogy ez fordítva is igaz. Eto'o minden erényét és eredményét elismerve mondom, jó, hogy jön ez a transzfer. Egyrészről a hercehurca, amit csinál... Mert csinál. Ha csak a Barcáért élne elfogadta volna az azonos kondíciók melletti hosszabítást, mondva majd bizonyít. Nem tett semmit. Eto'o egyáltalán nem egy áldozati bárány, de erről majd kicsit lejjebb.
Pontjaidra reagálva:
1. Ezt nem lehet tudni, szerintem. A képességei adottak, aki meg azért leülhet a Barca kispadjára, azért valamit csak tud. Guardiola is beismerte, hogy lehet, hogy téved. Lehet, hogy nem fog beválni a svéd. Érzelmi szinten biztos nehéz feldolgozni annak, aki kedveli. Én már nem kedvelem, és alig várom, hogy tudjam, hogy más csapat mezét ölti fel jövőre. Ha ezek után maradna, na az lenne a katasztrófa.
2. Eto'o vérprofi ilyen szinten. Küzdését és hajtását nem vitatom, de fontos helyzetekben nem tud higgadt maradni. szerintem nem konkrétan a Barca miatt hajtott ennyire. Pontosabban azt gondolom, hogy akármelyik csapatban játszott volna, ugyanezt a játékszellemet képviselte volna. Neki nem különösebbe különleges klub a Barca (hisz a szíve a Mallorcáé), akkor mire fel lenne nekem különleges. Fontos és szerves része lett a klubnak, de más a helyzete, mint Puyolnak, Xavinak, Messinek, Iniestának. Az hogy elküldik, az az élet rendje, sok hasonló szakítás volt már a futball világában, ez semmivel sem különlegesebb. Én is hasonlóan éreztem volna, ha Henke ilyen körítés közepette megy el tőlünk, de kicsit felül kell emelkedni az érzelmi dolgokon. Szerintem.
3. Ezt már sokan még többször leírták.

Azt hogy Eto'o nem érdemelt ilyen bánásmódot? Nem tudom, sok dologról nem tudunk szerintem, de szokás azt mondani, hogy amilyen a mosdó...

Részemről az lenne a legjobb megoldás, ha lezárulna ez az ügy valami egyszerű módon, aztán nem arra kéne emlékezni, hogy hogyan távozott, hanem hogyan szolgálta klubot.

Bocs, azt hiszem egy kicsit összeszedetlen voltam (túl sok gondolat), de remélem érted mire akartam kilyukadni.
balazsfoci
Jugador d'estrella

2009.07.22. 13:27:25

Hú mi lesz most... Szánalmas. Nekem tegnap a térdem dagadt fel. Arról nem írnak? :lol: :twisted: Így legalább nem tudja pofán vágni a védőjét. A lábával kell focizni
madmushroom
Capitá del Barça

2009.07.22. 12:33:44

bali 15 írta:
Igen azt tudjuk, azt is mondják el is tört az a kéz.Erről nem tudsz valamit?
Nem volt még meg a vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozása. Vgy eltört vagy zúzódott.
Twitter: https://twitter.com/KJuraszik" target="_blank
Blog: http://laguardia.blog.hu" target="_blank
Facebook: https://www.facebook.com/laguardiablog/" target="_blank
bali 15
Director del Fútbol

2009.07.22. 12:18:19

Igen azt tudjuk, azt is mondják el is tört az a kéz.Erről nem tudsz valamit?
Laji
Barça C

2009.07.22. 12:13:50

Ibra kézsérülést szenvedett a Chelsea ellen...
palesz77
Az Év fórumozója 2014 & 2015

2009.07.22. 11:18:48

visca el barca írta:ez már vicc amit eto'o meg az ügynöke össze nem nyavajog ezen a szaros fél-egy millión. lassan jobban megutálom mint júdás figót. :D remélem mielobb dulore jutnak és mehet Isten hírével. lehetett volna szép búcsúja, de amit itt nyegléskedik....
jaja. és még a végén kiderül, hogy alíráspénzt is akar(amit belőle kinézek!) és emiatt híúsul meg az Ibra<->Eto'o csere... :? :evil: remélem nincs igazam, d egyre jobban attól tartok :? remélem nem lesz igazam
visca el barca
Presidente del Barça

2009.07.22. 11:07:45

ez már vicc amit eto'o meg az ügynöke össze nem nyavajog ezen a szaros fél-egy millión. lassan jobban megutálom mint júdás figót. :D remélem mielobb dulore jutnak és mehet Isten hírével. lehetett volna szép búcsúja, de amit itt nyegléskedik....
Like a soul without a mind, in a body without a heart, I'm missing every part...
Kép
Asys
Entrenador del Barça

2009.07.22. 07:10:03

robertinho10 írta: De most nincsenek észérvek.

Azt még ő is belátja, Eto'o nélkül nem lett volna triplázás.
De mivel úgy érzi, öt év után váltásra van szükség, egy olyan igazolással szabadul meg tőle, ami ellenkezik mindazzal, amit a klub megtestesít. Eto'o száműzése – ne szépítsük, erről van szó – egyfelől méltatlan a Barcelonához, amely annyi, de annyi mindent köszönhet a kameruninak, másfelől gazdaságilag is teljességgel megalapozatlan.

Guardiola nem szereti Eto'o-t.
Én rajongom. Szerencséje, hogy itt állandóan nálunk a labda. Azt hiszem, ha Eto'o-nak muszáj menni, sokkal jobb megoldás lett volna Villa.
Noha igazamról tökéletesen meg vagyok győződve.

Úgy vélem, Eto'o nem annyira kapzsi, mint amennyire annak van beállítva. (Nem véletlen, hogy a pénzszeretete csak az utóbbi évben vált közismertté.) Persze, a pénz fontos, de Guardiola nyári első sajtótájékoztatójából is sejthető, hogy nem arról volt szó, hosszú tárgyalássorozat után sem sikerült vele szerződése hosszabbításáról megállapodni. Txikiék el akarták adni. Ez ma már deklarált tény. Ezek után: az vessen rá követ, aki ilyen helyzetben nem hasonlóképp akarna minél több milliót kisajtolni attól a klubtól, amelyhez túlzottan nem akart menni. Eto'o maradni akart.
Én is ezt akartam volna. De ha a vezetés ekként dönt, legalább ne elvetemült áron.

Ér-e ennyit Guardiola nimbusza, érdemes-e nekünk kifizetni ennyi pénzt, azért, hogy fiatal edzőnk olyan trénernek hasson a játékosai szemében, amilyennek látszódni szeretne?

Eto'o nem érdemelt ilyen bánásmódot. Neki nem az Interbe kellett volna menni.
Hmm... :roll:

Észérvek mindig vannak, igazságnak állítjuk be s noha minden igazság valakinek az igazsága...

Azt, nem tudhatja senki, hogy Samu nélkül, mi lett volna, mivel az nem történt meg. Ez a verzió jött létre, szerencsére, de ENNYI!

Igen úgyérzi váltani kell, egy érzés semmi több, de Ő az edző, az Ő szava döntő... a mi szavunk csak fecsegés. Az pedig, hogy ellenkezik mindazzal amit a klub megtestesít... ezt Te sem gondolhatod komolyan...
Eto'o cabrono-zott... csúnya dolog...
Stoichkov bírót taposott...csúnya dolog...
Goikoetxa lábakat tört...csúnya dolog...

Eto'o meg ne szépítsük száműzése, ne szépítsük ez költői túlzás! Azt rutinosan mindenki elfelejti, hogy Eto'o mennyi mindent köszönhet a klubnak... azért ne csak az egyik "oldalt" lássuk meg ha kérhetem!

Samu viszont szintén nem az a ma született bárány akinek be van állítva és Ibra se az a talpas paraszt akinek be van állítva :!:
Az meg, hogy megalapozatlan lenne gazdaságilag... kérdem én miért nem kellett Samu senkinek se az elmúlt nyáron és most??

Ér bizony Guardiola annyit, mert ha Samu nélkül esetleg nem lett volna triplázás, Pep-nélkül szinte biztos nem lett volna!

Na béke!
Bestbarca
Entrenador del Barça

2009.07.22. 00:26:11

robertinho10 írta:Sziasztok.
A kezdetek óta rendszeres látogatója vagyok ennek az oldalnak, de még soha nem szóltam hozzá egyetlen fórumhoz sem. Sem a sikerek idején, sem a fájó kudarcokkor. Akkor sem, amikor elment tőlünk a világ valaha volt egyik legkiválóbb labdarúgója, az egyetemes futball korszakos egyénisége. Nem gondoltam, hogy érdemes. Ronaldinho távozása mellett jó néhány érvet lehetett fölsorakoztatni tudniillik.
De most nincsenek észérvek.
...
Nem mondom sok igazság van benne, de azért vannak aggályaim!
1. Nem hiszem ,hogy 2-3 millió lett volna a fő probléma a villa ügyben, hanem az, hogy az új tulajdonos odavitt több száz millát, és csapatot akarnak építeni! Namost nyílván ebben a szituban nem engedik el Villát! Szeritnem azért álltunk el a dologtól, mert képtelenség lett volna megszerezni! Pláne reális időn belül, a végén még középcsatár nélkül maradtunk volna, hisz Eto'o már akkor sem volt valós opció!
2. Ibrahimoviccsal nem lesz baj, ez élete lehetősége, hajtani fog mint a güzü, az fix! Pep meg pláne tesz majd róla!
3. Hogy Eto'o-t csak a pénz érdekli e, azt nem tudhatjuk biztosan, de az fix, és igen egyet értek ,bárki ezt csinálta volna a helyében! Nem is értem ezt a pénzéhes dolgot!
4. Hogy ér e ennyit Ibra? Nem. De azért nekünk ez végiggondolva 40-be fog kb. fájni, annyit igen! Mert ugye Eto'o-nem lehet máshova eladni... már nyílván olvastad!
5. Hogy méltatlan e? Az. De mit tudunk a valóságról? Semmit. Mindenki vádaskodik, Eto'o menedzsere beállítja ügyfelét egy Szentnek, a másik oldal mossa a kezeit! Szeritnem ludas itt mindkét fél!
Összességében az egész méltatlan, nem csak a klub hanem Eto'o viselkedése is szerintem.
6. Eto'o érdemi vitathatatlanok, de a csapattársai érdemei is azok a góljaiban!

Egyébként korrekt hozzászólás volt! Üdvözöllek a fórumon! Csak így tovább! Egy kicsit más a véleményem a dolgokról, de ez csak egy vélemény! Mindenestere korrektül leírtad a véleményed, és nem csak össze vissza irogattál, mint mások, hanem szépen indokolva, logikusa! Jó látni az ilyet! Egyébként a fene tudja lehet, hogy neked van igazad, nehéz dolog ez! Mindenestre én kitartok az előbbiekben leírtak mellett!
„Uraim, ha ma veszítetek, akkor továbbra is a világ legjobb csapataként lesztek számon tartva - de ha nyertek, a nevetek örökre fent marad.” Josep Guardiola

„Teljesen tehetetlenül érzed magad, ahogy látod, milyen kényelmesen, és élvezettel játszanak.” Raúl a Real-Barca után (2-6)

http://www.youtube.com/watch?v=CESroqFl ... re=related - Hatalmas!!!
riboo
Jugador del Barça
Kapcsolat:

2009.07.21. 23:43:56

Robertinho10!

Ugyan 1 hozzászólással alattad próbáltam elmondani a transzfer okait tényekre hivatkozva. :oops:
Ám el kell ismernem rengeteg ráció van abban, amit mondassz! :shock:
Hű jellemzést adtál Eto'oról, Ibráról, jóllátod a dolgokat, s "belekötni" is csak oly mértékben tudok, hogy: Nem te vagy én ülünk a padon. Kizárólag Guardióla döntése.... mi is hétköznapi emberek sokszor megérzések alapján döntünk. Hol jól, hol rosszul. Az később dől el!
S Ő a barca vezetőedzőjeként megteszi most ugyanezt. Csak sokkalnagyobb felelösséggel. Úgy, hogy a fél világ várja tőle, hogy ebből most milesz?! :wink:

Más: alkothatnál véleményt gyakrabban, illetve más témában is! (személyes véleményem) jót tesznek az ilyen érdemi megszólalások bármely fórumnak!

Nagy kár, hogy holnap délben az irományod a 4. oldal környékén lesz megtalálható a: ' Vegyük meg Mounir El Hamdaoui-t Henry helyére, meg Pocognoli is jólenne szvsz Abidal helyett'-típusú hozzászólások miatt :roll:
Nah mindegy.

Üdv: riboo
Több, mint egy klubb...
robertinho10
Barça C

2009.07.21. 23:21:18

Sziasztok.
A kezdetek óta rendszeres látogatója vagyok ennek az oldalnak, de még soha nem szóltam hozzá egyetlen fórumhoz sem. Sem a sikerek idején, sem a fájó kudarcokkor. Akkor sem, amikor elment tőlünk a világ valaha volt egyik legkiválóbb labdarúgója, az egyetemes futball korszakos egyénisége. Nem gondoltam, hogy érdemes. Ronaldinho távozása mellett jó néhány érvet lehetett fölsorakoztatni tudniillik.
De most nincsenek észérvek.
És ez az, ami a legjobban fáj.
Guardiola azt mondja, szereti az egyenes beszédet, de nem mondd semmit. Nekem nem kielégítő hogy: „Fantasztikus játékos, de ez az én döntésem. Így érzem...”
Mennie kell, mert nem szereti, mint embert. Azt még ő is belátja, Eto'o nélkül nem lett volna triplázás. De mivel úgy érzi, öt év után váltásra van szükség, egy olyan igazolással szabadul meg tőle, ami ellenkezik mindazzal, amit a klub megtestesít. Eto'o száműzése – ne szépítsük, erről van szó – egyfelől méltatlan a Barcelonához, amely annyi, de annyi mindent köszönhet a kameruninak, másfelől gazdaságilag is teljességgel megalapozatlan.
Arról totálisan fölösleges vitát nyitni, hogy Ibrahimovic vagy Eto'o a jobb támadó. Mindkettőnek megvannak a másikkal szembeni erényei (nyilván ízlés kérdése, kinek melyikük játéka az inkább magával ragadó; nem tagadom, magam is azon az állásponton vagyok, hogy a svédtől lényegesen sűrűbben látni olyan megmozdulásokat, amiktől eldobja az ember az agyát, ezzel együtt Gerd Müllert sem azért szerettük, mert végigszlalomozott a pályán, mint Beckenbauer...). Nem az a kérdés, hogy Ibrahimovic jobban cselez-e, pláne, hogy rúg-e majd szezononként 30 gólt.
Guardiola nem szereti Eto'o-t.
Én rajongom. S nem szimplán góljai miatt, hanem azért is, mert nincs még egy csatár, aki úgy védekezne, mint ő (lásd még: Nike-reklám, Iniesta, Xavi, Puyol, Eto'o és a többiek a játékoskijáróban).
Ami ebben a transzferben érdekel, az
1., miként illik Ibrahimovic a csapatba?
Nem a támadások esetében, mert abban biztos vagyok, hogy Messi meg Henry között valamivel jobb lehet futballozni, mint Muntari meg Balotelli oldalán. Csakhogy. Ibrahimovicnál nagyobb arcú játékos kevés van a földön. Több százszor láttam játszani, s szinte állandóan visszatérő jelenet: az ellenfél belső védői egymással passzolgatnak, Ibrahimovicnak cirka kettőt kéne lépnie, hogy szereljen, de nem, ő még az eget kémleli, amiért csapattársa kicsit pontatlanul indította. Eto'o ellenben fut. (Emlékeztek, mit mondott, amikor idejött: „Úgy fogok rohanni, mint egy néger, hogy úgy keressek, mint egy fehér”. Meglehet, ez a pénzéhségét támasztja alá, de részint akkor még korántsem volt úgy eleresztve, mint ma, részint meg vannak ellenérvek jócskán kapzsiságára – erről kicsit később.) Állandó nyomás alatt tartotta a riválist, állóképessége, elhivatottsága szemernyit sem változott, amióta megvettük. Ibrával kapcsolatban e tekintetben komoly aggályaim vannak. Szerencséje, hogy itt állandóan nálunk a labda. Azt hiszem, ha Eto'o-nak muszáj menni, sokkal jobb megoldás lett volna Villa.
Noha igazamról tökéletesen meg vagyok győződve, elképzelhetőnek tartom, hogy Guardiola érzi magában a képességet, hogy a svédből kezesbárányt tud faragni. Rendben.
Ekkor jön a másik, sokkalta támadhatatlanabb aggalom.
2. Eto'ót valóban csak a pénz érdekli? Ahogy én látom: a pénz érdekli; amennyiben nem a Barcáról van szó. Szerintem Eto'ót elsősorban a győzelem érdekli, s hogy a győzelemben neki főszerepe legyen. Ennyi betű után bevallhatom, néha igenis imádom a nagyképű embereket (még, ha valamiért Ibrahimovic nem soha nem jutott el nálam erre a szintre). Fantasztikus, amikor Cantona félpályáról indulva, egy kényszerítő után káprázatosan ível a hosszúba, s gólöröme abban nyilvánul meg, hogy mereven áll, s a lelátón őrjöngő tömegeket bámulja. Eto'o más. Ő belegebed a győzelembe, és mindene a gól. Ez valamennyi találata után lerí róla. Ennek az embernek éltető eleme a kapu bevétele. Gondolja-e bárki, hogy Eto'o néhány millióért inkább arrébb állna, tudván, hogy kvázi feleannyi gólpasszt fog kapni társaitól, mint a Barcában? Úgy vélem, Eto'o nem annyira kapzsi, mint amennyire annak van beállítva. (Nem véletlen, hogy a pénzszeretete csak az utóbbi évben vált közismertté.) Persze, a pénz fontos, de Guardiola nyári első sajtótájékoztatójából is sejthető, hogy nem arról volt szó, hosszú tárgyalássorozat után sem sikerült vele szerződése hosszabbításáról megállapodni. Txikiék el akarták adni. Ez ma már deklarált tény. Ezek után: az vessen rá követ, aki ilyen helyzetben nem hasonlóképp akarna minél több milliót kisajtolni attól a klubtól, amelyhez túlzottan nem akart menni. Eto'o maradni akart.
Én is ezt akartam volna. De ha a vezetés ekként dönt, legalább ne elvetemült áron.
Azaz:
3., ér-e annyit Ibrahimovic, amennyit adni akarunk érte? Másként: hogy a büdös francba van, hogy annál a klubnál, amelynél az elnök úton-útfélen hangoztatja, hogy ez nem olyan egyesület, mint a Real, itt ésszerű gazdálkodás folyik, senki nem emeli föl a hangját, s nem mondja: ácsi! Eto'o+40 milla (a legújabb infók szerint az összeg közelít az 50-hez) nem durva egy kicsit? Miközben k...a kétmillió eurón vitatkoztunk a Valenciával Villa ügyében? Ennyire meg kell szabadulni évente 25-30 góltól? Csak azért, mert ez az ember egy ösztönlény? Aki nehezen kezelhető. Aki, igen, ha győztes gólt lő, odarohan az edzőjéhez, és merészeli meglökdösni? Ér-e ennyit Guardiola nimbusza, érdemes-e nekünk kifizetni ennyi pénzt, azért, hogy fiatal edzőnk olyan trénernek hasson a játékosai szemében, amilyennek látszódni szeretne?
Komolyan gondolom: jobban jártunk volna, ha Txikiék 10-15 millióért megszabadulnak tőle, s megveszik 50-ért Villát.
Számomra ez a transzfer borzalmasan fájdalmas. Olyan emocionális hatása van, amelyre nem is gondoltam volna. De azt hiszem, nem is az benne a legborzasztóbb, hogy Eto'ót kicseréljük Ibrára, s végtére is, nem az én pénzemből egészítik ki az ügyletet, szóval a 40 milla fölött is szemet tudok hunyni. Ami nagyon, de nagyon bánt, az a méltatlanság. Eto'o nem érdemelt ilyen bánásmódot. Neki nem az Interbe kellett volna menni.
Hanem a mennybe.
A Barcában.
Talán, még ha távozik is, megadatik neki.
Lezárt