Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
kamaj írta:HA nem mozdul ki akkor sem az O-kba nincs sem az X-ekbe.
Marad a Q és a Y. A Q-kat leméred az X-szel és ha kimozdul akkor a harmadik mérés amit leírtam. Ha nem mozdul ki akkor az Y-lonokban lesz tehát a harmadik mérés megint ugyanaz amit leírtam. Én is támogatom az ilyen topikot nagyon jó lenne...
Igen így 8 golyó lenne egy mérésre de mégis azt mondom jó felé keresgélsz avval hogy próbálod variálni a csoportokat.kamaj írta: Aha értem mit mondasz. Sztem tuti van megoldása am.
Én úgy gondoltam a 2. mérésre, hogy OOXXQ/OOXXQ de még úgy se jó
Be is írod a megoldást, vagy hagyod még a többieket gondolkodni?Drigo írta:Na, közben megvan, igaz egy kis segítséggel...
Nem sajnos nem foglakozol avval az esettel amikor nem billen ki az első mérésnél. Szóval marad 6 golyód 2 mérésre és erre nem mutattál megoldástkamaj írta:Azt hiszem megvan: ... Ugye?
Értem az aggodalmadat, én is azt hittem hogy megszívatott aki a feladatot feladta de mint kiderült nem, tényleg van megoldás.tomabence írta: És ha nincs megoldása???? Mivel ha leszűkíted az utolsó két golyóra a kört....akkor sem tudod eldönteni hogy melyik a különböző a másik 12től!
Mert az utolsó két golyó közül nem tudod eldönteni hogy a nehezebb különbözik a többitől vagy a könnyebb! ( Most így 1óra fele nehezebb elmagyarázni a dolgokat de remélem érted)
És ezt nem lehet megoldani 3 mérésből! SZVSZ <<< a hangsúly
Aha értem mit mondaszGuardiola írta: Ez még nem jó így.
1.
OOOOO|XXXXX és marad még QQ (megkülömböztetés miatt jelzem más betűkkel)
Mondjuk kibillen az O-k irányába. Ez azt jelenti hogy vagy az O-k között van a nehezebb vagy az X-ek között a könnyebb.
a második mérést nem értettem pontosan de nem fed le mindent
2.
OOOQ|XXXQ így gondoltad? Ebben az esetben ha elbillen még mindig 6 golyó van ami között lehet és nem tudod hogy melyik az.
Ha nem billen akkor csak négy de az is túl sok egy mérésre.
És ha nincs megoldása???? Mivel ha leszűkíted az utolsó két golyóra a kört....akkor sem tudod eldönteni hogy melyik a különböző a másik 12től!Guardiola írta:...
Ez még nem jó így.kamaj írta:Megvan azt hiszem. 5-5-öt veszel leméred. Ha kimozdul valamerre akkor:
1,kiveszel 2-őt az egyik irányba mozdulóból 2-őt a másik irányba mozdulóból
2. Hozzáraksz egyet amit kimaradt az előző mérésből (ami tuti hogy nem hibás)
3.Abban lesz a hibás elem amelyik ugyanarra mozdul ki mint az előző mérésnél és akkor kizárhatod azt az egy golyót az 5-ből amit kivülről szedtél (az tuiti nem hibás) és kiszedheted azt a két golyót ami az előző mérésnél a másik irányba mozdult.
Maradt két golyód és amelyik megint arra mozdul amerre az első 2 mérésnél ment a rossz stóc az lesz a hibás. Remélem így már jó
Nem ez a feladat alapfeltevését cáfolná, akkor meg ugye ne is lenne feladatozsimiki írta:szerintem a megoldás,h a mérleg elromlott,és mindegyik ugyanolyan súlyú közben
Jó a gondolatmenet, tovább kell menni rajta és meglesz a megoldás.Drigo írta:...Ám, ha már az elején nincs egyensúlyban a mérleg, akkor elvileg nem elég a maradék két mérés. Csak akkor mégis hogyan? Kezdésnek több részre bontás nem vezet eredményre. 6-6-tal csak kilősz egy mérést, 5-5-nél, ha hatalmas mázlid van a maradék 2-ben van, de mivel tutira kell menni szerencsefaktort ki kell iktatni.
az eszem valamiért azt mondja, hogy 4-4-4 a helyes út, de addig nem terjed, hogy ezt be is tudjam bizonyítani.
Jah,én ezzel csak azt a részt pipáltam ki,h megállapítsuk,h a golyó nehezebb v könnyebb,mint a többiGuardiola írta:Huhh ezt követni se tudommiihii írta:Egyszerű:
Kell csinálni egy "próbamérést" mindenek előtt,h megbizonyosodjunk a mérleg helyes működéséről![]()
Felteszünk egy-egy golyót,és ha 0-án van a mérleg,akkor hiteles és megtudjuk,h ez két jó golyó.És ezután ha levesszük az egyik golyóbist,akkor máris megvan a fentmaradt bogyó súlya.Így már ki lehet matekozni a kollegák által leírt módokon.![]()
Ha meg esetleg nem 0-án lenne,akkor:
1.csal a mérleg,tehát amúgy sem lehet megbízni benne![]()
2.máris a két golyó vmelyike a tréfás.Ez esetben másik két golyóval ki lehet számolni a fenti módon a súlyt,és visszatéve az első mérés egyik golyóját,máris kiszűrhető,h melyik a kakukktojás.Illetve kakukkgolyóDe ha jól értem akkor evvel akár 11 mérés is lehet míg meglesz biztosan rossz golyó
Ez már az elején megbukik, illetve, ha a mérleg nem billen ki, akkor nem, mivel a nem mérlegen lévő az eltérő, így valóban az a négyes marad, utána viszont más a módszer: 2-2-t tenni nincs értelme hiszen akkor csak látnád azt, amit amúgy is tudsz egyik irányba kibillen a mérleg, így kiveszel hármat, meg a régi nyolcból hármat; ráteszed a mérlegre, ha egyenlő, akkor a maradék egy az eltérő erről pedig meg tudod állapítani, hogy nehezebb vagy könnyebb, ha a maradék 11-ből egyet kiválasztva mérlegre teszed. Ha viszont nem egyenlő a két hármas, akkor azt fogod megtudni, hogy melyik irányban lóg ki, így fogod a selejtes hármas csoportot abból kettőt mérlegre teszel, ha egyenlő a maradék, akkor tudod, hogy melyik a selejt, ha nem, akkor az előző mérés alapján a mérlegről leolvasható (hiszen ha nehezebb az lesz alul, ha könnyebb az lesz felül), így ha szerencsésen választottad szét a csoportokat, akkor meg tudod pontosan határozni a dolgokat.kamaj írta:Várj nem értem miért nem jó![]()
Ha lemérem először akkor kapok egy négyes csoportot amiben benne van. Az lehet könnyebb vagy nehezebb tudni fogjuk, hogy ott van. Akkor azt megfelezem és lemérem azt a kettős csoportot egymással. Kapok egy kettőst amiben tuti benne van a hibás. És azt a kettőt egymással szemben lemérem és amelyik a másiknál több vagy kevesebb az a hibás nem?
(bár már késő van ezért lehet nehezebb a felfogásom)
az,kakukkgolyó, hogynemiihii írta:máris kiszűrhető,h melyik a kakukktojás.Illetve kakukkgolyó
Huhh ezt követni se tudommiihii írta:Egyszerű:
Kell csinálni egy "próbamérést" mindenek előtt,h megbizonyosodjunk a mérleg helyes működéséről![]()
Felteszünk egy-egy golyót,és ha 0-án van a mérleg,akkor hiteles és megtudjuk,h ez két jó golyó.És ezután ha levesszük az egyik golyóbist,akkor máris megvan a fentmaradt bogyó súlya.Így már ki lehet matekozni a kollegák által leírt módokon.![]()
Ha meg esetleg nem 0-án lenne,akkor:
1.csal a mérleg,tehát amúgy sem lehet megbízni benne![]()
2.máris a két golyó vmelyike a tréfás.Ez esetben másik két golyóval ki lehet számolni a fenti módon a súlyt,és visszatéve az első mérés egyik golyóját,máris kiszűrhető,h melyik a kakukktojás.Illetve kakukkgolyó
Pedig van megoldásgergo9 írta:Hát annyit meg lehet állapítani 2mérésből melyik 4-es csoportban van a hibás golyó de onnan egy méréssel nem lehet megállapítani mi a helyzet.
Így nem derül ki feltétlen, hogy melyik, és hogy milyen irányban tér el a többitől. Ez akkor működne, ha tudnád a tömeget, de így nem jó, pedig mikor megláttam h ennyit írtál már szídtalak hogy hogyan jöttél rá ilyen gyorsankamaj írta:Fogok 2X 4 golyót lemérem egymással a két stócot ha egyeznek akkor a harmadik 4-esbe van a hibás, azt a 4 darab golyót megfelezem és a két-két darab golyós stócot lemérem egymással amelyik a nehezebb vagy könnyebb abban van a hibás és a kettőt újra lemérem egymással és kiderül melyik az. Ha az első mérésnél valamelyik 4-esbe van a hibás akkor a második illetve harmadik mérés ugyanaz lesz mint amit leírtam.Guardiola írta: Nos akkor legyen a kedvencem, kb. 10 éve oldottam meg de ráment legalább 3 napom
Szóval van 12 golyó amiből egy hibás ezért vagy könnyebb vagy nehezebb a többitől.
Három méréssel meg kell határozni, hogy melyik ez a golyó és hogy könnyebb vagy nehezebb a többinél. A mérésekhez egy kétkarú mérleg lesz a segítségünkre.
így lesz?
Csinálunk két hatos csoportot amiből megtartjuk a nehezebbet. Ebből két hármas csoport lesz, amiből ismét megtartjuk a nehezebbet . Marad három golyó,ebből felteszünk kettőt a mérlegre, ha azok között van a nehezebb, akkor logikus, ha pedig egyenlő tömegűek akkor is logikus...Guardiola írta:Nos akkor legyen a kedvencem, kb. 10 éve oldottam meg de ráment legalább 3 napomjoker23 írta: helyes,te jössz
Szóval van 12 golyó amiből egy hibás ezért vagy könnyebb vagy nehezebb a többitől.
Három méréssel meg kell határozni, hogy melyik ez a golyó és hogy könnyebb vagy nehezebb a többinél. A mérésekhez egy kétkarú mérleg lesz a segítségünkre.
Fogok 2X 4 golyót lemérem egymással a két stócot, ha egyeznek, akkor a harmadik 4-esbe van a hibás, azt a 4 darab golyót megfelezem és a két-két darab golyós stócot lemérem egymással szemben, amelyik a nehezebb vagy könnyebb abban van a hibás és azt a kettőt újra lemérem egymással szemben és kiderül melyik az. Ha az első mérésnél valamelyik 4-esbe van a hibás, akkor a második illetve harmadik mérés ugyanaz lesz mint amit leírtam.Guardiola írta: Nos akkor legyen a kedvencem, kb. 10 éve oldottam meg de ráment legalább 3 napom