Offtopic #2

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt

Melyik korcsoportba tartozol?

10 alatt
2
0%
10-15
52
12%
15-20
191
46%
20-25
114
27%
25-35
47
11%
35-50
7
2%
50+
5
1%

Szavazatok száma: 418
kamaj
Capitá del Barça

2009.08.14. 01:35:00

Első mérés OOO/XXX nem billen ki tehát itt nincs. Marad az Y illetve Q-s stóc.
Leméred a QQQ/XXX-et (mivel az X nem lehet). Ha kimozdul Q-ban van a hibás. Utolsó mérés OXQ/OXQ itt minden eldől vagy ebben lévők Q lesz vagy ami kimaradt (ha kimozdul akkor azt kell nézni amerre a második mérésnél a Q-k mentek). Ha a QQQ/XXX nem mozdul ki akkor Y-ban van ergó utolsó mérésnél YQX/YQX mérés lesz... Ja értem... Így nem tudok aludni ezt mostmár tudnom kell :D Gratula annak aki kitalálja és aki kitalálta alapból ezt a feladványt :shock:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kamaj 2009.08.14. 01:41:10-kor.
Blaugrana ha többet akarsz tudni a Barca múltjáról.
Fear of the Bear!!! MEMPHIS!!!!
Kép
Guardiola
Capitá del Barça

2009.08.14. 01:30:51

kamaj írta:HA nem mozdul ki akkor sem az O-kba nincs sem az X-ekbe.
Marad a Q és a Y. A Q-kat leméred az X-szel és ha kimozdul akkor a harmadik mérés amit leírtam. Ha nem mozdul ki akkor az Y-lonokban lesz tehát a harmadik mérés megint ugyanaz amit leírtam. Én is támogatom az ilyen topikot nagyon jó lenne...

A Q-Y már a második mérés lesz így nem lehet végigvinni.

2. QQQ|YYY - itt már bíztosan ki fog mozdulni de ahogy hogy eldöntsd hogy melyik hármas csoportban van ahhoz meg kell mérni az egyik csoportot -X-el vagy O-val ami már a harmadik lépés lesz.
Vagyis ha az eredeti első lépésnél nem mozdul ki akkor egyet tolodik a gondolatmeneted és 4 mérés kell a megállapításhoz.

De ez már szépen közelített, 4 mérésből már van is megoldás :) Egy mérést kellene még spórolni :wink:
kamaj
Capitá del Barça

2009.08.14. 01:25:49

HA nem mozdul ki akkor sem az O-kba nincs sem az X-ekbe.
Marad a Q és a Y. A Q-kat leméred az X-szel és ha kimozdul akkor a harmadik mérés amit leírtam csak QXO/QXO felállásban. Ha nem mozdul ki akkor az Y-lonokban lesz tehát a harmadik mérés megint ugyanaz amit leírtam az előbb csak Q helyett Y-lonnal. Én is támogatom az ilyen topikot nagyon jó lenne...
Kép
fcbarca0827
Director del Fútbol

2009.08.14. 01:23:23

A modiknak: Asszem tényleg elférne egy ilyen topik! :wink: :)
KowalskymegaVega,Supernem,HollywoodUndead,Fish!
Hiperkarma,VadFruttik,EstiKornél,AWS
30Y,BagossyBrothersCompany,Useme,Elefánt
Guardiola
Capitá del Barça

2009.08.14. 01:17:59

kamaj írta: Aha értem mit mondasz :D. Sztem tuti van megoldása am.
Én úgy gondoltam a 2. mérésre, hogy OOXXQ/OOXXQ de még úgy se jó
Igen így 8 golyó lenne egy mérésre de mégis azt mondom jó felé keresgélsz avval hogy próbálod variálni a csoportokat. :)
Drigo írta:Na, közben megvan, igaz egy kis segítséggel...
Be is írod a megoldást, vagy hagyod még a többieket gondolkodni? :)
kamaj írta:Azt hiszem megvan: ... Ugye?
Nem sajnos nem foglakozol avval az esettel amikor nem billen ki az első mérésnél. Szóval marad 6 golyód 2 mérésre és erre nem mutattál megoldást :) (annyit elárulok ha semmi infód nincs róluk akkor 6 golyó két mérésre sok)
kamaj
Capitá del Barça

2009.08.14. 01:17:18

Azt hiszem megvan: OOO/XXX. Kimozdul valamerre akkor az egyik csoportot mondjuk az X-et lemérem a másik 3-sal XXX/QQQ ha itt is kimozdul akkor az X-ekben van a 3 mérés XOQ/XOQ ha itt kimozdul arra amerre első két mérésnél az X-ek az egyik akkor megvan ha egyenlőt mutat akkor a kimaradt X lesz. Ha a második mérésnél az XXX/QQQ egyenlő lesz akkor az O-ban van a hibás és a 3. mérés ugyanaz. Ha az elején nem mozdulnak ki akkor a Q-ban vannak. Ugye? De már kezdek kételkedni magamban :D És nem jó...
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára kamaj 2009.08.14. 01:24:05-kor.
Kép
Drigo
Eurobarca Staff

2009.08.14. 01:11:14

Na, közben megvan, igaz egy kis segítséggel, sajnos nem tulajdonítottam semmilyen jelentőséget, hogy ha a mérleg egyik karja elmozdul felfelé, akkor abban lehet egy olyan golyó, ami könnyebb, míg ami lemegy abban lehet egy olyan ami nehezebb (egészen triviális mégis ez a kulcs), és ennek függvényében kell tovább méricskélni, utána már már ment. Nem tudom mikor jöttem volna rá erre, valószínűsítem, hogy végső elkeseredésemben felrajzoltam volna a mérleg két karját és megfelelő mennyiségű bambulás után tudatosult volna bennem, de az egy kis időbe beletelt volna, és ismerve magamat úgysem tudtam volna elaludni addig, amíg nincs meg a válasz, így muszáj volt segíteni magamon.

Mindenesetre ilyenek még jöhetnek, nagyon bírom ezeket a feladatokat.
http://www.ZALNER.eu" target="_blank
Guardiola
Capitá del Barça

2009.08.14. 01:10:05

tomabence írta: És ha nincs megoldása???? Mivel ha leszűkíted az utolsó két golyóra a kört....akkor sem tudod eldönteni hogy melyik a különböző a másik 12től!
Mert az utolsó két golyó közül nem tudod eldönteni hogy a nehezebb különbözik a többitől vagy a könnyebb! ( Most így 1óra fele nehezebb elmagyarázni a dolgokat de remélem érted :lol: )
És ezt nem lehet megoldani 3 mérésből! SZVSZ <<< a hangsúly :)
Értem az aggodalmadat, én is azt hittem hogy megszívatott aki a feladatot feladta de mint kiderült nem, tényleg van megoldás.
Két finom kis húzás húzást kell használni (persze mivel több lehetőség van többször).
Talán segíthet ha kevesebb golyóval mondjuk 9-el próbálkoztok előbb, az egyszerűbb de segíthet rájönni a feladat logikájára.
12 golyó a maximum amiről 3 méréssel megállapítható.
kamaj
Capitá del Barça

2009.08.14. 01:08:26

Guardiola írta: Ez még nem jó így.
1.
OOOOO|XXXXX és marad még QQ (megkülömböztetés miatt jelzem más betűkkel)
Mondjuk kibillen az O-k irányába. Ez azt jelenti hogy vagy az O-k között van a nehezebb vagy az X-ek között a könnyebb.

a második mérést nem értettem pontosan de nem fed le mindent :)

2.
OOOQ|XXXQ így gondoltad? Ebben az esetben ha elbillen még mindig 6 golyó van ami között lehet és nem tudod hogy melyik az.
Ha nem billen akkor csak négy de az is túl sok egy mérésre.
Aha értem mit mondasz :D. Sztem tuti van megoldása am.
Én úgy gondoltam a 2. mérésre, hogy OOXXQ/OOXXQ de még úgy se jó
Kép
tomabence
Jugador d'estrella

2009.08.14. 01:04:13

Guardiola írta:...
És ha nincs megoldása???? Mivel ha leszűkíted az utolsó két golyóra a kört....akkor sem tudod eldönteni hogy melyik a különböző a másik 12től!
Mert az utolsó két golyó közül nem tudod eldönteni hogy a nehezebb különbözik a többitől vagy a könnyebb! ( Most így 1óra fele nehezebb elmagyarázni a dolgokat de remélem érted :lol: )
És ezt nem lehet megoldani 3 mérésből! SZVSZ <<< a hangsúly :)
Guardiola
Capitá del Barça

2009.08.14. 01:03:01

kamaj írta:Megvan azt hiszem. 5-5-öt veszel leméred. Ha kimozdul valamerre akkor:
1,kiveszel 2-őt az egyik irányba mozdulóból 2-őt a másik irányba mozdulóból
2. Hozzáraksz egyet amit kimaradt az előző mérésből (ami tuti hogy nem hibás)
3.Abban lesz a hibás elem amelyik ugyanarra mozdul ki mint az előző mérésnél és akkor kizárhatod azt az egy golyót az 5-ből amit kivülről szedtél (az tuiti nem hibás) és kiszedheted azt a két golyót ami az előző mérésnél a másik irányba mozdult.
Maradt két golyód és amelyik megint arra mozdul amerre az első 2 mérésnél ment a rossz stóc az lesz a hibás. Remélem így már jó :D
Ez még nem jó így.
1.
OOOOO|XXXXX és marad még QQ (megkülömböztetés miatt jelzem más betűkkel)
Mondjuk kibillen az O-k irányába. Ez azt jelenti hogy vagy az O-k között van a nehezebb vagy az X-ek között a könnyebb.

a második mérést nem értettem pontosan de nem fed le mindent :)

2.
OOOQ|XXXQ így gondoltad? Ebben az esetben ha elbillen még mindig 6 golyó van ami között lehet és nem tudod hogy melyik az.
Ha nem billen akkor csak négy de az is túl sok egy mérésre.
kamaj
Capitá del Barça

2009.08.14. 00:54:11

Megvan azt hiszem. 5-5-öt veszel leméred. Ha kimozdul valamerre akkor:
1,kiveszel 2-őt az egyik irányba mozdulóból 2-őt a másik irányba mozdulóból
2. Hozzáraksz egyet amit kimaradt az előző mérésből (ami tuti hogy nem hibás)
3.Abban lesz a hibás elem amelyik ugyanarra mozdul ki mint az előző mérésnél és akkor kizárhatod azt az egy golyót az 5-ből amit kivülről szedtél (az tuiti nem hibás) és kiszedheted azt a két golyót ami az előző mérésnél a másik irányba mozdult.
Maradt két golyód és amelyik megint arra mozdul amerre az első 2 mérésnél ment a rossz stóc az lesz a hibás. Remélem így már jó :D

És ha az első mérésnél nem mozdul ki akkor marad két golyónk amit lemérek egymással szemben kimozdul valamerre, fogok egyet abból a 10-ből ami tuti jó és lemérem az egyiket vele szemben amelyik a 2-es mérésből maradt. Ha nem mozdul ki akkor az a rossz amit nem mértem le a 3. mérésnél ha kimozdul akkor az lesz a rossz amelyik az előző mérésnél is ugyanarra billent ki.
Kép
Guardiola
Capitá del Barça

2009.08.14. 00:39:57

ozsimiki írta:szerintem a megoldás,h a mérleg elromlott,és mindegyik ugyanolyan súlyú közben :shock:
Nem ez a feladat alapfeltevését cáfolná, akkor meg ugye ne is lenne feladat :)

- A mérleg jól mér.
- Egyik golyó tömege eltér a többitől.
- Külsőre mind egyformák.
- Három mérésből eldönthető, hogy melyik az és hogy könnyebb vagy nehezebb.

A fenti állítások mind igazak tehát ezekre építve meg lehet oldani a feladatot. :)
Drigo írta:...Ám, ha már az elején nincs egyensúlyban a mérleg, akkor elvileg nem elég a maradék két mérés. Csak akkor mégis hogyan? Kezdésnek több részre bontás nem vezet eredményre. 6-6-tal csak kilősz egy mérést, 5-5-nél, ha hatalmas mázlid van a maradék 2-ben van, de mivel tutira kell menni szerencsefaktort ki kell iktatni.

az eszem valamiért azt mondja, hogy 4-4-4 a helyes út, de addig nem terjed, hogy ezt be is tudjam bizonyítani.
Jó a gondolatmenet, tovább kell menni rajta és meglesz a megoldás.
Sokat segíthet a papír és ceruza.

De mindenképpen érdemes kiélvezni, mondjuk reggel aki megy munkába felkel metróra szál, szélsőséges esetben Újpestről elmegy Kőbánya-Kispestig az alatt van idő kicsit gondolkodni rajta :) Aztán jön egy megoldás ami jónak tűnik reggel még mielőtt a főnök is megjönne gyorsan papíron ki is lehet próbálni. Könnyen lehet hogy nem lesz jó megoldás de ha egyszer megtalálod akkor az k. jó érzés, szóval megéri :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Guardiola 2009.08.14. 00:55:23-kor.
miihii
KHAL

2009.08.14. 00:35:33

Guardiola írta:
miihii írta:Egyszerű:
Kell csinálni egy "próbamérést" mindenek előtt,h megbizonyosodjunk a mérleg helyes működéséről :P
Felteszünk egy-egy golyót,és ha 0-án van a mérleg,akkor hiteles és megtudjuk,h ez két jó golyó.És ezután ha levesszük az egyik golyóbist,akkor máris megvan a fentmaradt bogyó súlya.Így már ki lehet matekozni a kollegák által leírt módokon. :wink:
Ha meg esetleg nem 0-án lenne,akkor:
1.csal a mérleg,tehát amúgy sem lehet megbízni benne :twisted:
2.máris a két golyó vmelyike a tréfás.Ez esetben másik két golyóval ki lehet számolni a fenti módon a súlyt,és visszatéve az első mérés egyik golyóját,máris kiszűrhető,h melyik a kakukktojás.Illetve kakukkgolyó :lol:
Huhh ezt követni se tudom :lol: De ha jól értem akkor evvel akár 11 mérés is lehet míg meglesz biztosan rossz golyó :)
Jah,én ezzel csak azt a részt pipáltam ki,h megállapítsuk,h a golyó nehezebb v könnyebb,mint a többi :P
A tényleges mérést meg alább már kitalálták a kollegák (elvileg)... :wink:

Az a gáz amúgy,h én már találkoztam régebben ezzel a feladvánnyal.És azért gáz,mert túl régen volt már ahhoz,h emlékezzek még a trükkjére :oops:
There is only one god, and his name is death~Syrio Forel
Drigo
Eurobarca Staff

2009.08.14. 00:34:37

kamaj írta:Várj nem értem miért nem jó :D
Ha lemérem először akkor kapok egy négyes csoportot amiben benne van. Az lehet könnyebb vagy nehezebb tudni fogjuk, hogy ott van. Akkor azt megfelezem és lemérem azt a kettős csoportot egymással. Kapok egy kettőst amiben tuti benne van a hibás. És azt a kettőt egymással szemben lemérem és amelyik a másiknál több vagy kevesebb az a hibás nem?
(bár már késő van ezért lehet nehezebb a felfogásom :D )
Ez már az elején megbukik, illetve, ha a mérleg nem billen ki, akkor nem, mivel a nem mérlegen lévő az eltérő, így valóban az a négyes marad, utána viszont más a módszer: 2-2-t tenni nincs értelme hiszen akkor csak látnád azt, amit amúgy is tudsz egyik irányba kibillen a mérleg, így kiveszel hármat, meg a régi nyolcból hármat; ráteszed a mérlegre, ha egyenlő, akkor a maradék egy az eltérő erről pedig meg tudod állapítani, hogy nehezebb vagy könnyebb, ha a maradék 11-ből egyet kiválasztva mérlegre teszed. Ha viszont nem egyenlő a két hármas, akkor azt fogod megtudni, hogy melyik irányban lóg ki, így fogod a selejtes hármas csoportot abból kettőt mérlegre teszel, ha egyenlő a maradék, akkor tudod, hogy melyik a selejt, ha nem, akkor az előző mérés alapján a mérlegről leolvasható (hiszen ha nehezebb az lesz alul, ha könnyebb az lesz felül), így ha szerencsésen választottad szét a csoportokat, akkor meg tudod pontosan határozni a dolgokat.

Ám, ha már az elején nincs egyensúlyban a mérleg, akkor elvileg nem elég a maradék két mérés. Csak akkor mégis hogyan? Kezdésnek több részre bontás nem vezet eredményre. 6-6-tal csak kilősz egy mérést, 5-5-nél, ha hatalmas mázlid van a maradék 2-ben van, de mivel tutira kell menni szerencsefaktort ki kell iktatni.

az eszem valamiért azt mondja, hogy 4-4-4 a helyes út, de addig nem terjed, hogy ezt be is tudjam bizonyítani.
ozsimiki
Adminisztrátor

2009.08.14. 00:32:09

miihii írta:máris kiszűrhető,h melyik a kakukktojás.Illetve kakukkgolyó :lol:
az,kakukkgolyó, hogyne :lol: de megnyugtatlak,h nekem tetszett a levezetésed :D szerintem a megoldás,h a mérleg elromlott,és mindegyik ugyanolyan súlyú közben :shock:
Kép
"Ha megfelelő a motivációd, az akadály mint olyan, nem létezik" M.O.
"Arra van a legnagyobb szükségem, hogy szükség legyen rám" M.O.
Guardiola
Capitá del Barça

2009.08.14. 00:31:16

miihii írta:Egyszerű:
Kell csinálni egy "próbamérést" mindenek előtt,h megbizonyosodjunk a mérleg helyes működéséről :P
Felteszünk egy-egy golyót,és ha 0-án van a mérleg,akkor hiteles és megtudjuk,h ez két jó golyó.És ezután ha levesszük az egyik golyóbist,akkor máris megvan a fentmaradt bogyó súlya.Így már ki lehet matekozni a kollegák által leírt módokon. :wink:
2.máris a két golyó vmelyike a tréfás.Ez esetben másik két golyóval ki lehet számolni a fenti módon a súlyt,és visszatéve az első mérés egyik golyóját,máris kiszűrhető,h melyik a kakukktojás.Illetve kakukkgolyó :lol:
Huhh ezt követni se tudom :lol: De ha jól értem akkor evvel akár 11 mérés is lehet míg meglesz biztosan rossz golyó :)

Viszont a mérleg helyesen mér, ha egyik tányéron sincs semmi akkor egyensúlyban van.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Guardiola 2009.08.14. 00:33:07-kor.
Guardiola
Capitá del Barça

2009.08.14. 00:28:05

gergo9 írta:Hát annyit meg lehet állapítani 2mérésből melyik 4-es csoportban van a hibás golyó de onnan egy méréssel nem lehet megállapítani mi a helyzet.
Pedig van megoldás :) Csak nem szabad elpazarolni a méréseket :P
De nem szabad feladni és meglesz a megoldás :)
miihii
KHAL

2009.08.14. 00:27:01

Egyszerű:
There is only one god, and his name is death~Syrio Forel
gergo9
Director del Fútbol

2009.08.14. 00:24:53

Hát annyit meg lehet állapítani 2mérésből melyik 4-es csoportban van a hibás golyó(meg azt is hogy a hibás golyó nehezebb e vagy könnyebb a többitől) de onnan egy méréssel nem lehet megállapítani mi a helyzet.
Mert ha a 4-et két csoportra szeded akkor akkor onnan még annyit tudsz megállípítani melyik kettőbe van a hibás.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gergo9 2009.08.14. 00:27:22-kor.
lui1698
Llegenda del Barça

2009.08.14. 00:17:50

ha valamerre billen a mérleg nem tudhatod, hogy azért, mert könnyebb vagy nehezebb.
lehet, hogy azért megy lejjebb az egyik oldal mert nehezebb, de lehet, hogy azért emelkedik, mert könnyebb.
ez a nehéz az egészben, hogy nem tudod.

de gondolkozzatok rajta, én már fáradt vagyok. :lol:
Kép
Olyanokra képes vagy, amit talán még te se tudsz. Elfut az élet, jól teszed, hogyha vele futsz.
kamaj
Capitá del Barça

2009.08.14. 00:10:00

Várj nem értem miért nem jó :D
Ha lemérem először akkor kapok egy négyes csoportot amiben benne van. Az lehet könnyebb vagy nehezebb tudni fogjuk, hogy ott van. Akkor azt megfelezem és lemérem azt a kettős csoportot egymással. Kapok egy kettőst amiben tuti benne van a hibás. És azt a kettőt egymással szemben lemérem és amelyik a másiknál több vagy kevesebb az a hibás nem?
(bár már késő van ezért lehet nehezebb a felfogásom :D )

Szerk: Jaaa megvan az elején nem tudjuk melyik 4-es nehezebb vagy könnyebb :D
Kép
Drigo
Eurobarca Staff

2009.08.14. 00:06:55

kamaj írta:
Guardiola írta: Nos akkor legyen a kedvencem, kb. 10 éve oldottam meg de ráment legalább 3 napom :)
Szóval van 12 golyó amiből egy hibás ezért vagy könnyebb vagy nehezebb a többitől.
Három méréssel meg kell határozni, hogy melyik ez a golyó és hogy könnyebb vagy nehezebb a többinél. A mérésekhez egy kétkarú mérleg lesz a segítségünkre.
Fogok 2X 4 golyót lemérem egymással a két stócot ha egyeznek akkor a harmadik 4-esbe van a hibás, azt a 4 darab golyót megfelezem és a két-két darab golyós stócot lemérem egymással amelyik a nehezebb vagy könnyebb abban van a hibás és a kettőt újra lemérem egymással és kiderül melyik az. Ha az első mérésnél valamelyik 4-esbe van a hibás akkor a második illetve harmadik mérés ugyanaz lesz mint amit leírtam.

így lesz? :D
Így nem derül ki feltétlen, hogy melyik, és hogy milyen irányban tér el a többitől. Ez akkor működne, ha tudnád a tömeget, de így nem jó, pedig mikor megláttam h ennyit írtál már szídtalak hogy hogyan jöttél rá ilyen gyorsan :D

mr.-nél ugyanez a helyzet.
mr.
Jugador d'estrella

2009.08.14. 00:05:29

Guardiola írta:
joker23 írta: helyes,te jössz
Nos akkor legyen a kedvencem, kb. 10 éve oldottam meg de ráment legalább 3 napom :)
Szóval van 12 golyó amiből egy hibás ezért vagy könnyebb vagy nehezebb a többitől.
Három méréssel meg kell határozni, hogy melyik ez a golyó és hogy könnyebb vagy nehezebb a többinél. A mérésekhez egy kétkarú mérleg lesz a segítségünkre.
Csinálunk két hatos csoportot amiből megtartjuk a nehezebbet. Ebből két hármas csoport lesz, amiből ismét megtartjuk a nehezebbet . Marad három golyó,ebből felteszünk kettőt a mérlegre, ha azok között van a nehezebb, akkor logikus, ha pedig egyenlő tömegűek akkor is logikus...:D
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára mr. 2009.08.14. 00:09:27-kor.
kamaj
Capitá del Barça

2009.08.14. 00:02:02

Guardiola írta: Nos akkor legyen a kedvencem, kb. 10 éve oldottam meg de ráment legalább 3 napom :)
Fogok 2X 4 golyót lemérem egymással a két stócot, ha egyeznek, akkor a harmadik 4-esbe van a hibás, azt a 4 darab golyót megfelezem és a két-két darab golyós stócot lemérem egymással szemben, amelyik a nehezebb vagy könnyebb abban van a hibás és azt a kettőt újra lemérem egymással szemben és kiderül melyik az. Ha az első mérésnél valamelyik 4-esbe van a hibás, akkor a második illetve harmadik mérés ugyanaz lesz mint amit leírtam.

így lesz? :D
Kép
Lezárt