2010.08.15. 20:24:30
100 kiló felett nem ajánlott a futás az izületek túlzott megterhelése miatt.
Én a súlyzós edzés híve vagyok. Fél éve csinálom, és jelentős változások álltak be a kinézetemben. Kb 110 kiló voltam januárban. Jelenleg kb 95 vagyok, de az egész testalkatom megváltozott. Az eredmény még közel sem kielégítő, viszont mindenképpen pozitív. Jelentősen erősebb is lettem, például fekvenyomásban a kezdeti 40 kilóról felmentem 80 kilóra szériában. A kulcs a táplálkozás+edzés rendszeressége volt. Én vétkeztem hétvégente, viszont van egy alapvető rendszerem. A kajálások: reggelire almát szoktam enni. A következő kajálás attól függ, hogy mikor tudok ebédelni, de nagy általánosságban egy normál szendvicset eszek 10 óra környékén, mert ebédelni csak 2-3kor tudok. Az ebédem általában: váltogatva egyik nap csirkemell grillezve+ valamilyen joghurtos saláta (bármit összemixelhetsz kb, paradicsom, uborka nálam az alap, ezenfelül szokott lenni kukorica, hagyma, egy kis sajt, de ez egyéni ízlés függő), a másik nap valamilyen főzelék (amiket szeretek: borsó, bab, krumpli, lencse stb). Ha nagyon éhes vagyok, akkor ehhez is eszem mondjuk egy nagyon kevés csirkemellet. A vacsora változó, sokszor magában csirkemell, de lehet gyümölcs is, pattogatott kukorica vagy ilyesmi. Viszont volt hogy edzés után ettem gyrost is, mert azt kívántam.
Az edzésem kb heti 4-5 1,5 órás súlyzós edzés volt, plusz heti 1-2x hasazás a végén.
A célom fél évvel ezelőtt is az volt, hogy jövő nyárra, tehát kb 1,5 év alatt izmos legyek, úgy hogy kevés a testzsírszázalékom. Most még van majdnem 1 évem arra hogy ez teljesüljön. Fél év tapasztalata: be akarok iktatni kardiót is, a heti 4 edzés elég. Én egyszerre fogytam és erősödtem. Valószínűsítem, hogy nagyobb eredményt értem volna el, ha külön-külön koncentrálok a 2 dologra.
Ezért szeptembertől a fő fókuszom: az erő szinten tartása: kb 75 percesre rövidíteni a súlyzós edzéseket, de a 4et fenntartom, ilyenkor intenzíven tervezek edzeni és a súlyokat nem nagyon csökkentem, pl. fekvenyomásból maximum 5 kilóval megyek lejjebb, többel semmiképp. Be akarom vezetni a HIIT edzéseket kb heti 3-4 alkalomra. Ezt 2 hónapig lenne jó fenntartanom, ez idő alatt szeretnék kb 8 kiló súlytól megszabadulni. Ezutána jönne a fokozottabb súlyzós edzés, ahol izomtömeg növelése lenne a célom, de a kardió edzést nem tervezem abbahagyni, maximum csökkenteni a körülményekhez képest mérlegelve. Ezt az időszakot fenntartani tavaszig, és kb áprilistól az eredményektől függően szálkásítást és testzsírszázalékot kontrollálni.
Ez az én nagy tervem, aminek a végén a kilóban mért súlyom nem a legfontosabb, bár nagyjából 85 körül tervezek lenni a 187cm-es magasságomhoz, viszont a kinézet a legfontosabb. Majd igyekszem beszámolni néha, hogy hol is tartok.