Én is hosszú évekig billentyűzettel toltam a fifát. (fifa 2003 óta tolom a játékot, igaz a 98 és a 2002 sem maradt ki az életemből.)
Idén nyáron jutottam el odáig, hogy vehessek egy xbox360-at. 40 akárhány ezerért vettem is egyet hűtésmódosítással és miegymás, na meg flash, hogy ne menjen rá a gatyám a játékokra.
PC-re is volt joystickom, ráadásul xbox360 style, de akárhányszor próbáltam, sosem sikerült megtanulnom vele fifázni, hogy Bob_Marley-t idézzem, billel magaménak éreztem a játékost! A PC-s gamepadomat autós játékokhoz használtam csak és kizárólag. DE! Mióta megvan a box, azóta alig telt el egy hónap, sőt még talán annyi se, már mindent meg tudtam csinálni az xboxos joyyal, amit annak idején billentyűzettel. A FIFA11 demóját kipróbáltam PC-n is és alig tudtam billentyűzettel gólt lőni, szóval ezzel azt akarom mondani, hogy teljesen mindegy ki mivel játszik, mert úgyis azt fogja szeretni, amelyiket megszokta.
És mivel én mind a két fajta fifa irányítást kipróbáltam, szerintem mérföldekkel kézre esőbb a konzolos irányítás, mint a billentyűzetes.
Na de talán ebben benne lehet az is, hogy a konzolos fifa jobb és teljesen összhangban van a joy a játékkal, míg PC-n mindenki másfajta joystickot vesz és nem is biztos, hogy mindegyiket szereti a játék, de összességében szerintem aki konzolt vesz, az hamar rááll az irányításra.
Utólag pedig megjegyezném, sokkal kifizetődőbb egy konzol, mert a PC-t a végtelenségig lehetne fejleszteni, míg ezzel ellentétbe na konzolba csak be kell tenni a játékot és játszani.
Saját ismerőseim körében is tapasztalom, hogy mennyit költenek a gépre, hogy például fusson rajta az F1 2010, a FIFA11, vagy éppen a Gears of War 2. Ameddig ők szentségelik, hogy milyen piszok drágák az alkatrészek, addig én élvezem a játékot a konzolon...
Azzal viszont teljesen egyet értek, hogy billentyűzettel is lehet ugyanolyan jól játszani, hiszen a FIFA08, 09, 10-et eredetivel toltam EA onilne-on és rendre elpicsáztam billel a joystickos játékosokat.
A konzolos irányítást csak arra írom, hogy jobb, hogy sokkal kényelmesebb, vagy nem is tudom, nekem jobban tetszik, főleg, hogy vezeték nélküli joyom van és így sokkal kényelmesebb.
Ja és egyébként mikor még nem volt konzolom én sem tudtam elképzelni, hogy lehet fps játékokat játszani konzolon, de rá kellett jönnöm, hogy azok is nagyon élvezetesek, a jobb oldali analóg karral lehet célozni és alig játszottam még fps játékkal boxon, de már egész jól megy a célzás, pedig alapvetően bal kezes vagyok.