Előre szólok, hosszú lesz, sokaknak nem fog tetszeni, sőt lesznek, akik nem fogják érteni hozzáállásomat. Tőlük csak annyit kérek, fogadják el, ahogy én is elfogadom az ő véleményüket.
Következzen hát egy naiv, idealista ember utolsó hozzászólása a témában, aki a mai naptól várja a pillanatot, hogy Rossel és csapatának mandátuma lejárjon, s vigye magával a sokatérő matricáit is.
Egy párszor végiggondoltam a kialakult helyzetet az elmúlt két napban, utánaolvastam dolgoknak (Quatar Foundation, spanyol lapok és kommentjeik), de folyamatosan csak egyre rosszabbnak tűnt a döntés, ezért abbahagytam, s eldöntöttem, inkább kiírom magamból.
Továbbra sem tudom elfogadni a mezszponzorációt. Rontja a helyzetet a támogató kiléte. Tudom, alapítvány, meg k+f és oktatás, hovatovább az UNICEF is több pénzt kap stb.stb. Ez csak porhintés, egy szép csomagolás, hogy eladható legyen az egész. Ezt ők is érzik, ezért a nevetséges hivatkozás egy 7 évvel ezelőtti szavazásra, és a folyamatos ujjal mutogatás az előző vezetésre. Még Guardiolanak is a szájába adják, mit mondjon ("
(a financiális helyzet) korántsem olyan kiváló, mint ahogyan azt korábban állították"), aki ezzel pálcát tört az előző vezetés felett. Hibázott Laporta? Természetesen, nem is keveset. Eladósodott a klub? Igen, de ennek mértékét 20 és 400 millióra is ki lehet hozni, mindez csak attól függ, melyik hivatalosan elfogadott számviteli eljárást alkalmazzuk. Rosellnek kellene a legjobban tudnia - és tudja is -, hogy 2003-ban sokkal, de sokkal rosszabb állapotban volt a klub minden téren. Ő most kézhez kapta a világ legjobb csapatát, ahol Eto'o, Ibrahimovic és Yaya Touré szintű labdarúgókat lehet elkótyavetyélni, Henryt és Marquezt ingyen elengedni. Nem a 0-ról kell kezdeni.
Katalónia függetlenségi törekvéseinek zászlóshajója az FC Barcelona, erről szólt eddig a fáma. Most ez a katalán önrendelkezési jogért is küzdő egyesült - hiszen a culék nagy része ezzel azonosítja - elfogadja az olajpénzeket egy olyan államtól, ahol a nőket semmibe veszik és az állami berendezkedés elég távol áll a demokratikustól. Visszatetsző.
A tényt azonban el kell ismernem, a tendenci ez: Citeh, Arsenal, La Ligaban Malaga, Barca, Seria A-ban talán nemsokára a Roma. Jönnek az arabok az olajmilliárdjaikkal, s kilóra megvesznek mindent és mindenkit. Most a Palau, holnap majd a felújítandó Camp Nou kapja magánbefektető nevét. Ez van, ezt (nem mindenkinek) kell szeretni.
Egykori egyetemi tanszékvezetőm mondta mindig: "Ha valaki azt állítja, nincs alternatíva, akkor garantáltan van, s fél tőle, ezért állítja ellenkezőjét." Ez fennáll a jelenlegi helyzetre is. 2003-ban is volt alternatíva. Most is lenne.
Én nem ebbe a Barcelonaba szerettem bele. A szerelem, bár továbbra is megmarad, nehezen lesz már ugyanolyan.
Köszönöm Mindenkinek, aki elolvasta.
OFF:
Rosellék most a hétvégén tuti erre partiznak
Ui.: Továbbá érdemes lesz 2016-ban visszatekinteni a mostani hírekre, visszaemlékezni a hozzászólásokra. Mert bizony a bűnbak, az a fránya adósságállomány nem lesz 165 millió euróval kisebb.
Szerk.: bocsi, ha az én hozzászólásom húzta szét a fórumot, de nem tudom, mi lehet a baj.