Kalap1988 írta:A történelem nem egzakt tudomány, nem lehet bizonyítani, mint a természettudományokat, a következtetések mindig mások és mások. Épp ezért kellemetlen olyan hsz-eket olvasni, amik ilyeneket írnak az egyházról. Mert bár a magva igaz, de a mérleg serpenyőjén sokkal több dolog van. Azzal pedig nem értek egyet, hogy bárki is az egyházakat misztifikálná. Sőt! Inkább az a jellemző a felvilágosodás óta, hogy azt is rájuk fogják, ami nem igaz. A kalandozó magyarokról is kérlek olvass többet, mert nem igaz a végig rablás ebben a formában. Konkrét célok voltak, sőt van olyan történész, aki tudni véli, hogy mit kerestek, de jómagam ezt nem tartom bizonyítottnak. Szóval én azt gondolom, hogy mindenkinek meg van a maga baja és küldetése, úgy az egyházaknak, mint az ateista embereknek. Hagyjuk egymást békében dolgozni és ne ítéljünk el több ezres testületeket pár pedofil miatt és egyéb deviáns miatt. Ez elég nehezen kiszűrhető és nem tehet róla senki a konkrét személyeken kívül. Az egyházak nagyon sok mindent letettek az asztalra a történelem során, amit a kritizáló intézmények ( személyekről nem beszélek) sokszor nem mondhatnak el magukról. Ha A-t mondunk, akkor mondjunk B-t is én emellett vagyok. Tehát ha beszélünk inkvizícióról, keresztes háborúkról, akkor beszéljünk karitatív és térítő munkáról ( amitől rosszabb ember nem lett még senki, van aki jobb sem ez persze igaz) és nagy egyéniségekről, írhatnék itt kb 10 magyar papról, tiszteletesről.
Természetesen én is a békés egymás mellett élés híve vagyok, de ezt többször is hangsúlyoztam.
Nem vitatom, biztos vannak dolgok, amit az egyházak jól csináltak, csak legtöbbször pont csak ezek a dolgok hangzanak el. Én csak szerettem volna rávilágítani, hogy serpenyő másik oldalára. Mert általában azt nézik ki, aki rosszat mer írni az egyházról, még azok is, akik életükbe nem voltak még templomba, de persze ilyenkor nagy vallásosak. Szóval ebben az esetben pont, hogy én és a véleményem az, ami a kisebbséget jelenti, csak szerettem volna ezt is elmondani. Nem akarok további vitát, ezért részemről ennyi.
Történelem: azt írtad, hogy van olyan történész aki tudni véli, én meg máshogy ""tudom vélni"", de ez csak egy példa volt.
Én ilyen beállítottságú vagyok, nem tehetek róla. Az embernek véges erőforrásai vannak így abban mélyül el jobban, ami igazán érdekli, sok dologról meg csak rész-információi vannak. Ezért is nem írok pl a vallásról, vagy a kalandozó magyarokról értekezéseket, de egy ilyen mikro közösségben felvállalom a véleményem. Mert biztosan van valaki, aki ebben a témában jártasabb és majd felvilágosít, és szélesíti az ismereteim. De attól nekem még ez lesz a véleményem.
Én nem a néhány pedofil miatt ítélem el a testületet. Vannak sztereotípiák, mint a csigazabáló franciák, tésztazabáló olaszok, és így tovább, nekem vannak a pedofil papok. Emellett vannak, kivételes francia, olasz és pap emberek. Nem kell ezt senkinek követnie, nekem ez a véleményem. Más ember meg szent papokról beszél, neki is igaza van. Igazából mindegy, mert ez az a téma, ahol nem lehet meggyőzni a másikat semmilyen érvekkel, de attól még értelmes emberek elbeszélgethetnek erről én úgy gondolom.