barcafan0911 írta:Kalap1988 írta:Én azt nem értem, hogy olyan kibeba kreatívak a rendezők, hogy már mindenféle sci-fi-t és fantasyt csináltak ( nem önmagában ezekkel van a bajom), miközben történelmi film alig készül. Nem lenne rá igény? Vagy tudatos a dolog? Utóbbira tippelnék, de kíváncsi vagyok a véleményetekre. Krojfhoz hasonlóan én is elborzadok azon, hogy mennyi pénzt elcsesznek a szórakoztatóiparra, miközben a kultúra olyan távol esik Hollywoodtól, mint Makó Jeruzsálemtől... Persze tudom, hogy ha nem készülne el 1-1 film, akkor sem karitatív célokra menne ez a sok pénz, de mégis dühítő és jó példa a világunk moráljára.
Ez azért nem igaz.

Nem tudom hogy van e Viasat History-tok, de ott rengeteg történelmi filmet adnak. Szinte mindent megfilmesítettek már, kezdve Jean D'arc-tól egészen egy kis angol király életéig. Ezek a filmek rendben is vannak, korrektek, a színészek sem rosszak, kicsit sem térnek el a valóságtól. Ellenben azzal ha egy Hollywoodi gyár készítené el, ahol a látvány lenne a fontos és beleraknának egy csomó kamu dolgot, csakhogy izgalmasabb legyen a film.

Sajnos az. Van Viasat Historynk és nagyon sok a baromság, még akkor is, ha vannak jó alkotások is. Illetve, ha jó, ha nem jó a film, kevés emberhez jut el. Nem mindegy, hogy minimalistán elkészített dokumentum és játékfilm keverékről van szó, vagy egy nagy költségvetésű filmről. Persze a rossz hollywoodi filmekből én sem kérek, főleg nem azokból, amik meghamisítják a történelmet ( ilyen a viasat historyn is van nap, mint nap),de épp azt kérdeztem a hsz-emben, hogy miért nincs igényes? Költői volt a kérdés, mert egyrészről valamiféle választ mindnyájan tudunk, másrészről pedig a biztos választ nem is tudhatjuk....
A magyar filmgyártásban is benne lehetne ez a potenciál csak tudni kellene, hogy az állami támogatásokat kiknek juttatjuk... Példának okáért Matúz Gábor: A legbátrabb város c. filmjéből tisztán játékfilmet is tudott volna készíteni ( nagyon igényesen), ha több pénze van rá. Így is az elmúlt évek egyik legjobb történelmi dokumentum és játék filmje a hazai piacon, de mivel csak egy-egy moziban adták le, illetve a dokumentum jelleg önmagában riasztja a nagyközönséget sajnos kevés emberhez jutott el. Lenne téma és a megvalósításhoz is lennének emberek. Ha nekünk persze jó a Honfoglalás is, akkor az lesz megint, de remélem az akkori vezetők ( akik most is hatalmon vannak) tanultak a hibáikból.