Hunter91 írta:Sziasztok!
Elmesélek egy történetet, amihez a tanácsotokat szeretném kérni.
Ma jött egy utolsó figyelmeztetés haveromnak e-mailben,hogy azonnali hatállyal küldje el az eladott PS3 gépet,amit állítólag ki is fizetett a vevő. A rendszer a haverom mobil internetének IP-je szerint küldte a figyelmeztetést. (Nem tudom hogy Vatera,vagy milyen oldal volt.)
Na már most a az albitársamnak soha nem volt PS3-ja. Nem hogy el akart volna adni.
Közben rájöttünk,hogy a mobilnet kölcsön volt adva az egyik ismerősünknek december 10-én(valami netes feladatot kellett megcsinálni fősulira). És ennek a gyereknek volt PS3 konzol-ja,amit nekünk is ajánlgatott. Vagyis ő lehet az eladó.
Ilyen helyzetben mi a teendő? Ha rendőrségi ügy lesz belőle,akkor hogyan lehet megállapítani,hogy albitársam nem vétkes?
Először beszéljetek a PS3-as gyerekkel, hogy mit tud a dologról. Nem tudom, hogy működnek a Vaterához hasonló oldalak, ezek szerint először elutalod a pénzt, és utána vagy megkapod az árut, vagy nem? :O
Nem vagyok jogász, de először inkább azt kéne bebizonyítani, hogy az albitársad a vétkes. Van valami ilyesmi, hogy ártatlanság vélelme.

Hiszen akkor fölmész egy netkávézóból, és eladsz bármilyen nem létező dolgot? Ha valóban a PS3-as srác regisztrált és adta fel a hirdetést, akkor inkább őt kéne keresniük. A pénzt nem kaphatta meg, ha nem adott meg egy bankszámlaszámot vagy egy PayPal fiókot - ez alapján pedig utol lehet érni.
Pénzt ne fizessetek senkinek. Hallottam olyanról, hogy különféle cégek véletlenszerűen küldenek parkolási csekkeket "utolsó utáni felszólítás vagy börtön" jeligével, és aki megijed, az bepalizzák akkor több tízezer forinttal is.